[#1] A1000 - co zadziała?
Cześć.
Jako, że chciałbym coś więcej, niż tylko patrzeć na A1000 chciałem zasięgnąć Waszej opinii. Ami stoi ładnie odnowiona, klawisze naprawione, fdd "naoliwiona", nowe 256 kB chip kupione.
Pierwsze co zrobiłem to zamontowałem boot selektor żeby nie męczyć rzadkiego napędu. Zewnętrzny Gotek służy jako "podajnik" kickstartu i adf-ów. Trzeba go było odrobinę podszlifować żeby nie haczyl o daughterboard. Teraz czas na właściwe rozszerzenie. Po wstępnym rozpoznaniu, poszedłbym chyba w Parceiro ale na to przyjdzie jeszcze czas. Trzeba męczyć jednego Pana w USA, czekać, itd...wolałbym coś ze "sklepu" na już ;) Wersja maks to szybkie 020 albo 000. Takie HC533, najlepiej montowane w środku? Niestety z uwagi na daughterboard oraz bootselector te większe PCB odpadają. Nie chcę na razie kaleczyć płyty przez montaż fizycznego kickstartu dlatego kick pozostanie, do czasu, na Goteku. Pomyślałem, że na jakiś czas, samo 8MB + IDE wystarczy. Kolejna przeszkoda, to że kick chce pozostawić w wer.1.3. Tak wiem, dziwak ze mnie
Wiem, że 68k+IDE są kiepskiej jakości i do tego trzeba by modyfikować KS1.3. Pozostają rozwiązania oparte o inne, wbudowane sterowniki. Mam na początek dwa typy:

https://allegro.pl/oferta/kontroler-dysku-twardego-8mb-fast-dla-amigi-500-a500-8mb-ide2-17144898094?reco_id=3ba850d7-c96d-11f0-b090-fec68ed0a795&sid=662c7a15915b4ff7cbe3591dc77c5ba25a9c6e61630a3346ef7abf0742c8b1f5

albo

https://github.com/LIV2/RIDE

Lotharkowe niby tylko do A500, a na pytanie "czy zadziała z moją amigą" piszą, że nie odpowiedzą

To drugie, dostępne na Amibay, z A1000 niby działa.
Macie może jakieś sugestie?

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2025 21:01:59 przez pini
[#2] Re: A1000 - co zadziała?

@pini, post #1

Karty z kontrolerem IDE i własnym sterownikiem działającym pod kickstartem 1.3:
- CDTV-RAM-IDE (IDE i 8 MB fast)
- Spitfire (IDE, 8 MB fast, CPU 68000/010 14 MHz)
- 68EC020TK (IDE, 8 MB fast, 1,5 MB slow, 68EC020 28/35 MHz)
- OLM030 (IDE, 64-128 MB fast, 68030 33-40 MHz) - to uproszczona i mniejsza wersja kolejnej karty
- 68030TK2 (IDE, 64-128 MB fast, 68030 50 MHz, FPU)
Wszystkie do montażu wewnątrz komputera w miejscu oryginalnego CPU. Z uwagi na specyficzną budowę A1000 niektóre karty działają nie do końca poprawnie, warto mieć możliwość wypróbowania i odesłania w razie problemów.
Za wyjątkiem OLM (której jeszcze nie lutowałem) wszystkie można zobaczyć w akcji (w każdym wypadku na A500) w filmach na moim kanale YT (link w stopce).

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2025 00:18:41 przez wali7
1
[#3] Re: A1000 - co zadziała?

@pini, post #1

Cześć,
Ja jakiś czas temu też walczyłem z rozbudowaniem A1000 i ostatecznie zamontowałem A500-8MB-IDE2. Karta bardzo fajna, oprócz 8MB FAST daje IDE, które działa z KICKiem 1.3 bez konieczności jego modyfikacji. Poza tym pasuje mechanicznie bez problemu do A1000 nie wymagając rezygnacji z FDD, ekranu, czy wykonywania jakiś przeróbek mechanicznych. Z tego co pisze Lotharek to jego karta bazuje na tym projekcie więc jest duża szansa, że zadziała na A1000. Zresztą kupując przez Internet możesz w razie czego zwrócić jeśli nie zadziała. Co do innych kart to:
- CDTV-RAM-IDE u mnie nie zadziałała;
- 68EC020TK już nie pamiętam ale chyba działała tylko wymagała rezygnacji z FDD lub podcinania ramki od FDD;
- 68030TK2 nie testowałem ale pewnie będzie jak z tą powyżej;
- Spitfire nie testowałem, nie wiem czy zadziała a patrząc na zdjęcie PCB mam wątpliwości czy się zmieści, nawet jak wejdzie to montaż odbędzie się kosztem rezygnacji z ekranów;
- RIDE nie testowałem, nie wiem czy zadziała, mechanicznie powinna wejść ale może się okazać, że trzeba będzie zrezygnować z ekranów;
- o OLM030 nie mogę nic znaleźć w necie więc trudno się odnieść.
Jako ciekawostkę dodam, że do A1000 da się też zamontować PiStorma i z informacji w necie wynika, że to działa. Do A1000 pojawiło się też RGB2HDMI.
[#4] Re: A1000 - co zadziała?

@dolek, post #3

68030TK2 jest jakieś 2/3 wielkości 68EC020TK, więc być może się zmieści. OLM030 to karta oparta na tym samym projekcie co 68030TK2 (korzysta z tego samego wsadu do FPGA), nie ma FPU, a CPU jest w mniejszej obudowie QFP, więc jest jeszcze mniejsza niż oryginał. Są spore szanse, że wejdzie,
Niedługo zabiorę się za lutowanie OLM (jak tylko zrobię inne, ważniejsze zamówienia), jeśli będzie działać u mnie na A500, to mogę Ci wysłać celem sprawdzenia w A1000.
[#5] Re: A1000 - co zadziała?

@wali7, post #4

Problemem w TK nie była jej szerokość tylko wysokość, PCB jest za duża/długa o ten układ biosu od IDE, fizycznie jest bardzo ciasno i koliduje z FDD. Patrząc na ten rysunek OLM030 to jest szansa, że wejdzie ale czy będzie działać to nie wiem.
[#6] Re: A1000 - co zadziała?

@dolek, post #5

Flash od sterownika IDE jest w tej karcie w podstawce SMD, więc da się bezpośrednio wlutować, tak samo jak w CDTV-RAM-IDE. Będę miał to na uwadze :)
[#7] Re: A1000 - co zadziała?

@wali7, post #6

W CDTV-RAM-IDE flash jest w innym miejscu, podobnie jak i złącze IDE więc nic nie koliduje tylko nie działa z A1000. W 020TK nawet jak flasz wlutujesz bezpośrednio na PCB i jakoś by to weszło pod FDD na wysokość to i tak nie jestem przekonany czy będziesz w stanie cokolwiek podpiąć pod IDE, jak pisałem jest tam bardzo ciasno. Generalnie PCB kart do A1000 powinno się kończyć wraz z "górną" krawędzią procesora. Rozwiązaniem może być jeszcze zastosowanie jakiś relokatorów procka ale to trzeba by było fizycznie przetestować różne rozwiązania.
[#8] Re: A1000 - co zadziała?

@wali7, post #2

@wali7

Dzięki za zestawienie. Mam od Ciebie CDTV-RAM-IDE i chciałem go nawet wyciągać z CDTV ale skoro @dolek pisze, że u niego nie poszło, to nie będę gmerał.
To OLM030 wygląda interesująco. Pierwsze słyszę o tej karcie. O kartach TK też myślałem.
Możesz napisać coś więcej, dlaczego nie wszystkie karty w A1000 działają poprawnie?

BTW. A wszystkie Twoje filmy o tych kartach widziałem, a jakże...

@dolek

O widzisz...ciekawe informacje. Tak, rozważałem ewentualny zwrot a teraz gdy Twoja karta (pokrewna do Lotharkowej) okazuje się działać to kolejny plus.
Pistorm wiem, że działa. Vampiry też, ale te rozwiązania wykluczam, nawet nie wiem czy 1.3 na nich pójdzie.
Masz kick1.3 i nadal z dyskietki/goteka?

Niestety moja walka z RGB2HDMI okazała się nieskuteczna. Kupiłem taki, niby najnowszy, niewymagający kabelka do UA6 i kiszka. Zwrot, kolejna sztuka i też kiszka. Sprzedawca twierdzi, że sygnał CSYNC jest niepotrzebny a ja na necie znalazłem film i stronę gdzie wyraźnie stało o konieczności doprowadzenia tego sygnału do Denise.

W przyszłości planuję jednak dorzucić ROM na płytce i metodą bez przecinania ścieżki (podstawka i wyciągnięcie nóżki) pozbyć się kicka z goteka. Jednocześnie taki adapter jest relokatorem. Zastanawiam się czy nie użyć go żeby zwiększyć ilość kart pasujących fizycznie?

link
[#9] Re: A1000 - co zadziała?

@pini, post #8

Ja mam fizycznego KICKa 1.3 na takim adapterze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem