kategoria: Sprzęt
[#1] Karta ethernet amiga 1200
Witam czy mogli byście podać mi parę przykładowych producentów i modeli kart pcmcia ethernet jakie obsługuje Amiga 1200, poszukał bym coś na Allegro :), bo według sterowników na Aminecie nie bardzo mogę dotrzeć do tego :), chyba że źle szukam w opisach

Dzięki
[#2] Re: Karta ethernet amiga 1200

@sokooldeer, post #1

Polecam 3Com Etherlink III, ethernet na PCMCIA. Uzywam w A600, chodzi bez problemu na sterownikach dostepnych na Aminecie i Miami DX. Chyba jedna z najpowszechniejszych kart tego typu na rynku. Sugeruje najpierw poczytac, a potem rozejrzec sie za kartami WiFi na PCMCIA. Rozwiazanie na pewno wygodniejsze, bo nie uzaleznia od kabelka sieciowego.

Pozdrawiam.
1
[#3] Re: Karta ethernet amiga 1200

@sokooldeer, post #1

Najłatwiej znaleźć na allegro 3coma.
Ściągasz z aminetu plik 3c589.lha, czytasz w opisie które 3comy zadziałają, potem tylko znaleźć właściwy typ na allegro.

Pozdrawiam
[#4] Re: Karta ethernet amiga 1200

@RadoslawF, post #3

I jeszcze cnetdevice.lha.
[#5] Re: Karta ethernet amiga 1200

@sokooldeer, post #1

Jak chcesz to mam do sprzedania 1 taką kartę sieciową(3Com). Było/jest moje ogłoszenie na giełdzie w PPA. Albo też pisz na priv.
[#6] Re: Karta ethernet amiga 1200

@sokooldeer, post #1

Ta karta też obsługuje Amiga i jest dobra, tu masz link do allegro http://allegro.pl/karta-wifi-thomson-pcmcia-i2210835362.html
1
[#7] Re: Karta ethernet amiga 1200

@Jacol, post #6

A czy przypadkiem nie wiesza się Amiga, albo dzieją się inne cyrki, na najnowszych uwolnionych sterownikach do niej? Pytam się gdyż sam jestem zainteresowany WIFI.
[#8] Re: Karta ethernet amiga 1200

@Tomski, post #7

Mam taką kartę od wielu lat i działa bez zarzutu z Neostradą, również na najnowszym prism2.device.
Żadnych zwisów nie ani innych problemów nie stwierdziłem. Co prawda dłużej jak godzinę nigdy się nie bawiłem internetem na Amidze.
[#9] Re: Karta ethernet amiga 1200

@Tomski, post #7

Karta Thomson działa u mnie od chwili zakupu, czyli już jakieś trzy lata (?). W erze przed wersją 2.4 sterów do prism2.device, zmuszony byłem do przestawiania zabezpieczeń sieci na WEP, kiedy chciałem skorzystać z netu na Amidze. Opcja średnio wygodna. Nowe stery działają świetnie, według mnie nawet lepiej i uwolniły mnie od manipulowania ustawieniami sieci. Skończyło się okazyjne korzystanie z internetu na Amidze.
Jedyne co nie działa z nowymi sterami to WIFI Signal, ale o tym pisałem już w innym wątku.
Ze swojej strony kartę polecam.
Wszystko działa na konfigu jak w stopce.
[#10] Re: Karta ethernet amiga 1200

@Louis, post #8

Ok będę musiał pomyśleć ten Thomson mi się podoba na wifi , no ale kabel to zawsze kabel :), szkoda że ten mój Xircom nie idzie CE3.. no nic pytałem na zapas, bo pewnie dopiero sec bedzie grana za miesiąc więc wtedy zapytam o pomoc :D Dzięki
[#11] Re: Karta ethernet amiga 1200

@Mordimer, post #9

A co z tym problemem?

Forum PPA
[#12] Re: Karta ethernet amiga 1200

@Tomski, post #11

Cóż, nie mam laptopa z PCMCIA, żeby zupgrade'ować firmware - jedzie na starym sterowniku z WEP. Jak dorwę jakiegoś rzęcha to spróbuję zaktualizować.
[#13] Re: Karta ethernet amiga 1200

@sokooldeer, post #1

Jeśli ktoś byłby zainteresowany to mam jeszcze jedną kartę Wifi Thomsona na zbyciu. Leżak magazynowy. Więcej szczegółów na priv.
1
[#14] Re: Karta ethernet amiga 1200

@Tomski, post #11

Zarówno w dokumentacji do prism2 v2.4 jak i w aktualnościach podane było, że karty z białym złączem (takie ma Thomson) obsługują jedynie WPA, bez konieczności upgradu. Karty ze złączem czarnym trzeba upgradować, żeby działały z lepszym szyfrowaniem, ale dodatkową zaletą tej operacji jest obsługa zarówno WPA i WPA2. O upgradzie kart z białym złączem nic pisze, więc nie wiem czy na nich jest to możliwe.
U mnie ta karta chodzi na WPA-PSK, na AES nie trybi. Musiałem przestawić router, ale i tak jest to o niebo lepsze rozwiązanie niż WEP.

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2012 15:36:44 przez Mordimer

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2012 15:38:07 przez Mordimer
[#15] Re: Karta ethernet amiga 1200

@sokooldeer, post #10

Witam.
Też posiadam do sprzedania kartę WIFI THOMSON SPEED TOUCH 110. :)
Z etui oraz CD Drivers.
Ogłoszenie jest na PPA
Więcej na priv
[#16] Re: Karta ethernet amiga 1200

@Tomski, post #7

Jeszcze nie sprawdziłem wszystkich opcji ani nowych sterowników prism 2.4, dziś wieczorem mam zamiar sprawdzić kartę Speedtouch 110 w PC.

Mam pytanie czy przy zewnętrznym zasilaczu 200W, podłączonym tylko do standardowego gniazda zasilania A1200 nie trzeba aby podać dodatkowo napięcia na port PCMCIA? Mam Blizzarda PPC który działa stabilnie i płytę rev 2B bez fixów.

Wyciągnąłem A1200 po roku leżakowania i od razu powstały problemy.
Wcześniej używałem WiFi Thomsona na sterownikach prism2 (starych), wifi miałem niezabezpieczone i nawet nie zastanawiałem się nad siłą sygnału bo net na ami chodził jak trzeba, ale używałem go tylko kilka godzin. Nie miałem ani cardpatch ani cardreset.

Przez ostatni weekend walczyłem z routerem i konfiguracją genesis. Dość częste zwiechy genesis, karta działała mniej więcej co dziesiąty raz, i mimo pokazywania siły sygnału w okolicach 65% czasami nie udawało się połączyć.
Wczoraj wieczorem zauważyłem że siła sygnału spada systematycznie aż osiągnęła 17% przy obok ustawionym routerze z anteną 12dB.. i teraz ami nie chce się łączyć z netem wcale, mimo że router Minitar MWGAR ją widzi.

Czy ktoś miał podobne problemy? Napiszę co dalej po przetestowaniu karty w PC
[#17] Re: Karta ethernet amiga 1200

@mallorn, post #16

Karta śmiga pod Windowsem XP jak trzeba.
Problemy mam ciągle pod OS 3.9. Zainstalowałem Prism2.2.lha (v2.4)
w user-startup mam:
CardReset
CardPatch
SetPrism2Defaults SSID moja_wifi NOKEY

genesis nie pobiera IP z DHCP, czasem łączy się z wymuszonego IP

nie wiem co robić...
[#18] Re: Karta ethernet amiga 1200

@mallorn, post #17

Poczytaj dokumentację do nowego prism.device. Całkiem inaczej się je aktywuje.
Poniższa linia nie ma racji bytu:
SetPrism2Defaults SSID moja_wifi NOKEY

Sprawdź pocztę. Posłałem Ci opis instalacji. Mam nadzieję, że na tej podstawie dasz radę.
U mnie działa.

Generalnie IP musisz wpisać na stałe.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2012 22:30:39 przez Mordimer
[#19] Re: Karta ethernet amiga 1200

@Mordimer, post #18

Poprawiłem.
Dalej to samo. Pokombinuję na czystym systemie.
[#20] Re: Karta ethernet amiga 1200

@mallorn, post #19

Pod świeżym WB3.1 (MiamiDX + AWEB/Ibrowse) i WB3.9 (Genesis + AWEB/Ibrowse) sprawa wygląda delikatnie inaczej. Amiga łączy się za każdym razem po wyłączeniu (ale po resecie już nie, o ile połączenie było zawieszone przed resetem z klawiatury). Ale po pobraniu jakiejś niewielkiej ilości danych (np. www.google.pl wczytuje się całe i nawet da radę coś wyszukać) zawiesza połączenie, np. www.wp.pl, w 1/3 pobrania strony. Potrzebny jest twardy reset.
Nie mam możliwości sprawdzenia połączenia bez turbo pod 3.1 (Miami z MUI nie załaduje się przy gołej 1200, poszukam jeszcze jak to zrobić bez MUI z mniejszym zużyciem pamięci...)
Chcę wykluczyć problem w karcie turbo, nie lubię się poddawać :/

Z drugiej strony zacznę się rozglądać za jakimś 3COMem i połączę Ami po kabelku, wtedy będzie troszkę prościej i zawsze jakieś rozwiązanie awaryjne. Może ktoś ma taką kartę na zbyciu lub pomoże mi oszczędzić poszukiwań i wrzucić linka do odpowiedniej karty PCMCIA na Allegro?
[#21] Re: Karta ethernet amiga 1200

@mallorn, post #20

Najwyzsza pora na rozwiazanie problemu. Klopotem byla stabilnosc napiec. Podalem wtyczke z zasilacza na port stacji dyskow... i internet na WiFi chodzi stabilnie juz dosc dlugo... Wlasnie pisze z Ami i IBrowse...
Mialem lekkiego "czuja" po tym jak zobaczylem niski poziom sygnalu..
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem