[#1] iGlasses na Amidze
Ok, zawsze mnie to ciekawilo. W MA 01/96 jest news + obrazek na temat okularkow 3D (tak modnych w tym czasie) iGlasses podlaczanych do amigi. Na obrazku widac A1200 ze standardowym monitorem i jakas gra. Pytanie, ta gra nazywala sie "InCyberia" i ponoc byla w pelnym 3D. Czy ktos byl na targach w Kolonii w 95/96 roku i to widzial? Moze ktos ma jakies bardziej dokladne informacje? Skriny z gry? Opis jak to chodzilo?
[#2] Re: iGlasses na Amidze

@Liluh, post #1

Na temat tej gry nic nie wiem, ale wiem że Gloom Deluxe posiada w opcjach obsługę iGlasses.

[#3] Re: iGlasses na Amidze

@grxmrx, post #2

Wszystkie Gloom`y, czyli pierwszy, Deluxe i Zombie Massacre maja obsluge iGlasses. Oprocz tego takze NemacIV i Coala: Cute Name Deadly Weapon. Na pewno pare innych gier tez.
[#4] Re: iGlasses na Amidze

@Liluh, post #1

Mnie też zawsze ta gra dręczyła. :) Wiedziałem, że nie był to podobno którykolwiek z Gloomów czy innych znanych gier. Dopiero teraz się dowiaduję, że to coś miało tytuł "InCyberia". Ech, było trochę tych nieskończonych projektów na Amigę...

Zawsze się też zastanawialiśmy co w tej Amidze siedziało, że nie było wstyd pokazywać grę 3D w czasach gdy już takie Doomy na piecach chodziły płynnie. Z wyglądu to była niby goła A1200 ale jednak coś tam "pod klapką" musiała mieć, bo inaczej to byłby wstyd. No i jakoś nie chce mi się wierzyć, że tylko 030. To by było stanowczo za mało...
[#5] Re: iGlasses na Amidze

@MDW, post #4

Zawsze się też zastanawialiśmy co w tej Amidze siedziało [...] ale jednak coś tam "pod klapką" musiała mieć, bo inaczej to byłby wstyd

Siedzialy w niej male kransoludki, ktore dbaly o wszystko
[#6] Re: iGlasses na Amidze

@MDW, post #4

No to niespodzianka, w tym numerze MA dosc wyraznie widac plakietke nad ta Amiga, z napisem 68EC030/14mhz i 2MB Ram :) + 16.7 millionen farben ;) oraz 'genlock' i os 3.1, multitasking. Sam news mowi o min. 4 MB Fast ram, a takze sceptycznie traktuje tak male wymagania. Co do gry fabula najwyrazniej opiera sie na wedrowaniu po zamku Loewenstein i biciu sie z rycerzami. Okulary kosztowaly w 1996 roku 1000 DM. Jak pamietamy, to byl okres kiedy wiele sobie po tej technologi obiecywano, chociaz de facto, nie wiele z tego wyszlo. Dzisiaj nadal produkuje sie tego typu gadzety ale zdobywaja znacznie mniejsze zainteresowanie. Wracajac do tematu, znalazlem w archiwach sieciowych dokumentacje do iGlasses, jak programowac, podana przez kogos z Amiga Technologies. Wydaje sie, ze Escom produkowal takie okulary na licencji. News w MA wspomina jednak o firmie Virtual Products. Sama gra nie mogla byc zbyt zaawansowana, pewnie byly to zwykle wektory bez grama tekstur. O ile gra byla pewnie wersja rozbudowanego dema pokazujacym mozliwosci okularkow, o tyle na przestrzeni lat nikt nie pokusil sie o jakis opis. Ot wielka zagadka do rozwiazania :)
[#7] Re: iGlasses na Amidze

@Liluh, post #1

Ok, nowe info ktore wydrapalem w sieci, jest to artykul o VR pewnie z ok. 1996 roku, cytat z niego:

" InCyberia proved itself to be a VR adventure of a different type. Not comparable with Doom or other similarly fully textured VR games, everything in this game, developed by VR Technologies, has been completely remodelled; textures appear only rarely. Nevertheless, it runs with acceptable speed on a standard PC and above all gives a good impression of 3D. The story: a hero from the present suddenly wakes up in the Middle Ages and has to overcome adventures in over 70 different rooms - with a surprising end. The innovative game also features various animated 3D characters with intelligent behaviour and is equipped with a development system (World Editor, Scripting, 3D Animation System). InCyberia should be finished by early summer 1996 and VR Technologies is looking for interested distributors."
[#8] Re: iGlasses na Amidze

@Liluh, post #7

Jeśli chodzi o dziwne gry 3D pod Amigą, to była taka gra na A500, kontynuacja (chyba) Armour Geddon (tytuł wyleciał mi z głowy). Można było ustawić tam opcję 3D, gdzie miałeś obraz stereo na stare jak świat okularki z jednym szkłem zielonym, a drugim czerwonym. To był symulator, a obiekty były modelami drucianymi. Na 68000 wszystko śmigało aż miło. Na IGlasses pewnie też jakieś proste rzeczy mogły też spokojnie chodzić na 68EC020 14 MHz. Jak się patrzy na ten procesor z perspektywy AD 2004 to jest strasznie wolny układ, ale w 1992 sprawy wyglądały zupełnie inaczej... (choć istniał już 68040)
[#9] Re: iGlasses na Amidze

@marcik, post #5

Te krasnoludki zwane były sprajtami :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem