[#1] RSS - niby wszystko jasne ale...
Witam, ostatnimi czasy napisałem sobie RSS do magazynu/serwisu, chodzi to to w porządku jednakże nasunęło mi się kilka wątpliwości, których niestety nie mogłem rozwiać z pomocą internetowych forum i tutoriali. Korzystam z RSS 0.92 (zaś sam kod porównałem z RSS w PPA i gazeta.pl).

Mianowicie owy RSS sprawdzam przez FireFox. Przyłóżmy, że dodaję nową informację (item). W tego RSS dodaję lastBuildDate. Dziś mamy godzinę 10:30 jak piszę tego posta więc w lastBuildDate zapisuję: Fri, 25 Sep 2009 10:30:00 +0200.

Dodaję nowy item, wpisuję w nim także dla porządku (z tego co wyczytałem jest to opcjonalne) w takiej samej postaci.

I teraz: kiedy ten news zobaczę w FireFox? Gdy zamknę i otworzę FireFox - wcale news się nie pokazuje w kanale. Pokazuje się "kiedyś" tam, za pare minut albo za godzinę, niestety ciężko mi stwierdzić kiedy dokładnie i od czego to jest uzależnione? Próbowałem także używać jednakże nie rozumiem od jakiego czasu ten ttl przytrzymuje informacje? Jeżeli ustawię ttl na 60 to wtedy chyba czeka on na następny feed 60 minut - może od momentu sprawdzenia przez FireFox przy starcie? Trochę to wszystko jest płynne i nie do końca jasne dla mnie. A że jestem ofcą dociekliwą i precyzji wymagam od siebie, więc i od RSS także!

I jeszcze jedna sprawa, po kliknięciu w mój RSS (gadżet) wcześniej pokazywały mi się wszystkie wiadomości z description - teraz po kliknięciu (a nie wiem co namieszać mogłem) od razu FireFox pyta się o dodanie subskrypcji nie otwierając tej strony. Może coś z PermaLink? Hmm...

P.S. po dodaniu nowego newsa i odświeżeniu w Google Reader i tak nie pokazała mi się nowa wiadomość. Oczywiście sam RSS przeszedł walidację na stronie W3C bez żadnych najmniejszych problemów.

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 10:48:11
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem