Komentowana treść: EmuV0 0.30 (beta)
[#1] Re: EmuV0 0.30 (beta)
jak bardzo mogą komunikować się programy z 32bit z tymi z 64bit?
[#2] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@michal_zukowski, post #1

A jakie przypadki komunikacji masz na myśli? Chodzi mi o przykład dwóch konkretnych programów i co miałyby ze sobą wymieniać.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2025 17:10:54 przez deadwood
2
[#3] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@deadwood, post #2

1) wymiana przez publiczne porty gdy port tworzy apka 32 bit,
2) wymiana przez publiczne porty gdy port tworzy apka 64 bit
3) wywoływanie funkcji z liba 64 przez 32
4) wywoływanie funkcji z liba 32 przez 64
5) drag& drop miedzy aplikacjami
[#4] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@michal_zukowski, post #3

1) i 2) Kod 32-bit i 64-bit może wymieniać się wiadomościami. Problemem jest fakt, że każda ze stron oczekuje strukury wiadomości o innym rozmiarze i innych offsetach pól. Dlatego w każdym przypadku potrzebny jest w emulatorze kod do tłumaczenia. Tak na przykład działa 32-bit muimaster.library który dostaje przetłumaczone przez emulator wiadomości od 64-bit Intuition i to już pozwala sporej grupie aplikacji 32-bit działać poprawnie.

Czyli odpowiadając na pytanie: w generyczny sposób nie. W sposób wystarczająco dobry aby chodziło sporo aplikacji tak.

3) Tak, jest to możliwe (i wymagane aby programy były zintegrowane). Problem polega na tym, że kod 32-bit przekazuje struktury o innych rozmiarach i przekazuje jest w inny sposób (przez stos) niż kod 64-bit oczekuje, dlatego wymaga jest translacja argumentów. Jest to zrobione dla podstawowych bibliotek (exec, dos, intution, etc) a w pozostałych przypadkach kod 32-bit po prostu działa na bibliotekach 32-bit (muimaster)

4) Nie. Nie jest to planowane i nie jest to potrzebne. Nie ma w tej chwili żadnych wartościowych bibliotek 32-bit które nie miałyby już wersji 64-bit

5) Nie zastanawiałem się nad tym, ale zapewne wyzwania są podobne do 1) i 2).

Ponieważ naturalnie narzuca się tutaj porównanie do emulatorów m68k->PPC, ważne jest aby wyjaśnić, że ten emulator nie ma "przedłużyć życia" aplikacji 32-bit, tylko dodać fukcjonalności do AROS 64-bit do czasu pojawienia się natywnych re-kompilacji aplikacji które jeszcze nie zostatały przemigrowane. Wyjątkiem w przypadku "przedłużania życia" są aplikacje Hollywood gdzie autor nie planuje (przynajmniej w tej chwili) zrobić Hollywood dla AROSa 64-bit.
8
[#5] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@deadwood, post #4

@Deadwood
Dlaczego interfejs AROS-a nie jest asynchroniczny tak jak w MORPHOSie
[#6] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Pinto, post #5

Może twórcom chodziło o to żeby był bliższy amigowemu ideałowi, którymi dla wielu jest Workbench z AmigaOS 3.1.
1
[#7] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Pinto, post #5

A co dokładnie rozumiesz przez asynchroniczny interfejs?
2
[#8] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Pinto, post #5

Dlaczego interfejs AROS-a nie jest asynchroniczny tak jak w MORPHOSie

,,Pra__wdopodobnie"-bo już nie pamiętam rozchodzi się o przerzutniki np.DK -to jest też pewna filozofia
związana z sprzęgłami w motocyklu Pegaz ,gdzie jak pamiętam było sprzęgło asynchroniczne czy coś około tego-dla tego MorpheOS jest asynchroniczny -bo tak chciał,,Twórca"-moco dawca.OKOK
[#9] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Pinto, post #5

A AROS jest synchroniczny zze względu na PC Intela czyli Amerykana a nie Mekspomysłykana.
[#10] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@deadwood, post #7

Interakcja z GUI nie blokuje innych procesów.
[#11] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Pinto, post #10

A na amidze blokuje? nie sadze...
1
[#12] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Pinto, post #10

Ja w tym widzę sprzęgło z motoroweru Pegaz firmy ROMETOKok, racjaŚpioch

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2025 21:09:06 przez Ktosy73
[#13] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Ktosy73, post #12

Oczywiście, że blokuje! Co się dzieje, gdy przesuwasz okno playera podczas odtwarzania filmu?

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2025 21:14:25 przez Pinto
[#14] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Pinto, post #10

To jest bardzo ogólne stwierdzenie i nadal nie za bardzo rozumiem o czym piszesz. Może podać konkretny przykład, gdzie coś jest blokowane?
[#15] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Pinto, post #13

Oczywiście, że blokuje! Co się dzieje, gdy przesuwasz okno playera podczas odtwarzania filmu?

Już widzę o czym piszesz. Pewnie nie masz włączonego commodity Opaque. Włącz je i wtedy nic się nie blokuje przy przesuwaniu okień.
4
[#16] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Pinto, post #13

Tak jak napisał deadwood, włącz opaque :) Przykład na filmiku z włączonym opaque, możesz machać okienkiem i się nie zatrzymuje:

https://www.youtube.com/watch?v=Tl_LskjEqCk
1
[#17] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@deadwood, post #15

Z ciekawosci zapytam bo nie AROSowy jestem.
Czemu taki kommodity nie jest zalaczony defaultowo? Czy on w czyms przeszkadza?
[#18] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Phibrizzo, post #17

Naprawdę jest wiele ludzi, którzy wolą oryginalne zachowanie AmigaOS 3.1. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyś te czy inne commodity wrzucił do WBStartup (lub dopisał do SS) i będzie ci się uruchamiać ze startem systemu.
1
[#19] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@retrofaza, post #18

Naprawdę jest wiele ludzi, którzy wolą oryginalne zachowanie AmigaOS 3.1

I to jest jedyny powod? Serio??? Jakos tego nie kupuje.
Jakos koledze wyzej to przeszkadza. Mnie pewnie tez jak bym sie przesiadl z OS3.9.
System AROS idacy z duchem czasu, wprowadzajacy 64 bity, wielordzeniowosc i pewnie jeszcze inne innowacje.
I ktos przychodzi i mowi ze chce zeby sie to zachowywalo jak OS3.1?
To jest zahamowanie rozwoju jak dla mnie.
Jak ktos chce zachowania z 3.1 to niech sobie WinUAE zainstaluje.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2025 11:47:46 przez Phibrizzo
3
[#20] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Phibrizzo, post #19

Jak ktos chce zachowania z 3.1 to niech sobie WinUAE zainstaluje.

Albo AROSa! :) A jak mu się znudzi klasyczny wygląd to zawsze sobie może wyklikać w konfiguracji bardziej nowoczesny.
[#21] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@retrofaza, post #20

A jak mu się znudzi klasyczny wygląd to zawsze sobie może wyklikać w konfiguracji

Mam nadzieje ze nie z tymi samymi ograniczeniami.
[#22] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@retrofaza, post #18

Dlaczego deweloperzy tak ograniczają wrażenia miłośników OS 3.1 nie ograniczając wykorzystania RAM-u w AROSie do 18 MB Takie tłumaczenie dla mnie to komedia.
[#23] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@docent, post #11

A na amidze blokuje? nie sadze...

Gdy się kopiuje pliki w Workbenchu 3.0/3.1 to nic się robić nie da. Dopiero 3.5/3.9 to zmieniły. Ja w epoce tego nawet nie zauważyłem, bo gdy używałem Workbencha to nigdy do kopiowania plików (wtedy zwykle jakiegoś FileMastera się używało). A od 1997 Workbencha zastąpiłem Magellanem i ta ułomność zniknęła. Dopiero na przełomie wieków na IRCu ktoś mi powiedział, że Workbench 3.1 nie pozwala nic robić podczas kopiowania. Byłem tym wtedy tak zaskoczony, że aż musiałem to sprawdzić uruchamiając na chwilę Workbencha zamiast Magellana.
1
[#24] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Pinto, post #22

Dlaczego deweloperzy tak ograniczają wrażenia miłośników OS 3.1 nie ograniczając wykorzystania RAM-u w AROSie do 18 MB
Pewnie dlatego, że OS 3.1 nie ma takiego ograniczenia.
2
[#25] Re: EmuV0 0.30 (beta)

@Phibrizzo, post #19

Dla mnie takim "oryginalne zachowanie AmigaOS 3.1" jest w MorphOS, gdy nie da się okienka przesunąć poza ekran, tylko trzeba to "ustawić w ustawieniach".

Serio? Po tylu latach od 3.1, trzeba to samemu sobie ustawiać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem