[#1] Genesis + Netgear MA401 - pomocy
Duet jak w tytule plus A1200, prepcard wykrywa sieciówkę - na początku dioda na karcie pali się stale
po "połączeniu" miga sobie wesoło.
Genesis pisze że MA401(nazwa mojego interfejsu) jest teraz połączony - zielona kontrolka w kolumnie STAN się wyświetla.
Ale gdy próbuję wejść na jakąkolwiek stronę to AWEB pisze mi że
Nie może zidentyfikować węzła www.przykładowastrona.com

Przede wszystkim nie wiem czy mam coś skopane w ustawieniach routera, Genesis, czy w obu.

Czytałem poradnik ze strony Pekdara (i pare innych) na temat Genesis, DHCP i LAN, fajny i pomocny, ale póki
co chciałem połączyć się na sztywno bez DHCP, jak zabangla to wtedy użyje jego sposobu wraz ze skryptami arexxa.

Na początku dodałem linię do user-startup:
C:setPrism2defaults SSID DLINK ADHOC CHANNEL 6

Użyłem ADHOC jednocześnie wyłączając kodowanie w routerze i wybierając kanał 6 - obrazek 5
Próbowałem z włączonym WEP ale kurka nie wiem czy i co wpisać w WEP key 1: w ustawieniach routera - obrazek 6.
(WPA nie mogę użyć bo karta nie jest przeflashowana)

Sam instalator prism2.device dodał taką linię:
RUN <>NIL: C:Wirelessmanager prism2.device

Jako że w w doku z prism2v2 piszą żeby usunąć C:setprism2defaults z sekwencji startowej
bo teraz jest używany plik konfiguracyjny, tak też uczyniłem. Próbowałem tak i tak, różnica żadna.

mam też CardPatch i CardReset

Żeby było łatwiej kilka zrzutów z moich ustawień routera.
1.WAN settings
2.LAN
3.DHCP
4.DNS
5.Wireless - bez WEP/WPA
6.Wireless z WPA

Genesis-Prefs:
I.INTERFEJS
- nie wiem co to jest "Docelowy" i "Bramka" nie wiem co tam wpisać, poza tym jakie/czego "Parametry"
na dole na przyciskiem "Poniechaj".
II.SANA II
III.USŁUGI
IV.OKREŚL
- nie wiem co wpisać dla "Nazwa węzła"

Plik konfuguracyjny genesis.conf z AmiTCP:db/
DestIP i GATEWAY mają IP routera bo poprostu nie wiem co tam wpisać. Próbowałem różnych dziwnych rzeczy
ale brak szczęścia.

Ktoś z szanownych Amigantów/ek ma pomysł co skopałem i jak to naprawić
[#2] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Radek_Cz, post #1

Docelowy pomijasz.
MTU na: 1500
Nazwa węzła: Twoja nazwa, np: amiga

Podstawowa diagnostyka czy w ogóle coś działa to:
ping 192.168.1.1
jak odbije tzn. że masz komunikację do Router-a.
Jak nie odbije tzn. że jest skopane.
Jeżeli ping działa na PC tzn. że skopane po stronie Amigi.
Tyle na szybko... wracam do Hyper-V.
[#3] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Radek_Cz, post #1

Ale gdy próbuję wejść na jakąkolwiek stronę to AWEB pisze mi że
Nie może zidentyfikować węzła www.przykładowastrona.com

Na stronę to sobie wejdziesz jak skonfigurujesz wszystko.
Na początek piszesz w shellu ping lub miami ping 127.0.0.1, jak pingi dochodzą to znaczy że masz poprawnie zainstalowany pakiet TCP na komputerze. Potem piszesz ping xxxx, gdzie zamiast iksów wstawiasz adres IP rutera, jak pingi dochodzą a strony www nie chodzą to sprawdzasz czy poprawnie wpisałeś serwer DNS.

Pozdrawiam
[#4] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@RadoslawF, post #3

Może dodam że musisz znać adres swojego routera, bo nie zawsze to jest 192.168.1.1.
[#5] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@TomK, post #4

Zna. Widać go w linku LAN i jest to nieśmiertelny 192.168.1.1.

Pozdrawiam
[#6] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@TomK, post #4

Hmmm not to tak:
MTU zmieniłem na 1500, chociaż jak widać na obrazku numer jeden (WAN Settings) fabrycznie ma 1400
ping 127.0.0.1 wszystko dobrze - 0% packet loss
ping na adres routera nie działa - 100% packet loss

Jeśli chodzi o adres routera to na pewno jest to 192.168.1.1.
[#7] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Radek_Cz, post #6

Czyli brak połączenia między routerem a kartą sieciową.

MTU nie ruszaj, jak całość zadziała to będziesz mógł się bawić pierdółkami.

Konfiguracja musi być ustawiona zgodnie z wytycznymi z instrukcji sterownika. A sterowniki są dwa i nie napisałeś którego użyłeś. Zrób dokładnie jak podaje instrukcja i pamiętaj że ważna jest też wielkość liter.
Ja bawiłem się pierwszą wersją sterownika i tam kluczowe było dopisanie do sekwencji startowej komendy "SetPrism2Defaults SSID nazwa TEXTKEY hasełko". Kanału nie dopisywałem, dopisywałem hasło bo miałem ustawione kodowanie. Bez tych parametrów nie działało.

Pozdrawiam
[#8] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Radek_Cz, post #1

Przede wszystkim zdecyduj się na jedną wersję prism, najlepiej nowszą.
Skoro nie obsługujesz nic ponad WEP, to Wireless.prefs:
network={
ssid="dlink"
key_mgmt=NONE
wep_key0="hasło123hasło"
wep_tx_keyidx=0
}

wep_key - to hasło do twojej sieci, składające się z 13 znaków (litery i cyfry). Takie samo ustawiasz w routerze WEP Key 1

Interfejs:
IP: 192.168.1.11 - statyczny
Docelowy: puste - domyślny (automatyczny)
Bramka: 192.168.1.1 - statyczny
Maska: 255.255.255.0 - statyczny
MTU: 1500 - (zawsze można zmienić jeśli nie będzie działać)
Parametry: puste

SANA-II:
DEVS:networks/prism2.device port 0
Plik konfiguracji - puste

Usługi:
dopóki nie uruchomisz netu nic bym tutaj nie załączał, nawet synchronizacji czasu

Określ:
Tutaj dopisujesz DNS i nazwę węzła (np. Amiga)

w shelu wpisujesz (docelowo możesz mieć wpis u-s lub skrypt):
Run <>NIL: C:WirelessManager prism2.device
Uruchamiasz Genesis. Powinno działać.

Genesis ma zablokowaną większość portów. Może tutaj jest problem, ale nie powinno blokować netu.
Na przykład AmigaExplorer używa portu 356 do łączenia z PC, który trzeba odblokować. W tym celu należy wyedytować plik: Genesis/db/inet.access

Zawartość pliku inet.access po edycji:

## This file was generated by Genesis Prefs
##
finger 127.1 allow LOG
ident *.*.*.* allow LOG
356 *.*.*.* allow LOG - dopisana linia
$ *.*.*.* deny LOG
* $ allow LOG

Przy takich ustawieniach u mnie wszystko śmiga, tyle, że używam WPA. Możesz też spróbować na sieci otwartej. Wtedy Wireless.prefs:

network={
key_mgmt=NONE
}

tylko ja bym dodał jeszcze SSID, do którego Amiga ma się łączyć:

network={
ssid="dlink"
key_mgmt=NONE
}
[#9] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Radek_Cz, post #1

A co pokazuje ipconfig /all z PieCa?
[#10] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Mordimer, post #8

Przede wszystkim dziękuję wam za pomoc

@RadoslawF
Używałem najnowszego prisma2v2, ale tak na wszelki wypadek wywaliłem go i zainstalowałem starszego
- nie pomogło

@Mordimer
SANA-II:
DEVS:networks/prism2.device port 0
Plik konfiguracji - puste
Ale skoro napisałeś że lepiej użyć nowszego sterownika to nie powinno być "C:setprism2defaults..."
w u-s i jeśli nie podam pliku konfiguracyjnego to skąd genesis weźmie ustawienia dla prism2?

Genesis ma zablokowaną większość portów.
Skąd wziąłeś to 356, może rzeczywiście muszę odblokować jakiś port do komunikacji z routerem?
W takim razie jaki port dla routera? Jest jakaś dokumentacja do tego?

Stosując się do wszystkich rad, na różne sposoby z różnymi sterownikami kombinowałem jak tylko
mogłem i niestety poległem. Zaczynam podejrzewać że to nie wina Ami i ustawień na niej tylko
coś nie tak z routerem, nie wiem może ta karta nie łapie zasięgu do routera - mam po drodze ze
dwie i pół ściany.

Zastanawiałem się czy jest jakiś program dla Ami który skanowałby eter w poszukiwaniu sygnałów
routerów w zasięgu i wyświetlał je?

@Kitech
A co pokazuje ipconfig /all z PieCa?
Nie bardzo wiem o co chodzi, możesz rozwinąć?
Poza tym nie mam komputera z windowsem w chacie, tylko Amigi i Maci ;p

Denerwująca jest też skompość dokumentacji do Genesis, nie mogłem znaleźć opisu co do czego w programie preferencyjnym, nie opisane są pozycje w menu ani w oknach... może coś mi umknęło a może nic nie ma.
Pomoc dla routera jest jeszcze gorsza, nie dosyć że opisane po łebkach to jeszcze po zrobieniu firmware
update stała się częściowo nieaktualna - niektórych pozycji już nie ma, a nowe są nie opisane...

Kurde, nie chcę winić całego świata za swoje lamerstwo ale po kilku dniach walki wymiękam na jakiś czas
bo mam dość, zagram w coś (został mi ostatni tor w Roadkillu do przejścia ;p) albo poczytam.

Jeżeli macie jeszcze jakieś rady to walcie śmiało i jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2013 00:44:02 przez Radek_Cz
[#11] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Radek_Cz, post #10

Dlaczego nie skorzystasz z MiamiDX ?
Latwiej sie konfiguruje i jesli zadziala, zawsze mozesz wrocic do Genesis

sprawdz czy miamidx widzi karte pcmcia

numer MAC karty sieciowej ( nalezy wcisnac query device)

potem mozna isc dalej...

sprawdz ta strone:
http://www.szulu.host.sk/index.php?id=1&kat=1&tekst=net

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2013 01:12:13 przez Norbert
[#12] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Norbert, post #11

Tylko dlatego że Genesis jest na płycie z 3.9 i z tego co piszą jest szybsze od Miami.
Ale jutro sprawdzę co ma do zaoferowania Miami bo dzisiaj już mi się nie chce ;p.
[#13] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Norbert, post #11

A po co z niego korzystać jeśli nie przerabia się Amigi na router ?

Pozdrawiam
[#14] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Radek_Cz, post #12

Wywal stary prism, i zainstaluj za pomocą instalatora nowy. Przy kodowaniu WEP lub bez kodowania spróbuj zrobić, jak napisane i nie mieszaj ze sterami, bo to są dwa różnie działające urządzenia i mają różne sposoby aktywacji.

Tak, nie powinno być setprismdefaults w u-s, ale powinno być:
W ten sposób aktywujesz kartę, a plik konfiguracyjny jest odczytywany automatycznie z ENV:Sys/Wireles.prefs i nie trzeba wpisywać w Genesis (dotyczy nowego prism2).
Jeśli nie wykonasz tego polecenia, to karta nie działa (to jest to samo dla nowego prism, czym było setprismdefaults dla starego).

Tak, jak napisałem, ja nie mam w Genesis ustawionego pliku konfiguracyjnego i wszystko działa.
Ustaw jak napisałem, wykonaj
uruchom Genesis i spróbuj czy działa.

Używam tego samego oprogramowania co ty, jedynie innej karty i kodowania WPA. Działa, więc spróbuj.

Port 356 wziąłem chyba ze strony AmigaForever, kiedy próbowałem zmusić do działania AmigaExplorera. Nie powinno to jednak mieć wpływu na korzystanie z netu, bo ten działał bez tej modyfikacji, a w dodatku ustawia się to w konfiguracji genesis, a nie w routerze.

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2013 09:14:30 przez Mordimer
[#15] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Mordimer, post #14

Zrobiłem tak jak powiedziałeś,
-wywaliłem prism2.device z devs/network
-wywaliłem C:setrprism2defaults z U-S
-zostawiłem puste miejsce w SANA II - plik konfiguracyjny
dalej ping 100% packet loss.
Czyli kupa, ale co udało mi się zrobić to:
wywaliłem <>NIL: z run <>NIL: C:WirelessManager prism2.device
dzięki temu wyświetlił mi co robi zdjęcie ekranu.
00:13:46:9a:46:4e t o w istocie wireless MAC adres mojego routera,czyli wychodzi na to że go widzi i się
z nim łączy, ale nie do końca.
Na zdjęciu widać że w
[id=0 id_str=]
wydaje się czegoś brakować, biorąc pod uwagę że sieć nie jest zabezpieczona, może powinno
to być chociaż "NONE"? Nie wiem co to za parametr, gdzie i czy jest potrzeba jego zmiany?

Czuję żę już jestem blisko
[wyróżniony] [#16] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Radek_Cz, post #10

Gratuluję "niemania" PieCa. Po prostu jestem ciekaw jakie parametry (maska, bramka, DNS, ...) pokazuje komputer nieamigowy działający z Twoim routerem.
[#17] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Kitech, post #16

Kitech kocham cię
W mordę, zasugerowałem się DNSem z ustawień routera, w których to, są DNSy zewnętrzne,
a najwidoczniej potrzebny był adres routera czyli 192.168.1.1. W pisałem i bangla :D

PS. Nie wiem tylko dlaczego przy próbie wejścia na PPA wyświetla to: zdjęcie?

Dzięki za pomoc, teraz wezmę się za połączenie maka z Ami.
Czy amitradecentre to dobry wybór?
[#18] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Radek_Cz, post #17

Dzięki za uczucia.:D:D:D
Mam identyczny obrazek z Aweba, którego przypadkowo postanowiłem obadać po długiej przerwie, parę dni temu. Może Mailman, albo któryś inny Admin coś tak namieszał w skrypcie strony, że z Awebem nie działa.
Spróbuj ściągnąć z Aminetu i zainstalować IBrowse.
Powodzenia.
[#19] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@RadoslawF, post #13

Za to konfiguracja zwyklego polaczenia tcp-ip jest o wiele prostrza.
Jesli zadziala na MiamiDX to bedzie wiadomo ze sprzet jest ok.
Wtedy pozostaje tylko walka z Genesis
[#20] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Norbert, post #19

Poważnie ? A widziałeś zwykłe Miami ? tam jest prościej, dlaczego DX a nie zwykłe Miami ?

Pozdrawiam
[#21] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Norbert, post #19

Też uważam, że Mami lub MiamiDX to dużo lepsze oprogramowanie jeśli chodzi o konfigurację :)

Tutaj bardzo dobry tutorial i zbiór linków w odniesieniu do Miami

Enjoy OK
[#22] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@RadoslawF, post #20

widzialem . powaznie !
Zamiast ze mna dyskutowac pomoz koledze rozwiazac problem.
[#23] Re: Genesis + Netgear MA401 - pomocy

@Norbert, post #22

Spokojnie panowie, problem jest już rozwiązany.

A co do łatwości konfiguracji to Genesis nie sprawia kłopotu, trzeba tylko wiedzieć co wpisać.
Patrząc teraz na to z perspektywy "wiedzącego" to wydaje mi się śmiesznie łatwe.
Nie pamiętam dokładnie jak to wygląda w MiamiDX ale próbowałem się łączyć jakiś czas temu
z netem, zanim kupiłem Aos3.9, skutek był ten sam co kilka dni temu w Genesis.

Mój wniosek jest taki że wszystko jest łatwe gdy się wie jak to zrobić, albo bardzo trudne gdy się
nie wie, no ale chyba ameryki nie odkryłem...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem