[#1] Hardital PowerChanger 040
Ktoś coś może powiedzieć o tej karcie. Poza tym, że według opisu nie działa w Amidze 4000T.
Co ciekawe firma Hardital nadal istnieje i sprzedaje PC-ty o nazwie PowerChanger nie...

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2014 23:25:14 przez glichtanski

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2014 23:25:37 przez glichtanski
[#2] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #1

[#3] Re: Hardital PowerChanger 040

@simka113, post #2

Tą stronę znam i też. Miałem nadzieję, że ktoś z forum posiadał tą kartę.
[#4] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #3

Wygląda na ,zamiennik' A3640. Ciekawe, która jest stabilniejsza...
[#5] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #4

Podobno Hardital. A w instrukcji do karty znalazłem informację, że jeżeli z kartą występują problemy w A3000 typu zawieszanie komputera, guru itp. to winny jest układ DMAC-02, który przegrzewa się i najlepszym rozwiązaniem jest jego wymiana na DMAC-04.
Może jeśli ktoś miał podobne problemy z A3640 lub innymi kartami turbo, to wymiana DMAC też pomoże
[#6] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #5

U mnie na A3640 dłuższy już czas jest stabilnie. Żadnego guru! Włączyłem tylko przy mapowaniu kicka 3.1 (softboot) nobuseerror i wyłączyłem cache na zorro II i III. ok, racja
Trochę mi zajęło znalezienie złotego środka na tą kartę ale się opłaciło.

EDIT: Co do obciążenia płyty głównej Amigi i jej podwyższonej temperatury przy pracy z tą kartą, to może coś w tym być. Czasem ,wiało elektroniką' gdy dłużej pracowała, ale stawiam na lewą stronę płyty głównej (po stronie kart zorro i Chip). Po stronie procesora nic nie wyczułem.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2014 20:24:32 przez Rafał A-3000
[#7] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #6

Dzisiaj dostałem kartę. A w pudełku niespodzianka - Trivial Pursuit, nie otwierany, szkoda tylko, że wersja niemiecka.
[#8] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #7

Sama karta, zgodnie z opisem nie działa. Ustawiłem zworki na płycie głównej Amigi wg instrukcji, zmieniłem procesor i karta nie rusza. Jest tylko czarny ekran. Procesor jest gorący, więc raczej działa.

EDIT: A jednak ruszyła, z prockiem 68LC040@25, ale zaraz zaliczyła zawieszkę na ekranie z dyskietką.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2014 22:39:14 przez glichtanski
[#9] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #8

Ach, ten krótki edit nie...
Karta ruszyła z założonym prockiem LC040, ale system nie wykrywa Fastu na płycie głównej. Albo coś jest nie tak ze złączem na płycie głównej, albo z kartą. Przy CS MKIII też nie wykrywało Fastu z płyty głównej.
[#10] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #9

Fajny bonus- życzę powodzenia w walce.
[#11] Re: Hardital PowerChanger 040

@BULI, post #10

Na pewno sie przyda, chociaż nie wiem od czego zacząć. Wczoraj karta zaczela działać z prockiem 68040@40MHz, a Fastu jak nie było, tak nie ma. Karta działa tylko z traktowaniem 25MHz, mam kwarce 75 i 80 MHz ale chyba oba są uszkodzone, bo karta z nimi nie wstaje.
Chyba trzeba bedzie przejrzeć schemat płyty głównej.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2014 15:27:21 przez glichtanski
[#12] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #11

Oczywiście dociskałeś PALe/GALe/ czy inne gnaty które są na tej karce?
[#13] Re: Hardital PowerChanger 040

@waldiamiga, post #12

Nawet przełożyłem demultiplekser (identyczny jak w A500+)bo to co było włożone miało trochę inne oznaczenie jak na zdjęciu z BBOAH.
Ale jak juz pisałem, problem z brakiem Fastu był rownież z moimi poprzednimi kartami, wykrywania była tylko pamiec fast zamontowana na tych kartach. Ale o ile dobrze pamiętam stało sie to po drugim wystrzale zasilacza. Po przełożeniu zasilacza AT po jakimś czasie zorientowałem sie, że brakuje pamieci z płyty głównej.
[#14] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #13

Rzeczywiście dziwny objaw z tym Fast-em.
Co do karty to po ustawieniu zworek na EXT powinna wystartować. Kickstart 1.4 blokuje karty fast, ale Ty masz 3.1, więc nie wiem dlaczego nie miałaby ruszyć. Co do przetaktowywania to kiedyś próbowałem z A3640, ale też nie zadziałało. Jak przypuszczam są różne rodzaje kwarców i te które kupiłem nie były kompatybilne. Gdy wracałem do oryginału zawsze ruszała. Nie udało się z żadnym, a jak czytałem na necie to udawało się chyba nawet o ,dwa lub trzy rzędy' ją podkręcić (28MHz i 33MHz).
Sprzedajesz Mediatora? Wolisz jednak oryginalne Amigowe Zorro?
[#15] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #14

Aby podkręcić A3640 należy zmodyfikować jeszcze obwód linii opóźniającej.
[#16] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #14

Karta według instrukcji powinna działać z prędkościami 28, 35 i 40 MHz. Najwyraźniej mam uszkodzone dwa kwarce - 75 i 80 MHz.
Za to po świeżej instalacji systemu 3.0 zaczeły się zwiechy, kilka sekund po starcie. Wiem, że powoduje to SetPatch w s-s w połączeniu z biblioteką 68040.library. Usunąłem tą komendę i system startuje. Niestety przy próbie bootowania z dyskietki emergency 3.9 wyświetla komunikat "Cannot open "resource.library", version 44. Unable to run AmiDock"
Oczywiście ta biblioteka jest, więc nie wiem w czym problem.

Sprzedajesz Mediatora? Wolisz jednak oryginalne Amigowe Zorro?

Tak. Sprzedaję. Wolę zorro.
[#17] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #16

Ad 15
W opisie podkręcenia z netu nic o tym nie napisali. Są różne wersje tych kart, więc może znalazłem opis nie do tej co mam. :) Na szczęście nie tęsknię za jej podkręceniem.

Ad 16
A sprawdzałeś biblioteki koprocesora? Pamiętam, że gdy miałem 030 a nie miałem koprocesora, też miałem problem z OS 3.5 (był komunikat o błędzie) i nie działał AmiDock.

AD 16 (Mediator)
Ja też wrócę do Zorro jak się pocieszę kartami PCI, ale Mediatora sobie zostawiam. Odpaliłem już Radeona. Teraz czeka jeszcze zmiana konfiguracja AmiTCP pod RTL3139 i AHI na kartę dźwiękowa (tylko tej nie mam w wersji zorro).
Przy zabawie z Medkiem ponownie doceniłem CV64 i jej przelot dla PAL. Oglądanie Amigi na dwóch ekranach (monitor i TV) jest mocno męczące. To m.in. ten fakt był ważnym argumentem przy wyborze Amigi: A3000 i CV64. :)
[#18] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #17

A sprawdzałeś biblioteki koprocesora? Pamiętam, że gdy miałem 030 a nie miałem koprocesora, też miałem problem z OS 3.5 (był komunikat o błędzie) i nie działał AmiDock.

Jakie biblioteki masz na myśli?
[#19] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #18

Trudno mi powiedzieć, bo wtedy zignorowałem błąd, wyłączyłem AmiDock i po prostu czekałem na wymianę koprocesora. Wyglądało na to, że system odwoływał się do koprocesora, którego w tym czasie nie miałem. Po wymianie wszystko wróciło do normy i AmiDock ,wrócił'. Nie wiem, czy u Ciebie też może to mieć związek z koprocesorem, ale u mnie był analogiczny problem i wina była po stronie koprocesora. Stąd moja sugestia.

Co do zwisów, to spróbuj przy 040 wyłączyć cache zorro II i zorro III. Jeśli masz guru to może użyj też nobuseerror. Zanim wyłączyłem cache na zorro też włosy rwałem z tą kartą.
Jeśli chcesz, to mogę Ci podesłać mój setpatch z OS 3.1 i OS 3.5, które działają u mnie z A3640. Najpierw jednak wyłącz cache. Gdy to nie pomoże to przy starcie wyłącz też cache procesora. U mnie czasem to cache też przeszkadzało (choć teraz mam włączone). Skoro moja 040 podobno jest trudniejsza do ujarzmienia, to w Twojej aż tyle nie trzeba będzie chyba szukać.
[#20] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #19

Żadne wyłączanie cache nie pomaga. Nie mogę też zabootować z dyskietki Install 3.0. Po wywaleniu komendy setpatch z s-s albo biblioteki 68040 z dyskietki, bootuje.

A jak wyłączyć cache zorro??
Spróbuję jeszcze z prockiem 25MHz, który był oryginalnie z kartą. W tej chwili mam włożoną 040@40 od stacha100, ale jest taktowana na 25MHz.
Wkurza mnie to, że instrukcje nie opisują wszystkiego co znajduje się na karcie. Brak jest opisu zworki JP1, a opis przełączników DIP jest taki, że nie wolno zmieniać ich położenia

To samo jest z kartą GVP HC 2000. Też nie są opisane wszystkie zworki, a jeśli są to nie napisali co się zmieni po ich przestawiniu

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2014 21:54:46 przez glichtanski
[#21] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #17

Ja na chwilę obecną nie tęsknię za zorro ;) AutoSwitchVGA załatwia moje potrzeby w 100% (Radeon i VGA z A3000). Mi zostało jeszcze tylko uruchomienie Spidera - zrezygnowałem z sieciówki bo raczej nie wykorzystam jej możliwości w A3D, stąd wybór padł na USB (przenośność danych).
No ale każdy ma indywidualne potrzeby :)
[#22] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #20

Ja stawiam na biblioteki.
Niektórzy piszą, że im zestaw MMU pomaga (ja musiałem podmienić na moje przed medkiem 040 i 060 bo bez tego nie szło).
I teraz wszystko bez problemów
[#23] Re: Hardital PowerChanger 040

@Tom Rain, post #22

A spróbuję. Tylko nie mogę się teraz dostać do partycji z tymi bibliotekami, bo są na partycji powyżej 4 GB, ale spróbuję.
Dzięki za sugestię.
[#24] Re: Hardital PowerChanger 040

@Tom Rain, post #22

Ad 20
Ja wyłączam je softboot(em) przy okazji mapowania kickstartu 3.1 z pliku do fast (zamiast 2.04 z kości) Może mógłbyś go użyć mapując do Fast swój 3.1.

Ad 21
Usb u mnie też będzie Czekam tylko na nakładkę do X-Surf-100. M.in. z tego powodu kupiłem tą kartę. Drugi powód to był Aminet. Dotąd bawiłem się ściąganiem na PC i CD-RW. Leniwy jestem...

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2014 22:07:07 przez Rafał A-3000
[#25] Re: Hardital PowerChanger 040

@Tom Rain, post #22

Niestety nie działa.
Co ciekawe, przy SetPatch QUIET w s-s i braku 68040.library komenda cpu pokazuje "CPU 68040 Inst Cache Burst, Data Cache Burst ".
Po wgraniu bibliotek 040 z pakietu mmu, albo z dyskietki install i usunięciu SetPatch QUIET z s-s komenda CPU pokazuje "CPU 68040 Inst Cache Burst, Data nocache noburst"
[#26] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #25

Na mojej A3000 (z 060) te biblioteki z MMULib wieszały system, dobrze że miałem swoje stare zrzuty systemu i na nie podmieniłem i wtedy ruszyło.
Swoim czasem wiele zestawów bibliotek przerobiłem i gdzieś tam w otchłani neta znalazłem te moje obecne...
[#27] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #25

A co pokazuje softboot?
Edit: Sprawdziłem go jeszcze bez kart zorro (tylko Mediator i PCI) i startuje z włączonym cache zorro. O ile pamiętam to chyba CV64 blokowała mi start przy 040 i włączonym cache zorro.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2014 22:54:02 przez Rafał A-3000
[#28] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #27

Co znaczy softboot?
[#29] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #28

Nazwa programu którym mapuję kickstart przy 040. Mam go chyba z aminetu. Jedyna opcja którą znalazłem, by mieć kick 3.1 na A3640.

Edit: Dotąd nie dorobiłem się sprzętowego kickstartu 3.1. Mam 1.4 i 2.04. Używam głównie 1.4. Tymczasowo mam 2.04 do mediatora.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2014 23:01:53 przez Rafał A-3000
[#30] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #29

Spróbuję jeszcze zmienić Ramsey na -04, bo teraz SetRamsey ciągle pokazuje mi, że mam pamięć Static Column, a przecież mam Page Mode.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem