[#61] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@PrzemasIII, post #58

Raczej nie. Możliwe, że Elbox liczył na pojawienie się takich układów, ale jak wiemy, one nigdy nie powstały (po prostu ColdFire nie obsługiwał instrukcji BCD. Koniec kropka, trudno oczekiwać, aby dla samego Elboxu Freescale stworzyło takie układy).
Możliwe, że były też jakiś inne problemy techniczne - bo Freescale miało całą masę problemów ze skopanymi układami embedded (np. źle działające DMA w MPC5200, jakieś problemy z mapowaniem pamięci >128 MB... możliwe, że tak samo miała linia embedded 68k, czyli CF).
Sam widziałem działającego Dragona: działały wszystkie interfejsy, ładnie to było zrobione, super wchodziło do Elboxowej obudowy.... tylko ta wydajność niższa od Blizza IV :(
[#62] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@posylus, post #59

To były czasy gdy zdechł mi zasilacz w Amie, wyjechałem do UK i przez rok nie miałem kompa ani neta bo zbyt zajęty byłem, potem kupiłem lapka i filmami się cieszyłem do których moja Ama była za słaba. A MA się skończył sporo wcześniej, miałem wszystkie nr i raczej o PPC pisali niż o CF. Choć jak coś sie wtykało w towerke a nie desktopa to mało mnie interesiło. :) Było minęło.
[#63] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@wali7, post #60

Nie był potrzebny żaden Mediator do Dragona

OK, w sumie to już słabo pamiętam szczegóły - nie wiem dlaczego pozostało mi w głowie, że Dragona wsadzało się do Mediatora - myślę że to czas
Tak czy siak właśnie wskoczyłem na stronę Elboxa i faktycznie miał mieć:
1 x agp
5 x pci
obsługę dma
prawdziwy serial (opcja)
1 x usb (opcja)
2 x eth (opcja)
jak sobie popatrzymy na specyfikację i wstawimy to w tamte lata = prawdziwa NeoAmiga.
Tak czy siak powtórzę, to był najważniejszy / najodważniejszy projekt dotyczący rozwoju Amigi i jego upadek to był prawdziwy upadek przyjaciółki. Po tym mamy tylko powolne rozpadanie trupa, niestety.
[#64] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@posylus, post #63

Albo to :

specifications:

33MHz 68040 CPU
1.0GHz Freescale PowerPC CPU
128MB of DDR3 memory for the 68040
An additional 2GB of DDR3 memory on an SO-DIMM
USB2 host controller with integrated 4 port hub
SATA2 controller with two SATA ports
10/100/1000 Ethernet controller
Embedded 2D video with DVI connector

New Amiga 3000, 4000 68k and PPC cpu card!

UltimatePPC!

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2013 16:34:58 przez Dorian3d
[#65] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Dorian3d, post #64

O tak... Ten projekt ma wielkie szanse powodzenia. Po roku prac nad płytą autorzy stwierdzili, że jednak chyba wybrali zły procesor i wymyślą jakiś inny.
[#66] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Dorian3d, post #64

A tu Netbook ppc link
[wyróżniony] [#67] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@posylus, post #63

Dragon był w zasadzie samodzielnym komputerem. A1200 dawała przede wszystkim dostęp do Kickstartu i FDD, podczas gdy pod systemem wszystkie interfejsy zapewniał Dragon i karty wpiete w AGP/PCI. Dopiero niesystemowe gry wykorzystywały układy AGA. Przedstawiciele Elboxu mówili, że w przyszłości Dragon miał mieć możliwość całkowicie autonomicznej pracy (czyli bez podpiętej A1200).
Wielu ludzi myślało, że Dragon to ta karta wpinana w "Mediatora". Jednak motherboard Dragona niewiele miał wspólnego z Mediatorem (poza oczywiście obecnością gnizad PCI, czy zasilania), gdyż nie było osobnych układów mostka PCI na nim - cały mostek zawarty był w strukturze ColdFire na karcie procesorowej. Dopiero obie te części stanowiły Dragona i żadna nie mogła działać samodzielnie.
Fajna była potencjalna możliwość upgrade Dragona do komputera z PPC poprzez wymianę karty CPU (nie byłoby nieużywanych układów 68k jak w przypadku klasyka z OS4/MOSem). Układy mostka byłyby zapewnione przez układ z serii MPC zgodny z PPC (czyli nie byłby to klasyczny G3, lub G4).
Tu news o Dragonie: http://www.ppa.pl/aktualnosci/dragon-1200-szczegolowe-informacje.html

To motherboard Dragona:

A tu karta procesorowa:

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2013 16:47:38 przez wali7
[#68] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@wali7, post #67

Pięknie to wygląda, ten Dragon, idealne rozwiązanie. Można pofantazjować że jeśli Elbox coś szykuje, to właśnie to, a nie nowego Mediatora. To bije na głowę wszystkie projekty typu MiST czy NatAmi. Dragon plus płyta od A1200 za 200 zł z Allegro i jedziemy!
[#69] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Aurel, post #68

jeśli Elbox coś szykuje, to właśnie to, a nie nowego Mediatora

Nie chcę być pesymistą, ale dzisiaj nasz rynek jest zbyt mały aby stworzyć w 100% nowe rozwiązanie. Ja ewentualnie obstawiam nowego Mediatora, który udostępni złącza PCIe, co umówmy się też byłoby bardzo dobrą informacją.
[#70] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@posylus, post #69

Tak , PCIe W nowym Mediatorze to świetny pomysł. Fajnie by było gdyby na płycie Mediatora znalazło się miejsce na dodatkową pamięć DDR3.
[#71] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@pekdar, post #70

Fajnie by było gdyby na płycie Mediatora znalazło się miejsce na dodatkową pamięć DDR3

Nie mam mediatora, ale wydaje mi się, że prawie każdy posiadacz tego cacka posiada też turbiacza. I tak sobie myślę, że taka pamięć na Medku, biorąc pod uwagę magistralę a1200, byłaby dla turbo dużą kulą u nogi. Reasumując, pamięć raczej się nie przyda, co najwyżej sloty PCIe oraz wbudowane usb/eth. Taki medek byłby fajny.

PS. chciałbym musieć odszczekać moje pesymistyczne wizje i ... zobaczyć w ofercie Elboxu dragona lub coś na jego kształt... AmigaOS 4.0

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2013 14:39:06 przez posylus
[#72] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@posylus, post #71

ja bym kupił Dragona z obecną wydajnością :P Po prostu AGP + RAM + wydajność 030 bym mi wystarczyła :) A że cpu na karcie to można z czasem wymienić
[#73] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@PrzemasIII, post #72

wydajność 030 bym mi wystarczyła

Może jakby zastosowali dzisiejsze procki freescale to sam zegar nadrobiłby niedostatki ... Takie coś nie byłoby głupie.
[#74] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@posylus, post #73

Oni chyba nie rozwijają już CF, nie wiem czy czasem nie poszli w ARM.
[#75] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@posylus, post #71

każde rozwiązanie wymagające przepustowości i korzystające z magistrali Amigi będzie kulą u nogi.

Ja widzę w takiej pamięci miejsce na cache dla kart PCI, może też miejsce na VMM? każda pamięć jest szybsza od swapa na dysku.

W mojej rozbudowanej A4kD niestety ale 128MB RAM przy OS4.1 to stanowczo za mało.
Nawet na OS3.9 zdarzają się momenty że zaczyna brakować.
Oczywiście wszystko rozbija się o zastosowanie. Komuś wystarczy 8MB RAM na klasycznym systemie a komuś i 128MB będzie mało (jak mi).

Ot taka mała dygresja.
[#76] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@pekdar, post #75

Sam Dragon nie był głupio pomyślany. Pod systemem, gdy wszystko korzystało z kart AGP/PCI, CPU to był CF a pamięć to SD-RAM na Dragonie, to magistrala A1200 była prawie niewykorzystana: Kickstart kopiowało się do RAM (MAPROM), co najwyżej korzystanie z FDD, czy czegoś w ChipRAM (ale przecież sama grafika i dźwięk były na kartach w Dragonie, co najwyżej jakieś struktury systemowe na sztywno przypisane do Chipu) wymagało przepchania czegoś magistralą ZorroII. Połączenie RAM<>CPU<>AGP/PCI spokojnie mogło iść z pełną przepustowością tych magistral (czyli lekko licząc 10x tyle co w przypadku Mediatora).
[#77] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@pekdar, post #70

Jaki jest sens posiadania PCIe w AmigaOS classic, skoro obecne PCI wyczerpuje w 100% możliwości systemu? Chcesz wkładać tam najnowsze karty graficzne, żeby na AmigaOS pograć w... no właśnie w co? Zresztą i tak będziesz ograniczony hardwarem i dostępnymi sterownikami, mając PCIe będziesz mógł włożyć jedną z dwóch kart do której jest oprogramowanie i tyle. Co to za postęp? Już teraz możesz do Mediatora włożyć kartę PCI, których możliwości i tak nie wykorzysta AmigaOS. To czego potrzebujemy to procesor (karta procesorowa, cokolwiek), aby AmigaOS3 szybciej działał, żeby nie kisić się na ACA030 czy starych 060 po 1800 zł sztuka, które za chwilę padną i pozostanie nam 020/14MHz i 640x256px w 16 kolorach.
[#78] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Aurel, post #77

USB, sieciówka... i nawet prosta karta graficzna (S3Virge) za 60PLN komplet zamiast 1800PLN w wersji na Zorro cię nie przekonuje? ;)
[#79] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Aurel, post #77

Skoro celujesz argumentami w moje potrzeby to zapomniałeś o:

1. Jest co raz mniej dostępnych "tanich" kart graficznych PCI.
Ile dziś trzeba dać kasy za Voodoo 5 5500 - masz pojęcie? sprawdź ebay, allegro.
A ile trzeba wydać za byle jaką kartę graficzną na PCIe, gdzie chyba już każda dostępna jest szybsza od Vodoo5 ?
Radeon ? owszem jest tańszy niż Voodoo5 ale nie każdy egz./model działa jak by się tego oczekiwało.
2. Wolę PCIe, choćby było wydajne tak samo jak PCI biorąc pod uwagę ograniczenia Amigi, ale mieć możliwość kupna taniej karty graficznej, sieciowej, wifi i przedłużyć czas dostępu do taniego sprzętu.
3. Temat sterowników to już inna sprawa - będą, nie będą, można dyskutować.
4. Ja nie potrzebuję ACA030, ja mam CSPPC, które w zupełności spełnia moje oczekiwania, tu trochę twój argument nie trafia w moje potrzeby. Osobiście współczuję ci jeżeli z jakiegoś powodu musisz używać ACA030.
5. Argument że (w domyśle wszystkie) 060 padną jest trochę na wyrost. Myślę że takiej apokalipsy nie będzie. Nadal ktoś projektuje i produkuje karty procesorowe do A1200, owszem gorzej jest z dużymi Amigami chodź jestem przekonany że niebawem i to się zmieni.
[#80] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@PrzemasIII, post #6

Ceny są jakie są . Jest to firma a nie fundacja więc zarabiać musi .

Bez przesady. Za kawałek płytki chcą ok. 240 zł
link

To już jest zdzierstwo :P
[#81] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@QkiZ, post #80

Nie, to nie zdzierstwo tylko cena dla UE
[#82] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@QkiZ, post #80

W tym akurat przypadku, zdecydowanie więcej do ceny dołożył się kawałek softu do tej płytki dołączany niż sama płytka. Wiem bo mam ;).
[#83] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@PrzemasIII, post #81

Tak czy inaczej ceny z dupy.
[#84] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@pekdar, post #79

Tutaj się z kolegą akurat zgodzę, gdyż do dość wysokiej ceny Mediatora dochodzą spore koszty zakupu kart typu Voodoo z S3Virge jest inna kwestia niska cena, niska wydajność i dość mała dostępność.
Dlatego widzę zasadność przejścia w przypadku kart graficznych na złącze PCIe. Sieciówka z układem RTL8139D jest bardzo popularna i o jej dostępność przez najbliższych parę lat się nie martwię.
Mimo, iż sam nie jestem użytkownikiem Mediatora i tego typu rozwiązań uważam, że czas aby Elbox wypuścił odświeżoną wersję, która będzie bardziej "na czasie".
[#85] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@wali7, post #61

Freescale miało całą masę problemów ze skopanymi układami embedded (np. źle działające DMA w MPC5200, jakieś problemy z mapowaniem pamięci >128 MB...

DMA w Efikowym MPC5200B jest dobre tylko jest błąd w silniku ATA link, linuksiarze obeszli to link, a problem mapowania pamięci powyżej 128 MB dotyczy pamięci na karcie graficznej link.
[#86] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@wali7, post #61

Freescale w ofercie dalej ma te procesory link ... ciekawe czy nowe są wolne od tych bugów? Przy takiej cenie ok. 20$ za szt. idealnie nadawałby się do taniej karty turbo do klasyka.
[#87] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #86

W zasadzie to są tylko 3 problemy:
1. Interfejs z amigą (logika - tj. współdziałanie zasobów mobo i turbo)
2. bootcode zgodny z OS
3. Zrobienie layoutu PCB wolnego od zakłóceń i fizycznie dopasowanego do amigi
Jak ktoś ma możliwości i chęci to prawdopodobnie i tak rynek amigowy jako rozproszony, mały i nieustandaryzowany (albo inaczej, z kilkoma chronionymi standardami bez większych szans na dogranie satysfakcjonującej umowy na ich wykorzystanie) i ... kapryśny żeby się za to łapać zarobkowo (a hobbystycznie to może latami trwać) Do gotowego w miarę produktu tj. karty PPC wpinanej do PCI (czyli Sharka) w zasadzie konieczny był tylko odpowiedni bootcode i driver/fw mediatora gdzie CPU przejąłby arbitraż PCI i poprzez mediatora zarządzał zasobami Amigi. Podejrzewam, że to było także gotowe, ale... no właśnie. Projekcje zysków nie wyglądały zbyt ciekawie więc Elbox odłożył go na półkę, na której znalazł się też wymieniany wcześniej Dragon. Swoją drogą jak mnie pamięć nie myli dragon miał z sharkiem współpracować - kanapka do kanapki.
Co do samego Coldfire - V4e jest kompatybilne w jakiś 90% typowego kodu, rzecz w tym, że w niektórych trybach niektóre rozkazy robią coś innego. Mając źródła w C można skompilować na CF i będzie to działać dobrze, mając tylko binarki będzie działać źle. Resztę nie obsługiwanych bezpośrednio rozkazów załatwia exception catch i odpowiednia biblioteka emulująca, która swoją drogą działa jedynie chyba w supervisorze. Do tego dochodzi fakt, że MMU i FPU są niekompatybilne z tymi z 68k i mamy pełen obraz produktu.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2013 17:13:21 przez abcdef
[#88] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@abcdef, post #87

Nie wiem jak było z Dragonem. Na pewno Shark miał współpracować z Mediatorem, po to zdaje się miał możliwość pracy przy 66 MHz.
Z Dragonem mógł być ten problem, że cała logika Dragona była obsługiwana przez CF. Chociaż PCI dopuszcza przejęcie zarządzania magistralą przez jedno z urządzeń (Bus Mastering), na pewno myśleli o innych kartach procesorowych (w dedykowanym złączu), w tym z PPC.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem