kategoria: A600
[#91] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #71

Ta karta Platinium 1GB nie będzie działać w czytniku PCMCIA. Moja A1200 w ogóle jej nie wykrywała. Widziała kartę 4GB z kwiatkiem i koniec. Dopiero mi zadziałały stare kingstony z pomarańczowym nadrukiem o pojemności 512 Mega. Także i w moim przypadku ta karta 1GB poleciała do kosza. O mam takie dwie: link do aukcji, tylko ze w wersji 512 MB.

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2013 08:50:58 przez gilban
[#92] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@11111olo, post #90

Nie skreśliłem HxC ale nie w tej cenie. Po prostu zdecydowałem się na A1200 ze względów ekonomicznych.

Tak po prawdzie ze względów ekonomicznych najlepsza jest w tej chwili A500 z 512kB pod klapką i HxC slim: 100zł Amiga plus 30zł 512kB plus 180zł HxC Slim = ok. 300zł plus minus.

A 1200 tyle kosztuje na wejściu golas na którym whdload nie chodzi. Czyli dodatkowo minimum 250zł za 4MB fastu bez turbo plus czytnik i karta CF ok. 50zł. W sumie 550 - 600zł przy dobrych wiatrach.
[#93] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #92

Dziwnie to wszystko oceniasz. Jak chcesz być obiektywny to policz ile kosztuje 8MB fasta do A500 (skora A1200 bez niego się nie obędzie) i wtedy sie okazuje że A500 + 8MB fast + HxC kosztuje niedużo mniej niż A1200 + 8MB fast.

Nie do przemilczenia jest fakt że A500 i dysk to kolejny (niemały) wydatek.

A jeśli liczyć tylko granie z dyskietek to faktycznie taniej wyjdzie A500.
[#94] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@11111olo, post #93

Dziwnie to wszystko oceniasz. Jak chcesz być obiektywny to policz ile kosztuje 8MB fasta do A500 (skora A1200 bez niego się nie obędzie)

A po co mam liczyć fast dla A500 skoro ona go nie potrzebuje do giercowania z HxC? Właśnie chodzi o to, że aby bawić się na A1200 z whdload to karta z minimum 4MB pamięci fast jest niezbędna! A na A500 nie.

Tysiące gier czy dem na Amigę 500 były napisane właśnie na goły zestaw z 512kB chip plus 512kB slow plus wbudowany floppy. I podmieniając klasyczną stację 3,5' dyskietek na HxC otrzymujemy w efekcie dostęp do tego oceanu oprogramowania. Pewnie że można dołożyć do A500 twardy dysk czy więcej pamięci - ale jest to w większej części działalność kolekcjonerska nie mająca większego znaczenia dla nostalgicznego grania czy oglądania dem bo uruchamiania 99% softu wystarcza goła Ami.

Ile gier spod whdload pójdzie na gołej A1200 z 2MB chip? Kilka? Jedna? Wcale?

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2013 10:52:22 przez conrdd
[#95] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@gilban, post #91

Może u niego wykryje ? Akurat nigdy nie posiadałem Platinium. Osobiście do przenoszenia danych używam 512mb Sandisk albo wpinam do laptopa i kopiuje przez WinUAE

79zł za 256mb ? "Wyjątkowa okazja" haha

Za 20zł kupisz 2GB

To tak jak ten zasilacz za 150zł Niektórzy ludzie chyba urwali się z choinki zombie
[#96] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #94

Ile gier spod whdload pójdzie na gołej A1200 z 2MB chip? Kilka? Jedna? Wcale?

Zaskoczę Cię kolego jakieś 1200 co nie zmienia faktu że dużo racji mają Ci którzy do grania w same gierki polecają A500 standard + hxc
[#97] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@miro_78, post #96

Nie chcę się kłócić ale Twoje rozważania Conrad nie są do końca trafne.
Pewnie że napisali tysiące gier pod A500 i zdecydowana większość z nich pójdzie także na A1200 bez dodatkowych kombinacji, tj. z dyskietek.
Jak już pisałem do samego grania z dyskietek (czy obrazów dyskietek) A500 starczy.

Każdy kto jednak wachlował dyskietkami wie że wczytywanie z tej samej na dyskietki na A500 i A1200 to spora różnica w czasie. Ale nawet pomijając to na gołej A1200 włączą się praktycznie wszystkie gry nie dosowe przez WHDLOAD co pójdą na gołej A500! Lotus II też bezproblemowo działa.

Pewnie że A1200 kosztuje sporo więcej ale też sporo więcej oferuje.
Na pewno się zgodzisz że automatyczne wczytywanie gier bez wachlowania dyskietkami jest lepsze i przede wszystkim szybsze i do tego celu A500 słabo się nadaje.

W tym celu ulepszyli A1200 aby zmniejszyć problem wachlowania. Ciekawe jak by to było jak by system na PC obsługiwało się z dyskietek? Gorzej niż tragicznie!
[#98] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@miro_78, post #96

Zaskoczę Cię kolego jakieś 1200 co nie zmienia faktu że dużo racji mają Ci którzy do grania w same gierki polecają A500 standard + hxc

Na gołej A1200? Nawet rezygnując z preload większość instalek pod wdhload w wymaganiach ma oprócz pamięci chip minimum 0,5 lub częściej 1MB "other memory". Natomiast jeśli faktycznie znasz sposób uruchamiania choćby 50% softu spod whdload na gołej A1200 to opisz to w szczegółach - mnóstwo amigowców ci za to podziękuje :)

@11111olo

Z gołych dyskietek na A1200 mimo kombinacji w menu startowym wystartuje tylko część gier z A500. Z ówczesnej prasy wynika że to przedział od 50 do 60% - ale nie sprawdzałem więc się nie upieram

Natomiast cała dyskusja wynika nie z tego że uważam iż A1200 to złom nie nadający się do grania w porównaniu do doskonałej Amigi 500 :) tylko z tego że aby móc skorzystać z gier pod - niewątpliwe genialne - whdload należy A1200 obowiązkowo doposażyć w kartę turbo lub choćby pamięć fast. A to kosztuje.

I to jest raz.

A dwa: HxC podpięte zamiast fdd do klasycznej A500 daje staroświecki sznyt uruchamiania i rzężenia stacji dysków (bo hxc ma głośniczek wydający dźwięki głowicy). Jasne że wolniej niż hdd, jasne że głośniej - ale w końcu gdyby nam zależało na szybkości i grafice siedzielibyśmy przed XBoxem, PS3 czy wypasionym PC a nie przy dwudziestoletnim komputerze.

Jeśli spojrzysz w podpis zobaczysz że mam zarówno A500 jak i A600 i A1200. I o każdym powiem coś dobrego. Natomiast jeśli chodzi o czas to najczęściej włączana jest sześćsetka - dla modułów oraz A500 - dla przepatrywania adfów z demami. A1200 chodzi najrzadziej bo niestety współczesne produkcje wymagają często 060 na którego już pożałowałem grosza.

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2013 12:37:18 przez conrdd
[#99] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #98

Paradoksalnie "gola" A1200 i WHDLOAD to nienajgorszy duet. Wiem, bo ostatnio miałem okazję się o tym przekonać. Z gier, w które grałem najczęściej, uruchamiają się bez problemu praktycznie wszystkie (jak na razie tylko Elfmanii nie udało mi się odpalić - oryginalnie 2 dyskietki. A udało się bez problemów np SF II i Elvirę - 5 dysków). I w plikach readme wielu gier, które się uruchamiają, jest wyraźnie napisane "0.5 chip plus 1 other memory required". Ale myślę, że "other memory" to może być zarówno fast jak i ... chip właśnie.
Jasne, o preloadzie mogę zapomnieć...ale nie jest to jakaś olbrzymia niedogodność w grach, bardziej przeszkadza w demach.
Ponad to, jak ktoś już napisał - większość "dużych" gier (Civ, Col, Dune(s), Syndicate, Ambermoon itp.) ma swoje installery - też przetestowałem w praktyce.
Koniec końców - uruchomienie gołej A1200 z twardym dyskiem (130Gb :) ) nie okazało się bardzo bolesne (a tego się obawiałem - przez dłuugi czas używałem tej Ami w konfiguracji z Apollo 40/40 gdzie fastu było aż nadto). Da się spokojnie żyć.

Bartek
PS Ale jednak mimo wszystko - 8Mb fast daje ten "pełny komfort", o którym tyle się pisze. Wszystko jednak powinno być dostosowane do rzeczywistych potrzeb,
[#100] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Bartek_S, post #99

W takim razie to znakomita wiadomość dla tytułowej Amigi 600 :) Skoro da się odpalać na golasie A1200 wiele gier pod whdload to tym bardziej uda się to na A600 z 2MB chip. I w ten sposób z małego offtopa wróciliśmy do meritum dyskusji :)
[#101] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #1

Mam wrażenie, że wielu piszących w tym wątku ma w zanadrzu mnóstwo dobrych rad, tylko nie do końca zainteresowała się oczekiwaniami autora wątku. Napisał wyraźnie, że:
1. Głównym zastosowaniem mają być gry.
2. Ma Amigę 600 i nie zamierza się z nią rozstawać.

Dlatego doradzanie zamiany na A1200, zamiany na A500, kupowania kart turbo, rozszerzania pamięci, itd. wydaje się kompletnie chybione i na wyrost.
Najprostszym, najwygodniejszym i najtańszym wariantem jest wiadamo co, bo pisałem już o tym.
[#102] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@seldon, post #101

Na gołej A1200? Nawet rezygnując z preload większość instalek pod wdhload w wymaganiach ma oprócz pamięci chip minimum 0,5 lub częściej 1MB "other memory". Natomiast jeśli faktycznie znasz sposób uruchamiania choćby 50% softu spod whdload na gołej A1200 to opisz to w szczegółach - mnóstwo amigowców ci za to podziękuje

Nie ma tutaj żadnej zbędnej magii warunek ubogi system standardowe 4 kolory do tego wrzucamy obsługe whdload ewentualnie dekompresor do adf,dms, sterownik do karty cf przez pcmcia żadnych zbednych bajerów zostanie wtedy ok 1,78 mb chip grami whdload zajmowac się powinien w tym przypadku xbench0.84 najlepiej wyłaczyć w nim co się da zbędne screeny muzyczki itp pierdólki. Działa naprawdę wiele gier zwykle czas wczytywania to 2-3 min są tez takie które wczytuję sie krócej kolejnych kilka najdłużej około 5min wczytuje się Noth & South w dodatku gra się wywala w pewnym momencie zapewne ze względu na zbyt mało dostepnej pamięci.

Wiele gier nawet tych popularnych agony, benefactor, bc kid, chaos engine, cannon fodder,desert, strike, disposable hero, superfrog działa i to bardzo dobrze nie działa np.Cywilizacja, Settlers i parę innych bardzo znanych tytułów ale to żadna strata przecież mają własne instalery. Oczywiście komfort grania jest sporo mniejszy niż z kartą fast np Mortal Kombat II podczas intro doczytuje stopniowo dane co daje charakterystyczny efekt przerwań w obrazie oraz dźwieku jednak sama rozrywka podczas walki jest już jak należy.

Pomyślę nad wrzuceniem tej paczki na jakis serwer byłbym jednoczesnie wdzięczny za sygnały jakie gry powodują problemy kompilację robiłem w sporym pośpiechu przez ponad 2 tyg w międzyczasie po dojechaniu do litery H padła mi karta Cf zatem z uwagi na tą możliwość ponowne kompletowanie zacząłem już pod Winuae gry były sprawdzane najpierw pod emulatorem nastepnie wszystkie dane wrzuciłem na kartę CF i z niej uruchamiałem na realnym sprzęcie - A1200 z A600 2MB sytuacja powinna być podobna o ile dobrze pamiętam 2 gry w wersji AGa z pakietu WHDLoad się uruchamiają reszta to wersje dla OCS/ECS.
[#103] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@seldon, post #101

Witam ponownie co do fast ramu to już go kupiłem,z przezorności, żeby potem nie marudzić, że coś nie działa...... Teraz czekam aż ten cały zestaw do mnie przyjdzie... I się zacznie. Ale narazie się nie martwie. Dzieki wszystkim za pomoc... A koledze co proponuje mi cf 512mb za prawie 90zł też dziękuję

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2013 19:28:31 przez heniek29cr
[#104] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #98

Na gołej A1200? Nawet rezygnując z preload większość instalek pod wdhload w wymaganiach ma oprócz pamięci chip minimum 0,5 lub częściej 1MB "other memory". Natomiast jeśli faktycznie znasz sposób uruchamiania choćby 50% softu spod whdload na gołej A1200 to opisz to w szczegółach - mnóstwo amigowców ci za to podziękuje

Jak wyjaśnisz istnienie kompilacji typu 888 gier na CD32, która ma tylko 2MB chip (tak jak A1200)?
[#105] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@seldon, post #101

Mam wrażenie, że wielu piszących w tym wątku ma w zanadrzu mnóstwo dobrych rad, tylko nie do końca zainteresowała się oczekiwaniami autora wątku.

To nie wrażenie, tylko fakt, nie od dzisiaj tradycją na tym forum jest wchodzenie w skórę pytającego i zalewania go sugestiami, ze swojego punktu widzenia. Widzę, że kolega 11111olo, który jeszcze nie dawno wkurzał się niuanse naszego forum, sam robi to z czym walczył.

2MB CHIP (a najlepiej jak jest jeszcze 1MB fast na pcmcia) + dysk/kartaCF to dobry zestaw na start do whdload, nie wszystko będzie wyglądało różowo, ale w większości wypadków całkiem wystrczająco w porówniu do grania z samych dyskietek. Zależy tez ile kolega, chce wydać na rozbudowę, ponieważ od dodatkowej pamięci CHIP do pamięci fast lub jakiegoś akceleratora jest nawet 100-300zł różnicy.
[#106] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@rafgc, post #105

Masz trochę racji ale problem w tym, że 2Mb CHIP + 1Mb fast, jakkolwiek wystarczające, wygodne nie jest... i jak już kolega zdecydował się zainwestować w hobby, to moja sugestia była taka, by było to coś "jak należy". Wiem to po sobie, jak byłem podekscytowany rozbudową A500+ o 8Mb Fast i IDE68k. Owszem, była pamięć - w całkowicie wystarczającej ilości na każdą grę via WHDLoad, był w końcu dysk w pięćsetce, gdzie mogłem upchać masę gier i modułków ale 68000 tak zamulało, że sprzedałem to wszystko w cholerę i (wciąż) czekam na ACA500. 020 to minimum do WB 2.x/3.x.
[#107] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@_arti, post #106

Kolego Raf co takiego znowu robię?

Co do procesora w A500 to faktycznie jest bardzo wolny.
Nie mam A600 ale instalowałem na emu WB2.1 i trwało to i trwało...
Jak się zainstalował to działa podobnie jak na A1200 WB3.1.

WB 2.1 i 3.1 zajmuje praktycznie tyle samo ramu.
[#108] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@11111olo, post #107

Nie chodzi o RAM. 2.x/3.x z uwagi na trochę bardziej skomplikowane okna i gadtoolsy, ma większy apetyt na proca.
[wyróżniony] [#109] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@_arti, post #108

Poczta się już sprawiła - masz coś już u siebie?
[#110] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@11111olo, post #109

Mam już fast ram 4mb i chodzi pięknie tzn workbench wszystko widzi mam też cf i przejściówki już zamontowane w srodku.... wczoraj wieczorem kombinowałem z winUAE i tam zaczynam sobie już z tym radzić(pomoc młodszego brata pecetowca). Jednak jeszcze skusiłem sie na ten gotowy zestaw CF z wgranym całym zestawem gier, dem i programami oraz sterownikami do pcmcia. Niestety jeszcze nie dotarł myślę,że jutro będzie. Jak dojdzie dam znać. Dziękuję Ci bardzo za wszelką pomoc przy doborze sprzętu. Narazie wszytko wydaję się być w porządku (laptop wszystko widzi i czyta winuae też). Do tego coraz poważniej myślę o tym Aca 620 ale na pewno nie teraz..... Pozdrawiam
[#111] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #110

Mała sugestia. Jeżeli będziesz chciał poeksperymentować z różnymi systemami / kartami CF, kup sobie kiedyś taki adapter CF nie będziesz musiał rozkręcać Amigi za każdym razem przy zmianie CF. Ja mam kilka CF z różnymi systemami. Super sprawa przy przenoszeniu danych przez WinUAE. Wypinasz z Amigi, wpinasz w PC, przenosisz dane i wpinasz z powrotem w Amige. OK
[#112] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Art, post #111

A jest coś takiego dla A1200? Czy samemu trzeba zrobić?
[#113] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Tomski, post #112

Nie sprawdzałem. Pewnie jest. Zobacz na zdjęcia w moim profilu tak to mniej więcej wygląda trzeba mały pilniczek, ostry nóż, troszke czasu i cierpliwości.
[#114] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Art, post #113

Widzę, że może pomyślę nad zrobieniem czegoś takiego plus 4xIDE(a na razie nie wiem czy jest sens, ale taka myśl mi przyszła gdy zobaczyłem tę przejściówkę). Trzeba by wyprowadzić na zewnątrz gdzieś złącze IDE jeszcze. Jak przemyślę sprawę to może stworzę nowy wątek ...
[#115] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Art, post #111

Karta z softem już przyszła ale po włożeniu wyskakuje napis not a dos disk in DH0 jednak jak prztrzymam przyciski myszy to odpala się takie boot menu z różnymi partycjami chyba...... Tyle sprawdziłem teraz jestem w robocie i niestety dopiero wieczorem wracam. Ale może jakieś sugestie? Pisałem tez maila do sprzedajacego ale narazie cisza oto link do karty
http://allegro.pl/show_item.php?item=3250038643

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2013 12:13:14 przez heniek29cr
[#116] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #115

W wypadku gdyby twoja amiga nie widziała zakupionej karty CF z softem (amigi bywają humorzaste) możesz spokojnie przegrać pod winuae (i np. dopusem/filemasterem) jej zawartość na PC (przyda się i tak jako backup) a następnie przegraj dane na inną kartę którą masz i która z twoją amigą działa.
[#117] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #116

Wydaję się,że moja 600 czyta tą karte bo startuje ten boot menu tylko dalej nie chce wgrac. Mam ten emulator tylko jest jakiś link jak to dokładnie skopiować bo mam też kinkston 4gb pusty więc moge spróbować.
Będę wieczorem okolo 22ej i chce troche porobić z tym czy są jeszcze jskies inne sposoby na to : not dos disk in DHO?
[#118] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #117

W pierwszej kolejności najlepiej wypytać sprzedawcę karty dlaczego u ciebie na A600 nie chodzi.

Gdyby się okazało iż rzeczywiście winna jest karta - tzn. u niego wszystko działa a twoja amiga nie łapie CF-ki z powodów humorzastosprzętowych - to oprócz skopiowania plików spod winuae można też pobawić się inaczej:

Tutaj: drive imaging

znajduje się świetny program do tworzenia obrazów kart pamięci. (Świetny bo nie tworzy obrazów kart które później nie można nagrać na inną kartę bo nowa różni się wielkością o kilka kB). Drive Image napisany został do obsługi kart SD pracujących w Ultrasatanach na Atari ST ale obsługuje również karty CF. Używam go do tworzenia kopii bezpieczeństwa swoich amigowskich kart CF.
Obsługa jest prosta:
1. karta CF z softem do czytnika na PC: "read sel'd" i zapis obrazu na PC jako "pelnasoftu"
2. karta CF pusta ale chodząca z Ami i to samo (na wszelki wypadek) "read sel'd" i zapis obrazu jako "pusta"
3. Bez zmiany CF "write sel'd" i wybór obrazu "pelnasoftu".
Po chwili na działającej z Ami karcie będzie obraz z karty z kupionym softem ale nie chodzącej z Ami. Oczywiście trzeba kontrolować który napęd jest podświetlony w oknie po lewej by nie nadpisać sobie obrazu karty na twardy dysk w PC!!!

Pytanie tylko czy kupiona karta na pewno ma działać na A600 z kickiem 2.x

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2013 20:16:26 przez conrdd
[#119] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #118

Witam kartę udało mi się odpalić na winUAE ale na amidze 1200 z kickstartem 3.1 i chodzi pięknie. Jednak jak ustawie a600 to to samo not dos disc a workbench pusze 38.36 czyli 2.1 powinien odpalic co mam zrobić?
[#120] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #119

Sformatować na filesystem który będzie obsługiwany przez kickstart z A600.
Jak nie wiesz o czym piszę to podziel na partycje i sformatuj na A600 a potem podpinaj pod A1200 czy emulator.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem