[#1] Różnica między zasilaczami Amigowymi
Witam!

Jaka jest różnica między zasilaczami do:

-Amigi 500
-Amigi 600
-Amigi 1200

Chodzi mi głównie o W ...
[#2] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@R_J_MacReady, post #1

Te zasilacze są zamienne.

Napięcia są wszędzie takie same. Różnica w wydajnościach prądowych.

Były transformatorowe (ciężkie, trafo + stabilizatory) oraz impulsowe (lekkie, trafo impulsowe plus elektronika w środku)
[#3] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@Hubez, post #2

Rozumiem. Chodzi o to że nabyłem 2x DataFlyer kontroler dla Amigi 500, jednak osoba od której to brałem zastrzegła że musi być to zasilacz od Amigi 500... czy one były mocniejsze od tych stosowanych w 600?

Jeszcze jedno, jeśli zasilacz dla A600 ma mniej W, to czy mogę go stosować w (narazie) niedopasionej A500?

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2012 23:01:23 przez R_J_MacReady
[#4] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@R_J_MacReady, post #3

Nie wiem, ale od spodu zawsze pisze wydajność prądowa.
[#5] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@Hubez, post #4

Ja mam na zasilaczu z A600 (podpiętego do A500):

5V --- 3A
12V --- 500mA
-12V --- 100mA

Do A500 były mocniejsze niż do A1200, ja w komplecie z A1200 (ze sklepu) dostałem mały czarny zasliacz, z CDTV czy CD32, nie pamiętam jaką miał moc.
[#6] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@R_J_MacReady, post #3

Z tego co pamiętam owszem, zasilacz od pięćsetki jest mocniejszy. Miałem kiedyś problem z zawieszającą się A500+ - zasilacz z 600 jakiś czas ten wózek ciagnął, ale zaczął niedomagać. Podłączenie oryginalnego z A500 rozwiązało wszystkie problemy.
[#7] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@R_J_MacReady, post #1

Do amigi 500 dawali zasilacze 4,5 A, które są najmocniejsze
[#8] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@bacus10, post #7

Nie tylko, ja do A1200, ale w wersji niemieckiej dostałem tzw. "lekki" czyli impulsowy który też miał 4,5A i do tego był mniejszy niż ta cegła z A500.
[#9] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@R_J_MacReady, post #1

Szkoda, że nikt nie rozwinął tego tematu, bo jest ciekawy i istotny przy dzisiejszym rozbudowywaniu klasyków.

U siebie z A1200 mam mniejszą wersję występującą z A600 i A1200 gdzie na 5V są 3A. Zasilacz ten ciągnie A1200 z Blizzardem IV i kartą CF zamiast dysku. Nie zauważyłem żadnych problemów, niemniej jednak nie wątpię, że takowe mogą występować z innymi kartami, które więcej żrą.

Sam jestem ciekawy jak to jest z tymi wersjami. Szukając na googlach więcej informacji znalazłem dwie sprzeczne strony. Na jednej było napisane, że najmocniejsze zasilacze (5V - 4,5A) występowały w Amigach 600, a na innej stronie, że najmocniejsze były w Amigach 500.

www 1
www 2

Jak to zatem jest i czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto ma większą wiedzę w tej kwestii?
Czy jest szansa że zasilacz z 3A na 5V uciągnie takiego Blizzarda 1260/80mhz?
[#10] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@Duracel, post #9

Mój oryginalny czarny zasilacz z A1200 bez problemu ciągnie Blizza IV 030/50MHz/32MB i HD 3.5" 60GB, oczywiście bez stacji dysków która siłą rzeczy się nie mieści a której się bez sentymentów pozbyłem.
Właśnie zerknąłem i też ma 3A na 5V, 0.5A na 12V i 0.1A na -12V.

Bez żadnych zwiech wytrzymał kilkunastogodzinne maratony giercowe czy oglądanie demek, chociaż czasami przy ściąganiu plików przez sieciówkę na PCIMCIE zdarza się Amiszce zwiesić, ale to chyba nie wina zasilacza.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2012 13:40:19 przez Shoonay
[#11] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@Duracel, post #9

Oczywiście najmocniejszy zasilacz (lekki) był rozprowadzany wraz z A500.
[#12] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@jarob, post #11

Ok, rozumiem, że było to 4,5 A na 5V, ale jak to się ma do informacji z dwóch przykładowych stron do których linki podałem?
[#13] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@jarob, post #11

Nie ma reguły,ja za dzieciaka do swojej zakupionej od nowosci w sklepie w oryginalnym zestawie prosto od commodore
Amigi 500 mialem zasilacz transformatorowy,także wychodzi na to,że to loteria czy w zestawie byl zasilacz na trafie czy też na przetwornicy.
[#14] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@peff, post #13

Do A500 nie ma reguły były to zasilacze ciężkie (słabsze) i lekkie 4,5A (mocniejsze).
Do A1200 były zasilacze inne, gabarytowo mniejsze.

Ja na swoim zasilaczu lekkim od A500 jechałem na A1200 w konfiguracjach z Apollo 040, HD, CD.
Póżniej zamiast Apollo doszedł do tego PPC + BVision (zasilanie HD i CD podłączyłem do zewnętrznego źródła).
[#15] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@Duracel, post #9

[#16] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@Dark_luke, post #15

Witam
Mierzyłem dzisiaj napięcia w zasilaczach i ku mojemu zdziwieniu wyniki są bardzo dziwne.
Obydwa oryginalne zasilacze linie -12V mają ok. Natomiast 5V i 12V maja w okolicach 7V i 26V.
Jeden jest cięzki 3A drugi lekki 2,5A. Czy one są juz do wyrzucenia?
Czy lepiej przerobic zasilacz od PC?
[#17] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@Skiba, post #16

A były one podłączone do jakiegoś odbiornika (choćby żarówki)? Bo napięcia zmierzone na wyjściach zasilaczy impulsowych bez obciążenia są zazwyczaj bardzo dziwne. A najczęściej bliskie zeru.
[#18] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@wali7, post #17

Raz do A500 ale szybko odłączyłem
[#19] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@Skiba, post #16

źle miernik przyłożyłeś, a konkretnie minus :)
[#20] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@Kilos, post #19

Możliwe, ale patrzyłem według tego
[#21] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@Kilos, post #19

Zrobilem z zasilki od PC i jest ok 11.8V -11.8V 5.3V
[#22] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@Skiba, post #21

Zasilacze od PC obciążone są wiatrakiem i to wystarcza do wygenerowania obciążenia, więc przetwornica pracuje poprawnie. Pomiar zasilacza amigowego bez obciążenia nie jest miarodajny - no chyba, że podpięte pod to amigi nie działały dobrze. Na pewno ich nie wyrzucaj.
[#23] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@wali7, post #22

Zostawię, w tygodniu kupie nowy zasilacz ATX i przerobie go, bo ten stary zaczął syczeć więc też już swoją młodość ma za sobą.
[#24] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@Skiba, post #23

Zasilaczy kilka modeli do amigi przerobiłem i ogólnie to wszystko co nie oryginalne (czyt. do PC) to po prostu syf. 200W ma podobno oddać do obciążenia a bezpiecznik na 230V~ jest 500mA.

Kto potrafi liczyć stwierdzi ile z takiego zasilacza idzie wyciągnąć.

Z zasilaczami ATX nie jest tak różowo. Jak ktoś chce kupić jakiś z czarnej listy to lepiej od razu polać amigę benzyną i podpalić - będzie szybciej i taniej;)

A na serio taniej jest naprawić solidny zasilacz AT który często wymaga tylko wymiany kondensatorów elektrolitycznych za kilkanaście zł.
[#25] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@11111olo, post #24

Amiga zasilacz lekki 3A

zasilacz lekki.png

Amiga zasilacz ciężki 3A

zasilacz ciężki.png

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2013 10:03:21 przez sebbb
[#26] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@sebbb, post #25

SUPER FOTY łańcucha okalającego pudło ;)
[#27] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@sebbb, post #25

[#28] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@11111olo, post #26

Godzinę temu jeszcze się wyświetlały
[#29] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@R_J_MacReady, post #1

Podawajcie modele i wydajność, tak będzie precyzyjnie.

A1200
Model: PSM-601-2
impulsowy - lekki, mniejszy od tego z A500
moc 25W
+5V; 3,0 A
+12V; 500 mA
-12V; 100 mA

A500
Model: 312 503-03
transformatorowy - ciężki
moc - brak danych
+5V; 2,5 A
+12V; 500 mA
-12V; 100 mA

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2014 20:09:20 przez end
[#30] Re: Różnica między zasilaczami Amigowymi

@end, post #29

A600
P-No. 391029 Po prawej takie symbole: 03 15072
+5V; 3.0 A
+12V; 500mA
-12V; 100mA

edit: BTW. tu jest wogóle na tej stronce tabelka z informacjami: link

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2014 21:30:14 przez jogg
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem