kategorie: A500, A600, Sprzęt
[#1] Problem z GOTEKIEM - przestał działać
Cześć, mam problem z Gotekiem-zakupiony od popularnego sprzedawcy allegro w zestawie z pendrivem sandisk 8GB i oprogramowaniem cortex 1.05a.
Wszystko działało bez zarzutu z moją Amiga 500. Po kliku tygodniach postanowiłem go przetestować z moją Amigą 600, w której mam kick 3.1 cloanto. Gotek zbootował się dobrze ale nie chciał wczytywać przypisanych mu obrazów. Po kilku próbach wyskoczył błąd Guru meditation i gotek przestał się nawet bootować. Mam tylko obraz z wersją kickstartu.
Próbowałem wrócić do oryginalnego kicka 2.05 ale jest to samo, gotek jest podlaczony prawidłowo, zworka tez umiejscowiona prawidlowo. Podlaczylem go z powrotem do Amigi 500, na której bardzo dobrze działał i mam ten sam problem. Próbowałem wgrania swiezego pliku selector.adf, formatowania długiego w sys plikow fat32 i nic.
Po włączeniu komputera na goteku wyswietla sie pozycja 000, zielona dioda swieci przez moment, widac tez, ze swieci sie czerwona dioda w srodku.
Nie wiem co robic, proszę o pomoc.
[#2] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #1

Zobacz innego "Pena" + selektora innego , znaczy od kogoś innego.
[#3] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #1

Ktoś już miał podobny problem tj. objawy. Ostatecznie przeformatował pena (ale tu nie chodzi o szybkie formatowanie) i wsio wróciło do normy. Wydaje mi się, że usunął partycję na penie i zaczynał od nowa. Warto spróbować.
[#4] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@mwb113, post #2

Próbowałem z innym pendrivem, wrzucałem też na niego "świeżą kopię" selectora ściągniętą z netu i niestety wciąż to samo :(
P.S. ten drugi Pen ciekawie się zachowywał bo gdy był włożony do goteka cały czas migała jego dioda
[#5] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@misiek2, post #3

Robiłem już format "długi" i niestety bez efektu. Jak można mieć partycję na penie? wydaję mi się, że ja żadnej nie mam.
[#6] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #4

Na których pinach masz teraz zworkę?
[#7] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@mari83pl, post #6

na S0, wszystko podłączone prawidłowo taśma czerwonym paskiem do pin1
[#8] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #5

Zobacz link Chodzi o diskpart.
[#9] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #7

Spróbuj przełączyć zworkę na 3 piny od prawej strony (patrząc od strony złącza taśmy).
Miałem podobny problem.
[#10] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@misiek2, post #8

U siebie też mam pendraka który nonstop miga. Więc to nic nie znaczy.
Szkoda że nie masz dysku HDD wtedy byś zobaczył pod systemem jak widać Goteka.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2016 09:59:18 przez mwb113
[#11] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@mari83pl, post #9

Jak to? Najpierw działało, a później przestało i trzeba było przełożyć zworkę?

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2016 10:12:46 przez misiek2
[#12] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@misiek2, post #11

No właśnie tak było.
[#13] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@mari83pl, post #9

Już próbowałem wyciągać i wkładać zworkę jeszcze raz, miejsce o któym piszesz to właśnie S0,
[#14] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #13

To teraz sprawdź na pierwszej od prawej.
[#15] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@mwb113, post #10

Ehh, mam już gotowy zestaw pod whd load dla mojej A600 ale bez szans na uruchomienie bo za malo pamięci RAM, zanim kupię kartę turbo chciałem się pobawić na goteku. Co ciekawe kompatybilny pen sandiska, ktory otrzymalem w zestawie w ogole nie miga.
[#16] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@misiek2, post #8

właśnie próbuję tym sposobem, za chwile dam znac co i jak, troche trwa to formatowanie

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2016 10:34:37 przez tommysi
[#17] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #16

Co ciekawe też miałem problem z Gotekiem Cortex po włożeniu KS 3.1 Cloanto, wieszał się i tylko reset pomagał ale faktycznie wystarczył szybki format pena i wszystko już śmiga jak powinno.
[#18] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@nostrum666, post #17

Niestety po diskpart i przekladanie zworki nie pomaga, ręce opadają, czy mogłem w jakiś sposób uszkodzić goteka?
[#19] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #18

Trochę wróżenie z fusów, ale może taśma od kontrolera do goteka nie domaga...
[#20] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@misiek2, post #19

Taśma jest w porządku bo podłączałem normalną stację dysków i działa. Załamka po prostu i to na święta taki numer.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2016 11:14:33 przez tommysi
[#21] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #20

Skąd kolega jest może ktoś mieszka niedaleko i by sprawdził u siebie.
[#22] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@mwb113, post #21

Piszę z Birmingham UK, także lipa, co prawda nie długo będę w Elblągu, inna sprawa, że testuje na swoich obydwu Amigach A500 z oryginalnym kickiem 1.3 i A600 z oryginalnym 2.05, a także z cloanto 3.1
[#23] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #22

Napisz do sprzedawcy, może pomoże.
[#24] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@mari83pl, post #23

Już to zrobiłem, inna sprawa, że procedura diskpart dla win 10 wygląda chyba nieco inaczej niż ta, którą podesłał Misiek2 w swoim linku, a dokładnie mówiąc nie wyskakuje mi okienko "inicjowanie dysku" czy ktoś wie jak to dokładnie zrobić pod win 10?

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2016 12:00:00 przez tommysi
[#25] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #24

Tu link np. chłopina używa diskpart pod win 10. Nie mam win 10 i nie wiem jak to wygląda w realu. Działałem z dispart na win 7 i xp gdy miałem problem z używaniem napędu w winuae (np. był niewidoczny). Co do kicka cloanto to wiele osób narzeka. Ponoć to coś nie chce trybić ze stacjami dysków. Nie znam szczegółów.
[#26] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@misiek2, post #25

Tak jak napisalem wyżej testowałem na 3 konfiguracjach i wszedzie to samo, wyglada tak jakby z gotekiem cos bylo nie tak. No ale probuje dalej z diskpartem pod win 10.
[#27] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #26

diskpart na różne sposoby nie pomaga, nie wiem czego bym mógł jeszcze spróbować :(
[#28] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #26

Selector.ADF uzyj z tej strony
Na tego adfa nie można nic nagrywać, bo konfiguracja przypisanych slotów jest zapisywana po trackach i każdy dodany pliki moze ją uszkodzić.

Na pendrive na początku nagraj tylko selector.adf .
Dla pewności zachowaj wielkości liter w nazwie tego pliku.

Czy w bootmenu widać tylko napęd df0?
[#29] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@Norbert, post #28

Jak uruchomić bootmenu?
[#30] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #29

Dwa klawisze myszy wciśnięte po resecie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem