[#1] MapROM
Mam bliza 1230/50 IV oraz kłopot z funkcją MAPROM.
Gdy wyjąłem zworkę odpowiedzialną za mapowanie pamięci rom i w startup-sequence zapisałem C:BlizKick devs:kickstarts/40048.a1200 czy jakoś tak (chodzi o mapowanie ROM 3.1) To owszem, system się załadował, lecz wieszał się przy włączaniu np. Eda, WBabout, i na innych podstawowych funkcjach. Winien rom w pliku, karta turbo, pamięć fast czy może płyta główna??

[#2] Re: MapROM

@Orson, post #1

Miałem taką kartę. Nie było problemu z mapowaniem romu 3.1 Sprawdź z dokumentacją blizkicka czy dobrej składni użyłeś. To nie jest raczej wina Twojego sprzętu. Przy wyjętej zworce rom się mapuje? Bo już nie pamiętam.

Sprobuj użyć innego pliku z kicstartem. W necie można znaleść b. łatwo - niestety.

Miałem tylko problem z linuxem i tą drugą zworką odpowiedzialną za przyspieszenie pamięci. Linux nie tolerował szybszej pamięci. AmigaOS nie był tak wrażliwy i chodził bez takich problemów.
[#3] Re: MapROM

@Orson, post #1

Skąd wytrzasnąłeś taki wynalazek jak "40048.a1200" ? Dla A1200 jest 40.68.
[#4] Re: MapROM

@rjack, post #2

Wyjęcie zworki (bez instalacji softu) powoduje mapowanie romu w (kostce) do ramu, dzięki czemu system działa deczko szybciej. Mam trzy romy 3.1 i jeden 3.5, jeden 31 nie działa, drugi się zawiesza a trzeci dzisiaj spróbuję. rom3.5 też pada.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem