kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] ACA1230 - pomocy!
Kupiłem, wkładam do Amigi - losowe zwisy. Nie da się praktycznie nic zrobić. Czasami nawet BootMenu się wiesza. Doczytałem, że trzeba zrobić TimingFix. Zrobiłem. Jest lepiej. Komputer się odpala ale przy próbie załadowania Kickstartu 3.1 z dysku wyświetla mi komunikat, że mam za mało pamięci CHIP i ACA nie chce go zmapować. System startuje ale jest 1.1MB CHIPu tylko. Dobra, olać 3.1. Próbuje z 3.0 - działa, przez moment jest wszystko OK ale po 10 minutach na ekranie zaczynają pojawiać sie artefakty i powoli wszystko przestaje odpowiadać - katalogi nie chcą się otwierać, Magic Menu się wywala i w końcu zwis. Trzeba Amigę wyłączyć na 10 minut bo wogóle nie chce się po resecie odpalić... i później znowu artefakty i ciach Na gołej 1200 wszystko śmiga, a 4MB Fastu też. Co jest?
[#2] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #1

1.1 Chipu? Mapujesz za pośrednictwem Skicka czy narzędzia do ACA?
[#3] Re: ACA1230 - pomocy!

@BULI, post #2

Wszystko robię ACATune, tym najnowszym - 1.7.

EDIT: mam już chyba winowajce - slot jest trochę zjechany. Jak wygnę kartę to wszystko chodzi ;)
...ale jeszcze badam.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2013 16:18:44 przez _arti
[#4] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #3

To chyba nie to... zasilacz?
[#5] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #4

Innej A1200 nie ma? Inny zasilacz?
[#6] Re: ACA1230 - pomocy!

@BULI, post #5

Sprawdzilem drugi zasilacz. To samo. Innej Amigi nie mam :/ Pojade jutro do Efunzine.
[#7] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #1

a temperatura jest okej?
[#8] Re: ACA1230 - pomocy!

@Banderas, post #7

Hm, 030 jest raczej gorące po 15 minutach katowania Glooma ale przecież na tę kartę nie ma jak założyć chłodzenia.

O! dokładnie to samo się u mnie dzieje po dłuższym używaniu - filmik YT

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2013 17:53:58 przez _arti
[#9] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #8

Jak to nie da się założyć ? Kup Thermopad i przyklej radiator a małymi gumeczkami przymocuj wiatraczek i HOLA. Ja miałem problemy z temperaturą z Indivision, po 2ch wiatraczkach problem z głowy. Produkty Jensa to jak małe grzejniczki :P
[#10] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #8

Zdaje się, że ten mały układ jest bardzo wrażliwy na temperaturę. Założyłem mu radiator i Amiga robi stress-testa w Doomie już 15 minut i chodzi... pytanie, czy to jednak normalne

EDIT: ...i zdechło - tym razem ewidentnie 030 się zagotowało.

To ja po to kupiłem sobie 030 i to jedno z wolniejszych, żeby Amiga była stabilna a tu się muszę użerać z schłodzeniem jak na czterdziestce?

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2013 18:36:09 przez _arti
[#11] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #10

Ja miałem takie efekty jak przegrzewały mi się kości AGA przy współpracy ze scandexem w trybach nolaced, pomogły mi przyklejone 5 złotówki :P
[#12] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #10

Cóż, procesory montowane w tych kartach mają po 10 lat, więc czego się spodziewać...
[#13] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #8

a jak by pokombinować z chłodzeniem z jakiegoś laptopa?
[#14] Re: ACA1230 - pomocy!

@Banderas, post #13

Założyłem radiator na CPU. Chodzi dłużej ale i tak się kaszani. Dziwna sprawa - karta sprawia wrażenie, że im dłużej chodzi tym dłużej musi "odpocząć" zanim można włączyć Amigę... inaczej cały czas są artefakty i zwisy.
[#15] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #14

To jest coś mocno nie "teges" - karta powinna fruwać bez takich zachowań ... :(
[#16] Re: ACA1230 - pomocy!

@biax, post #15

Sprawdziłem już na kilku systemach, w tym na czystym 3.1. Wszędzie to samo. Jutro spróbuje na innej A1200. Cholera... kolejny zakup z Allegro i kolejny problem. Coś mam niefart w tym miesiącu.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2013 22:21:59 przez _arti
[#17] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #16

Arti wysun lekko karte ze zlacza. Nie dociskaj do konca. Mialem podobnie. Grzanie to norma, moj 030 ma 56 MNz i na stole ugotowal mi laminat, zostal slad na blacie, ale zadnego chlodzenia nie dawalem. Pewne jest jedno, zle mocowanie na szynie cpu....ok, racja
[#18] Re: ACA1230 - pomocy!

@Wojox, post #17

Jak się aż tak mocno grzeje, to trzeba założyć jakieś chłodzenie. Nie dzisiaj, nie za rok, ale może za 5lat jeżeli karta jest używana, zaczną się pojawiać oznaki starzenia się procesora. Ja już widziałem na własne oczy 2szt. 68030, które kiedyś działały bez problemu ze swoją nominalną częstotliwością, a dzisiaj już nie chcą. Po włączeniu pamięci cache i działaniu przez 15min. komp się zawiesza. Dyfuzja robi swoje, temperatura znacznie ją przyspiesza.
[#19] Re: ACA1230 - pomocy!

@Wojox, post #17

Oj to niedobrze że tak ci się grzeje. Mój 030 też tak się grzał ale zależy mi na żywotności karty więc zainstalowałem mały radiator + cichy wiatraczek Noiseblocker (w ogóle go nie słychać). Troszkę musiałem podnieść Amige ale po kilku godzinach grania karta jest lekko ciepła :o
[#20] Re: ACA1230 - pomocy!

@Art, post #19

Nic to. Sprawdzę te kartę na innej Amidze. Jak będzie OK, to leci na sprzedaż. Nie chce mi się kombinować. Włożę po prostu 060, które działa jak złoto i się nie grzeje (o ironio...).
[#21] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #20

Odpowiadam tu, specjalnie dla jednego użytkownika, z którym regularnie e-mailuje i który zarzuca mi, że go ignoruje ...a który nie potrafi sobie skonfigurować serwera pocztowego - od niedzieli napisałem ci z 5-6 e-maili i odpowiedziałem na każde twoje pytanie ;)

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2013 12:43:41 przez _arti
[#22] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #21

Pewnie twoja poczta ląduje u niego w spamie?!
[#23] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #20

To normalne zjawisko, kady nowszy CPU wykonany jest w mniejszym wymiarze technologicznym. Wiec 060 bedzie sie gotowal okolo 100 MHz, jak na 030 nie jest zle. Mam w zapasie ogniwko peltiera, moge zalozyc. Ale ogolni w klasyku nie ma miejsca na kuler. Procek mi dotyka prawie blatu. Idealne byloby zalozenie chlodzenia z lapka, jakis hit - pipe by styknal....:P
[#24] Re: ACA1230 - pomocy!

@Wojox, post #23

Do chłodzenia tam, gdzie jest mało miejsca polecam taki wiatraczek z radiatorem: . Zajmuje minimalnie mało miejsca, a wywiew ma z boku, więc przy odpowiednim ustawieniu może chłodzić inne podzespoły na karcie turbo.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2013 13:54:34 przez gorzyga
[#25] Re: ACA1230 - pomocy!

@gorzyga, post #24

Sprawdziłem kartę na innej płycie... która notabene jest juz moja. Chodzi jak złoto.
[#26] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #25

Ale dalej, po 1.5h się wiesza - na radiatorze można smażyć jajka. Kurde no... przecież to 030! To samo 030, które w A3000D, bez radiatora chodzi już 24 lata! Ja już nic nie rozumiem. Mam ochotę wywalić tę Amigę

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2013 17:35:32 przez _arti
[#27] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #26

A na ile chodzi 030 na tej karcie? Z tego co kojarzę ACA1230 miała wersję wolną i szybką. 40MHz z hakiem o ile pamiętam. I z tą wersją były jakieś większe problemy. Generalnie karty "z epoki" są lepsze. Jakoś Jens nie ma szczęścia do swoich konstrukcji od jakiegoś czasu. Ale to tylko moje zdanie.
[#28] Re: ACA1230 - pomocy!

@stachu100, post #27

28Mhz
[#29] Re: ACA1230 - pomocy!

@stachu100, post #27

Jakoś Jens nie ma szczęścia do swoich konstrukcji od jakiegoś czasu. Ale to tylko moje zdanie

To jest nas dwóch :)
[#30] Re: ACA1230 - pomocy!

@_arti, post #28

Lepiej sprzedaj ją i kup sobie jakąś starsza karte...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem