[#1] Onet.pl: Amiga powraca po 16 latach
Na głównej stronie www.onet.pl w dziale Technowinki i Gry pojawił się włąsnie artykuł o X1000...

[#2] Re: Onet.pl: Amiga powraca po 16 latach

@zangief, post #1

Bardzo fajny, obiektywny artykuł, podoba mi się pierwsze zdanie ("Wreszcie coś innego, niż architektura x86" ;). Widać, że autor stawia Amigę na równi z komputerami klasy PC. Skoro piszą, że to powrót po 16 latach to pewnie myślą, że ten komputer ma szansę odnieść sukces komercyjny porównywalny z Amigą 500 za czasów Commodore. Nie jest wykluczone, że tak się stanie. Wszystko zależy od tego do jakiego użytkownika kieruje A-EON ten sprzęt oraz do jakich zastosowań chce go przeznaczyć. No i czy w jakiś sposób przyciągnie producentów oprogramowania.

[#3] Re: Onet.pl: Amiga powraca po 16 latach

@zangief, post #1

i znowu naciąganie historii z 16 latami ...

[#4] Re: Onet.pl: Amiga powraca po 16 latach

@Minniat, post #2

Nie jest wykluczone, że tak się stanie.

Ty to na poważnie napisałeś? :)

Ostatnia modyfikacja: 19.04.2010 08:44:41
[#5] Re: Onet.pl: Amiga powraca po 16 latach

@zangief, post #1

Cieszy fakt, że wokół starej/nowe Amigi (niepotrzene skreślić) staje się głośno. Kibicuję X1000 mimo, że od pół roku jestem szczęśliwym użytkownikiem MOSa. Czekam też dnia, kiedy będę mógł poklikać na X1000 w czasie jakiejś polskiej, Amigowej imprezy :)

[#6] Re: Onet.pl: Amiga powraca po 16 latach

@MDW, post #4

Żeby być szczerym to zastanawiałem się jak napisać i wybrałem opcję optymistyczną. Pesymistyczna brzmiała "Tak się raczej nie stanie", lub "Jest to w sferze marzeń", po czym "Chyba, że A-EON podejmie właściwe kroki marketingowe". Czy wybrałem wersję właściwą, nie wiem. Jestem z natury optymistą więc napisałem, tak jak uznałem za stosowne, choć pewnie zabrzmiało to trochę nierealnie. Jeśli spełniłyby się te marzenia to oczywiście nie będzie to sukces na miarę Amigi 500, jeśli chodzi o liczbę sprzedanych sztuk, ale kto wie, skoro mówi się o tej nowej Amidze na wielu portalach, również tych nie-amigowych, a wkrótce wzmianki mają dojść do prasy to byłbym bardzo szczęśliwy, gdyby A-EON odniósł sukces.

[#7] Re: Onet.pl: Amiga powraca po 16 latach

@zangief, post #1

Z zainteresowania i komentarzy wnioskuję... sukces? Większość komentujących kojarzy nazwę Amiga z Amigą 500 (nie wiem czy o taki wizerunek i skojarzenia chodzi Aeon i Hyperion), a Commodore z C64. Oczekują taniego sprzętu wstecznie kompatybilnego. Sukces ? Trzeba było skupić się na tej nowej SAM zejść z ceną za kompletny komputer z ceną do max 2000zł i odbudować bazę użytkowników. Niestety mało kto dzisiaj zarabia na sprzęcie, a jeszcze mniej osób (klientów) to interesuje i nie zapłacą morza kasy za sprzęt, który jest kojarzony z A500, więc sukces?
Osobiście uważam, że nowy model SAM460 chyba może odnieść sukces, natomiast X1000 nie. Artykuł niczego nie wnosi, na PPA, Execu mam podobne, a może i lepsze.

Ostatnia modyfikacja: 19.04.2010 17:00:10
[#8] Re: Onet.pl: Amiga powraca po 16 latach

@Ender, post #7

Jak to ktos juz zauwazyl w komentarzach... wiekszosc mysli, ze nowa "Amiga" bedzie kompatybilna z ich starymi wysluzonymi modelami A500,A1200.
W momencie kiedy zorientuja sie, ze nowa Amiga to tak naprawde sprzet, ktory nic z klasyczna amiga wspolnego nie ma, poza nazwa to caly ten entuzjazm opadnie na glebe...

Slowem.. po co komu sprzet PC-eto poddobny za cene kilka razy drozsza niz PCet ?? Po nic i nikt z tych komentujacych, kto bedzie mial juz PC'ta i pozna prawdziwe oblicze X1000 NIE KUPI !

reasumujac
" Amiga nie powraca po 16 latach, po 16 latach powraca tylko jej nazwa "
[#9] Re: Onet.pl: Amiga powraca po 16 latach

@selur, post #8

Niestety to prawda, dlatego zastanawiam się, czy ten powrót to będzie sukces. Zakładam, że zwolennicy nowego AOS 4.x gotowi są poświęcić wsteczną kompatybilność (zaszyty emulator, czy inne rozwiązanie) na rzecz?... no właśnie czego, bo oprogramowania na platformy amigowe nie ma i pewnie długo jeszcze nie będzie w jakiejś rozsądnej ilości. Niestety cena X1000 (ok. 1500 euro), to chyba za dużo, dlatego prędzej wróżę sukces nowej SAM460, choć i tak będzie za droga. Kupią tylko hobbyści, dla których wydanie takich pieniędzy to nie problem (część z nich juz wyprzedaje swoje zbiory np. na allegro).
Mama i tata oraz synek nie wybiorą X1000 zamiast PS3, Xboxa360, PC Intel quad.
Załużmy jednak, że kupią, to większość użytkowników tych młodych wyznaje zasadę żadnych oryginałów (niestety, znam wielu takich ze szkoły) i nawet jeżeli takie EA zrobi grę, to po 1-2 wtopach oleje rynek.
Zgadzam się, że wraca nazwa i cześć środowiska po 16 latach, ale to chyba wszystko, co wraca.
AOS 4.x z tego co wyczytałem na execu (wypowiedź Mufy, nie wiem, czy dobrze ją zrozumiałem, ale chyba tak) chce być jak najbardziej kompatybilny z linuksem, by łatwiej portować z niego oprogramowanie. To jest jakieś rozwiązanie i może nawet nie takie złe, ale rodzi się pytanie, czy to jest to o co chodzi większości byłych użytkowników Amigi, na których liczy obecny właściciel praw do systemu w wersji 3.1/4.x.

Ostatnia modyfikacja: 19.04.2010 19:51:18
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem