kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] A1200 + zorroII + retina - problem
Witam.
Jak w tytule. Posiadam taką konfiguracje sprzętową, która sprawia mi trochę kłopotów. Te kłopoty to brak współpracy z apollo 40/40 a dokładnie to komp nie widzi pamięci ( zmuszony jestem używać rozszerzenia 1204. Kolejny problem to częste zawieszanie się systemu. Następny który przychodzi mi do głowy to praca w 8 kolorach - więcej się nie da ustawić. Posta tego piszę do osób które mają wiedzę w tej materii, ja niestety nie umiem sobie z tym poradzić. Sprzęt jest stary, miał służyć do montażu nieliniowego zanim kupiłem casablance, potem był tylko do czołówek. Po pewnym czasie postanowiłem coś więcej osiągnąć niż tylko AGA, jednak idzie to w wielkich bólach.
[#2] Re: A1200 + zorroII + retina - problem

@sp9qzv, post #1

Witam,
brak współpracy z apollo 40/40 a dokładnie to komp nie widzi pamięci

A bez slotów ZORRO II pamięć na karcie turbo jest widoczna w systemie?
Karty Apollo są bardzo kapryśne jeżeli chodzi o RAM - najlepiej używać tylko i wyłącznie modułów 32MB z 16 układami pamięci (po 8 z każdej strony).
Lub 16MB z 8 układami pamięci (montaż jednostronny).
Inne moduły radzę mijać z daleka.
Poza tym jeżeli karta ma dwa gniazda SIMM (masz obudowę tower) to radzę wyjąć drugi SIMM i testować na początku tylko z jednym.

Oraz standardowo wo Apollo nie kontaktują podstawki pod układy MACH - układy należy wyjąć, styki wyczyścić, lekko odgiąć i włożyć z powrotem. A najlepiej podstawki pod MACH-y wylutować i MACH-y przylutować bezpośrednio do PCB.

Następny który przychodzi mi do głowy to praca w 8 kolorach - więcej się nie da ustawić.

A to już bardzo dziwne - musisz napisać więcej szczegółów na ten temat.
Czy to jest pod AGA czy na karcie Retina?
Jaki system, jaki konfig itd.

Sprzęt jest stary, miał służyć do montażu nieliniowego

Ok, masz takie pragnienie, Twoja wybór. Ale myślę że w dzisiejszych czasach da się to zrobić inaczej.
[#3] Re: A1200 + zorroII + retina - problem

@sp9qzv, post #1

1. "Nie widzi pamięci" może oznaczać niesprawnego SIMa, niesprawne apollo lub tylko brudne styki.
Odepnij zorro z GFX i najpierw uruchom apolla.
2. W jakim programie nie możesz ustawić więcej niż 8 kolorów a może to 8 bitów czyli 256 kolorów ?
I czy na pewno masz utworzone dla karty odpowiednie tryby graficzne ?

ps. Retiny były na Z2 i Z3, ale skoro wyświetla jakiś obraz to masz wersję na Z2.

Pozdrawiam
[#4] Re: A1200 + zorroII + retina - problem

@sp9qzv, post #1

Chyba zbyt mało szczegółowo opisałeś sytuację. Jaki kick, jaka wersja płyty, ile pamięci na apollaku, jaki i jak połatany system et cetera.
Dociskałeś układy, czyściłeś styki, sprawdzałeś w innej Ami z Zorro, czy Retina jest sprawna? Sprawdzałeś sloty Zorro z innymi kartami, czy sprawne? Masz pewność, że wszystko okejos ze sterownikami, że nic nie namieszane w systemie?
Piszesz "sprzęt jest stary ;)" - no to wiesz, raczej oczywiste, jakoś nikt nie słyszał o nowych A1200 i nowych kartach Retina.

Opisz sprzęt dokładniej, opisz problemy dokładniej, zrób kilka prostych myków - typu czyszczenie i tak dalej. Póki co, to dałeś komunikat - "ludzie, komputer mi nie działa". A powodów tego niedziałania może być pierdyliard, od banałów po rzeczy wymagające poważnej naprawy.

Z szacunkiem
Des
[#5] Re: A1200 + zorroII + retina - problem

@sp9qzv, post #1

Dodam iż bez zorro to sprzęt chodzi normalnie. Aha, na płycie jest jeszcze adapter slotu video do scandoblera. Co do styków to nie powinno być problemu, zwróciłem uwagę na tą kwestię. A co do pamięci to WIELKIE DZIĘKI za uwagę. Te 8 kolorów to już na retinie pomimo ustawienia 16,7. Co do szczegółów softu i sprzętu to przy okazji podam ( późno jest a dzieciaki śpią).
[#6] Re: A1200 + zorroII + retina - problem

@sp9qzv, post #5

Jeżeli masz 2MB CHIP i 0MB FAST w systemie to nie oczekuj cudów.
Sam system zjada "na dzień dobry" ok 1MB CHIP przy bardzo ostrożnych ustawieniach.
Czyli jestem zdania że wszystkie Twoje problemy "cudowne" rozwiąże pojawienie się większej ilości FAST-u w systemie.
Ale więcej szczegółów mile widziane.
[#7] Re: A1200 + zorroII + retina - problem

@sp9qzv, post #5

Adapter slotu wideo nie powinien mieć wpływu na te cuda.
Ustal czy pamięć na karcie gryzie się ze slotami zorro czy tylko z kartą GFX.
I sprawdź taki drobiazg jak napięcia obciążonego zasilacza i sposób dostarczania zasilania.
Jak wszystko zasilasz gniazdem na płycie głównej Amigi to stawiam na problem z zasilaniem, 040 potrzebuje sporo prądu a przy takim zasilaniu jest na końcu łańcucha.
Przerób wtyczkę i zasil całość poprzez sloty zorro.

I pisz jakoś bardziej dokładnie i zrozumiale, co oznacza zwrot: "pomimo ustawienia 16,7".
Różne stare programy mogą mieć ograniczenia w ilości wyświetlanych kolorów, napisz w ilu kolorach możesz wyświetlić ekran WB ?

Pozdrawiam
[#8] Re: A1200 + zorroII + retina - problem

@sp9qzv, post #5

Jakie masz sterowniki do tej Retiny? Pamietam, ze czytalem gdzies, iz pierwsza wersja miala jakies tam ograniczenia odnosnie Workbencha. Nawet chyba bylo max. 16 kolorow na WB (moge sie mylic).

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 23:37:08 przez _arti
[#9] Re: A1200 + zorroII + retina - problem

@sp9qzv, post #1

Dziękuję wszystkim za uwagi.
Pamięci gryzom się z kartą. Całość zasilana przez sloty. Co teraz pamiętam to podaję: WB3.1 ( 5 fdd), retina v.1.1, apollo 40/40 + 2x16MB (chwilowo elbox 1204 żeby tylko ruszyło), zorro II Micronik 6860 rev.5.14
[#10] Re: A1200 + zorroII + retina - problem

@sp9qzv, post #9

1. Podłącz apollo i retinę i zmierz miernikiem napięcia na zasilaczu.
2. Uruchom apollo z jednym simem z włożoną w sloty retiną, sprawdź tak wszystkie posiadane simy.

Pozdrawiam
[#11] Re: A1200 + zorroII + retina - problem

@sp9qzv, post #9

Apollo 1240/60 nie ma standardowo wyprowadzonego wygnału autoconfig_out na złącze krawędziowe. To powoduje, ze inne karty włożone do slotów Zorro nie czekają, aż się skonfiguruje do końca i w tym samym czasie się konfigurują.

Objawia się to właśnie tym, że najczęściej brak jest pamięci fast po uruchomieniu.

Aby zaradzić temu problemowi, należy zlutować zworkę na płytce Apollo oraz sprawdzić, czy sygnał ten wpięty jest w ring autoconfigu slotów zorro na płycie zorro II (powinien być doprowadzony do 12 wyprowadzenia pierwszego gniazda zorro na płycie zorro II).

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2012 08:21:41 przez jarob

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2012 08:22:00 przez jarob

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2012 08:23:09 przez jarob
[#12] Re: A1200 + zorroII + retina - problem

@jarob, post #11

Zapomniałem jeszcze dodać, że przypadłość ta występuje tylko przy KS 3.1. Zmieniono w nim sposób konfiguracji kart.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem