kategoria: A500
[#1] Najbardziej kompatybilny kickstart z klasycznymi grami i demami do A500
Witam wszystkich!
Potrzebuję opinii doświadczonych ekspertów tutaj będących odnośnie tego, który Kickstart do Amigi 500/500+
będzie najbardziej kompatybilny z klasycznym i teraźniejszym softwarem.
Na myśli mam dema i gry, które wymagały 0,5 MB Chip ram i 0.5 Fast ram, jak i teraźniejsze gry i produkcje scenowe.
Wydaje się, że ks 1.3 ale niestety, tutaj nie wszystkie nowe produkcje scenowe ruszają, a ja nie jestem zainteresowany WHDLoad na tej maszynie :)
Jestem w trakcie składania Amigi 500+ w oryginalnej obudowie ( odpada wiercenie otworów na przełącznik kickstartów )
Amiga będzie miała na pokładzie kartę M68EC020TK od Matze.
Ciekawi mnie jak by się sprawdził kickstart 3.2.2 w tej roli, macie jakieś doświadczenie w tej kwestii ?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 23:35:09 przez neuron55
[#2] Re: Najbardziej kompatybilny kickstart z klasycznymi grami i demami do A500

@neuron55, post #1

Jak wstawiasz 68020 to tylko WHDLoad, czyli 2.0 lub 3.1.
Zaden kickstart sam nie naprawia braku procesora 68000.
Ewentualnie przelacznik kickow 1.3 i 3.1 mozesz wyprobowac, ale starszy soft i tak moze miec problem z 68020, chocby przez to ze to jest szybszy procesor niz 68000 7 MHz.
3
[#3] Re: Najbardziej kompatybilny kickstart z klasycznymi grami i demami do A500

@neuron55, post #1

Tutaj nie ma cudów, jak się chce pełną kompatybilność, to trzeba mieć przełączane Kickstarty 1.3/2.05/3.1/3.2. Bez wiercenia otworów pozostaje tylko przełącznik na mikrokontrolerze, który zmienia Kickstart po dłuższym przytrzymaniu klawiszy resetu Amigi.
[wyróżniony] [#4] Re: Najbardziej kompatybilny kickstart z klasycznymi grami i demami do A500

@neuron55, post #1

Karta 68EC020TK ma specjalnie przeznaczoną na mapowanie kickstartu przestrzeń adresową. Jest też specjalizowane narzędzie (MapROM) do obsługi tej, i kilku innych funkcji tej karty (oraz kilku innych kart, w większości konstrukcji Matzego).
Więc załóż kickstart pod dobrze będzie chodził w miarę sensowny AmigaOS, czyli moim zdaniem 3.1, lub 3.2, a do odpalania staroci przygotuj sobie skrypt odpalający MapROM z wymaganą wersją kickstartu (pewnie najczęściej będzie to 1.3).
Obejdzie się bez dodatkowych zakupów (chyba że zdecydujesz się na 3.2, to wtedy nie ;) ) i bez wiercenia.
2
[#5] Re: Najbardziej kompatybilny kickstart z klasycznymi grami i demami do A500

@neuron55, post #1

który Kickstart do Amigi 500/500+
będzie najbardziej kompatybilny z klasycznym i teraźniejszym softwarem.
Na myśli mam dema i gry, które wymagały 0,5 MB Chip ram i 0.5 Fast ram, jak i teraźniejsze gry i produkcje scenowe.
Wydaje się, że ks 1.3 ale niestety, tutaj nie wszystkie nowe produkcje scenowe ruszają, a ja nie jestem zainteresowany WHDLoad na tej maszynie :)

Do staroci trzeba mieć A500. A500+ nigdy nie miałem, ale wydaje mi się, że jest ona zgodna z CDTV na której jakaś część starego oprogramowania nie działała. np. taki Fighter Bomber na, którym mi zależało jeśli chodzi o gry. Dema jak to dema i z płyty Demo CD jakaś część nie działała z tych samych powodów. Przed pojawieniem się WHDLoad były programy do downgrade, bo A1200 miała ze starociami jeszcze większy problem. Tak, że bez WHDLoad w przypadku problematycznego oprogramowania się nie obejdzie.
[#6] Re: Najbardziej kompatybilny kickstart z klasycznymi grami i demami do A500

@wali7, post #4

Dzięki za wskazówki OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem