Ostatnio Wayfarer znów mnie bardzo miło zaskoczył.
Musiałem zrobić coś webowego (bez cienia wiedzy na ten temat, ale to już inna historia) z całkiem złożonym renderingiem "softwareowym" interaktywnego obiektu 3D z zewnętrznych danych w moim formacie. Będę tego narzędzia potrzebował zarówno na współczesnym macOS jak i na MorphOS (również współczesnym, hehe). Aplikacja JavaScript komunikuje się z lokalnym mini-serverem w Python 3, który zarządza operacjami na dysku, czyta i zapisuje pliki. Przy delikatnym nagięciu kodu tego mikro-serwera do niedokończonego morphosowego Pythona 3.2, właściwie nic nie wymagało zmian żeby działało pod MorphOS. Wayfarer bez problemu łyka wszystko co sobie wymyślę i co działa na popularnych przeglądarkach (w moim przypadku Safari dla macOS). W dodatku na moim G4 to działa naprawdę całkiem SZYBKO, a przyjęte metody zdecydowanie do optymalnych nie należą (to jest tylko wewnętrzne narzędzie, więc mi nie zależy). No i wszystko wygląda normalnie, bez jakichkolwiek uproszczeń (np. jest antialias linii, fontów). Droga przede mną jeszcze długa, ale to co było ryzykowne zostało zrobione i reszta to już tylko kwestia czasu i roboty.
Szacun wielki dla Jacka za Wayfarera.

Fajnie byłoby gdyby ktoś kiedyś zajął się nowszym Pythonem dla MorphOS, bo przeglądarka z mojego punktu widzenia działa idealnie (na pewno lepiej niż wynikałoby to z ograniczeń naszego sprzętu i systemu).