[#1] Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.
Witam ponownie ;)
Udało mi się uruchomić obie moje Amigi 1200, z czego jestem bardzo zadowolony. Chciałbym teraz dołożyć do nich dyski twarde (na CF nie mam póki co szmalu) i zainstalować na nich systemy WB 3.1. I tu jest właśnie problem, bo w jednej mojej wersji WB 3.1 jest brak dyskietki Install (zgubiła się), a w drugiej ta dyskietka jest uszkodzona (Read/Write error).
Posiadam dwa dyski 2.5", podłączyłbym je do PC, aby przez Winuae zrobić instalke, ale nie mam skąd pociągnąć zasilania. Mam też jeden dobry dysk 3.5" i zasilanie do niego dodatkowe, więc mógłbym zainstalować poprzez WINUAE system i to podłączyć do Amigi.

Problem w tym, że wolałbym wykorzystać te dyski 2.5". I tu jest moje pytanie - czy jeśli na dysku 3.5" podłączonym do PC zainstaluje WB 3.1, to czy z poziomu Winuae będę na ten dysk mógł wrzucić kopię WB 3.1, by później nagrać to na dyskietki za pomocą Amigi? Bo w ten sposób mógłbym zainstalować system na dysku 2.5" za pomocą samej Amigi.

Jeśli odpowiedź brzmi tak, to w jaki sposób mam to zrobić? Jakim programem skopiować pliki WB i czy mogą być one w postaci ADF? I jakim programem później mogę nagrać to za pomocą Amigi na Amigowe dyskietki?

I jeszcze kwestia piractwa. Wydaje mi się, że skoro posiadam oryginalny system na oryginalnych dyskietkach, to w razie ich awarii nie będzie piractwem ściągnąć z neta WB 3.1 (taki jaki mam na dyskietkach) i skopiować go na nowe, nieużywane dyskietki jako kopia zapasowa?
[#2] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@ginter251, post #1

1. Skoro masz przelotkę 40 na 44 to powinna ona rozwiązywać problem zasilania w PC.
2. Skoro zainstalujesz system to możesz dokopiować dodatkowo dowolne pliki. Wręcz zalecał bym zarchiwizowany na płytkach CD soft przekopiować na HD jeszcze pod PC, będzie po prostu szybciej.
3. Jak masz Amigę z kickstartem to masz prawo do używania odpowiedniego dla tego zestawy dyskietek z systemem, ściągnij, używaj i nie zadawaj głupich pytań.

Pozdrawiam
[#3] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@RadoslawF, post #2

1. Skoro masz przelotkę 40 na 44 to powinna ona rozwiązywać problem zasilania w PC.

- Mam przelotkę, która pozwala na podłączenie dysku 2.5" do mojego PC, ale coś mi tego dysku PC nie wykrywa i nie zanosi się na to, żeby chciało mu się go wykryć.

2. Skoro zainstalujesz system to możesz dokopiować dodatkowo dowolne pliki. Wręcz zalecał bym zarchiwizowany na płytkach CD soft przekopiować na HD jeszcze pod PC, będzie po prostu szybciej.

- W jaki sposób mogę to zrobić pod WINUAE i jakiego narzędzia najlepiej do tego celu użyć? Jakim programem mogę to później na prawdziwej Amidze skopiować na dyskietki?

3. Jak masz Amigę z kickstartem to masz prawo do używania odpowiedniego dla tego zestawy dyskietek z systemem, ściągnij, używaj i nie zadawaj głupich pytań.

- To, że czegoś nie wiem, albo nie jestem do końca pewien, nie znaczy moim zdaniem, że robię głupotę pytając o to na forum ;)

Pozdrawiam
[#4] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@ginter251, post #3

W jaki sposób mogę to zrobić pod WINUAE i jakiego narzędzia najlepiej do tego celu użyć?

Na tych dyskach 2,5' masz partycje Amigowe czy PC?

http://valwit.net/uaehd.html

[#5] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@Jacenty, post #4

Podłącz dysk 3,5" do PC zgodnie z opisem z linku, który podał Jacenty. Postaw na nim system. Skopiuj na niego dyskietkę Instal31.adf pobraną z netu (w dowolne miejsce) oraz program adf2disk (najlepiej do katalogu C), który znajdziesz na aminecie.
Podłącz dysk do Amigi, uruchom system. Otwórz okno shell i wpisz polecenie:
C:adf2disk ścieżka:Install31.adf

ścieżka: - ścieżka do pliku adf, który chcesz rozpakować na dyskietkę

Włóż do stacji DF0: dyskietkę i wciśnij Enter

Po chwili (dłuższej lub krótszej) będziesz miał dyskietkę Install.

Teraz podepnij do Amigi dysk 2,5", wystartuj ją z dyskietki Install i...
Resztę już się pewnie domyślasz.

[#6] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@ginter251, post #3

1. Przelotka powinna rozwiązywać problem zasilania, tam potrzeba tylko jednego napięcia i przelotka powinna mieć gniazdo do wpięcia kabelka lecącego od zasilacza. Zgodnie z aktualną modą będzie to pewnie kabelek taki jak do zasilania stacji dysków.
2. Jak skonfigurujesz WinUAE to zadbaj aby widziało co najmniej jedną partycję peceta lub przynajmniej jakiś katalog. I potem z poziomu emulowanej Amigi sobie skopiujesz spod WB lub dowolnego programu kopiującego.
Jest tu dział poświęcony UAE i raczej tam zadawaj pytania na takie tematy.
3. Temat jest mocno śliski, drażliwy i kilka brednio seriali z nim już tu było. Radzę go unikać.

Pozdrawiam
[#7] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@ginter251, post #1

Podłącz dysk twardy 2,5 " przez adapter do PC, np taki:

Adapter dysku

Uruchom WinUAE z parametrem -disableharddrivesafetycheck

Do podziału dysku na partycje potrzebujesz HDToolBox z dyskietki Install. Znajdziesz ją nawet na Chomiku. Cały Workbench najszybciej zainstalujesz pod WinUAE, chyba że wolisz bawić się z dyskietkami :). Po zainstalowaniu systemu pod emulatorem polecam pobrać z Aminetu program Image2Disk - służy on m. in. do rozpakowywania plików ADF na dyskietki. Ma własne GUI i jest prosty w obsłudze. Możesz się też spotkać z obrazami dyskietek w plikach DMS - do pracy z tymi plikami dobry jest Device-Masher System. Po zainstalowaniu wszystkiego i skopiowaniu plików ADF możesz podłączyć dysk do Amigi - Workbench powinien normalnie wystartować. Teraz odpalasz Image2Disk i mając przyszykowane puste dyskietki - do roboty ;)

[#8] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@Nightmare777, post #7

Podzieliłem na partycję a następnie zainstalowałem WB 3.1 na moim dysku twardym 3.5". Pod WINUAE śmiga aż miło, konfigurację w winuae i kickstart dałem identyczny, jaki mam w Amidze. No i podłączyłem to do swojej Ami i lipa, nie widzi mi dysku.

Sytuacja wygląda tak - bez dysku i przejściówki Amiga startuje około 10 sekund. Z dyskiem bez zworek startuje około 5 sekund i świeci się dioda HDD. Z dyskiem ze zworką na MASTER startuje około 2 sekund. We wszystkich przypadkach przed pojawieniem się obrazu ciągle świeci się dioda HDD i słychać, że dysk pracuje.

Próbowałem resetować Amigę kiedy znów zaświeci się lampka HDD, ale to nic nie daje. Zawsze pojawia się fioletowe tło z dyskietką.

W tym menu, które się wywołuje przez przytrzymanie dwóch klawiszy myszki przy starcie w ogóle nie widać HDD, jest tylko FD:0 i tylko z tego mogę bootować.

Ma ktoś jakieś sugestie?

Ostatnia modyfikacja: 30.04.2011 21:47:08
[#9] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@ginter251, post #8

Jesli dysk wiekszy niz 4GB to masz przyczyne.
HDTollbox na Amidze wykrywa dysk?
[#10] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@Norbert, post #9

Oj większy o to prawie dwukrotnie ;(

HDToolbox wykrywać wykrywa i wszystko idzie dobrze, ale niestety Amiga nie widzi go ;/

Cóż, trzeba poszukać takiego do 4gb ;)
[#11] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@ginter251, post #10

Nie musisz, wystarczy że suma rozmiarów patrycji nie przekroczy 4 GB.

[#12] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@jaa2, post #11

No i tu jest racja ;)

Znalazła się nawet dyskietka Install od systemu ;) No i teraz próbuję z tym walczyć, ale za cholerę jakoś mi nie idzie ;/

Otwieram HDToolBox'a, w nim sczytuje dane fizyczne dysku, wykrywa go jak należy ;) Chcę go podzielić na partycje i tu zaczyna się meksyk.

Jak otworzę ten program do partycjonowania dysku to suwak stoi na połowie rozmiaru dysku. Lewa strona jest nie przydzielona, na prawej jest już jakaś partycja. Usuwam ją i tworzę dwie partycję których łączna wielkość na pewno nie przekracza 4GB. No i klikam ok, potem na Save changes to disk i tutaj właśnie w tym okienku gdzie mam nazwę dysku, jedna pozycja zmienia się z "Changed" na "Not changed" i jak biorę exit to nic nie daje mi to. Nie tworzy partycji.

Jakieś pomysły?
[#13] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@ginter251, post #12

Tworzysz te patrycje od tej połowy gdzie stoi suwak, czy od początku dysku?

[#14] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@ginter251, post #8

Kilka drobiazgów o których ludzie zapominają ?
1. Partycja pod FFS nie powinna przekraczać 2GB.
2. Partycjonując dysk należy pamiętać aby sformatować pod filesystemem jaki jest w ROMie Amigi.
3. Dobrze jest sprawdzić przy pomocy HDToolBoxa z dyskietki Install czy Amiga dysk twardy zobaczy. Jak przy tej okazji sobie podzielisz na partycje to znikają problemy z punktu pierwszego i drugiego.
Jak dysku nie zobaczy to sprawdzasz zworkologie master/slave ewentualnie kombinujesz z przecięciem pierwszego pinu na taśmie sygnałowej. Jak nie pomoże szukasz innego dysku.

Pozdrawiam
[#15] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@jaa2, post #13

Od początku dysku? Czy to błąd? Kiedy otwieram te okno do partycjonowania dysku, widzę, że dysk jest już podzielony na dwie partycje, każda po około 4gb. Czy jeśli tworzę jedną, lub dwie mniejsze, to powinienem usunąć te, które są już utworzone?

A co do systemu plików, to jeśli mam ROM 3.1 to jaki system plików powinienem wybrać?
[#16] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@ginter251, post #15

To jest propozycja podziału którą możesz zatwierdzić i zapisać lub nie.
Ktoś podawał linka do opisu jak spartycjonować dysk, skorzystaj bo masz problem z obsługą HDToolBoxa.

Pozdrawiam
[#17] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@ginter251, post #15

Tak, musisz od początku. Nie pozwól by cokolwiek było za granicą pierwszych 4 GB.
W tamtych czasach nikt nie myślał o takich dużych dyskach, no i albo system plików ma ograniczenie, albo HDToolBox - nie pamiętam. W każdym razie jak przekroczysz 4 GB to dane o partycjach będą zapisywane znowu od początku dysku. No i powstanie sieczka...

Raczej ten standardowy, ja na 2.05 mam FFS.

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 12:13:48
[#18] Re: Instalacja WB 3.1 a brak dyskietki Install.

@jaa2, post #17

Już mi system się instaluje ;)
Rozwiązałem to chyba w następujący sposób -
1.zrobiłem kopię dyskietki Install, żeby nie uszkodzić oryginału.
2. Załadowałem Workbencha i otworzyłem narzędzie Multiview ;)
3. Włożyłem kopię Install 3.1 i tam usunąłem plik - drive definitions.
4. Wystartowałem z tej dyskietki i użyłem HDToolBox'a
5. Oczywiście lista dodanych wcześniej dysków zniknęła.
6. Wczytałem ustawienia dysku i tym razem jego nazwa była pełna. Wcześniej były jakieś cyfry i coś takiego -> ' ' '
7. Dałem partycję, potem ją sformatowałem i właśnie idzie instalacja.

PS - Wydaje mi się, że mogła to być wina źle dopchniętej przejściówki, bo poprawiłem ją, ale do końca nie wiem, czy w tym była przyczyna ;]

dziekuje wszystkim za pomoc
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem