[#1] USB na PCMCIA
Witam!
Ostatnio sciagnalem sobie device do obslugi CompactFlash pamieci uzywanych w cyfrowkach. Pomyslalem, ze skoro mozna pisac driver do urzadzen podpietych do tego portu, czemu nie wykorzystac go bardziej. Jest sporo ciekawych kart PCMCIA/USB czy FireWire. To byloby naprawde rewelacyjne rozwiazanie dla ubogich amigowcow gdyby wystarczylo posiadac taki driver i zakupic za 120PLN taka karte. Czy ktos sie nad tym zastanawial ? Czy mozna taki driver napisac i czy jest to trudne ?
Ja niestety nie znam sie natym kompletnie (no moze poza kilkoma Amosowymi probami).
Pozdrawiam i zachecam do dyskusji! A moze znajdzie sie ktos, kto napisze...

-novax
[#2] Re: USB na PCMCIA

@Piotr, post #1

Osobiście nie wiem czy się da, ale daję głowę że niejeden już o tym myślał (ja także ;) ) i obwąchiwał ten problem. Niestety, jeśli nic w tym kierunku się nie dzieje, to: albo się nie da, albo za trudne, albo za darmo nikomu nie chce się tego robić (co nie jest takie dziwne).
Suma-sumarum: bida aż piszczy :(

[#3] Re: USB na PCMCIA

@AlaN, post #2

rozwiązanie (droższe):
USB na porcie zegara A1200 (Subway) lub na Mediatorze (Spider), a PCMCIA zostawic sobie na LAN lub inne sprawy.
[#4] Re: USB na PCMCIA

@Piotr, post #1

A znalazłeś kareę PCMCIA z kontrolerem USB, którą da się podłączyć do portu A1200?
[#5] Re: USB na PCMCIA

@kmilota, post #4

Bezpośrednio PCMCIA->USB nie ma, przynajmniej nie widziałem, ale jest obejście PCMCIA->CFLASH->USB, link tutaj http://www.twin-paradox.com/comparison.html

co nie zmienia faktu, że siły koderskiej może być brak
[#6] Re: USB na PCMCIA

@baderman, post #5

w sumie, gdybym miał nieco więcej czasu, ale przede wszystkim - taką potrzebę, to mógłbym pohakierować... ale nie mam takiej potrzeby...chociaż.. :]... Ciekawe czy takie coś da się kupić w pl...
[#7] Re: USB na PCMCIA

@baderman, post #5

Jak to nie ma karty PCMCIA, która jest kontrolerem USB? Jest tego pełno na Allegro, jednak nie wsadzisz tego do A1200. A tego PCMCIA->CFLASH->USB nie rozumiem. Zrobili kontroler USB na karcie pamięci flash?
[#8] Re: USB na PCMCIA

@baderman, post #5

A np. te fotce? Jest tego i to sporo, problemem są sterowniki.

[#9] Re: USB na PCMCIA

@AlaN, post #8

Tu niestety problem jest inny niż sterowniki. To są (obrazek nr. 1) karty 32 bitowe, A1200 ma PCMCIA 16 bitowe - nie ma możliwości włożenia tego sprzętu do A1200. Teraz wogóle nie robi się (lub prawie nie robi) kart 16 bitowych - w świecie PC złącza 32 bitowe już dawno wyparły swoich starszych braci.
[#10] Re: USB na PCMCIA

@wali7, post #9

zgadza się, ale, tak jak pisałem wcześniej są 16 bitowe karty do odczytu pamięci flash, a w miejsce karty flash wkładamy kontroler usb. Jak kanapka, to na całego
[#11] Re: USB na PCMCIA

@wali7, post #9

Fakt, zapomniałem o tym :)

[#12] Re: USB na PCMCIA

@baderman, post #10

nie byłbym taki pewny. one mogą wymagać innego napięcia lub pinów nie istnających w adapterach cf->pcimcia.
spróbowac byłoby warto, tylko komu zechce sie na to wydać kasę przy dosc dużej szansie że nic z tego nie wyjdzie?
[#13] Re: USB na PCMCIA

@AlaN, post #8

problemem jest to że to są karty cardbus a nie pcmcia. co zresztą widac jak wół na obrazku. taki wielki napis "cardbus"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem