[#1] CDTV i PC - wymiana danych
Witam
Posiadam w domu amigę CDTV oraz PC. Amisię udało mi się kupić na allegro. Kiedyś przez wiele lat posiadałem amigę 600 i jakoś tak mnie wzieło żeby pobawić się starymi grami i programami. Z softem mam jednak pewien problem. Otóż mimo naprawdę szczerych chęci nie udaje mi się przenieść żadnych danych z pedeta (na sieci jak wiadomo jest od zatrzęsienia programów na amigę) na moje CDTV. Mam w związku z tym kilka pytań do starych wyjadaczy bo dla mnie to jest poprostu czarna magia :) :

1) Jak nagrać na PC bootowalną płytke do ami CDTV ?

2) Czy da się jakoś wyłączyć ten mechanizm który resetuje cdtv przy każdym wyjmowaniu płyty ? Gdyby mi się to udało to już by było coś bo mam jedną płytę bootowalną z potrzebnymi programami (np, do zgrywania dns, adf na dyskietki) ale po wgraniu nie moge wymienic plytki bo jest autorestart :(

3) Czy da się w jakiś cudowny sposób odczytać/nagrać zwykla dyskietkę amigowską na PC. Może są do tego jakieś programy ?

I trochę z innej beczki:
Gdzie można kupić w miarę tanie rozszerzenie pamięci do cdtv? Na allegro nie widziałem a ta firma bodajze z Krakowa to ma ceny nie na moją kieszeń :)

Z góry Serdecznie dziękuję za każdą odpowiedź

Pozdrawiam
Bizonek
[#2] Re: CDTV i PC - wymiana danych

@Bizonek, post #1

jesli chodzi o rozszezenie pamieci to popatrz na www.efunzine.com lub www.amigo.kki.pl
[#3] Re: CDTV i PC - wymiana danych

@Bizonek, post #1

Kupiles sobie najdrozsza wersje A500. Wiec i rozszerzenia
musza kosztowac. Na allegro jest chyba jeszcze kontroler SCSI
do CDTV. Bedzie bardzo przydatny.
[#4] Re: CDTV i PC - wymiana danych

@Bizonek, post #1

Dzięki za odpowiedzi. Wiem że kupiłem drogą wersję amisi 500 ale cdtv mi się ładnie komponuje jako element wieży a klawiaturę trzymam na telewizorze :) Co do rozszerzeń to rozumiem że są drogie ale bez przesady. W tym Elbox-sie to chcą za dwa mega fastu coś 250 zeta :) To już lekkie zboczenie......

A co do moich pytań o nagrywanie płyt dla cdtv na pc to dowiedziałem się że można nagrać płytkę bootowalną na WinUae i Make Cd. Zrobiłem wszystko tak jak trzeba ale brakuje mi tego pliku trademarks file - cdtv.tm.

Mam więc kolejne pytanie. Nie ma ktoś z Was w swoich zbiorach takiego pliku albo nie zna może linka gdzie można by go ściągnąć ? Bo za cholerę nie umie go w sieci znależć. Z góry wielkie dzięki.
[#5] Re: CDTV i PC - wymiana danych

@Bizonek, post #4

Jak sam napisales, masz jedna plyte bootowalna, wiec są tam juz odpowiednie pliki, ktorych potrzebujesz.
Zawsze mozesz do posiadanej plyty "dorobic" drugą sesje i nagrac calosc na drugą plyte.
[#6] Re: CDTV i PC - wymiana danych

@Norbert, post #5

Właśnie ta płyta którą mam jest tak średnio bootująca :) Kupiłem ją na allegro. Ona się uruchamia tylko wtedy gdy do stacji dysków jest włożona jakaś dosowa dyskietka, wtedy przez chwilę czyta z tej dyskietki a potem z płyty (samej płyty bez dyskietki nie czyta). Dokłądnie nie wiem jak to działa i dlaczego tak ale plików typu cdtv.tm to tam nie ma (dokładnie sprawdziłem w wyszukiwaniu pod windows). Ale co do pomysłu zgrania wszystkiego i dodania nowych rzeczy to faktycznie dobry pomysł ale na dłuższą metę chciałbym nagrywać własne płyty.

Więc może posiada ktoś z Was takie pliki ?
[#7] Re: CDTV i PC - wymiana danych

@Bizonek, post #1

1) Jak nagrać na PC bootowalną płytke do ami CDTV?

Dosc prosto. Potrzebne jest WinUAE (emulator AMI). Workbench 2.x (tu nie jestem pewny wiec zapytaj innych) oraz amigowy program do wypalania plyt - MakeCD (wystarczy demo z Aminetu, ale jezeli bedzie to demo to trzeba miec dodatkowo program Edison, tez z Aminetu.

A wiec, tak:

1. Zakladasz na emulatorze Amigi partycje o pojemnosci okolo 650 MB (najlepiej na filedisku w formacie OFS).

2. Przegrywasz tam system WB2.x (lub taki jak ktos ci podpowie).

3. Od tej pory bootujesz emulator z tej partycji
4. Zakladzasz katalog GRY i wrzucasz tam wszystkie gry w wersji HD/CD (oczywiscie ECS).

5. Przez dlugi czas testujesz, dokladasz pliki do systemu, przypisujesz jezeli gra potrzebuje przypisania itp.

6. Gdy juz wszystko bedzie dzialac tworzysz ISO za pomoca programu MakeCD i zmieniasz jego nazwe na nazwe partycji za pomoca Edisona. Pamietaj ze nalezy zaznaczyc w MakeCD opcje bootowania plyty (jak bedziesz tak daleko to daj znac).

7. Wypalsz ISO na jakimkolwiek pecetowym programie.

3) Czy da się w jakiś cudowny sposób odczytać/nagrać zwykla dyskietkę amigowską na PC. Może są do tego jakieś programy?

Nie, ale Amiga moze odczytywac i formatowac dyskietki 720 kB, a w przypadku gestej stacji normalne dyskietki HD.
[#8] Re: CDTV i PC - wymiana danych

@Andrzej Drozd, post #7

Aha, emulowana Amiga podczas testow gry musi miec parametry oryginalu, czyli procek 68000-68010, 1MB Chip itp. ale podczas pracy (przegrywanie gier itp zalacz JIT i lepszy proc zeby sie zolwilo).
[#9] Re: CDTV i PC - wymiana danych

@Andrzej Drozd, post #7

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Bawiłem się już trochę WinUae i programem make cd. Tam jednak w opcjii bootowania płytki na ami cdtv pisze że aby się dało nagrać taką płytkę należy wskazać plik trademrks o nazwie cdtv.tm. Skąd mam wziąść taki plik bo na necie nie znalazłem ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem