[#1] Amiga Inc. żyje
http://www.amiga.com/news/20110422-amigatablet.php

Firma Amiga Inc. wydała 8- i 10-calowy tablet działający w oparciu o system Android. Jest to pierwszy produkt z nowej serii. XPedio dostępny jest w cenie $ 299.00 (8") i $ 449.00 (10").

[#2] Re: Amiga Inc. żyje

@mailman, post #1

Z jednej strony fajnie, że coś się dzieje, choć czy taka postać Amigi w 2011 roku to jest jej zasłużone miejsce - jako tablet? Produkt jest chyba w normalnej sprzedaży - nie RTO, można zakupić go też poza terenem USA. I jak tu nie dziwić się, że istnieją podziały w środowisku amigowym. Istnieją one też między różnymi byłymi właścicielami i pracownikami Amigi. Dobrze, że Amiga Inc. patrzy przyszłościowo (tj. wypuszcza produkty zgodne z najnowszymi standardami i trendami), mam nadzieję, że sprzedaż będzie wystarczająca by sfinansować kolejne inwestycje.

Ale też słyszę, że Hyperion Entertainment zubożał o jednego kluczowego pracownika, który bez napisania przyczyny opuścił środowisko amigowe i firmę Hyperion. Zapowiadany na luty system AmigaOS4.1 dla klasyka na razie jeszcze nie jest w sprzedaży :( Dobrze, że płyta główna AmigiOne X1000 mimo zapowiadanej kosmicznej ceny tego komputera została w końcu wyprodukowana.

[#3] Re: Amiga Inc. żyje

@mailman, post #1

No i nie wiem co o tym myśleć. Nowa Amiga to tablet, a nowy system Amigi to Android. Chyba fajnie, ale ja zostanę przy AmigaOS :)
[#4] Re: Amiga Inc. żyje

@mailman, post #1

Niech to sobie wsadzą i w ogóle spadają na drzewo.
Od takiego "rozwoju" już lepszy byłby cmentarz historii. :/
[#5] Re: Amiga Inc. żyje

@mailman, post #1

Ja bym sobie kupl jeśli pod Androida istnieje UAE z JITem. Fajne urządzonko i ze znaczkiem Amiga. :)
Jedyny minus to słaby procek.
[#6] Re: Amiga Inc. żyje

@Andrzej Drozd, post #5

Takie rzeczy oni teraz robią? :)

[#7] Re: Amiga Inc. żyje

@mailman, post #1

O nie! A już myślałem, że marki Amiga bardziej się nie da zgnoić :( Myliłem się...
Android, fujjj.... wymiotuje

A tu jeszcze sklepik. Nawet notebook jest

http://www.amiga.com/shop/

Ostatnia modyfikacja: 29.04.2011 13:04:13
[#8] Re: Amiga Inc. żyje

@mailman, post #1

Amiga Inc. zyje, ale co to za zycie

[#9] Re: Amiga Inc. żyje

@1989, post #8

Hmm, ciekawe , że minęło już tak dużo czasu od powstania wątku, a w google brakuje jakichkolwiek testów sprzętu, na youtube też zero wyników. Oni to wogóle sprzedają ?
[#10] Re: Amiga Inc. żyje

@twardy, post #9

Po prostu opóźnił się druk naklejek na jeden z setek tanich, tandetnych chińskich androidowych tabletów. To nie pierwsze naklejkowe opóźnienie tej firmy. :)

Nie chciałem być złośliwy ale nie wytrzymałem. Mogę być zwolennikiem albo przeciwnikiem AmigaOS4, mogę mieć różne zdanie o tym systemie (zwłaszcza w porównaniu z MorphOS) ale na pewno mam do niego szacunek, bo pracują przy nim ludzie naprawdę oddani amigowej idei, doskonale czujący amigowy klimat/filozofię i system jest kontynuacją tego co uwielbiam. Ale samej firmy Amiga Inc. po prostu nienawidzę. To jakiś paradoks historii, że ta firma-krzak ma prawa do tak szacownej nazwy jak "Amiga". Dobrze, że chociaż "AmigaOS" jest w rękach Hyperionu.
[#11] Re: Amiga Inc. żyje

@MDW, post #10

Amen
[#12] Re: Amiga Inc. żyje

@vegeta, post #11

A jednak, wprowadzili nawet nowy model za cenę poniżej 100 USD.
http://www.amiga.com/shop/?prod_id=4
http://www.amiga.com/news/20111028-7intablet.php

Dowiadywałem się o dostępność i przesyłkę do PL - nie ma problemu, koszt 30 USD.

Przyznam - jak już miałbym kupować tablet to dlaczego nie tablet z logo Amiga ? ;)
[#13] Re: Amiga Inc. żyje

@twardy, post #12

Najdziwniejsze jest to, że przez te wszystkie lata mieli wszystko w dupie , nawet ich strona nie działała, ostatnio gdy zaczęło się o Amidze pisać , o nowych modelach itp., a także w Stanach o CommodoreUsa i zainteresowaniu ludzi ich sprzętem nagle nasza kochana firma się obudziła i szybko chce coś wydać i zarobić na logu marki.
Sorry, od nich nie kupiłbym nic i życzę im jak najgorzej. Ty oczywiście możesz mieć inne zdanie więc jeśli Ci się podoba ? :) W sumie Cię rozumiem , bo jeśli już padnie mój wysłużony lapek(nastepny będzie netbook z OS4:) )i będzie potrzebny w domu jakiś pc, to kupię sprzęt od Cusa
[#14] Re: Amiga Inc. żyje

@vegeta, post #13

Ja mam nadzieje najpierw kupić netbooka z OS4...

Co do samych tabletow to fajny bajer , używam androida w telefonie i muszę przyznać, że jest to miły system operacyjny dla urządzeń przenośnych. Oczywiście Amiga to to nie jest ...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem