[#1] BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0
Znalazłem ciekawe systemy, alternalywy linux. BeOS który był ciekawostką jak Amiga chyliła się a Win 95 raczkował. Kontynuacją tego jest spadku jest HAIKU, a Zeven OS to taki Ubuntu 10.10 zrobiony na wzór HAIKU.
Ściągłem wszystkie, wypaliłem i bedę sprawdzał z czy to się je. Ważne że BeOS miał pełny multitasking z wywłaszczeniem...
Czy któs tego użwa z czytelników PPA ??

[#2] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@Wojox, post #1

Używałem dość długo BeOS 5, Haiku tylko z ciekawości. Bardzo przyjemne systemy.

[#3] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@c3h6, post #2

Sprawdziłem ZEVEN OS bez instalacji, WiFi w 1 minutę i internet działa. Fajny systemik. Mozilla taka "czysta" bez niepotrzebnych bajerów. Popatrzę dalej...

[#4] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@Wojox, post #3

Wiesz, możesz sobie zrobić takiego linuxa ze w sekunde wszystko bedzie sie działo(może poza włączaniem..)

[#5] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@Wojox, post #1

Ważne że BeOS miał pełny multitasking z wywłaszczeniem...

AmigaOS też ma pełny multitasking z wywłaszczaniem. Od 1984 roku...

[#6] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@Wojox, post #3

Pamiętam z tamtych dawnych czasów, że gdy używałem Be 4 i 5, to bardzo podobała mi się multimedialność tych systemów i prostota obsługi. Dodatkowo łatwo się pisało programy z GUI, był fajny kompiler do tego (BeIDE).
W systemie pasowało mi to, że oparty był na systemie wtyczek.
Gdybym miał do czegoś porównać obsługę i częściowo filozofię Be, to byłby to MacOS.

Haiku zdaje się, że powoli się rozwija i jest to taki BeOS 5 PE rozbudowany o różne ficzery. Może się skuszę sprawdzić, jakie są postępy.

[#7] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@G. Kraszewski, post #5

Chyba nie zrozumiałeś, dlatego podałem że BeOS ma multitasking, bo to jakby kontynuacja dobrych cech Amigi, a ty mi piszesz jakbym o tym nie wiedział...

[#8] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@Wojox, post #7

Grzegorz tak napisał, bo musi zanegować każdy przejaw multitaskingu gdziekolwiek by nie był. Najpierw napisał, że miała Amiga w '84, za chwile poda, że multitasking kontynuuje MOS. Bo BeOS, który był wcześniej niż MOS to nie był multi. Każda obrona jest dobra.

[#9] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@c3h6, post #8

Multitasking to fajna rzecz, w tamtych czasach kopiowałem legalne dyskietki, wczytawał się mozolnie jpeg, a ja tam coś w systemie robiłem, czasami grałem w galagę...A wszystko się w tle robiło.

[#10] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@Wojox, post #1

Chłopaki, ale co te wszystkie systemy mają wspólnego z "Linuxem PPC"? Rozumiem, że jeden z nich - ZevenOS to Linux, ale chyba nie ma wersji na PowerPC?

[#11] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@recedent, post #10

Pewnie mają wspólne to że to POSIX. Ale może się mylę :)

[#12] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@recedent, post #10

Nie pisałem tu o wersjach na PPC, Ale podobne są, nawet na PS3, Ubuntu, kubuntu, Debian itd. Podałem egzotyczne systemy które działają pod wspaniałym pececie.
Wiem to jest dział LinuxPPC, sory za offtop, poszukam więcej ciekawostek na PPC.

Ostatnia modyfikacja: 25.01.2011 10:59:05
[#13] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@Wojox, post #12

W takim razie temat nadaje się do Hyde Parku, a nie do działu "Linux PPC". I nie jest to jakaś wyszukana złośliwość z mojej strony, po prostu chciałbym, żeby był porządek w forach.

[#14] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@c3h6, post #8

Grzegorz tak napisał, bo musi zanegować każdy przejaw multitaskingu gdziekolwiek by nie był. Najpierw napisał, że miała Amiga w '84, za chwile poda, że multitasking kontynuuje MOS. Bo BeOS, który był wcześniej niż MOS to nie był multi.

Nie wiem gdzie znalazłeś w mojej wypowiedzi próbę negowania istnienia multitaskingu w BeOS-ie.

Każda obrona jest dobra.

Obrona przed czym?

[#15] Re: BeOS, HAIKU, ZEVEN OS 3.0

@Wojox, post #1

W sumie to miałem z nim do czynienia za gówniarza jak darmowa dystrybucja na CD została dołączona do jednego z czasopism.
Trochę się tym bawiłem w czasach gdy ja miałem 233MMX, 32MB RAMu i S3Trio 64V+ a kumpel Pentium 3 czy inny Celeron.
(Od innego kupiłem wtedy A1200 w towerze).
Rok koło 1998-1999.
W zeszłym roku próbowałem pomęczyć się na UMAXie ale w końcu uwaliłem MacOSa 9.0.
Na PowerMacu G4 BeOS5 nie chodzi w dual boot.

Nota bene jutro zabieram się za instalkę na x86: Digital Venturis FX5166 gdzie będę chciał ogarnąć dual boota.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem