[#1] SD i CF jako dysk w Amidze 1200.
Witam.

Wiem, ze temat juz jest oklepany, ale ja juz na serio nie mam pojecia o co chodzi. Sporo czytalem na roznych forach i nigdzie nie znalazlem by ktos mial podobne problemy.

Nigdy nie bylem zwolennikiem uzywania karty SD czy CF jako dysku twardego w Amidze, ale ostatnio chcialem zobaczyc jak to w ogole sie sprawuje.

Sprawa ma sie nastepujaco: probowalem podlaczyc karte SD i karte CF by pracowaly jako dysk.
Metoda prob i bledow probowalem juz chyba wszystkich mozliwych opcji.

Testowalem na 3 roznych plytach glownych Amigi 1200 zawsze z romem 3.1, testowalem 3 rozne adaptery SD, i 3 inne rodzaje adapterow CF, trzy rozne karty SD, dwie chinskie no name 8GB i 64GB i oryginalny Sandisk 4GB, 2 rozne karty CF, jedna 4GB no name, druga 2GB oryginalna Sandisk. Sprawdzalem na Apollo 060/80, na golej Amidze i na karcie 4MB Elboxu. Wszystkie adaptery do wszystkich plyt glownych Amigi byly sprawdzane na Fast ATA oraz bezposrednio na zlacze 44 PIN plyty glownej. Sprawdzalem na 3 roznych tasmach od dysku, osobno oraz z piecioma innymi dyskami i czytnikami CD-ROM DVD-ROM. Formatowalem wszystkie karty pod FFS z trybem international lub bez. Używając kilka roznych wersji hdtoolbox przygotowywalem zawsze partycję z max transferem 0x1fe00. Probowalem z jedna partycja, albo z kilkoma. Formatowalem wszystkie karty szybko i normalnie. Karty CF i SD sa normalnie rozpoznawalne przez hdtoolbox, da sie je sformatowac i w ogole na pierwszy rzut oka wszystko wyglada normalnie. Da sie zainstalowac Workbench, da sie kopiowac pliki na te karty itp. Jednak problem jest taki, ze 95% aplikacji nie dziala. System sie normalnie laduje, sys info sie odpala, disk master dziala, a cala reszta nie. Probowalem odpalac kilkanascie gier i programow i po prostu sie nie odpalaja. Dopus 4.x tez nie dziala. Albo nie wyskakuje zaden blad, albo wyskakuje komunikat systemowy, ze nie mozna uruchomic aplikacji albo pisze cos w stylu: `bad chunky file` czy jakos tak (pisze teraz z pamieci). Wszystkie testowane aplikacje i gry, Dopus 4.x itp sie normalnie odpalaja jesli podlaczam zwykly dysk twardy 3.5".

Uznalem po prostu, ze karta CF i SD nie jest mi pisana. Czy tak musi byc? Co robie zle? Czy ktos jest w stanie mi pomoc w tej kwestii?

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2012 19:45:59 przez sordan
[#2] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@sordan, post #1

Podobne objawy sam miałem podczas instalowania CF z tym że wartość 0x1fe00 zadziałała u mnie.

Czytałeś ten temat?

Compact Flash problem
[#3] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@sordan, post #1

Wszyscy uparliście się na karty 4GB 8GB.
Osobiście używam kart od 64MB do 1GB CF. I nigdy nie było problemu.
Mam też Microdrive 2,5GB CF i działa na wszystkiem od 500 na Megramie do 1200.
[#4] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@Deftronic/..., post #2

Czytalem. Probowalem tez z Block 1024 i MaxTransfer 0x1fe00 oraz 0x0001fe00. Caly czas to samo. Nie ma zadnego guru, system sie laduje, ale prawie nic nie mozna uruchomic.
[#5] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@sordan, post #4

Ja bym spróbował słynnej karty CF Kingston "z kwiatkiem"
[#6] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@sordan, post #1

Być może masz zły adapter IDE-CF ? Spróbuj innego adaptera.
Te adaptery mają najlepszą kompatybilność
Ja używam kart Sandisk, Kingston, Transcend (4Gb) i nigdy nie miałem żadnych problemów z uruchamianiem programów / gier
[#7] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@sordan, post #1

Albo tak skomplikowałeś sprawe że nic nie działa :P Chyba za bardzo się starasz :o
Spróbuj nie "majstrować" z max transferami.
Tutaj jest dobry tutorial
[#8] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@Kustosz, post #5

link

Kingston 4GB kwiatkiem
W zasadzie chodzi pod systemem (Amiga 600) jednak efektem ubocznym na dwóch czytnikach jest żarzenie się diody hdd w momentach bezczynności (na trzecim – najstarszym – nie ma tego efektu). Ponieważ mnie to drażniło poszła na rezerwę. Z PCMCIA nie współpracuje.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2012 10:51:08 przez Dorian3d
[#9] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@sordan, post #1

Używam SanDisk Ultra 16GB na zwykłym kontrolerze i z FastAtą nie miałem z nią żadnych problemów,nawet wpięta do czytnika na USB działa bez problemu.Partycjonowałem ja na standardowych ustawieniach HDToolboxa pod OS 3.9.
[#10] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@Kustosz, post #5

Żebyś się nie zdziwł. Mam taki jeden egzemplarz Kingstona z kwiatkiem - nie działa na żadnej Amidze poprawnie.

Sprawdzone przeze mnie są 2/4GB oryginalne Transcendy - działają pięknie.

Kupić można tu: http://www.ceneo.pl/;szukaj-transcend+133

Tak jak kolega napisał cokolwiek większego od 4GB świruje, szkoda nawet pożyczać do testów.
[#11] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@Art, post #7

Adapter jest odpowiedni, innym dziala bez problemu dokladnie ten sam (zreszta testowalem 3 rozne). Po za tym jakby adapter byl nieodpowiedni to w ogole by karta byla niewidoczna. Testowalem tez na adapterach SD i na karcie SD jest identycznie. Co do `majstrowania` to zaczalem dopiero to robic pozniej, najpierw z 50 razy probowalem to zrobic `normalnie` bez kombinowania.

Tutorial nic nowego nie wniosl, w taki sposob robilem to juz z kilkadziesiat razy. Wszystko idzie gladko tak jak na tutorialu jednak jak juz wyzej wspominalem, pozniej nie mozna prawie nic odpalic z tej karty. Odpalajac na przyklad gre The Settlers nic sie nie dzieje. System sie nie wiesza, nie zzera RAMu, nie wyskakuje zaden komunikat. Kilkajac na Dopus 4.1 wyskakuje komunikat `unable open your tool`. Oczywiscie The Settlers i Dopus 4.1 odpalane na tym samym systemie na twardym dysku 3.5" dzialaja bez problemu.

Daje sobie spokoj bo predzej dostane epilepsji niz zacznie mi to poprawnie dzialac. Stracilem juz dziesiatki godzin niepotrzebnie. Kupie dysk 2.5" 40 GB, wloze do srodka obudowy i bedzie po sprawie.
[#12] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@XeNeS, post #10

W sumie dam sobie jeszcze jedna szanse. Zamowilem wlasnie CF Transcend 4GB.
[#13] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@sordan, post #11

"Kilkajac na Dopus 4.1 wyskakuje komunikat `unable open your tool`"

Tego DOpusa skopiowałeś na kartę z partycji amigowej czy pecetowej i czy jest flaga "executable".

Pozdrawiam
[#14] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@Kustosz, post #5

Czesc. Jesli chodzi o karte Kingston "z kwiatkiem" to chce tylko potwierdzic, ze 2GB karta Kingston'a nie dzialala u mnie Chodzi mi o taka jak ta tylko, ze ma napis "2GB". Za zadne skarby pojsc nie chciala - ani w przejsciowce CF do IDE ani w przejsciowce CF do PCMCIA. Kingstone'a "z kwiatkiem" 4GB - takiego jak w link'u nie sprawdzalem. Kupilem CF SanDisk 4GB - takiego i nie ma z nim problemow. Obecnie w handlu spotkac mozna glownie takie z tym, ze nikt mi nie potwierdzil czy to dziala z Amiga. Jest to wazne bo w tej nowej, szybszej wersji uzyli jakoby nowej technologii (bo karta ma transfer 30 MB/s zamiast 15 MB/s). Gdy wlozylem te karte SanDIsk 15 MB/s zamiast tego Kingstone'a, wszystkie moje problemy zwiazane z karta CF zniknely od razu. Mam jeszcze jedna CF'ke SanDisk'a ale napisze o niej dopiero gdy bede w domu bo nei pamietam co ona dokladnei ma napisane na naklejce. Polecam Ci tez forum - chyba na tym angielskim bylo... amigwcy umieszczali fotki swoich kart CF i pisali czy dziala czy nie.
[#15] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@adi, post #14

"Obecnie w handlu spotkac mozna glownie takie z tym, ze nikt mi nie potwierdzil czy to dziala z Amiga. Jest to wazne bo w tej nowej, szybszej wersji uzyli jakoby nowej technologii (bo karta ma transfer 30 MB/s zamiast 15 MB/s)"

U mnie w Amidze 600 ten szybszy SanDisk 4GB z linka (30MB/s) działa.
[#16] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@sordan, post #1

Osobiście używam adaptera z kartą 4GB (Kingston z kwiatkiem) podzielonej na 4 partycje 1GB i jestem bardzo zadowolony. Pod PCMCIA używam przelotki z kartami 256MB do przenoszenia danych i też wszystko świetnie się sprawuje.

Taką samą kartę z systemem sprawdzałem z inną A1200 (inna wersja płyty głównej) i też wszystko działa. Problem zazwyczaj występuje przy formatowaniu i konfigurowaniu partycji, ale jak to się uda przejść, to potem jest tylko z górki.

Nie poddawaj się, bo warto to sobie sprawić. Przeniesienie danych z PC na Ami zajmuje mi kilkadziesiąt sekund. System ładuje się szybko, dioda od HD mruga kiedy trzeba. A całość z kartą Blizzard 1230 IV chodzi mi na zwykłym 3A (5V) zasilaczu.
[#17] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@conrdd, post #15

Fajnie, że potwierdzasz, że to działa. Te modele kart CF są jeszcze dość łatwo dostępne w handlu wiec dobra wiadomość. Sprawdziłem w domu jaką kartę CF mam jeszcze. Jest to SanDisk Extreme III CompactFlash 30MB/s 4GB. To jest dokładnie ta karta.
Działa też bezproblemowo z moją A1200. Koledzy mają racje - nie poddawaj sięz tą kartą. To o czym piszemy działa w naszych Amigach i jest bardzo prawdopodobne że zadziała też w Twojej. Sam, jak już pisałem, miałem wcześniej karte Kingston 2GB z kwiatkiem, która sie dziwnie zachowywała (ponoć Kingston 4GB "z kwiatkiem" działa ale nie sprawdzałem osobiście). Kupiłem SanDIsk'a i problemów nie ma.

Co do karty Kingston o pojemności 2GB "z kwiatkiem" to powiem, że niezłe z tego wyszły "kwiatki". Przed zakupem ww. karty przeczytałem HOWTO pewnego amigowca. Tam wszystko było jasno wytłumaczone. Kartę kupiłem dokładnie taką samą jak miał on (KIngston 2GB "z kwiatkiem") żeby nie mieć problemów z jej instalacją i działaniem. U mnie na A1200 karta ta jednak nie działała. Po kilku dniach testów i stresu poddałem się. Doszedłem do wniosku, że ta karta może działać ale w A600 a w A1200 nie pójdzie. Wiem, że brzmi to dziwnie ale u mnie jest faktem a nie mam A600 żeby sprawdzić.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2012 00:08:42 przez adi

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2012 00:10:16 przez adi
[#18] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@adi, post #17

Przyczyna być może jest prosta - chińska podróbka Kingstone'a z kwiatkiem... albo sam Kingstone zmienił technologię/dostawcę pamięci i to nie jest to samo już...
[#19] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@XeNeS, post #18

Kurde, sam właśnie szukam do swojej A500 jakiejś karty i przejściówki i powiem szczerze, że jestem przerażony. Chyba jedyną pewną alternatywą jest zestaw z Amigakit... którego właśnie zapasy się skończyły
[#20] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@_arti, post #19

Ja bym spróbował z tą kartą: http://allegro.pl/nowa-transcend-compact-flash-industrial-1gb-slc-i2844952276.html Ze względu na słowo industrial. I chyba się skuszę.
[#21] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@zyga64, post #20

Sztuka dla sztuki.

Po co kupować 1GB w cenie 4GB?

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2012 15:29:07 przez XeNeS
[#22] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@_arti, post #19

Karty i przejściówki?? Przecież A500 nie ma PCMCIA...
[#23] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@XeNeS, post #22

Ale ma IDE. Przynajmniej moja ;)
[#24] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@_arti, post #19

Polecam Microdrive Seagate 2,5 GB ST1 są tęż 5GB.
[#25] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@Dark_luke, post #24

Wolne. Grzeją się. I zdychają.

Kupiłem dwa, do dzisiaj żyje jeden. Średnio jestem przekonany...
[#26] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@XeNeS, post #25

Karty CF nie zdychają ? Jak wolne ? Porównywałem w sysinfo CF i Microdrive i chyba wycisnęły max co się dało z IDE. Wyniki podobne. Proszę grzeją się ? Chyba miałeś pecha. Kupowałem z różnych źródeł nigdy jako nowe i działają dalej.
[#27] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@Dark_luke, post #26

A coś rzędu w porywach 2MB/s, dokładnie nie pamiętam bo to dawno temu było. FastATA w każdym razie nie miała co robić.

Grzeją grzeją ... i padają. Summa sumarum wole 2.5" IDE tam gdzie się da, a gdzie się nie da to standardowe CF.
[#28] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@XeNeS, post #27

A używałeś może dysków 1.8 cala? Kupiłem płytę klasyka i będę sobie skladał sprzęt do gier. Pytam, bo te dyski wydają się ciekawą alternatywą w stosunku do CF. dysk 1.8 cala

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2012 19:58:21 przez Ender
[#29] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@Ender, post #28

Nie miałem takiej potrzeby póki co, za wyjątkiem laptopa w którym siedzi 1.8" SATA.

Za to używałem jeszcze jednego wynalazka (obecnie używam w terminalu służącym jako routerek), mianowicie dysku SSD ZIF z przejściówką na IDE 44 pin.

W Amidze sprawował się bez zarzutu, tyle że to było "aż" 8GB, a co za tym idzie zabawa z limitem 4GB.

Gdybym miał pakować płytę od klasyka "w coś" to poszedłbym w kierunku dysku 2.5" IDE. Ostatnio kupiłem 2x3.2GB za ~15zł z przesyłką każdy, na Allegro.

Swoją droga szmer pracujących głowic w klawiaturze A600/1200 ma w sobie to "coś" - widać że sprzęt żyje. I skoro ma być klasycznie, to jest ;)

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2012 20:56:43 przez XeNeS
[#30] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@XeNeS, post #10

Transcend CF 4GB x133 przyszedl. Po instalacji wszystkiego dokladnie ten sam syf. 95% aplikacji nie da sie uruchomic.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem