[#1] Amiga i muzyka (ogólnie).
Tutaj chciałem aby ludzie pisali o robieniu muzyki na Amidze na wszystkich programach jakie były.
Ja zacznę od pociągnięcia wątku z Andrzejem Drozdem przy okazji poszukiwań WaveBuildera.

Andrzej, na ostatnim SACP przesiedziałem kilka godzin przy A500+ , syntezatorze Yamaha CS2X, Rolandzie JV- 1010 i Octamed SoundStudio. W Amidze mam "gołą" motorolkę. Podłączyłem zarówno CS2X jak i JV-1010 poprzez interfejs MIDI i pobawiłem się w upiększanie mojego starego utworu (MODka) z 1994 roku, którego zrobiłem w Protrackerze.
Atrakcyjność utworu pominę (chłopaki zarzucali mi na SACP że jest monotonny :P :) ), chciałem, abyś odsłuchał sobie najpierw wersję oryginalną (MP3) i ulepszoną o niektóre brzmienia z JV-1010, które zastąpiły sample Amigowe. Yamahy tu nie usłyszysz bo używałem jej do gry na żywo aby poimprowizować :) . Może kiedyś nagram również z moim live ;) . Utwór jest długi (ponad 7 minut), ale najważniejsze abyś najpierw odsłuchał wersję oryginal, dopiero później Enhanced MIDI.

Wszystko zgrywałem w Audacity pod MacOSX poprzez kartę dźwiękową Roland Quad-Capture. Mimo kompresji w MP3 do 128kbit jakość jest nadal dobra.

Link

Powiedz jak wrażenia.

Dla mnie fajną sprawą jest tunningowanie MODków za pomocą MIDI w Octamedzie :). Zaczynam się tym tematem mocniej interesować.

Pozdrawiam,

Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2013 15:04:36 przez Azzorek
[#2] Re: Wave Builder - ma to ktoś?
Andrzej działasz coś serio w muzyce na Amidze czy tak tylko się bawisz? Nie chodzi mi o wysokiej jakości obróbkę ale tworzenie muzy np. w Music-X, Octamed lub nawet Protrackerze.

Raczej bawię i może kiedyś zmobilizuję się, aby zrobić jakiegoś moda, który wejdzie na jedną dyskietkę :)
Kiedyś dużo bawiłem się Octamedem Sound Studio, jednak...nie robiiłem modułów z prawdziwego zdarzenia, tylko samplowałem perkusję z klawisza, gitarę, bas, wokal i wychodził moduł kilkumegabajtowy.
Aktualnie używam programów studyjnych na pececie. Np. nagrywając demo zespołu lub sam sobie dogrywam, nagrywam i gram do tych wypocin na żywo.
Ogólnie zawsze ciągnie mnie do muzyki granej na żywo i jej rejestracji. No i wciąż nie zrobiłem modułu o wielkości np. 100 kB :)
Zresztą zrobić dobry moduł używając tylko 4 kanałów, to wielka sztuka. :)

A może by tak zorganizować jakiś konkurs na PPA? Np. "Robimy moduły i wybieramy hit miesiąca, a później hit roku".
Oczywiście moduł musi ruszyć na A500 i musi zmieścić się na jednej dyskietce :)
Nie chodzi mi o oficjalny konkurs, tylko taki forumowy :)
[#3] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Andrzej Drozd, post #2

Ja na konkurs modkowy chętny :) . Trzeba by było tylko ograniczyć wielkość modułu np. do 300kB, żeby nawet na A500 512kB się odpalił.

Pozdrawiam,

Azzorek
[#4] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Azzorek, post #3

OK, przed wystawieniem moda, trzeba sprawdzić (np. na UAE) czy pójdzie na A500 :)
[#5] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Andrzej Drozd, post #4

Zakladajac, ze A500 ma 0.5MB Chipu / 0.5 Slow, to max. 300 kilo jest w sam raz. Nie wiem ile RAM-u zostanie po uruchomieniu Protrackera (chocby 2.3) na "golasie". Sprawdzi ktos...?

A co z "rypanymi" samplami... sekwencjami...?

Freestyle...?

No to kiedy deadline? :)

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2013 19:33:46 przez mccnex
[#6] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@mccnex, post #5

Wiesz sekwencje sporo zajmują, raczej w 300kB popeliny nie zrobisz :) .

Pozdrawiam,

Azzorek
[#7] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Azzorek, post #6

300kB to jest dobry pomysł. Myślałem że to będzie łatwizna. Wkleić kilka sampli, powtórzyć i...ale moduł rozrasta się do więcej niż pojemna jest dyskietka.
Wybrałem Protrackera 3.15 z Aminetu i przechodzę szybki kurs obsługi. To zupełnie inna jazda niż programy studyjne, ale bliska tej którą znam z Octameda.
Jednak 300kB to prawdziwe wyzwanie. Nigdy nie przpuszczałem że kiedykolwiek zrobię jakiś moduł na Protrackerze i to jeszcze w ograniczeniach jakie ma goła A500. :)
Muzę robię na A1200 i przetestuję ją na WinUAE w trybie A500. :)

PS. Jaki player do modułów polecacie na A500 i WB1.3?
[#8] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Andrzej Drozd, post #7

Chyba eagleplayer się zwał :)
[#9] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Andrzej Drozd, post #7

Jak robisz na A1200, to polecam poprawionego PT v3.61 / v3.62 (ta druga to wersja z "fixem" 2000, ktora nalezy nadpisac na exe z 3.61, a wszystko lezy na Aminecie). W porownaniu z wczesniejszymi "trojkami" jest bardzo dopracowany i bogatszy w bajery; ma np. zaimplementowany mod2smp, oparty na zalaczonej do pakietu instalacyjnego bibliotece o tej samej nazwie (ktora ofc musi znalezc sie w "LIBS:"). Jest to funkcja pozwalajaza na zmiksowanie fragmentu lub calosci patternu do sampla, mozna sporo ciekawych efektow w ten sposob uzyskac. Przyda sie, zwlaszcza jak jestes przyzwyczajony do wiekszej niz 4 liczby kanalow :)

Na V3.15 pewne operacje moga powodowac przykre zwiechy Amigi, straty danych. Po co to komu?

Pamietajcie tez, ze na WinUAE PT sie kaszani jak idzie w trybie maxymalnego przyspieszenia. Trzeba ustawic CPU na "Approximate A500/A1200 or cycle-exact" i to samo w chipsecie.

BTW, moze zalozmy osobny temat w stosownym dziale poswiecony temu projektowi? Temat fajny i nie zasluguje na miano OT. Co Wy na to?

Moderatorzy, pomozecie? OK
[#10] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Andrzej Drozd, post #7

Bardzo dobrego Protrackera wybrałeś, oferował już pakowanie PowerPackerem. Olej Playery, odpalaj natywnie w Protrackerze.

Apropo naszej dyskusji zajrzyj do tego wątku, odsłuchaj i powiedz jak wrażenia :).

Muzyczny wątek na PPA

Pozdrawiam,

Azzorek
[#11] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Azzorek, post #1

Dziękuję za utworzenie dedykowanego wątku. W podziękowaniu przyjmij posty z poprzedniego wątku, o którym wspominasz.
[#12] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Azzorek, post #10

OK, to zostaję przy 3.15 :)
Właśnie posamplowałem sobie na pececie gitarę basową, bo nie znalazłem odpowiednich sampli w necie. Narazie mój moduł składa się z podkładu perkusujnego i...mozolnie mi to idzie, ale idzie :)
[#13] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Andrzej Drozd, post #12

No i mam pierwszy problem. Protracker nie zapisuje tempa. Gdy wczytam moduł, to ustawia się na 125 bpm, a ja tworzę w 83 bpm.
[#14] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Azzorek, post #1

Na początku tworzyłem na Amidze 600 wykorzystując Protrackera 3(?) potem przeszedłem na jakiś wyższy (nie pamiętam numeru wersji, ale panel był jakby w wyższej rozdzielczości trochę) i Audiomastera IV (?) z samplerem. Potem na Amidze CD32 gdzie mody zgrywałem po prostu na kasety.

W okolicach 97 roku zacząłem używać Fastrackera II, ale to już czasy PC. Ostatni Moduł a raczej XM, zrobiłem bodaj w 2001 roku, po części zmuszony tym, że Fastracker II przestał działać na nowym PieCowym systemie.

Do dzisiaj korci mnie zrobić coś na Amidze, ale gdy ostatnio pokazywałem synowi Protrackera i moje Mody, to miałem problem z przypomnieniem sobie niektórych skrótów klawiatury, a co dopiero gdybym miał komendy zarządzające brzmieniem wpisywać w poszczególne komórki. Szkoda, bo coś tam pamiętam, ale nie na tyle, żeby swobodnie się po nim poruszać, reszta uleciała.

Z drugiej strony człowiek dzisiaj mając rodzinę nie ma czasu na najprostsze rzeczy, a co dopiero na tworzenie z wysiłkiem intelektualnym i artystycznym.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2013 07:25:42 przez Duracel
[#15] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Andrzej Drozd, post #13

tempo ustawiasz komendą Fxx gdzie xx ustawiasz w zakresie 00-1F - prędkość, 20-FF - tempo
krótko mówiąc w pierwszym paternie na początku któregoś tracku daj F53 ;)

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2013 08:25:16 przez Kilos
[#16] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Andrzej Drozd, post #13

Andrzeju,

Tempo musisz ustawić komendą. Przełączając gadżet tempa/prędkości otrzymasz rezultat tylko chwilowy. Do ustawiania tempa i prędkości służy komenda Fxx, poeksperymentuj z: F06 (to 125) , F07, F08, F09, itd. (wolniej), a F05, F04, F03, itd. (szybciej). Możesz ustawić tą komendą dowolne tempo (np. BPM 111). Uzyskasz to komendami Fxx gdzie xx to wartość w heksach 00-1F.

Przykład:

W jednym tracku wpisz F0A (prędkość), a w drugim na tej samej wysokości (w jednej linii) wpisz F20 (tempo). Jak włączysz play otrzymasz tempo BPM 32.

Poeksperymentuj :) .

Słuchałeś Andrzej tych MP3 (pierwszy post w tym temacie)?

Pozdrawiam,

Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2013 08:32:07 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2013 08:33:08 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2013 08:40:30 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2013 08:40:46 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2013 08:41:45 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2013 08:42:27 przez Azzorek
[#17] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Azzorek, post #1

Dla mnie fajną sprawą jest tunningowanie MODków za pomocą MIDI w Octamedzie . Zaczynam się tym tematem mocniej interesować.

Po jakimś czasie tuningowania, okaże się że zastąpiłeś wszystkie tracki Amigowe na instrumenty. :)
Co do muzyki całkiem fajne, ale brakuje mi tu jakiejś "moogowej" solówki.
[#18] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@sand, post #17

Nie no tracków nie zamienię, ale sample pewnie tak. Zresztą, swego czasu podobna transformacja dokonała się w świecie PC. Karty dźwiękowe miały port o nazwie "Wavetable" do którego podłączało się specjalne płytki rozszerzające sprzętowo zestaw barw General MIDI. Przy drobnych przeróbkach można takie rozszerzenie podpiąć do MIDI w Amidze zamiast modułu brzmieniowego. Nie zapominajmy, że mimo zastąpienia sampli brzmieniami markowego syntezatora, Amiga nadal jest kompozytorem i bez niej nic samo nie zagra.
Oczywiście nie odchodzę od sampli Amigowych, ale taka zabawa w MIDI fajnie upiększa MODki na poziomie sprzętowym fizycznie korzystając z oprogramowania Amigi. Co innego gdyby MODka przenieść na PC lub Maca, wtedy to już nie jest Amigowanie :) .

Co do solówki, dogrywam sobie live podczas odsłuchu, ale ten kawałek miał być takim podkładem do demka/gry, dlatego nie chciałem aby się wyróżniał (miałbyć przyjemny ale i lekko monotonny być podkładem w tle).

Dzięki za opinię :) .

Pozdrawiam,

Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2013 11:22:43 przez Azzorek
[#19] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Duracel, post #14

Tutaj mój przykładowe trzy MOD'ki z Protrackera, z roku 1994/95. Może jak będę miał dłuższą chwilę to więcej wrzucę. Ten dance, to była produkcja na zamówienie na kompanii w wojsku :) "Na cześć" znienawidzonego przez nas kaprala Poźniaka. Jest trochę monotonny, ale taki miał być ;)

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2013 17:16:56 przez Duracel
[#20] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Duracel, post #19

O kur.... z tym Woźniakiem to pojechaliście :D . Kolo "popularny" musiał być :D :D :D . "Modek Strange K" dosyć nietypowy w linii melodycznej (akordy).

Teraz też coś robisz z muzy na Ami?

Pozdrawiam,

Azzorek

Rany dlaczego wstawiło dwa razy? O usunięcie proszę.... dublera.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2013 17:29:59 przez Azzorek
[#21] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Azzorek, post #20

No tak, Poźniak był mocno nadgorliwy... to była szkółka kierowców, a on chciał zapracować na kolejną belkę :)
Pamiętam, że sample z mową i śpiewem na jakimś "jamniku" były nagrywane na sali, wieczorem przed capstrzykiem. MOD'a zrobiłem na pierwszej przepustce po przysiędze.

Wyżej pisałem, że zabawę z Trackerami zakończyłem około 2001 roku. Potem jeszcze próbowałem Rebirtha i Fruit Loopsa, ale nic konkretnego na nich nie zrobiłem, bo ciągle czasu brakowało. To jest w ogóle moja przypadłość życiowa... mało co udaje mi się dokończyć niestety. Szkoła muzyczna stracona, kariera sportowa stracona... ale co tam, nie ma się co użalać nad sobą, bo dzieci mi wyszły fajne ;)

Ostatnio ściągnąłem pierwsza płytę Jamrose (Techno Machine) i tam co drugi sampel to z zasobów amigowych, z których sam często korzystałem :)

W "Strange K" sample częściowo zrzucone ze starych kawałków POP na odtwarzaczu CD SONY. Akordy które masz na myśli to pewnie te z motywu Twin Peaks. Jest tam też podkład perkusyjny z akordami z samplami z Twin Peaks pod koniec stylizowałem na Streets Of Philadelphia Springsteena. Wtedy sporo eksperymentowałem, stąd nie najlepsze przejścia pomiędzy poszczególnymi częściami utworów.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2013 18:49:50 przez Duracel
[#22] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Duracel, post #19

"Message of Love" przetłumaczyłbym raczej jako "Przesłanie miłości", a nie "Wiadomość od miłości", bo to jakoś dziwnie brzmi...
W Cacy music strasznie fałszuje instr. prowadzący , jakaś ogólna dysharmonia.
Ale rozumiem ,że to tylko takie zabawy były, mocno amatorskie
[#23] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Motyl, post #22

Do Frederyka z tym nie startowałem Tłumaczenie tytułu... nazwijmy je dosyć roboczym.
Jeżeli chodzi o dysharmonię i kakofonię, to można powiedzieć, że w niektórych utworach celowo wprowadzałem tego typu niepokój.

W sumie z tych wykonanych na A600 kilka na palcach jednej było takich które sam akceptowałem.
W modach zrobionych na CD32 (katalog obok) był już jakiś progres, ale dopiero XM'y wykonane na Fastrackerze miały sensowny poziom. W wolnej chwili te też dołożę w osobnym katalogu.

Niestety MOD'y z CD32 były przechowywane na kasetach i po zgraniu w niektórych jeden kanał jest nienaturalnie cichszy. Co mogę więcej napisać... Poziom jest nierówny, ale pamiętam np. że któregoś razu wchodząc na stołówkę żołnierską na cały zycher leciała moja "Natura". Koleś wziął ode mnie z szafki kasetę z moimi modami i sądził, że to jakieś kawałki z radia :)

Póki co wrzuciłem kilka do każdego katalogu (oprócz XM'ów z Fastrackera).

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2013 20:52:43 przez Duracel
[#24] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Kilos, post #15

Dzięki :)
[#25] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Azzorek, post #16

Dzięki:)
Modów jeszcze nie słuchałem, muszę odnaleźć hasło z chomika bo prosi o wysłanie smsa. :)
[#26] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Azzorek, post #1

A więc.

Mam na imię Kuba i od ~20 lat nieprzerwanie robię moduły ;)

Droga poprzez trackery była następująca:
1995: ProTracker 3.61
2001: DigiBoosterPro2, potem przesiadka na grzyba i ModPlugTracker
2007: Renoise

A potem zacząłem się cofać :D
Na pierwszym Riverwashu było chip compo. Zainteresowałem się wtedy amigowym AHXem, żeby wziąć w nim udział. Zainteresowanie zostało do dziś, co roku staram się zrobić przynajmniej dwa kawałki w tym programie (jeden na polskie party, drugi na niemieckie). Obecnie idę dalej w tym kierunku - coraz głębiej brnę w chipową syntezę i staram się co jakiś czas ogarniać różne "niszowe" trackery; chciałbym w każdym zrobić przynajmniej jeden przyzwoity kawałek :) Niedawno zapoznałem się np. z ewolucją AHXa - HivelyTracker'em (kawałek "Lanterns" wystawiony na tegorocznym Revision) a od tygodnia próbuję coś sklecić w Klystracku (PC). Zrobiłem też parę tunków w FamiTrackerze (NES), ale komercyjnie, i na razie ich nie pokazuję światu ;) Następne w kolejności chciałbym przyswoić Art Of Noise (Amiga), Future Composer (Amiga), Paragon5 (Gameboy), RasterMusicTracker (Atari), TFM Music Maker (Spectrum) etc... :)

Cały czas oczywiście plumkam sobie w Renoise 1.9 (nowszych wersji mi nie potrzeba) a od czasu do czasu sklecę coś w starym, dobrym ModPlugu ;)

Przy tworzeniu mam dwie zasady - korzystam tylko z wbudowanych funkcji programu (aby każdy mógł ściągnąć natywny format i bez problemu odtworzyć) no i ma to być tracker :)

Wszystko co do tej pory ujrzało światło dzienne można znaleźć tu (formaty natywne):
Klik!

i tu (mp3):
http://juicycube.net/files/mp3/

a tu combo powyższych:
http://juicycube.net/files/msx/

Mam też profilek na SoundCloudzie:
Klik!

Ps. jakby kto nie wiedział, to prowadzę też portal modułowy - www.modules.pl ;P

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2013 12:22:39 przez AceMan

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2013 12:22:53 przez AceMan

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2013 12:24:56 przez AceMan
[#27] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@AceMan, post #26

Dodał byś mi Kubo te modulasy przy których dostaje "Error 404 ;]" na modules.pl, ze dwa lata temu dodałem i jakoś tak zawisły w czaso-przestrzeni, a dyskografia nie pełna ;)

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2013 17:45:10 przez Kilos
[#28] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Kilos, post #27

Aceman... witamy :) .
[#29] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@AceMan, post #26

Aceman, musisz byc bardzo utalentowany, skoro piszesz moduly od 7 roku zycia.
[#30] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@F7sus4, post #29

Mniej więcej od ósmego, wtedy dorwałem się po raz pierwszy do ProTrackera :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem