[#1] Retina Z3 - CGX czy Picasso?
Szybkie pytanie - co będzie lepsze?; bo właśnie przyszła do mnie, piękna, boksowana, pachnąca Helmutem, owinięta w NRDowskie odpowiedniki reklamówek Tesco
[wyróżniony] [#2] Re: Retina Z3 - CGX czy Picasso?

@_arti, post #1

zazdroszcze niema to jak zapach prawdziwego niemca:)
[#3] Re: Retina Z3 - CGX czy Picasso?

@_arti, post #1

Retina Z3 będzie szybsza od PicassoII a wolniejsza od Picasso IV.
Pod względem uzyskiwanych maksymalnych rozdzielczości kolejność będzie podobna.

ps. chyba jednak źle zrozumiałem tytuł.
Nie wiem który system będzie szybszy, używałem tylko CGX.

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2012 21:29:56 przez RadoslawF
[#4] Re: Retina Z3 - CGX czy Picasso?

@_arti, post #1

ja też kupilem ppc od niemca, dziś napisał że wysłał w piątek,więc czekam z niecierpliwością na zapaszek helmuta :)
a co do kart to wiem że picasso 4 jest najszybszy i ma scandoubler
[#5] Re: Retina Z3 - CGX czy Picasso?

@Blizzard, post #4

zapaszek helmuta

moj tekst robi furore na forum :)
[#6] Re: Retina Z3 - CGX czy Picasso?

@_arti, post #1

Dobra. Maraton czas zaczac Mam nadzieje, ze znajdzie sie dobra dusza i w czyms pomoze...

Zainstalowalem Picasso96, ustawilem jakies tam tryby, ktore moj monitor jest w stanie (albo raczej karta) wyswietlic i co nastepuje:
- sama karta na 4MB lapie mi 16bit bez interlace'u tylko w 800x600 (60Hz), we wiekszych trybach tylko interlace albo jakies dziwne parametry, np. 18Khz, 25Hz... To kwestia sterownika czy ten typ tak ma? Imho powinno byc troche lepiej;
- kolory MagicWB skopane; skopiowalem sobie je w inne miejsce dzieki FPPrefs ale teraz po zaznaczeniu sa skopane (charakterystyczny sposob - czyli jakis mocny niebieski, rozowy etc.);
- MagicMenu tak zaczelo zamulac, ze musialem je wylaczyc wogole, why?;
- poza tym karta zapierdziela az milo (predkosc otwierania okien)
[#7] Re: Retina Z3 - CGX czy Picasso?

@Blizzard, post #4

a co do kart to wiem że picasso 4 jest najszybszy

A czasem nie najszybsza jest CyberVision 64?
[#8] Re: Retina Z3 - CGX czy Picasso?

@waldiamiga, post #7

A czasem nie najszybsza jest CyberVision 64?

A czasem nie najszybsza jest CyberVision PPC?

Skończmy czcze dyskusje...
[#9] Re: Retina Z3 - CGX czy Picasso?

@_arti, post #6

W kwestii rozdzielczości to wedle tej strony http://www.amiga-hardware.com/ da się 1024x768 w 24 bitach a 1280x1024 w 16.
W 16 bitach udało mi się wyciągnąć 1200x720 lub 1280x687 a w 24 tylko 1024x641.
Używam CGX i niewykluczone że coś źle ustawiałem.

Pozdrawiam
[#10] Re: Retina Z3 - CGX czy Picasso?

@_arti, post #6

Rozwiazalem wiekszosc problemow instalujac jakies nieoficjalne Picasso96 i nowe MagicMenu. Jedyne, co zostalo, to kaszaniace sie kolory ikon i masakrycznie wolne odswiezanie owych na WB. Wystarczy, ze zasloni je okno lub menu i odrysowuja sie wszystkie (12 ikon) przez prawie 10 sekund. Co to u diabla jest?!
[#11] Re: Retina Z3 - CGX czy Picasso?

@_arti, post #10

O ja naiwny... juz zapomnialem, jak to amigowcem byc. Jakies laty na ikony sie pogryzly i tyle
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem