kategoria: Sprzęt
[#1] Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)
Tak sie ostatnio zastanawiałem nad jedną rzeczą. rafquc produkuje ram do amigi 600. Ram jest na pamięciach dynamicznych + kontroler. Sam chyba kontroler kosztuje 40 pln. Wiem, że pamięci Sram są droższe ale nie wymagają takiego kontrolera. Znalazłem coś takiego. Z tym, że sa to pamięci 8 bitowe. Czy są w ogóle dostępne pamięci 32 bitowe? Zastanawiam czy niemożna by tak po prostu kupić jednej kostki 4mb static ram zrobić płytkę i podłączyć do amigi czy to cd32 czy 1200.

Jeśli tak to na pewno uprościło by to całą konstrukcję. Cos tam czytałem, że amiga musi być poinformowana o tym, ze jest pamięć fast. Więc nie wiem czy w ogóle coś takiego by zadziałało.

Benedykt Dziubałtowski

Ostatnia aktualizacja: 29.02.2012 10:50:45 przez mailman
[#2] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

jak juz to on ma xywe - rafgc
jednak masz racje on jest chyba jedyna kompetentna osoba ktory byc moze zdradzi kawalek swojej wiedzy

Ostatnia aktualizacja: 29.02.2012 10:39:57 przez HOŁDYS

Ostatnia aktualizacja: 29.02.2012 10:50:56 przez mailman
[#3] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

Zobacz na czasy dostępu w tych pamięciach - 70..55ns, SRAMy ogólnie nie są dużo szybsze. Myślę że to może być jeden z czynników który przemawia za użyciem pamięci dynamicznej.
[#4] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@nikodem, post #3

Nie chodzi o szybkość. Chodzi o prostotę. Jeden scalak + płytka ewentualnie parę kondensatorów. Nie trzeba montować ani programować kontrolera. Tylko nie wiem czy tak się da :)

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@nikodem, post #3

Bez problemu znajdziesz i 15ns lub mniej więc nie wiem zupełnie o co ci chodzi. W przypadku SRAM masz tylko sygnały szyny adresowej, szyny danych, write enable (przy zapisie do pamięci), output enable (przy odczycie pamięci) i chip select, bez CASów, RASów itp. Parę bramek za grosze + pamięci za ~20zł za 128kx8bit i to wszystko. Teraz inna sprawa - jak myślisz ile rzeczywiście wynosi czas dostępu do DRAM? Bo masz te 60-70ns napisane... a wiesz jak wygląda średni czas dostępu do 800MHz DDR2 z procesorem AMD? Ano jakieś 51ns ;) Gdy czas dostępu samych kostek to pewnie pojedyncze ns. SRAM jest na tyle szybki, że jest stosowany jako cache w procesorach praktycznie odkąd cache się pojawił, wyjątek stanowi np. POWER7 gdzie ostatni poziom cache jest na eDRAM. W każdym razie bardziej wierzę w nominalny czas dostępu SRAM niż DRAM :D
[#6] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@nikodem, post #3

Można spotkać też 20ns na kartach graficznych.
[#7] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Z tego co patrzyłem, to w teorii nie było by to takie trudne, potrzeba by prostego układu adresującego, by z 24 bitowej szyny adresowej wybrać odpowiedni zakres, ale to wystarczyłby jeden lub dwa małe układy scalone i kostka/kostki pamięci SRAM.
Z tego co patrzyłem w sprzedaży są 512k x 8bit pamięci SRAM czyli 8 kostek, dekoder 1 z 4 (po dwie kostki równolegle by było 16 bitów) i dla A600 (taką mam) wpinamy się w szynę adresową, danych i sygnały WE, CE, OE i mamy 4MB FAST.
Może jak będę miał czas, to zrobię schemat.
Nie wiem jak Amiga rozpoznaje pamięć, więc ciężko mi powiedzieć, co oprócz fizycznego podłączenia pamięci musi taki układ robić, by dało się go użyć. Pewnie przy ręcznym skonfigurowaniu systemu nic by nie trzeba.
Jeśli ktoś by namierzył 2 lub 4M x 16 bit to można by jeszcze prościej, ale całkiem bez układu dodatkowego się nie da (nie można pominąć bo interesuje nas zakres 0x200000 do 0x9FFFFF, a nie 0x0 do 0x800000)

Właśnie rozmyślam i doszedłem do wniosku, że sytuacja nie jest tak prosta, bo nie wiem jak się ma 16bitowa szyna danych do adresowania/mapy pamięci
Wie ktoś jak to jest z tymi 16 bitami i szyną adresową? To wychodzi, że potrzeba 23 bity adresu na 16 bitów danych

00100000 00000000 00000000 Dolny adres FAST
10011111 11111111 11111111 Górny adres FAST
XXXXXXPP PPPPPPPP PPPPPPPP Maska na dekoder i adres w kostce pamięci.

Dla kostek 512kx8 należałoby przetłumaczyć bity oznaczone X na wybór odpowiedniej kostki.
[#8] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Da sie jak najbardziej.
Kiedys wyslalem do galerii zdjecie rozszerzenia wlasnie na takich pamieciach.
[#9] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

SRAMów nie podłączysz na sztywno, potrzeba dekodera, więc bramki (bez autokonfiguracji, chyba, że ktoś naprawdę chce komplikować układ) lub PLD musi być. Na tym RAMie do A600 są DRAMy, bo to nie jest mój projekt przecież, a ja to tylko zmodyfikowałem, a że mam ponad 100szt tych kości, to je dalej daję. Z 32-bitowymi kośćmi się nie spotkałem (w TME nie ma nawet takiej organizacji na liście). Największy SRAM jaki znalazłem to 2MB w TME, ale zobacz ile on kosztuje: http://www.tme.eu/pl/details/cy62167dv30ll-5/pamieci-sram-rownolegle/cypress/cy62167dv30ll-55zxi/#, żeby złożyć z tego 8MB trzeba wydać 356zł, a gdzie jeszcze układ PLD (autokonfiguracja), podstawka i PCB? A i jeszcze zarobić trzeba. Jak to wszystko podliczysz. To wychodzi prawie ACA030 z 32MB RAM.

Kostki SDRAM są tanie, ale wymagają bardziej skomplikowanego kontrolera, nie wiem czy w PLD dałoby się takowy zmieścić, nie mam doświadczenia. Jakby istaniały gdzieś źródła kontrolera SDRAMu w verilogu, to może bym się zainteresował.

W CD32 podejrzewam, że działałyby karty od A1200 gdyby była przejściówka.

Czas dostępu DRAMów to maksymalny czas dostępu w trybie podstawowym, używając trybu FPM można zjechać do połowy, ale procesor musi wykorzystywać tryb burst lub trzeba zrobić logikę, która "przewiduje" kolejne transfery z tego samego wiersza. W przypadku odczytów losowych, pamięć działa zawsze z maksymalym opóźnieniem. To samo dzieje się w pamięciach SDR, DDR1-5, pierwszy dostęp do pamięci może wynosić np 50ns (tyle zajmuje przygotowanie wiersza do odczytu/zapisu), a kolejne bajty z tego samego wiersza mogą być czytane co jeden cykl (200MHz to 5ns)

Rafguc? Rozumiem, ze tak się to czyta po śląsku? :)
[#10] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@brada, post #7

Do dekodowania wyboru układu (zakładając pamięć 1MBx16, czyli 2MB)
wystarczy użyć trzech najwyższych linii adresowych:
A23,A22,A21
001: // $200000-$3fffff
010: // $400000-$5fffff
011: // $600000-$7fffff
100: // $800000-$9fffff

W przypadku SRAM podłączasz linie adresowe do linii procesora począwszy od A1 w górę.
[#11] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@rafgc, post #9

Jo żech zawsze se na twoje miano godoł rafguc:)

Wracając do tematu czy dasz radę w ramach wolnej chwili przerobić wsad z tego ramu do a 600 żeby śmigał na 14mhz?

Benedykt Dziubałtowski
[#12] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Nie, bez procesora na PCB nie da rady tego zrobić, ponieważ nie idzie wymusić stanów oczekiwania, teoretycznie jest jakiś sygnał na gayle, który może do tego służyć, ale nie wnikałem. Poza tym w A600 jak podniesiesz zegar, to raczej ona już działać nie będzie, gayle jest wyczulony na timingi.
[#13] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@rafgc, post #12

No ale jakoś rozszerzenia ramu do amigi 1200 powstały. Rozumiem, ze trzeba by zaprojektować nowe a nie przerabiać te od a 600.

Benedykt Dziubałtowski
[#14] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

Konstrukcja rozszerzeń pamięci w A1200 jest zupełnie inna niż w A600... W sensie takim, że A1200 od początku była projektowana do tego, żeby mieć "podklapkowe" rozszerzenie Fast RAM. Tymczasem w A600 pierwotnie zakładano jedynie rozszerzenie Chip RAM. Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę Fast RAMy dla A600 nakładane na CPU, to konstrukcja kart Fast dla A1200 jest inna, gdyż tam na płycie głównej jest spora część logiki odpowiedzialnej za współprace z dodatkową pamięcią... Może nie tyle pamięcią, co ogólnie kartami rozszerzeń (Budgie).

Ostatnia aktualizacja: 29.02.2012 23:10:33 przez strim
[#15] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

Musi być procesor na PCB, bo tylko tak można odciąć sygnał DTACK odpowiedzialny m.in za "waitsate"y gdy pamięć jest odświeżana. Ten sygnał jest aktywny gdy jest zwarty do masy, jak podam na niego napięcie by go zdeaktywować, to będzie zwarcie. Jak mam Procesor na PCB to mogę sobie ta linię przepuścić przez PLD i robić z nią co chcę.

Slot rozszerzeń w A1200 ma odpowiednie sygnały na złączu do tego celu.

Ostatnia aktualizacja: 29.02.2012 23:12:50 przez rafgc
[#16] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@rafgc, post #15

Może inaczej napiszę. Mi chodzi o to aby można dorzucić do CD32 4 mba fastu. W grę wchodzi tylko nakładka na proces ponieważ złącza do CD32 sa niedostępne. Pytam o fast ram na Static Ram z myślą o Cd32. Ale jeśli by to już zrobić na cd32 to pewnie i do a1200 też będzie pasować.

Benedykt Dziubałtowski
[#17] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

Pomysł 4 mb fastu do cd32 fajny.
Też się nie raz zastanawiałem czemu nikt tego jeszcze nie zrobił.
Wersja nakładana na procesor raczej nie przedzie bo technicznie ciężko zapiąć cokolwiek na 020 w wersji pająkowatej QFP.
A600 ma proca typu LCC

A kto był/jest producentem gniazd w dopałkach dla cd 32, foxconn ?
nie chce mi się wierzyć że nie są totalnie niedostępne.
Może jest szansa np dopytać się w Elsacie skąd oni brali do swojego promodule,zakładając że ktoś tam jeszcze to pamięta.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2012 11:27:09 przez damianx
[#18] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

a widziałeś jak wygląda procesor w CD32?
[#19] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@damianx, post #17

Być może cena 3000E za minimalne zamówienie + 6000$ za przyrządy wydaje się być mało atrakcyjna?

Treść maila od Jensa Shoenfelda:
częśc 1:
it's true that we own the tooling to make these connectors, and also
connectors for the CD32. Orders are subject to a partly payment of the
tooling and a minimum order quantity to make an initial invoice of at
least 3000,- EUR.

część 2:
it won't make sense to buy 10 connectors for you, as the partial tooling charge is 6000,- dollars. If you make your own tooling, I'd expect that you'll have to pay something in the area of 25.000,- dollars.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2012 12:05:13 przez rafgc
[#20] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@rafgc, post #19

czyli jest możliwość kupienia tego złącza ,i jaka minimalna ilośc 10000 szt.
czy może po prostu zlecic wykonanie od nowa ?
masz żródło skąd zamówić ?

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2012 12:03:53 przez damianx
[#21] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@rafgc, post #9

R1WV6416RBG-5SI 8 MB w jednym kawałku za "połowę" ceny (ale powyżej 100 sztuk). No i BGA...

Jakby ktoś chciał jednak zrobić na nich kilka rozszerzeń, to mam trochę sprzętu, w którym te pamięci są (muszę sprawdzić czy 55 czy nie 70 ns). Mogę ewentualnie skołować więcej za przysłowiowe "piwo" ;)
[#22] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@damianx, post #20

Pytaj się Jensa, on może wykonać, ale nie jedną czy dwie sztuki, tylko za określoną sumę.
[#23] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@konrad_0x42, post #21

Te pamięci są 16bitowe, więc potrzebne są dwie sztuki, aby uzyskać pełne przyśpieszenie.
[#24] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@rafgc, post #23

A złącze krawędziowe cd32 jaki ma raster ?
nie mam pod ręką cd32 i nie mam jak zmierzyć.
[#25] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@damianx, post #24

Prawdopodobnie takie same jak PCI.
[#26] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@rafgc, post #25

powiem Ci że porównywałem oba złacza i wychodzi jakby amga miała ciut szersze styki i mniejsza przerwa między nimi ale tylko na zdjęciach ,więc w realu może być inaczej.

ale jeżeli byłoby to zgodne z pci to w czym problem ze zrobieniem zewnętrznej karty z pamięcią fast.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2012 14:47:14 przez damianx
[#27] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@rafgc, post #25

No i tu jest pies pogrzebany. Pod proces się nie podepniemy. Złącz nie ma skąd wziąć. Masz może jakiś inny pomysł gdzie by można się wpiąć?

4mb uważam, że w zupełności wystarczy do Cd32. Nie koliduje z FMV.

Benedykt Dziubałtowski
[#28] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@Benedykt Dziubałtowski, post #27

Benedykt zawsze można zapolować na promodule albo na samą złączkę i tam masz aż trzy takie.

osobiscie twierdzę że robienia tylko rozszerzenia pamięci mija się z celem gdzyż wszystko co wyszło komercyjnie na cd32 i tak tego nie wykorzysta(no może parę) ,cd32 była niejako zamkniętym systemem i ktoś kto to kiedyś kupił nie myśłał o rozbudowie a tym bardziej programiśći o tym że kiedyś ktoś dołoży sobie więcej ramu.

niby są trudno dostępne karty turbo ,ale w zamyśle miały one zmienic cd32 w a1200.

ale jak ktoś wyprodukuje taki ram na tylnym złączu w rozsądnej kasie to na pewno kupię
[#29] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@damianx, post #26

Możesz sobie kleić to dziwaczne złącze z 3 lub 4 PCI, ale pytanie brzmi, kiedy Ci to zbrzydnie.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2012 16:26:20 przez rafgc
[#30] Re: Rozszerzenie ramu na pamięciach statycznych ( pytanie do rafquc)

@rafgc, post #29

odobiści to mogę skleic i z 15 byle działało.wygląd jest drugorzędny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem