[#1] Profesjonalna kamera.
hej, sorry, że na PPA, ale nie wiem za bardzo CZEGO MAM SZUKAĆ. Otóż tak:
jestem w pewnym projekcie 'badawczo-rozwojowym', i potrzebujemy, na jego potrzeby profesjonalną kamerę, ale nie wiemy za bardzo gdzie i CZEGO szukać. Może ktoś pomoże? Wymagania mniej-więcej takie:

-Cena do 40 tyś. zł (max 50 tyś. zł)
-wysoka rozdzielczość
-sytstemy stabilizacji obrazu
-duża czułość, niezaleznie od oświetlenia
-wyjścia, umożliwiające jakąkolwiek komunikację z pc (usb, firewire, dsub, i inne)
-mile widziana możliwość zczytywania klatek w formacie raw, tudzież mpeg2/4.

jeżeli ktoś zna takie cuda, bądź wie gdzie można kupic, lub najlepiej handluje czyms takim , myślę, że bez problemu znajdzie mojego maila gdzieś w ppa :P.

dzięki z góry. ps. nie jestem żadnym specem w tej dziedzinie, więc jeżeli napisałem jakieś bzdury, to wybaczcie ;).
[#2] Re: Profesjonalna kamera.

@baderman, post #1

Z postem skieruj sie na fora poswicone DV.
[#3] Re: Profesjonalna kamera.

@baderman, post #1

Polecam kamery Sony. Te droższe mają to wszystko co wypisujesz.
[#4] Re: Profesjonalna kamera.

@kmilota, post #3

W domyśle pewnie jakaś cyfrówka? Pewnie "bety" nie mają wyjścia do komunikacji z pc.
(ehhh...mało brakowało a bym pracował na takiej Betacam SP)

[#5] Re: Profesjonalna kamera.

@Prince, post #4

A znacie może jakieś konkretne modele?

dodam tylko (zapomniałem napisać w pierwszym pośćie), że kamera musi mieć do 2 kg wagi (max).

@Reactor: Szukałem, ale nie bardzo wiem, jakie są w polsce fora zajmujące się profesjonalnym wideo.
[#6] Re: Profesjonalna kamera.

@baderman, post #5

może to:
http://www.swiatobrazu.pl/
[#7] Re: Profesjonalna kamera.

@baderman, post #1

http://www.michals.tkchopin.pl/formaty.html

Poczytaj. Ja juz się napisałem i przez moją nieuwagę straciłem cały tekst tego postu. Echhh...

DV-jak dla mnie to pół profi no ale mówi się na to profesjonalne.
Najważniejszy dla Ciebie będzie format zapisu. Spróbuj wychaczyć coś co ma zapis formatu 4:2:2 (4:4:4 to full info - chyba nie ma czegoś takiego co by zgrało w takiej formie).

SHG też zarzucił dobrego linka. Wejdź na forum i się porozczytuj tudzież skrobnij parę słów.
[#8] Re: Profesjonalna kamera.

@baderman, post #5

Slyszlalem wiele pochlebnych opnii o kamerze Canon XL-1.
[#9] Re: Profesjonalna kamera.

@baderman, post #5

No to będziesz miał problem. Dobre kamery mają dobrą optykę, a to zawsze waży. No chyba że weźmiesz jakąś półprofesjonalną.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem