[#1] [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma
Czy ktoś wie, jak poprawnie zamontować dysk od PiStorma lub obraz tegoż pod WinUAE? Dysk ma dwie partycje:

• BOOT, czyli rozruchowa dla PiStorma, 100MB (FAT32);
  • partycja dla Amigi, z ID=76, 29GB (a na niej już dwie amigowe partycje - jedna na system, druga na dane)

Partycję z ID=76 widzę WinUAE albo jako [part] [tu nazwa dysku, 29GB] albo [os] [tu nazwa dysku, 29BG] (zależnie od wersji WinUAE i systemu) ale nie idzie z tego "wirtualnego" dysku ani zabootować ani go podmontować, np. pod innym systemem. Mounter dla przykładu marudzi, że "Dysk nie ma RDB" i kupa. Jakieś pomysły?
[#2] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@_arti, post #1

Zrobiłem sobie partycję w FAT32 i pod Windowsem jest cacy, a na Amidze mountlistą uaktywniam.
[#3] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@koczis, post #2

Czyli ogólnie się nie da? Trochę dziwne, bo np. takiego AmiKita pod Pistorma nie dość, że można podmontować to jeszcze idzie z niego normlanie wystartować pod WinUAE. Co ja robię źle?...
[#4] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@_arti, post #3

Jaki masz kick/system po stronie emulowanej Amigi ?
Hdtoolbox wykrywa dysk ?

Traktuj dysk z pistorma jako dysk z amithlona.
Tak samo je się "instaluje" w winuae
[#5] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@_arti, post #3

Da się. Ja mam zrobiony pendrive z Caffeine i montuję go pod uae. Wieczorem sprawdzę jak to zrobiłem.
[#6] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@Norbert, post #4

Kick 3.2, HDToolbox wykrywa, że coś jest ale "unknown".
Mounter zaś poprawnie znajduje na nim dwie partycje, tylko no... "RDB not found" - i nie może ich zamontować.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2025 14:04:06 przez _arti
[#7] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@_arti, post #3

Czyli ogólnie się nie da?

Tego nie wiem, nie próbowałem, nie miałem takiej potrzeby. W moim przypadku zależało mi na szybkim transferze danych. Podejrzewam, że na YT piwinny być jakieś tutoriale z pracą na pamięciach SD np. to link
[#8] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@_arti, post #1

Sprawdzasz ID partycji id-76 i montujesz tak samo jakbys montowal dysk fizyczny wskazujac odpowiednie urzadzenie .
[#9] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@_arti, post #1

Partycja z id 76 to dla Amigi cały dysk. Nie wiem jak pod WinUAE, bo ten nie czyta dysków pod Linuksem, ale w FS-UAE jako dysku użyłbym partycji 2 z karty. U mnie to by było /dev/sda2. Podejście wszystko jest plikiem ułatwia życie.
Pod windowsem urządzenia mają swoje ID. Pewnie po tym ID dałoby się jakoś użyć tej partycji. Pytanie czy WinUAE potrafi zamontować partycję jako cały dysk RDB.
Ewentualnie zrobić klona dd partycji z id 76, a potem ten plik użyć jako dysk RDB w WinUAE.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2025 18:34:04 przez QkiZ
[#10] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@QkiZ, post #9

Opcja z klonem samej partycji ID=76 działa ale jednak chciałbym ten "dysk" montować bardziej normalnie
[#11] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@_arti, post #10

A jakby tymczasowo podłączyć jakiś dysk skonfigurowany pod Amigą (dysk RDB) i dodać go do wybranej konfiguracji. Zapisać konfig i otworzyć go w edytorze. np. notepad. Znaleźć linijkę odpowiedzialną za konfigurację dysku twardego i zobaczyć w jaki sposób emulator odwołuje się do dysku. Może to byłby trop aby spróbować podmienić ten konfig na partycję zamiast cały dysk.
[#12] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@QkiZ, post #11

Brzmi jak przepis na utratę danych
[#13] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@_arti, post #12

Czemu? Zawsze możesz zrobić obraz karty.
[#14] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@QkiZ, post #13

Już wiem jak to zrobiłem u siebie.
Obraz z Coffeine rozpakowałem za pomocą 7zip. W wyniku dostajemy chyba 3 pliki. Jednym z nich jest obraz z samymi partycjami amigowymi. Ten obraz wypaliłem na pendrive i ten dysk mam zamontowany w uae.
[#15] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@mareq, post #14

No w ten sposób działa ale przecież nie będę się tak gimastykował za każdym razem, jak będę przenosił jakieś dane na i z PiStorma
[#16] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@_arti, post #15

Dziś Arti postaram się spróbować zamontować partycje jako dysk pod WinUAE. Specjalnie dla Ciebie odpalę Windowsa
1
[#17] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@QkiZ, post #16

pokłony
[#18] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@_arti, post #15

Dziwne.
U mnie działa. szeroki uśmiech

Wybieram PART , ustawiam UNIT 4 dla uaehf.device i......

Mam dostęp do dwóch partycji amigowych z pistorma.
1
[#19] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@_arti, post #15

No w ten sposób działa ale przecież nie będę się tak gimastykował za każdym razem, jak będę przenosił jakieś dane na i z PiStorma

Ja do tego wykorzystuję partycję FAT32 - jest widzialna pod Windowsem i Amiga z Pistormem też ją widzi
1
[#20] Re: [winuae] montowanie dysku/obrazu z PiStorma

@jarek72, post #19

Przy małej partycji FAT32 będzie to uciążliwe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem