[#1] eMac + MOS 2.5 i 640x480
Nie wiem o co chodzi.

Wchodzę w ustawienia systemu/monitors, klikam na "nowy", suwak "częstotliwość piksela" przesuwam w prawo, na tyle żeby szło ustawić 640x480 i obraz był na tyle szeroki że zmieści się na ekranie. Potem wartość "opóźnienie impulsu" ustawiam na 40 aby przesunąć ekran w lewo. Daję na OK.

No i są jaja, znika mi tryb "24bit 1280x960", raz nawet zniknęły mi dwa tryby 24bit i potem po resecie czarny ekran, brak obrazu. MOS wystartował ale nic nie było widać na ekranie.

Żeby wrócić do standardowych ustawień, musiałem odpalić MOSa z CD, następnie zmienić nazwę pliku "iMac" na "iMac_old" w katalogu Sys:Prefs/Presets/Monitors.
Po restarcie MOS wygenerował sobie nowy plik "iMac".
Zależy mi na 640x480 chociażby do dem, żeby oglądać je normalnie w fullscreen.

:(

[#2] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@kjb, post #1

zamiast odpalac z plytki mozesz wcisnac F1 podzczas startu MOSa.
Wejdziesz do bootmenu, a tam mozna wybrac a jakiej rozdzialce uruchomic system.
[#3] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@Norbert, post #2

F1 na starcie nie daje efektu, a wciśnięty klawisz myszy przy starcie powoduje wysunięcie tacki :)

[#4] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@kjb, post #3

Jako fan F1 od kilkunastu lat, muszę zgłosić sprzeciw, F1 daje naprawdę niezłe efekty na starcie Sorry za OT ;)

[#5] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@kjb, post #3

No to jak wszystko zawiedzie to zawsze możesz dodać parametr -bm do boot-stringu.

[#6] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@recedent, post #5

Jak miałem pega1 to w OF ustawiałem bootstring.
Teraz mam eMaca i nie mam pojęcia gdzie się znajduje

[#7] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@kjb, post #6

W tym samym miejscu. Możesz też na partycji Boot: zmienić plik bootinfo.txt (pamiętaj, żeby po każdym zapisaniu pliku (!) "pobłogosławić" go hfssetmacboot boot:bootinfo.txt.
[#8] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@Jacek Piszczek, post #7

Dopisałem "-bm" po "boot.img ramdebug" i pobłogosławiłem plik bootinfo.txt za pomocą hfssetmacboot.

Reset, eMac startuje i zatrzymuje się na szarym ekranie. Pewnie to jest bootmenu tylko nic nie widać. Naciskam F1 to idzie dalej i startuje mi MOS w 1024x768, tak jak mam ustawione. No to reset i na szarym ekranie daję F2 - znowu startuje w 1024x768. I tak do F6 - zawsze startuje w 1024x768.

Nie jest łatwo mieć 640x480 :D

[#9] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@kjb, post #8

Mój błąd. Ma byc bm a nie -bm.

[#10] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@recedent, post #9

Poprawiłem, hfssetmacboot'em przejechałem.

eMac startuje... pojawia się ekran z motylkiem na środku ekranu... po jedenj sekundzie znika i zostaje czarny ekran. Działa wtedy reset z klawiatury, ale naciskanie klawiszy F1-F12 lub liter/cyfr potwierdzanych Enterem - nic nie daje.
Nie wiem, może MOS wystartował tylko nic nie widać? Wrzucę coś grającego do wbstartup :)

[#11] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@kjb, post #10

Najwyraźniej ekran eMaca nie jest w stanie wyświetlić ekranu bootmenu. Postaram się to poprawić w 2.6.
[#12] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@Jacek Piszczek, post #11

Dziekuje wszystkim za pomoc. Bede walczyl dalej.

Wpadlem na pomysl, ze nie musze uzywac CD z MOSem zeby kasowac ten plik "iMac", przeciez zawsze moge w ciemno wcisnac RAmiga+e i wpisac polecenie delete... :D

[#13] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@kjb, post #12

Jeśli Boot Menu się nie pokazuje na ekranie eMaca, to znaczy to, że ekran nie obsługuje 640x480 - taka rozdzielczość nie jest przez monitor raportowana, dlatego nie możesz jej normalnie dodać do monitora.
[#14] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@Jacek Piszczek, post #13

Gdy dodaję nowy tryb, to domyślnie w polach x i y jest wpisane 520 i 480. Taki tryb można dodać i wyświetlić w nim ekran Ambienta, są wtedy przekłamania jak się np. porusza oknem, ale działa. Jest to dziwne że taka egzotyczna rozdziałka działa a 640x480 nie :)

[#15] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@kjb, post #14

Po dodaniu trybów 520x480, dodałem 640x480, ale system uparcie zapisywał go jako 640x596. Przesunąłem wtedy suwak "częstotliwość piksela" w lewo, mniej więcej do momentu od którego dało się ustawić "odchylanie poziome/rozdzielczość" na 640. No i wtedy jak dałem 480 w "odchylanie pionowe/rozdzielczość" i zapisz - zapamiętał!

Mam teraz 640x480 i np. demko Encore - By Night ładnie chodzi na pełnym ekranie :)

Czyli da się, tylko ja coś namieszałem :)

http://ami6502.strefa.pl/inne/screen.png
http://ami6502.strefa.pl/inne/screen2.png

-------edit
Chyba początkowo "częstotliwość piksela" miałem ustawioną na zbyt dużą wartość...

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2010 20:06:25
[#16] Re: eMac + MOS 2.5 i 640x480

@kjb, post #15

To ja jeszcze podpowiem, że w parametrach demka Encore możesz sobie wprowadzić dowolną -width, -height i -depth

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem