[#1] Motorola 68000.
Studiuję informę i zaczeli nas uczyć asemblera na procesory typu Intel.
Mam Amigę z archaicznym prockiem 16 bit MC 68000 i chciałem dowiedzieć
się troche o tej archiekturze procesora. Czy ktoś ma jakieś dobre linki
do stron, pliki tekstowe. Gdzie jest spis rozkazów, tryby adresowania,
rejestry, przerwania itp. ? Jeśli ktoś może mi pomóc to już dziękuję! :D
[#2] Re: Motorola 68000.

@Tomek-K, post #1

Plecam książkę wydawnictwa "ELEKTRONIK" :
MOTOROLA 68000 - budowa i lista rozkazów mikroprocesora
autor: Jacek Kostrzewski

Jest to bardzo dobre kompedium wiedzy o tym CPU.

[#3] Re: Motorola 68000.

@Tomek-K, post #1

No fajowo troche to nie chce się wgadzecić.
[#4] Re: Motorola 68000.

@Prince, post #2

Dzięki za pomoc Jacku. Ale czy nie znasz jakiśch linków z kursami lub czymś podobnym??
[#5] Re: Motorola 68000.

@Tomek-K, post #4

Jacek to autor książki nie posta ;)

[#6] Re: Motorola 68000.

@Tomek-K, post #1

Ja ma dokumentacja procesora po angielsku jezeli by Cie to interesowalo :)
[#7] Re: Motorola 68000.

@Tomek-K, post #1

Mój kuzyn też uczył się o tym procesorze (kierunek telekomunikacja AGH), miał trochę materiałów na ten temat, mogę go zapytać. Mam też książkę o assemblerze 68000, ale w odniesieniu do programowania pod Amigą (układy specjalizowane i takie tam).
Kuzyn też narzeka na 68k ;), ale to naprawdę był świetny procesor, w swoim czasie chyba najlepszy na rynku (i to przez wiele lat). To że wygrał Intel nie znaczy że ten ostatni był lepszy... 68k ma mnóstwo zalet - płaska przestrzeń adresowa, a nie jakieś cuda z rejestrami segmentowymi, 16M pamięci w najprostszej wersji - Intele mają chyba 1 MB (w trybie rzeczywistym), 8 rejestrów danych i osiem adresowych (a ile ma Intel... mało), sensowny sposób podpięcia koprocesorów. Mówimy oczywiście o modelu programowym Intela bez rozszerzeń w rodzaju MMX czy SSE.
[#8] Re: Motorola 68000.

@Tomek-K, post #1

Dukumentacja tu:
http://www.elenota.pl/search.php?szuk=mc68000&man=--wszyscy--&ile=50&start=0
Interesuje Cię MC68000UM, ten z Freescale (dawny dział półprzewodników Motoroli) chyba jakiś aktualniejszy.

A w ramach ciekawostek: Procesor jest 32 bitowy, 16 bitowa jest "tylko" magistrala danych. Procesor może pracować zarówno w architekturze Harvardzkiej, jak i von Neumana, ale w tej pierwszej jeszcze go nigdy nie widziałem, zresztą był tworzony z myślą o von Neumanie, więc brak mu typowych dla architektury Harvardzkiej instrukcji jak odczyt pamięci programu itp.
[#9] Re: Motorola 68000.

@shg, post #8

zresztą w przypadku 68k nie mają sensu znane ze świata Intela podziały na programy 16 bitowe i programy 32 bitowe
[#10] Re: Motorola 68000.

@Tomek-K, post #1

Witam

Poszukaj na aminecie w katalogu dev/asm tam znajdziesz to o co ci chodzi.
Jeśli Ci się nie uda to wyśle Ci co ja tam mam na ten temat, tylko daj znać. Jeśli interesuje Cię coś konkretnego ( jak zakodować jakiś algorytm albo coś w tym guście ) to też daj znaka.

Bardzo proszę byś posty kierował w katalog programowanie, bo często sprawdzam tylko katalogi: programowanie, gry.

pozdrawiam

[#11] Re: Motorola 68000.

@Tomek-K, post #4

Zerknij na moja strone do jednego z dzialow, poszukaj jest tam zestaw dokumentow (TXT/PDF/AmigaGuide) na temat procka 68k.

http://pingu.ii.uj.edu.pl/~armo/homepage/amideveloper/index.html

[#12] Re: Motorola 68000.

@asman, post #10

(Sorry że się nie odzywałem ale sesja i takie tam...)
Dzięki Wam wszystkim za pomoc!
Nie spodziewałem się tylu
odpowiedzi.
(Widać, że Amigowcy to pożądni ludzie)
Niech moc procesorów motoroli
będzie z Wami. :P
[#13] Re: Motorola 68000.

@Tomek-K, post #12

Hm, tutaj MiniQ powinien zaprotestować. Poprawne politycznie ostatnie zdanie powinno zabrzmieć: niech moc waszych procesorów będzie z wami :P

[#14] Re: Motorola 68000.

@koodlaty, post #13

A dlaczego niby ja mam protestować? ;)

[#15] Re: Motorola 68000.

@MinisterQ, post #14

Bo posiadacze procesorow PPC "made by IBM" sie moga obrazic :P

[#16] Re: Motorola 68000.

@Tomek-K, post #1

ARCHAICZNY ??? :) Archaiczny to może być egipski hieroglif . Procesory Motoroli 68XXX do archaicznych bym nie zaliczył, a np. niejednego Intela TaK!. Motorolki 68k były jeszcze kilka lat temu instalowane w cdikach Philipsa, a możliwości ich wraz kartą MPEG-1, to np. "tylko" odtwarzanie filmów z jakością lepsza niż divx. To tak na marginesie ;)
[#17] Re: Motorola 68000.

@Tomek-K, post #1

A według mnie on jest 32 bitowy.

[#18] Re: Motorola 68000.

@Tomek-K, post #12

I w ramach bezinteresownego szyderstywa :), amigowcy to poRZądni, a nie poŻądni ludzie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem