kategoria: Sprzęt
[#1] Zmiana rozdzielczości z lini poleceń
Zakładam ten temat, bo pewnie jak się uda to się wielu osobom przyda :)
Otóż zabrałem Amigę na drugi koniec miasta, gdzie mam 3 monitory VGA ale zapomniałem zmienić Mutliscan (29Khz) na DblPAL i żaden z monitorów nie łapie tego trybu. Pytanie jak w temacie - da się jakoś zmienić rozdzielczość korzystając tylko z AMIGA+E i klawiatury?
[#2] Re: Zmiana rozdzielczości z lini poleceń

@_arti, post #1

jesli nie masz zapisanych ustawien dla danej rozdzielczosci to bedzie trudno.
jesli masz to wystarczy
screenmode from dh0:dblpal.prefs use (lub save)

najlepiej uzyc programu bootctrl z aminetu.
potrafi on wymusic VGA (DBLNTSC) dla bootmenu oraz CLI (workbencha)
BootControl INSTALL BOOT MODE=VGA VGAONLY

ps.
Ja mialem zrobione skrotu klawiszowe dla danej rozdzielczosci i po wgraniu Workbencha moglem je przelaczac "w ciemno".

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2012 23:08:06 przez Norbert
[#3] Re: Zmiana rozdzielczości z lini poleceń

@Norbert, post #2

Przygotuje se jutro dyskietke z podstawowymi screenmode'ami. Dzięki. Tak czy siak, szkoda, że nikt nie pomyślał o czymś takim.
[#4] Re: Zmiana rozdzielczości z lini poleceń

@_arti, post #3

przeciez os3.9 ma w standardzie "promocje" bootmenu oraz CLI do VGA.
[#5] Re: Zmiana rozdzielczości z lini poleceń

@Norbert, post #4

Da sie to odpalic jakos w ciemno?
[#6] Re: Zmiana rozdzielczości z lini poleceń

@Norbert, post #2

O parametrach dla screenmode nie wiedzialem, dzięki :)

A bootControl uzywałem, ale jak duzo nakladek jednoczesnie jest to moze sie wysypywac czasem.
Teraz moj LCD mam problemy z DblPAL i puszczam syganl przez tuner tv, ale w czasach CRT boootControl sie przydawal :)
[#7] Re: Zmiana rozdzielczości z lini poleceń

@_arti, post #5

Boot menu w trybie dblscan pod os3.9 odpala się tak:
reset, wciskamy obydwa klawisze myszy i czekamy aż dioda power będzie migać. następnie wciskamy na raz klawisze LAlt, CTRL, Backspace i Delete i powinien się pokazać obraz na monitorze :)
[#8] Re: Zmiana rozdzielczości z lini poleceń

@RAL, post #7

Ooo nie wiedziałem- fajnie :)
[#9] Re: Zmiana rozdzielczości z lini poleceń

@RAL, post #7

O dziala!; ale nadal ponizej tego, co owe monitory potrafia. Dziwne troche. Ale przywiazlem sobie M1438S, wiec juz nie problem OK
[#10] Re: Zmiana rozdzielczości z lini poleceń

@_arti, post #9

Czasem może pomóc naciśnięcie dowolnego klawisza gdy się jest w trybie VGA - przełącznie 50/60 Hz.
[#11] Re: Zmiana rozdzielczości z lini poleceń

@_arti, post #1

Jeżeli masz A1200, to podłącz wyjście modulatora do TV. Wyszukaj w TV częstotliwość i już. :)
Sposób o tyle dobry, że nawet jak nie masz kabla antenowego, to wystarczy jakiś drut (choćby jeden), który zbierze trochę sygnału. Mimo że obraz będzie zaśnieżony, to jakoś poradzisz sobie ze Screen Mode. :)

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2012 07:42:36 przez Andrzej Drozd
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem