kategoria: A1200
[#1] Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200
Trafiła do mnie A1200. W stanie prawie "niedotykanym". Wszystkie ekrany, ząbki ekranów nigdy nie odginane. Tylko dysk 2.5" był dołożony. Mam w niej wymienić kondensatory i po otwarciu zauważyłem że nie ma C409. reszta w stanie b.dobrym. Pady w tym miejscu są troszkę "inne". Czy ktoś spotkał się z płytą bez niego?
[#2] Re: Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200

@jarek72, post #1

Tego kondensatora zawsze nie ma, fabrycznie. Przynajmniej w tych kilkunastu A1200 do jakich zaglądałem.
[#3] Re: Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200

@Krashan, post #2

Ja pierwszy raz widzę, żeby go nie było a chyba każdą rewizje miałem. Ale już różne fuszery widziałem chyba najwięcej w A600. Oczywiście mówię o tych fabrycznych :)

Krashan, on mówi o C409 a chyba Ty myślisz o C460 (C460 jest lub go nie ma zależnie od rewizji)

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2025 22:07:55 przez kataklysm
1
[#4] Re: Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200

@kataklysm, post #3

Krashan, on mówi o C409 a chyba Ty myślisz o C460 (C460 jest lub go nie ma zależnie od rewizji)
Racja. C460 jest w środku zdjęcia i odruchowo pomyślałem, że o niego chodzi. C409 powinien być.
[#5] Re: Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200

@jarek72, post #1

Witam.
W przypadku A600 i A1200 to bym profilaktycznie wymienił.
Dziś wyglądają dobrze a za pół roku mogą „narobić pod siebie”.
Miałem tak z jedną A600.
Pozdrawiam.
[#6] Re: Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200

@ted, post #5

Taki był plan, już wymienione a ten "brakujący" dołożony
A tak przy okazji - jak wylutowujecie masy tych 4 kondensatorów tht? Ja biedzę się najbardziej z tym przy modulatorze - tam masa jest ogromna, luty trzymają jak spawane i za każdym razem boję się przegrzeję.
[#7] Re: Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200

@jarek72, post #6

A tak przy okazji - jak wylutowujecie masy tych 4 kondensatorów tht?
Lutownicą transformatorową 100 W. I flux oczywiście. Flux musi być.
[#8] Re: Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200

@jarek72, post #6

Witam.
Ja „ukręcam”.
Chwytam wąskimi szczypcami, i dociskając kręcę naprzemian w lewo i prawo.
Potem usuwam plastik i już mogę odlutować pojedynczo resztki nóżek.
Jak ktoś nie lubi tej metody to polecam „gorącą pęsetę”.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2025 17:42:43 przez ted
[#9] Re: Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200

@ted, post #8

Chodziło o kondensatory THT, czyli te największe, z nóżkami. Tych raczej nie ukręcisz.
[#10] Re: Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200

@ted, post #8

Chodzi o to, że pole masowo rozprasza ciepło na tyle szybko, że ciężko jest wylutować niektóre elementy nie dewastując przelotek. Sam wstępnie podgrzewam płytę hotairem.
[#11] Re: Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200

@ted, post #8

SMD też ukręcam - sprawdzona metoda. Gorzej z tymi przewlekanymi. Też próbowałem lutownicą transformatorową, jak zaleca Krashan, ale ona też średnio daje radę. Może dlatego że jest stara (ma 30+ na bank :) i straciła moc
[#12] Re: Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200

@jarek72, post #6

Ja kondensatory THT w Ami wylutowuję grzejąc wstępnie płytę hotem (okolice kondensatora), a w drugiej ręce rozlutownica.
[#13] Re: Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200

@wali7, post #12

Ja podgrzewam THT grotem dając dużo nowej cyny żeby zwiększyć powierzchnię przekazywanego ciepła z grota na pole i delikatnie pociągam kondensator żeby go wyciągnąć. Jeden fałszywy ruch i przelotka wyrwana, raz mi się zdarzyło.

Próbowałem rozlutownicą ale moja chyba nie jest najwyższych lotów. Sama nie daje rady, ewentualnie razem z przyłożonym grotem i dużą ilością cyny.

Rzeczywiście wstępne podgrzanie znacznie zmniejsza różnicę temperatur jaką trzeba pokonać do punktu topnienia cyny i dużo pomaga. Z tego co wiem, serwisy telefonów, komputerów, itp. zawsze podgrzewają od dołu podgrzewaczem kwarcowym przy wymianie układów.
[#14] Re: Brak kondensatora C409 na płycie Amigi 1200

@jarek72, post #6

Złap za kondensator sczypcami i ściśnij nastepnie poruszaj nim na boki jednocześnie ciągnąc do góry. Jak zejdzie to zostają elektrody które juz pojedynczo wylutujesz.
metod jak widzisz masz kilka
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem