[#10]
Re: A1200 i charczący dźwięk
@11111olo,
post #9
Kondensatory wymieniał mi znajomy i nie wziął za o ani złotówki więc pretensje mogę mieć tylko do siebie, że nie poszedłem z tym do profesjonalnego serwisu.
Jeśli chodzi o naprawę zasilacza to niestety żaden ze mnie elektronik, jak mam dostępną dokumentację to jakieś prostsze rzeczy sobie sam poskładam/polutuję i to wszystko, a poza tym mam przerobione zasilanie i zasilacz typu picopsu (wsadziłem go do środka amigi).
W kwestii tematu udało mi się zlokalizować miejsca gdzie się urywają napięcia -12V zarówno przy układzie U15 jak i przy złączu krawędziowym jak i miejsca w sąsiedztwie skąd mogę sobie to napięcie podciągnąć aby nie ciągnąć od gniazda zasilania. W obu przypadkach napięcie "urywa się" pod wymienionymi kondensatorami smd.
Niestety przy okazji tej zabawy z miernikiem i przy załączonym napięciu doprowadziłem do zwarcia sąsiednich elementów co spowodowało, że padł mi układ U7 (ten z prawej strony gniazda klawiatury), może ktoś ma taki układ na zbyciu z jakieś padniętej płyty?
@Dorian3d
Dzięki za linka, filmik obejrzałem ale nie dotyczy on mojego problemu. U mnie dźwięk przed wymianą kondensatorów działał bardzo dobrze.
Pozdrawiam