[#1] Problem z gniazdem SCART.
Witam.
Monitor z tunerem TV Flatron L173ST. Podłączona A1200 przez scart działa. Podłączona A600 NAWET NIE USIŁUJE SIĘ URUCHOMIĆ (żadna diodka nawet nie mignie, stacja dyskietek nawet nie cyknie). A600 podłączona do w/w gniazda z tym samym kablem, ALE PRZEZ ROZDZIELACZ taki jak w linku
http://www.amazon.co.uk/AV-Control-Box-scart-SBX-94SE/dp/B000X4333E
działa jak złoto.
Na czym polega numer?

[#2] Re: Problem z gniazdem SCART.

@Kitech, post #1

Kabel RGB według jakiego schematu?
[#3] Re: Problem z gniazdem SCART.

@Kitech, post #1

Spróbuj odłączyć zasilanie ze scart albo dać szeregowo jakiś rezystor (~1kOhm??).
Ja ostatnio miałem taki patent jak podłączyłem A1200 do jakiegoś LG LCD TV.
Amiga nie wstawała a zasilacz popiskiwał rytmicznie.

Ostatnia modyfikacja: 27.03.2011 22:09:40
[#4] Re: Problem z gniazdem SCART.

@Dark_luke, post #2

Trochę zeszło, ale schemat jest mniej więcej taki jak ten:
http://www.jeacle.ie/pub/articles/scart/
We wtyczce euro są dodatkowo połączone piny 4 i 9, a we wtyczce amigi ekran dochodzi do pinu 16 i dalej idzie przez 17, 18, 19, 20.
A czemu nie było problemów z A1200?
Co zmienia zastosowanie rozdzielacza?

P.S.
Może to sprawdzałem z A4000 a nie A1200 (już nie pamiętam dobrze).

Ostatnia modyfikacja: 28.03.2011 20:27:29
[#5] Re: Problem z gniazdem SCART.

@Kitech, post #4

Sorki, nie mam dziś głowy do tego ale zobacz schemat scart jaki zaprojektował Stedy i udostępnił na EAB:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=47281

Ten powinien działać.

[#6] Re: Problem z gniazdem SCART.

@Thom/CT, post #5

Wielkie dzięki za odzew.
Tylko wiesz, ja to jestem budowlańcem - jakbyś pokazał schemat zbrojenia konstrukcji żelbetowej, to byłoby mi łatwiej. :)
A tak poważnie:
- pies trącał kabel, w sumie jednak działa,
- tylko czemu inny typ amigi nie miał problemów i co daje ten cały rozdzielacz, że działa? :)
A o innym kablu rzeczywiscie pomyślę.
Jeszcze raz wielkie dzięki!

[#7] Re: Problem z gniazdem SCART.

@Kitech, post #6

Rozdzielacz może nie podawać zasilania przełączającego a ono (to napięcie) może być zwierane w monitorze do masy.
Ot takie coś mi przyszło do głowy :)

[#8] Re: Problem z gniazdem SCART.

@Thom/CT, post #7

Hmm. Pewnie nie podaje skoro są guziki przełączające. A czemu tylko A600 ma problemy??? :(

[#9] Re: Problem z gniazdem SCART.

@Kitech, post #8

A600 nie musi koniecznie mieć takiej samej elektroniki prowadzącej do złącza RGB jak A1200, twój TV może obciążać jakąś linię, przez co Amiga (A1200 może być na to nieczuła) nie wstaje, rozdzielacz stanowi izolację pomiędzy TV a amigą i nie ma problemów, sprawdź A600 na innym TV. Amiga tak ma, że jak coś jest zwarte ze sobą lub do masy, to nie wstaje. Jeśli ten kabel jest wykonany wg schematu, który podałeś, to być może zastosowanie rezystorów np 100-300Ohm na liniach RGB i Composite Sync.

Ostatnia modyfikacja: 29.03.2011 15:02:08
[#10] Re: Problem z gniazdem SCART.

@rafgc, post #9

O.K. Przyjąłem do wiadomości. :)
Czy jest w takim razie jakiś sprawdzony schemat kabla na wszystkie amigi?

[#11] Re: Problem z gniazdem SCART.

@Kitech, post #10

Tak mi się wydaje że ten co podesłałem link będzie ok.
On ma rezystory na końcówkach z zasilaniem.

[#12] Re: Problem z gniazdem SCART.

@Thom/CT, post #11

Tak sobie myślę że jeśli masz wystarczająco dużo przewodów wewnątrz kabla to powinno się dać przerobić Twój na wzrór tego z EAB.
Ponoć dobrze działa z Amigami + TV.

[#13] Re: Problem z gniazdem SCART.

@Thom/CT, post #12

Wielkie dzięki! Coś pokombinuję. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem