kategoria: A500
[#1] A590 odmówiło pracy
Pomocy, dzisiaj wszystko się wali. Ale do brzegu, instalowałem turbo M-Tec do mojej a500. Wszystko było git, tylko ze względu na konflikt pamięci na 020 odłączyłem a590, rozebrałem i ustawiłem pamięć zworkami na 0. Po podłączeniu było ok, zero pamięci z a590, ale dalej miałem problem z konfliktem turbo i a590. Ponownie rozebrałem a590 ustawiając znowu ram na 2MB, podłączyłem i d..pa.
Teraz mam tak, że po uruchomieniu gołej a500 jest super, ale razem z a590:
1. dioda power w amidze jest przygaszona i po pewnym czasie słychać szybkie stukanie głowicy fdd oraz piski w głośnikach
2. a590 po uruchomieniu startuje dysk, ale nie mruga dioda aktywności dysku (zawsze mrugała -przy wyszukiwaniu hdd przy starcie).
Pomocy, krew mnie zaleje, szkoda mi sprzętu jak cholera, a nie mam konceptu co się stało.
[#2] Re: A590 odmówiło pracy

@posylus, post #1

Czy zasilacz wydala ?

Przygaszanie LED'a to tak jakby siadało napięcie.
[#3] Re: A590 odmówiło pracy

@Hubez, post #2

A czy zasilacz może odmówić od tak współpracy? Sprawdzałem zasilanie na wtyczce od dysku mam 5 i 12 V. Dziwne jest to, że amiga szaleje na ekranie, albo nic nie wyświetla, albo śmieci raz nawet zielone fragmenty, latające gwiazdki itp... No i ten brak migania diody led od aktywności dysku...
[#4] Re: A590 odmówiło pracy

@posylus, post #3

Mrugające diodki zazwyczaj oznaczać mają za słabe zasilanie na +5V. Napięcia mierzyłeś na gołym zasilaczu czy na podłączonym do komputera? Sprawdź jeszcze dysk czy działa, spróbuj go odłączyć i wtedy uruchamiać maszynę.
[#5] Re: A590 odmówiło pracy

@nikodem, post #4

UFF, dziękuję za pomoc - co panika, to panika Wyjęcie / włożenie ponowne układów oraz popryskanie styków pomogło, a590 powróciło do życia. Tak to już jest z kobietami, czasami nie wiadomo o co im chodzi.
[#6] Re: A590 odmówiło pracy

@nikodem, post #4

W sumie odpowiem, bo komuś może się przydać - w a590 nie da się sprawdzić napięć na sucho, ponieważ bez włączonej amigi (a dokładniej bez +5V na 3 pinie pochodzącym z a500) zasilacz jest w trybie czuwania i nie podaje napięć. Zatem pomiar można dokonać tylko przy żyjącym pacjencie lub ewentualnie ręcznie zapodać +5V aby uruchomić zasilacz.
Dysk też nie był powodem, bo takie same objawy były bez żadnego hdd. Po prostu starość nie radość, chociaż amiga jest jak wino im starsza tym lepsza ...
Jeszcze raz dziękuję za odzew - szczególnie o tak zboczonej porze.
[#7] Re: A590 odmówiło pracy

@posylus, post #6

Kurczę, muszę odświeżyć temat - A590 znowu nie działa. Objawy jak poprzednio, przygaszona dioda power, czarny ekran i nic. Sprawdzałem z / bez dysku. Wymieniłem kondensatory elektrolityczne, poruszałem układami w podstawkach. Co ciekawe jak długo postoi w tym stanie, zapala się dioda fdd i amiga piszczy. Czyżby a590 zdechło ?
[#8] Re: A590 odmówiło pracy

@posylus, post #7

W A500 może piszczeć jedynie stacja dyskietek (bo to jedyna mechanicza rzecz). Może to oznaczać kłopoty ze stacją dyskietek, zasilaczem lub układami sterującymi stację dyskietek. Echhhh, czyli wszystkim.
Zamień może stację dyskietek. Ew. ją odepnij na jakiś czas.
[#9] Re: A590 odmówiło pracy

@stachu100, post #8

Sama amiga pracuje jak ta lala. Podpięcie kontrolera wywołuje jaja i to na 2 płytach (mam drugą rev. 6a, oraz w używaną amigę z rev 8.1). Kontroler podpinałem do samej, golutkiej płyty 6a i też nic. Co ciekawe nie mryga dioda od dysku tylko świeci power na a590 oraz przygaszony power na a500 + czarny ekran. Piszczenie pojawia się po długim czekaniu. Dysk słychać, że rusza.
[#10] Re: A590 odmówiło pracy

@posylus, post #9

A to w końcu Amiga piszczy czy kontroler?
A może zasilacz? Głośniejsze niż zwykle piszczenie zasilacza impulsowego oznacza jego przeciążenie ew. zwarcie.
[#11] Re: A590 odmówiło pracy

@stachu100, post #10

Piszczenie pojawia się w amidze i faktycznie to odgłosy dochodzą ze stacji dyskietek - wtedy dioda fdd pali się ciągle. Ale to zdarza się jak długo amiga będzie włączona z a590 (wtedy jest czarny ekran). Przed chwilą musiałem wymienić 2 x cia. Nie wiem czy to może mieć coś wspólnego z uszkodzeniem a590, ale wczoraj w nocy a500 ześwirowała: dyskietka na początku wchodziła do stacji tak szybko jak oszalała (jakby procek był taktowany nie 7 a 100 Mhz) - wymieniłem jedno cia (pod stacją) i znikł problem, ale a500 (bez a590) miała problemy z wczytywaniem dyskietek (stacja jakoś tak przeciągliwie jęczała) a po wymianie drugiego cia już jest znowu ok. Nie mam pojęcia czy te układy mogły polecieć przez a590? Oczywiście po wymianie podłączyłem na próbę a590 - ale dalej czarny ekran, a dioda aktywności hdd nie zapala się - teraz już nie czekałem długo na pisk fdd, nie wiedząc co się stało nie chciałem ewentualnie stracić tych dwóch cia (bo już nie mam rezerwy).
[#12] Re: A590 odmówiło pracy

@posylus, post #11

Sprawdź na innym zasilaczu. Układy CIA są wrażliwe na skoki napięć. Ja tak kilka CIA spaliłem.
A winny był zasilacz. Niby ok ale po pewnym czasie stacja padała.
[#13] Re: A590 odmówiło pracy

@Dark_luke, post #12

Ale czy to może być winny zasilacz od a590 ?
[#14] Re: A590 odmówiło pracy

@posylus, post #13

Chyba nie. A590 ma osobne linie. Jest na necie opis przerobienia zasilania aby było zasilane przez 500. Z tego wynika że jest odizolowane elektrycznie A590 od A500
[#15] Re: A590 odmówiło pracy

@Dark_luke, post #14

OK, zakładając że mi siada zasilacz od A500 i dlatego poleciały dwa cia, to raczej nie można łączyć tego z uszkodzeniem A590?
[#16] Re: A590 odmówiło pracy

@posylus, post #15

A próbowałeś uruchomić na innym zasilaczu A500 + A590 ?
[#17] Re: A590 odmówiło pracy

@Dark_luke, post #16

Nie mam niestety innych zasilaczy, ani do a500 ani do a590. Postaram się dorwać zasilacz at od pieca i przerobić go pod kątem a500. Zastanawiam się, czy przy okazji nie mógłbym wykorzystać linii +12V oraz + 5V do zasilenia a590 (jeden zasilacz do obu urządzeń)?
[#18] Re: A590 odmówiło pracy

@posylus, post #17

Oczywiście możliwe tylko musisz kupić odpowiednią wtyczkę od zasilacza A590.
[#19] Re: A590 odmówiło pracy

@Dark_luke, post #18

Planowałem tymczasowo zdemontować oryginalne kabelki od a500 oraz od a590 podłączyć pod jeden zasilacz AT...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem