[#1] GVP T-REX II vs P5/DCE CyberStorm
Witam, czy ktoś z was miał do czynienia z kartą GVP T-REX II do A3k/A4k ? Jak ma się ona do CyberStormów (MKII/MKIII) pod względem szybkości, wydajności ew. możliwości podkręcenia? Z tego co się orientowałem, to na tej karcie jest wbudowany kontroler Fast SCSI II na takim samym chipsecie jak BPPC (NCR 53C710). Jaka jest różnica między tym kontrolerem a kontrolerem w CSPPC MKIII (NCR 53C770) - wydajnościowa?

To co mnie odstraszało w kartach GVP to ich pamięci, ale z tego co się orientuję, to te urządzenia T-REX II wykorzystują zwykłe 72 pinowe pamięci PS2.

Czy warto się w ogóle taką kartą zainteresować?
[#2] Re: GVP T-REX II vs P5/DCE CyberStorm

@ITU, post #1

możliwości podkręcenia?

cafe

Jaka jest różnica między tym kontrolerem a kontrolerem w CSPPC MKIII (NCR 53C770) - wydajnościowa?

Spora - 53C770 to kontroler standardu Ultra Wide SCSI (max teoretyczna przepustowość 40MB/s), a 53C710 tylko Fast SCSI (max teoretyczna przepustowość 10MB/s).

Tylko w przypadku A4000, w A3000 będą problemy z miejscem...
[#3] Re: GVP T-REX II vs P5/DCE CyberStorm

@ITU, post #1

Oczywiście, że warto, o tyle, o ile możesz ją kupić za kasę oscylującą w granicach rozsądku. (Granice rozsądku każdy ustala sobie samodzielnie).
Nie znam tej karty, ale korzystałem z kilku innych produktów GVP - zawsze z wielką satysfakcją, jestem utwierdzony w przekonaniu, że marka GVP gwarantuje wyborną jakość. Nie słyszałem, by GVP "popisało" się jakimś bublem.
O osiągach T-REX II nie wiem nic, ale w ciemno można założyć, iż staranność wykonania nie odbiega od urządzeń firmowanych przez Phase5.
Mniemam, że jak się pogmera w Google, to się trafi na jakieś opisy, testy, opinie. Zerkałeś na amiga-hardware.com?

Pozdrawiam pogodnie
Des
[#4] Re: GVP T-REX II vs P5/DCE CyberStorm

@ITU, post #1

jest jeszcze mały problem.

the tekscsi2.device is not NSD compliant, it autoboots FFS partitions only - it looks for filesystems in the Kickstart ROM, but it does not care about filesystems loaded into the RDB area

o ile chcesz używać coś więcej niź FFS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem