kategoria: A600
[#1] Bateria w dodatkowej pamięci do A600
Mam takie rozszerzenie pamięci w Amidze:

Tak samo jak na obrazku z internetów u mnie też nie ma baterii bo wylała dawno temu. Chciałbym ją zastąpić ale nie pamiętam jaki woltaż miała ta oryginalna. Ma ktoś takie rozszerzenie ze sprawną baterią
[#2] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #1

O ile dobrze pamietam to 3,6V ok. 60 mAh albo przy wlaczonej Amidze z rozszerzeniem zmierz wartości na stykach gdzie była wlutowana pamięć. Będzie trochę większa niż 4V. O ile dobrze pamietam OK

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2013 10:56:40 przez glichtanski
[#3] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@glichtanski, post #2

Mogę zmierzyć, ale zastanawia mnie: to tam będzie jakieś napięcie No chyba że ta bateria, która była to w rzeczywistości akumulatorem był.
[#4] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #3

Tak, to był akumulator taki jak podany wyżej.
[#5] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@jarob, post #4

aha, czyli jak będę chciał wsadzić baterię to rozszerzenie może je zepsuć przez ładowanie baterii.
[#6] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #5

Jeżeli zamiast akumulatorka chcesz podłączyć nieładowalną baterię, to w szereg daj jakaś diodę (najlepiej taką o jak najmniejszym spadku napięcia w kierunku przewodzenia).
[#7] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@gorzyga, post #6

Lepiej rezystor ograniczający prąd ładowania wylutować i w jego miejsce dać diodę schotky'ego np. BAT85.
[#8] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@11111olo, post #7

Pomodze i dam znać czy zadziałało.
[#9] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #8

I jak? Zadziałało?
[#10] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@11111olo, post #9

Szczerze powiedziawszy jeszcze nie miałem czasu sprawdzić. Jak zrobię to na pewno opiszę.
[#11] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #10

I ...
[#12] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #1

[#13] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@Dorian3d, post #12

Odświeżam stary temat, bo jeszcze się nie wziąłem za niego. Dziś kupie gniazdo do tej baterii i wlutuje w płytkę. Tylko mam pytanie: jak napisał glichtanski akumulatorek miał 3,6V a bateria CR2032 ma tylko 3V, czy to nie będzie za mało aby podtrzymać zegar
[#14] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #13

Nie będzie za mało. Minimalne wymagane do podtrzymania stanu zegara napięcie dla RP5C01 to 2.2V. Dla MSM6242B to 2V. Na pewno układ zegara na tym rozszerzeniu jest kompatybilny z którymś z nich, bo to jedyne dwa typy obsługiwane w Amigach.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2014 12:16:24 przez strim_
[#15] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@strim_, post #14

Na poniższej stronie
http://eab.abime.net/showthread.php?t=55751
znalazłem następujące informacje:
He actually steered me away from the CR2032 mod because he said the voltage would have put the machine into a "borderline logic" state. (I think that's what he said.) Here's how he explained it: The original NiCad battery was a 3.6V battery. The CR2032's are a 3V battery, so already it is arguable of whether or not the battery is supplying enough power to the circuit. But then he said the diode on the modded CR2032 battery clip actually drops the voltage another .4V to 2.6V, which makes it even more borderline on whether it can supply enough power to the clock circuit or not. He recommended instead to replace the battery with a like-for-like NiMH 3.6V battery.

Taking in to account, with respect to what Brett has said, I have done the CR2032 mod (did it before Brett's post appeared!). Put a brand new battery in. The voltage before the diode is 2.7V and after the diode it is 2.2V . Now I booted in to Workbench (booted off 2.04 disk), set the date and time and saved it. Turned off the Amiga, and unplugged from the mains. Left it for 10 mins or so, plugged in and booted back up. The time had gone back to 1991
[#16] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #15

Jak chcesz się przejechać do Starej Iwicznej, to mogę Ci dać używany akumulatorek Panasonica identyczny jak na kartach Blizzard - nie wycieknie. Nie jest nowy, ale trzyma napięcie ok. 2,8V - 2,9V I po problemie.
[#17] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@stachu100, post #16

Leci PW.
[#18] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #17

Dziwna rzecz. Wlutowałem akumulator od Stacha ale Amiga po starcie pokazuje 2012-09-21 13:37. Co lepsze jak wyciągnę pamięć też pokazuje mi 2012-09-21. Bez zegara powinien pokazywać chyba 1979 czy jakoś tak. Dobrze rozumiem?
[#19] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #18

jeśli nie zmienia się czas to masz padnięty kwarc 32.768Hz, kosztuje grosze, a po wyciągnięciu odczekaj parę minut...
edit:
na zdjęciu nie wygląda zbyt zdrowo

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2014 19:23:18 przez Kilos
[#20] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #18

W AOS3.9 (w AOS3.1 bodajże też) poleceniem "time" ustawiasz czas. Jak przycisk "Save" jest szary i nie możesz na niego kliknąć, to znaczy że układ RTC nie działa.
W AOS datę i czas wpisywało się z linii poleceń po wcześniejszym zresetowaniu zegara poleceniem "time reset" bodajże.
I AOS1.3 przy starcie systemu meldował, czy znalazł działający RTC czy też nie.

Płytka faktycznie nie wygląda najlepiej i warto sprawdzić oscyloskopem, czy kwarc zegara żyje.
[#21] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@Kilos, post #19

Zdjęcie w pierwszym poście nie jest moje. Pokazałem je tylko poglądowo, ale kartę mam taką samą. Ten kwarc to gdzie jest? Na płycie głównej?
jak uruchomie preferencje czasu przy wyciągniętej karcie czas wskazuje na 2012 rok i przycisk save nie jest wyszarzony.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2014 20:13:49 przez QkiZ
[#22] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #21

Na karcie X1
[#23] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #21

jak wyciągniesz kartę to odczekaj dobre parę minut zanim znowu włączysz Amigę
wsadź kartę, ustaw bieżącą datę, czas i poczekaj minutę, jeśli po resecie nie będziesz miał ~ 2 minut do przodu to zegar na karcie nie pracuje
[#24] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@Kilos, post #23

Wydaje mi się że to nie problem karty. Nie zależnie od tego czy karta jest w środku czy nie Amiga startuje cały czas z z datą 21 wrzesień 2012 13:37:00 (czemu akurat ta data to nie wiem).
[#25] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #24

Oszukałem. Bez karty Amiga pokazuje 21 wrzesień 2012 13:37:00. Z kartą dzień dzisiejszy ale godzinę 18:25. Może te trzy wolty to za mało...
[#26] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #25

Ale godzinę też się ustawia...
[#27] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@stachu100, post #26

Ustawiałem. Robiłem testy. Ustawiłem czas, wyłączyłem Amigę na noc, rano włączam i mam dzień dzisiejszy, ale godzinę 00:45. A było 8 rano.
[#28] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #27

A resetowałeś zegar poleceniem "time reset" (ew. "date reset", nie pamiętam..)?
[#29] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@stachu100, post #28

setdate reset

Resetowałem. Nic to nie daje.

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2014 12:33:38 przez QkiZ
[#30] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #29

Czyli RTC nie działa...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem