kategoria: A2000/A3000
[#1] Amiga 2000 zielony ekran
Witam

Uruchomiłem Amigę 2000 ale widzi tylko 512kb z 1 MB

kości pamięci ma nie są identyczne i wdać ślady lutowania dawno temu
na diagromie ruszyła
czyli nie działa bank 0 od U501? czy bank 1 od U505 skoro diagrom ruszył ?

[#2] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #1

coś znalazłem :
Uruchom extended test w DiagnoROM:
Wejdź w menu DiagnoROM > Memory > Extended Chipmem Test.
Sprawdź raport: Pokaże błędy bitów/adresów. Jeśli błędy są w adresach 0x000000-0x07FFFF (low 512 KB), to bank 0. Upper bank to 0x080000-0x0FFFFF.
[#3] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #2

Eee. 8 kości, to możesz sobie w godzinke podstawki wstawić.
U mnie też nie wykrywało całego ramu i też nie znalazłem nic na oscyloskopie. U mnie skończyło się tak

[#4] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #2

Diagrom wywala też jakieś testy pamięci przez port szeregowy. Ale jak masz obraz to możesz chyba szukać, tak jak mówisz, w diagnostyce pamięci.

Skąd masz tyle niesprawnego sprzętu do naprawy, też chcę. :)
[#5] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@snifferman, post #3

próbowałem różnych odsysarek grzejących ale one robią odgnity
myślałem żeby zrobić taką odpylarkę ze słonika z rurkami elektro zaworu z lpg i agregatu z lodówki
[#6] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #5

Nie lepiej rozultownica+hot? Po co rozbierać lodówkę?
Można też dać nowej cyny. Zebrać wszystko plecionką i wylutować hotem. Najpierw jednak lepiej wygrzać płytę, żeby pozbyć się wilgoci z laminatu i go nie rozwarstwić przy mocniejszym grzaniu.
Może na oscyloskopie coś będzie widać, to namierzysz coś dokładniej i nie będzie trzeba wyjmować wszystkich układów.
[#7] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@snifferman, post #6

posprawdzałem pamięć oscyloskopem
ras 0 i pozostałe sygnały porównując do drugiego banku i wykresy są identyczne
czyli któraś kość nie działa poprawnie i musze wylutować przynajmniej 4 albo 8 , mam jakąś płytę z a500 i są tam podobne pamięci , wsadzę podstawki to nie będę musiał budować kolejnego testera dram z ardouino
[#8] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #7

No ale jak będziesz wiedział pod jakimi adresami Diagrom pokazuje błędy to będziesz w stanie rozszyfrować która kość jest uszkodzona. Tak jak mówiłeś, w diagromie są jakieś narzędzia do testowania pamięci. Można chyba nawet zapisywać i odczytywać konkretne adresy.
[#9] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@bfgmatik, post #8

No ale jak będziesz wiedział pod jakimi adresami Diagrom pokazuje błędy to będziesz w stanie rozszyfrować która kość jest uszkodzona.

Nie zawsze, bo linie adresowe są równolegle i jak na szynie coś jest nie tak, to musisz sparawdzić układy na tej lini. Z liniami danych już łatwiej, ale też trzeba wiedzieć, który bit. Może na ten problem patrzę inaczej, bo akurat mam narzędzia, ale ja bym wylutował te 8 kości i dał podstawki. W swojej A2000 dałem podstawki, bo mam 32 kości i bardzo często w rozszerzeniach miałem je uszkodzone. Pogodziłem się z ryzykiem nie kontaktowania podstawki na rzecz szybkiej wymiany kosci w razie usterki.
[#10] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@snifferman, post #9

Bank 0 dałem podstawki i dodatkowo pozyskałem pamięć z a500 z niebieskim ekranem
ale bez efektu nadal zielony ekran.

W 2000 wszędzie dam podstawki i w innej a500 wsadzę jedną podstawkę pod pamięć i będzie służyć jako tester.

Pamięć z 2000 i a 500 mają w większości obciętą 10 nóżkę i fabrycznie lutowany drut , czemu to służyło ? cło - import dram jako uszkodzonych ?
[#11] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #10

pamięć sprawdzona , w a500 siedzi w podstawkach dalej zielony obraz

U541 ma logiczne 1 na pinacha 3,4,6 między nimi niema zwarcia ale sie tam nic nie dzieje po włączeniu zasilania wskakuje 1

oczywiście wcześniej agnus gary , sprawdzone w a 500

[#12] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #11

_CASU , _CASL , _WE ma trzymać stale 1 po włączeniu do prądu jak jest zielony obraz ? czy ten 74F224 jest uwalony ?
[#13] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #12

_CASL i _CASU nie mają żadnej drabinki , rezystora do VCC idą bezpośrednio do Agnusa
[#14] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #13

Agnus może mieć pullupy wewnętrzne. Możesz sprawdzić jak się zachowują te linie przy włączeniu sprawnej A500. U541 trzeba sprawdzić. Najlepiej podmienić na sprawny.

PS. Jak miałem dużo napraw przy A500, to zrobiłem sobie płytę z wszystkimi układami w podstawkach do testów. Chciałem nawet zrobić wersję ZIF, ale przy przymiarkach chyba nie domykała się obudowa i wlutowałem zwykłe

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2025 20:48:30 przez snifferman
[#15] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@snifferman, post #14

U105 pin 14 brak sygnału na oscyloskopie a na 6 jest sygnał

muszą być F mam w a500 LS czy luzem HCT
[#16] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #15

muszą być F mam w a500 LS czy luzem HCT

Zalecane F. Inne mogą sprawiać problemy.
[#17] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #15

Układy 74 serii LS mają maksymalny czas propagacji przez bramkę 15 ns, a seria F 3,9 ns..... Więc jeżeli gdzieś musi być F, to LS na pewno go nie zastąpi.
[#18] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@wali7, post #17

u104 pin 14 ma 1

a na pin 14 jest sygnał modulowany
[#19] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #18

u103 na 13 ma 1 a na 7 ma sygnał zmienny
[#20] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #19

u103 na 13 ma 1 a na 7 ma sygnał zmienny

i 660 om do +5v na 13 i tak samo ten drugi układ
[#21] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #20

u103 na 13
u104 na 14
są zwarte do +5v
[#22] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #21

Zwarcie z dołu płyty na przelotne vcc do d13 było
Pamięć dopasowałem

[#23] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #22

Pamięć w takiej kolejności z tymi czasami zdaje sie przechodzić testy bez błędów

[#24] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #23

Mogłeś wkleić fotkę gdzie było zwarcie.
[#25] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@snifferman, post #24

zwarcie było z dołu płyty z grubej ścieżki 5V do cienkiej powstałe na skutek odprysku lakieru z cienkiej ścieżki i lutowaniu podstawek - to unieruchomiło płytę a inne usterki opisane wyżej
[#26] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #25

ale głównym problemem by U105 pin 14 brak sygnału na oscyloskopie a na 6 jest sygnał i po jego wymianie wszystko działa
[#27] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@Panstalin2, post #26

No to git. Kupiłeś sobie rozlutownicę czy kombinowałeś? Kiedyś też się męczyłem z wylutowywaniem chipów, a teraz z hobbystycznym doświadczeniem i narzędziami z ali wymieniałem wszystkie podstawki w A500 w kilka godzin i to z przerwami
1
[#28] Re: Amiga 2000 zielony ekran

@snifferman, post #27

mam różne rozlutownice ale nie używam do tego typu płyt bo niszczą lakier i odgrzewają pady .

plecionka pasta - topnik z dołu i z góry odsączyć cynę , hotair i pęsetom wyjmować
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem