[#9]
Re: Onet.pl: Amiga powraca po 16 latach
@selur,
post #8
Niestety to prawda, dlatego zastanawiam się, czy ten powrót to będzie sukces. Zakładam, że zwolennicy nowego AOS 4.x gotowi są poświęcić wsteczną kompatybilność (zaszyty emulator, czy inne rozwiązanie) na rzecz?... no właśnie czego, bo oprogramowania na platformy amigowe nie ma i pewnie długo jeszcze nie będzie w jakiejś rozsądnej ilości. Niestety cena X1000 (ok. 1500 euro), to chyba za dużo, dlatego prędzej wróżę sukces nowej SAM460, choć i tak będzie za droga. Kupią tylko hobbyści, dla których wydanie takich pieniędzy to nie problem (część z nich juz wyprzedaje swoje zbiory np. na allegro).
Mama i tata oraz synek nie wybiorą X1000 zamiast PS3, Xboxa360, PC Intel quad.
Załużmy jednak, że kupią, to większość użytkowników tych młodych wyznaje zasadę żadnych oryginałów (niestety, znam wielu takich ze szkoły) i nawet jeżeli takie EA zrobi grę, to po 1-2 wtopach oleje rynek.
Zgadzam się, że wraca nazwa i cześć środowiska po 16 latach, ale to chyba wszystko, co wraca.
AOS 4.x z tego co wyczytałem na execu (wypowiedź Mufy, nie wiem, czy dobrze ją zrozumiałem, ale chyba tak) chce być jak najbardziej kompatybilny z linuksem, by łatwiej portować z niego oprogramowanie. To jest jakieś rozwiązanie i może nawet nie takie złe, ale rodzi się pytanie, czy to jest to o co chodzi większości byłych użytkowników Amigi, na których liczy obecny właściciel praw do systemu w wersji 3.1/4.x.
Ostatnia modyfikacja: 19.04.2010 19:51:18