[#1] Jak przerobic gre z amigi na .exe (PC-bez emu)
Witam,

Widziałem w internecie sporo gier na amige, ktore nie wymagaja emulatora, po prostu wystarczy kliknac na plik np. cannonfodder2.exe i juz mozna grac. Czy wie ktoś jak się konwertuje w ten sposob gry ?

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2009 00:07:57
[#2] Re: Jak przerobic gre z amigi na .exe (PC-bez emu)

@trendi86, post #1

Jesteś pewien, że Cannon Fodder 2 zostało akurat zaemulowane? Wydaje mi się, że mówisz o natywnej wersji tej gry na PC. Nie wydaje mi się jednak, że jest możliwe przerobienie czy konwersję gry w taki sposób, żeby istniała w postaci pliku exe, który można uruchomić jednym kliknięciem.

Jednakże odpalenie WinUae jest prozaiczne proste więc...

[#3] Re: Jak przerobic gre z amigi na .exe (PC-bez emu)

@trendi86, post #1

To proste - bierzesz kod źródłowy i kompilujesz pod x86.

P.S. Do moderatorów: Zamykamy wątek, zanim zrobi się brednioserial?

[#4] Re: Jak przerobic gre z amigi na .exe (PC-bez emu)

@recedent, post #3

Wejdź sobie na forum emulacja.net to zobaczysz o co biega. Nie ma tam żadnej konwersji, po prostu to WinUAE uruchamiające konkretną grę.

[#5] Re: Jak przerobic gre z amigi na .exe (PC-bez emu)

@OSH, post #4

Widziałem te gierki - trzeba przyznać, że nieźle całość wygląda.
Co do WinUAE to nie jest dokładnie on - już sam rozmiar powinien mówić za siebie. Sam WinUAE ma rozmiar 6 MB po rozpakowaniu, a np. gra Atlantyda zajmuje "tylko" 2.23 MB. W ogóle ciekawe udogodnienie jest teraz zrobione - rozdzielczosc jest automatycznie dopasowywana do ekranu, za co duży plus OK
[#6] Re: Jak przerobic gre z amigi na .exe (PC-bez emu)

@Trinyty, post #5

Ja tam wole sam sobie wszystko kongfigurować niż zdawać się na czyjąś inwencję. Moim zdaniem, przez takie ułatwianie, kolejny raz obniża sie poziom wiedzy. Jak sie pojawiło WinUAE, to chcąc zobaczyć z czym to się je, trzeba było poczytać, poeksperymentować itp. A teraz kolejny gotowiec. Dla mnie to chybiona inicjatywa.

[#7] Re: Jak przerobic gre z amigi na .exe (PC-bez emu)

@OSH, post #6

Tak dla Twojej informacji - na drugim PC posiadam WinUAE z kickami i całą resztą, a po Twoim poscie mozna bylo wyczuc, ze korzystam z gotowca, bo jestem idiota, ktory nie umie sobie poradzic z emulatorem. Czasem po prostu wygodniej mi trzymac na pendrive gotowca niz cala mase plikow...
...rownie dobrze mozna by napisac po co slave do whdload - niech kazdy napisze wlasny instalator.
Tak zanizac poziom wiedzy programistycznej, WSTYD!
Oczywiscie post ma zartobliwy ton
[#8] Re: Jak przerobic gre z amigi na .exe (PC-bez emu)

@Trinyty, post #7

I całe szczęście, bo bym go wziął na serio...nie o to chodzi, że ja uważam ludzi korzystających z gotowców za idiotów, ale takie cos na serio powoduje, że poziom wiedzy się obniża. Piszez tu o pisaniu slave - kurczę, gdybym miał zmysł programisty to bardzo chetnie bym się za to wziął, bo to fantastyczna zabawa musi być. Nie uważam za idiotów, co najwyżej, NIEKTÓRYCH uważam za totalnych leni. I w tym cały problem - drażni mnie naprawdę że ludziom się przestaje chcieć, czekaja na gotowe. Dawniej, jak coś nie działało, to się samemu próbowało coś wykombinować - i mnie to zostało. ALe młodszym ode mnie się już NIE CHCE. Chce sobie ktoś pograć w gierke z Amigi -no to mógłby przecież ściągnąć WinAUE, załatwić ROM, POCZYTAĆ sobie troszkę, jak to działa - nie zaszkodziłaby mu ta wiedza z pewnością. A tu nie- idzie się na łatwiznę. No cóż- można i tak, aweiem, że niektórzy, zwłaszczza Ci co pracują nia mają na to czasu i dla nich to wybawienie. Ale dzieciaki? I niech mi tu nikt nie wmawia, że starymi komputerami interesują się tylko Ci, którzy mają już co najmniej 30 lat, bo znam kilku poniżej 18 roku zycia, których ten świat zaczyna fascynować. No i fajnie - ale niechże spróbują się czegoś nauczyć, a nie czekają na gotowe! Mnie ta generacja Next trochę przeraża...

[#9] Re: Jak przerobic gre z amigi na .exe (PC-bez emu)

@Trinyty, post #5

Trinyty, niestety to jest UAE - moim zdaniem, to jakaś starsza lub okrojona przez TC wersja.

> Co do WinUAE to nie jest dokładnie on - już sam rozmiar
> powinien mówić za siebie. Sam WinUAE ma rozmiar 6 MB po
> rozpakowaniu...

A ile ma instalka WinUAE przed rozpakowaniem ?

> W ogóle ciekawe udogodnienie jest teraz zrobione - rozdzielczosc
> jest automatycznie dopasowywana do ekranu, za co duży plus

Z tego co zauważyłem rozdzielczość jest ustawiona sztywno do gry, przez co np. w Alien Breen SE u mnie nie widać linii informacyjnej z ilością kluczy, amunicji, itd ani na górze ekranu ani na dole. Na całe szczęście pod F12 pozostawili część ustawień emulatora i można to zmienić.

Ogólnie ciekawostka, ale gra pod emulem to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej :)

P.S. Tak mi coś chodzi po głowie, że był kiedyś w sieci tutorial jak takie wersje gier robić.

Ostatnia modyfikacja: 20.10.2009 23:13:07

Ostatnia modyfikacja: 20.10.2009 23:13:37
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem