[#1] Compact Flash błędy.
Wczoraj zaintslowałem w swojej A4000D przejściówkę z kartą CompactFlash 4GB. Ustawiłem dwie równe partycje po 1905MB i przekopiowałem wszystko z obu partycji HD (wierna kopia systemu). Był już późny wieczór, więc niczego już nie sprawdzałem tylko zostawiłem tak jak jest. Dzisiaj rano, odłączyłem HD, ustawiłem kartę Flash jako pierwsze urządzenie IDE, odpalam system i... GURU. Uruchamiam bez sekwencji startowej, CED i... GURU. Znowu bez sekwencji, newcli potem LoadWb i... GURU. Niemal wszystko wiesza natychmiast sprzęt (o dziwo odpala się File Master, HD ToolBox i nasze intro z Poznania :) ). Co robić? Jak żyć? :)

- wiesza się bo są błędy transferu i należy zmienić wartość w HD Toolboxie w polu Max Transfer? Na jaką? W polu Mask też coś zmienić? Czy wtedy dane będą już dobrze odczytywane, czy będę musiał przekopiować je ponownie bo pliki są i tak uszkodzone?

- dane i system są już stare, więc się tej nocy akurat...zepsuły ;)

Ale tak serio - co to może być? Amiga ma Kick 3.0 (potem ładowany jest 3.1 do pamięci) i procesor 060. System plików to FFS Int (sformatowany jako DC FFs).

H E L P!

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2012 09:48:24 przez Deftronic/...
[#2] Re: Compact Flash błędy.

@Deftronic/..., post #1

przeszukaj forum temat był już wielokrotnie- trzeba zmieniać maxtransfer na mniejszy wpisywany w hexie
[#3] Re: Compact Flash błędy.

@hegemon, post #2

Przeglądam, przeglądam ale na razie nie trafiłem na info jaką wartość ustawić w tych polach (sam już nie paietam to było wieki temu jak formatowałem nowy dysk w Ami).

Obecnie mam takie wartości:

Mask = 0x7ffffffe
MaxTransfer = 0xffffff
Rozmiar bloku - 512
[#4] Re: Compact Flash błędy.

@Deftronic/..., post #3

zmień na 0x0001fe00 a block zwiększ do 1024

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2012 11:48:23 przez hegemon
[#5] Re: Compact Flash błędy.

@hegemon, post #4

Dzięki, zaraz obczaję czy działa. :)
[#6] Re: Compact Flash błędy.

@Deftronic/..., post #5

Więc tak - chyba działa, ale... pod warunkiem, że ze stargo dysku załaduję Kickstart 3.1. Bez starego HD i załadowanego Kickstartu, dysk Compact Flash jest widziany jako NDOS bo resecie. :(

Pytanie dlaczego tak się dzieje? Standardowy system plików (FFS DC), użyłem tylko HDToolboxa nowszego 40.4. Co teraz? Muszę kupić ROM 3.1? Przecież dyski Compact Flash działają nawet na A600.
Co jest nie tak?
[#7] Re: Compact Flash błędy.

@Deftronic/..., post #6

A czy FFS DC nie wymaga przypadkiem m.in. właśnie kicka 3.x ? Coś mi się obija o uszy, że FFS to właśnie "wynalazek" Workbencha 3.0...
[#8] Re: Compact Flash błędy.

@Deftronic/..., post #6

partycja robi ci się NDOS dlatego gdyż była robiona pod innym romem u mnie była identyczna sytucja.
Zrobiłem partycje na innej Amidze właśnie z ROMem 3.1 i na 3.0 już działało w odwrotnej kolejności był efekt jak u ciebie.

Directory Cache działa od systemu AmigaDOS 3.0

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2012 15:32:08 przez hegemon
[#9] Re: Compact Flash błędy.

@hegemon, post #8

OK, czyli odpalę normalnie z dyskietki 3.0 i pod nim HDToolboxa, podzilęna partycję i... zobaczymy. Ogólnie niezła zabawa. :)
[#10] Re: Compact Flash błędy.

@Deftronic/..., post #9

Jaki system plików wgrałeś na partycję bootującą na karcie CF ?
[#11] Re: Compact Flash błędy.

@Deftronic/..., post #9

Na koniec sprawdź czy dobrze czytają się/zapisują duże pliki. Np. przekopiuj z karty CF kilkumegabajtowy plik do RAM:. Ja miałem takie problemy, że niby wszystko już dobrze działało, ale niektóre gry i dema się nie uruchamiały. Podczas kopiowania dużych plików Amiga zawieszała się.
[#12] Re: Compact Flash błędy.

@RAL, post #10

W tej chwili standardowy czyli FFS Int a potem pod Workbenchem 3.0 sformatowałem na ten sam. Powróciłem też do rozmiaru bloku 512 i standardowego transferu bo inaczej nadal po resecie dysk nie był widziany (NDOS) mimo że partycjonowałem go pod Workbenchem i Kickstartem 3.0.
[#13] Re: Compact Flash błędy.

@Deftronic/..., post #12

Miałem na myśli system plików wgrywany do RDB, bo może to jest problemem ?
[#14] Re: Compact Flash błędy.

@RAL, post #13

Nie nie robię z RDB, niczego nie wgrywam. Kartę CF instaluję normalnie jak HD. Nie zmieniam rozmiaru bloku bo wtedy pojawiał się napis Custom File System i dysk CF był widziany jako NDOS pod Kickstartem 3.0.

Na partycji botującej na CF pojawił się plik o nazwie: PRI=1 B=16 C=2 F=400. Zajmuje 1597952 bajty.
Co to? To plik utworzony po podziale na partycje krty CF? Nie ruszać go?
[#15] Re: Compact Flash błędy.

@Deftronic/..., post #14

Alleluja! Mam! Chodziło o tę wartość w max transfer: 0x1fe00. Teraz działa wszystko dobrze (chyba). System się ładuje jak z HD, programy się uruchamiają, zostaje tylko potestować na większych plikach.

Dzięki wszystkim za pomoc i sugestie.
[#16] Re: Compact Flash błędy.

@Deftronic/..., post #15

ja na A600 mialem ten sam problem i podawali mi tu na forum rozne dane do wpisu w MAXTransfer ale zadzialal dopiero ten : 0x1FE00
[#17] Re: Compact Flash błędy.

@pilat23, post #16

Dodam jeszcze tylko że rozmiar bloku jest standardowy czyli 512.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem