kategorie: A600, Programy, Sprzęt
[#1] [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie
Hej,

Po kilku latach wracam ponownie do Amigi. Moja 500 zaginęła w dość dziwnych okolicznościach, więc tym razem kupiłem A600.

Widzę, że przez ostatnie lata pojawiło się sporo nowości i ciekawych rozwiązań.

Na start dokupiłem kartę CF 16 GB oraz przejściówkę PCMCIA–CF.
Rozważam też zakup AmigaOS 3.2.3 + „Kickstart ROM Amiga 600”(https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/AmigaOS-3.2.3-Workbench/331), tylko nie wiem, czy w zestawie jest fizyczna kość ROM, czy jedynie licencja na obraz. Dodatkowo planuję rozszerzyć pamięć o 1 MB.

Szukam też sprawdzonej przejściówki na VGA — możecie coś polecić?

No i zastanawia mnie, czym dokładnie jest to całe „PiStorm”. Z tego co czytałem, to wygląda na turbo na sterydach. Czy ten sam zestaw z A600 działa również w A1200?
1
[#2] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@miniek, post #1

Zamiast adapter do PCMCIA lepiej kupić adapter do dysku, aby zamiast twardego dysku podłączasz CF.
Na Archi-Tech możesz kupić płytę z systemem do każdej Amigi plus kości jeśli wybierzesz taką opcję podczas zakupu. Zalecam AOS 3.2, bo warto. Dostajesz spatchowany system, który działa od strzała.
Szukam też sprawdzonej przejściówki na VGA — możecie coś polecić?

W to bym się nie pchał bo wtedy musisz szukać odpowiedniego monitora, który obsłuży Ci tryby wyświetlania obrazu z Amigi. Lepiej zainwestować w RGB2HDMI, wtedy podłączysz każdy nowoczesny monitor.
No i zastanawia mnie, czym dokładnie jest to całe „PiStorm”. Z tego co czytałem, to wygląda na turbo na sterydach. Czy ten sam zestaw z A600 działa również w A1200?

To prostu karta turbo do Amigi. Żadna karta turbo z jednego modelu nie pasuje do innego. Jeśli kupujesz do A600 nie będzie pasowała do A1200.
Zastanów się dobrze w co chcesz iść i jak bardzo chcesz rozbudować Amigę. Jeśli chcesz iść na całość i kupić PiStorm to nie musisz inwestować w dysk twardy, ani adapter CF/SD bo pistorm ma kontroler dysku i korzystasz z karty SD w RPi.
1
[#3] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@miniek, post #1

Cześć!

Rozważam też zakup AmigaOS 3.2.3 + „Kickstart ROM Amiga 600”(https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/AmigaOS-3.2.3-Workbench/331)

Poczekaj lepiej te 2 miesiące, będziesz miał 3.3.

tylko nie wiem, czy w zestawie jest fizyczna kość ROM

Do sprawdzenia ale powinna być kość. Ja kupiłem OS3.2 z kością. Tak jak kolega pisał wcześniej, kości też nie przeniesiesz między Amigami.
1
[#4] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@_DiskDoctor_, post #3

Jeśli zdecydujesz się kupić 3.2 teraz to nie wywalaj kodu który jest na folii opakowania. Dzięki temu kodu możesz zarejestrować swoją kopie na stronie Hyperiona. Wtedy możesz pobrać aktualizację do 3.2 (3.2.3).
W przyszłym roku ma być 3.3. Ale nie wiadomo kiedy dokładnie.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2025 18:39:47 przez QkiZ
[#5] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@miniek, post #1

Ja bym szedł w PiStorma tanio i dobrze :) Obecnie daje to RTG w A600 szok 😧 W przyszłości PiStorm to tez turbo PPC. RYG i PPC w A600 kto by pomyślał.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2025 21:00:06 przez Sventevith
1
[#6] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@miniek, post #1

zastanawia mnie, czym dokładnie jest to całe „PiStorm”

Nie zastanawiaj się, po prostu przeczytaj :)
1
[#7] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@miniek, post #1

Rozważ też XT Turbo - tania dopałka z wieloma funkcjinalnościami, nadal w klasycznym klimacie i dająca pełną kompatybilność
[#8] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@Drakon, post #6

Czy dokupując PiStorm do Amigi 600 muszę mieć rozszerzenie Chip RAM itp.? Czy wystarczy tylko ‘Golas"?
[#9] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@tlx, post #8

Pamięć PiStorma (a w zaszadzie Raspberry) jest mapowana jako FAST, więc jeśli chcesz mieć 2MB CHIP, musisz dodać rozszerzenie pod klapką.

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2025 10:24:37 przez Drakon
1
[#10] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@tlx, post #8

Warto dodać i rozszerzyć do 2mb. Jest fajna karta PiggyBackNot v3
https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/PiggyBackNot-v3-RGB2HDMI/280

Jest to dodatkowy 1mb chip I rgb2hdmi w jednym.
1
[#11] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@marggines, post #10

Dzięki za info, przeglądam temat rozszerzeń do A600... Jeśli zamówię PiggyBackNot! v3 [RGB2HDMI] z Raspberry Pi Zero, czy to już daje jakieś turbo? Czy muszę jeszcze dokupić PiStorm16?
[#12] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@tlx, post #11

Piggybacknot rozszerza pamięć chip do pełnego 2 MB, oraz dodaje A600 wyjście wideo w postaci HDMI. Nic nie przyspiesza. Pamięć chip to pamięć graficzno-dźwiękowa, gdy nie ma innej, to również kod programu i inne dane też się w niej znajdują. Jeśli jest jej za mało, to nawet jeśli innej pamięci (tzw. fast, np w Pistormie) będzie setki megabajtów, dany program się nie uruchomi. Więc warto.
[#13] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@tlx, post #11

To jest tylko wyjscie hdmi (rgb2hdmi z tym rpi zero) i pamięć chip. Ja do takiego zestawu mam dolozonego pistorma z rpi3. https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/PiStorm600-dla-Amiga-600/268 - komplet z rpi kosztuue cos 450zl. Do tego tylko jakis przelacznik hdmi lub dwa monitory. Na karte wrzucić gotowego cafeineosa I od strzała mozna sie cieszyc działająca super szybką amiga z wifi i karta graficzna.
[#14] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@marggines, post #13

So czego jest potrzebny przełącznik HDMI ?
[#15] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@marggines, post #13

To jest śmieszne.. zamiast ułatwiać sobie życie to powoduje dodatkowe problemy.. Do A600 - 2 mb chip, dodatkowy ram i starczy.
1
[#16] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@Sventevith, post #14

Pistorm ma karte graficzna więc system amigi jak i niektore gry moz a przez nią puścić. System pod tą kartą graficzną o wiele szybciej chodzi no ale stare gry uzywaja chipsetu i one będą puszczane przez t o rgb2hdmi i pistorm jak dla mnie to ułatwienie. Wkłada się gotowy system cafeineos - do pobrania z netu. Wrzuca wie na karte sd i wklada do pistorma. za darmochę i wszystko od strzała dziala szybko i przyjemnie. Ma zainstalowane od razu igame z zestawem gier whdload. Rozne emulatory czy porty różnych gier jak quake doom itp. Amiga 600 z dodatkową pamięcią i że standardowym 68000 to niesamowity żółw i tyle. Do odpalenia gier z dyskietek. Od biegły whdloas ale z tego co pamiętam to przy 68000 nie dziala wyjscie do systemu z gier whdload i trzeba resetować za każdym razem (tu się mogę mylic). Nie trzeba kicka kupowac bo ten jest mapowany przez pistorm. Wiadomo jak się chce wszystko na legalu to warto kupić system i kości.
[#17] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@miniek, post #1

Nikt nie napisał (a przynajmniej nie zauważyłem) ale pierwszą inwestycją po zakupie A600 powinno być zlecenie przeglądu i - jeśli nie zostało to jeszcze zrobione - recap. Ewentualnie zrobienie tego samemu, jeśli się umie. A dopiero potem cała reszta.

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2025 16:48:22 przez perinoid
3
[#18] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@Jacques, post #7

Rozważ też XT Turbo - tania dopałka z wieloma funkcjinalnościami, nadal w klasycznym klimacie i dająca pełną kompatybilność

Do odpalania WHDLoad się nada.
Czy dokupując PiStorm do Amigi 600 muszę mieć rozszerzenie Chip RAM itp.? Czy wystarczy tylko ‘Golas"?

Zawsze warto dokupić 1MB chipu.
Warto dodać i rozszerzyć do 2mb. Jest fajna karta PiggyBackNot v3

Mam, potwierdzam. Przy odrobinie zabawy jest i RTC.
Jeśli zamówię PiggyBackNot! v3 [RGB2HDMI] z Raspberry Pi Zero, czy to już daje jakieś turbo?

Nie, to tylko daje 1MB dodatkowego chipu plus możliwość montażu RGB2HDMI.
So czego jest potrzebny przełącznik HDMI ?

Jeśli masz RGB2HDMI i Pistorma to masz dwa wyjścia video. Jedno natywne Amigi wychodzące przez RGB2HDMI, a drugie z Pistorma gdy używasz RTG. Switch HDMI pozwala na wygodne przełączanie się pomiędzy źródłami obrazu. Większość gier amigowych, a rzec można że prawie wszystkie idą przez chipset Amigi (RGB2HDMI). Wąska grupa gier które są pod RTG i sam Workbench korzysta z wyjścia w pistorm dając 16mln kolorów.
To jest śmieszne.. zamiast ułatwiać sobie życie to powoduje dodatkowe problemy.. Do A600 - 2 mb chip, dodatkowy ram i starczy.

Zależy co kto chce. Jeśli chcesz grać w weekendy w Superfroga to rzeczywiście to wszystko jest Ci zbędne. Możesz również dobrze grać z dyskietek i na złączu euro. Ale jeśli chcesz coś więcej to warto iść w Pistorma.
Wkłada się gotowy system cafeineos

Nie jestem zwolennikiem gotowców. Lepiej postawić system samemu, to się go wtedy nauczysz.
ale z tego co pamiętam to przy 68000 nie dziala wyjscie do systemu z gier whdload i trzeba resetować za każdym razem

Działa, działa. Tylko trzeba sobie w opcjach przycisk do wyjścia przypisać. Polecam helpa. W grach jest nieużywany.
[#19] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@marggines, post #16

Wiem czym jest PiStorm tylko po co przełącznik HDMI ?
[#20] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@Sventevith, post #19

W Pistormie masz kartę graficzną, sygnał wychodzi w postaci HDMI. Po założeniu PiggyBackNot sygnał z A600 także będziesz miał w HDMI, więc aby nie przełączać kabli przyda się przełącznik integrujący dwa sygnały HDMI do jednego monitora.
Z innej beczki, wraz z Pistormem doszliśmy z tą A600 do trochę już absurdalnego stadium. Oczywiście wykonalnego i fajnie działającego.... ale czy pytający na pewno chce mieć taki właśnie system? Podejrzewam, że chodzi o coś bardziej klasycznego, Chociaż oczywiście mogę się mylić.
[#21] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@wali7, post #20

Monitory maja po kilka wejść cyfrowych to co za problem przelłączyć na monitorze ?

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2025 19:02:24 przez Sventevith
[#22] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@Sventevith, post #19

Wiem czym jest PiStorm tylko po co przełącznik HDMI ?

To jeszcze raz:
Jeśli masz RGB2HDMI i Pistorma to masz dwa wyjścia video. Jedno natywne Amigi wychodzące przez RGB2HDMI, a drugie z Pistorma gdy używasz RTG. Switch HDMI pozwala na wygodne przełączanie się pomiędzy źródłami obrazu.

Monitory maja po kilka wejść cyfrowych to co za problem przelłączyć na monitorze ?

Jeśli masz taki monitor to tak. Ja nie mam więc mam przełącznik HDMI.
[#23] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@Sventevith, post #21

Niektóre monitory mają tylko jedno HDMI. Gdy ma się ich więcej to i tak wygodniej przełącza się przełącznikiem niż klawiszami na monitorze.
[#24] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@QkiZ, post #18

Każda takie zapytanie kończy się jak na forum latarek: ktoś chcę latarkę za 30 zł do lasu, a dowiaduje się że poniżej 1000 zł nie kupi latarki i że powinien tak naprawdę kupić reflektor przeciwlotniczy. Prawda jest taka - wszystko małymi kroczkami. Moim zdaniem nie ma sensu do A600 nic więcej niż max 020. Do grania w gry aż nadto. Natomiast ja mocno polecam zakup ImpBoxa - z tym urządzeniem zabawa Amiga nabiera innego wymiaru. I tak z ciekawości.. co można robić więcej niż granie w obecnych czasach na Amidze.. "Lepiej postawić system samemu, to się go wtedy nauczysz" - ktoś kto nie wie co chce mieć w Amidze to raczej szybko się zniechęci niż czegokolwiek nauczy.

Ja polecam dodatkowy chip, dodatkowy fast. oraz oczywiście Impbox. Nie dajmy się zwariować.
1
[#25] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@mareq, post #23

No ja tez mam jedno hdmi ale jest jeszcze dvi :)
[#26] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@kaka, post #24

Moim zdaniem nie ma sensu do A600 nic więcej niż max 020.

Twoim zdaniem. I myślę, że tą myślą zakończmy dyskusję o tym co należy wsadzać do A600.
Natomiast ja mocno polecam zakup ImpBoxa

No ja tez mam jedno hdmi ale jest jeszcze dvi :)

RGB2HDMI i Pistorm dają sygnał HDMI więc jakiś adapter musiałby wejść pomiędzy.
[#27] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@QkiZ, post #26

RGB2HDMI i Pistorm dają sygnał HDMI więc jakiś adapter musiałby wejść pomiędzy

Na początek nie trzeba przełącznika. Można używać w większości trybu RGB, a jak się zachce pograć w coś na RTG, to można przełączyć pilotem od TV

Moim zdaniem nie ma sensu do A600 nic więcej niż max 020.

Większość kart 020 ma EC i wiem, że kiedyś 10MB ramu to bylo super, ale dzisiaj to takie minimum.
Pytanie po co iść w minimum, jak Pistorm wyjdzie taniej. 020 albo 030 fajnie, ale trzeba dokupić SD-IDE i pewnie kicka wymienić.

Kupując Pistorma i może 1MB Chip ma się już fajny sprzęt.

Jakbym miał dzisiaj zaczynać od zera i kupić pierwszą Amigę, to kupiłbym A1200+Pistorm.
Jak chciałbym A600, to też zacząłbym od Pistorma + 1MB Chip.

Ciekawe czy dalsze pisanie ma sens, bo pytający sie już w tym wątku nie udzielał.
2
[#28] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@snifferman, post #27

"że kiedyś 10MB ramu to bylo super, ale dzisiaj to takie minimum." - Do czego to minimum 10... może do video, albo do renderingu 3d... Przecież nawet nowe gry są obecnie pisane na emulatorze. Co takiego robicie na tej Amidze 600 że potrzeba w niej montować rasberry pi który bez samej Amigi zrobi to samo co z Amigą.. Co zrobicie szybciej oraz lepiej niż ja na mojej koszernej Amidze..
[#29] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@QkiZ, post #26

HDMI DVI zwykły kabel, problem jest hdmi display port tutaj trzeba konwerter.
[#30] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@kaka, post #28

Zamienia A600 w duża Amigę. Turbo dużo RAMu RTG a w przyszlosci tez 3D oraz PPC. A600 sa dosc tanie i za nieduże pieniądze można mieċ cos co było dostepne za dziesiątki tysiecy.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem