[#16]
Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF
@11111olo,
post #15
Nie mówię, że jest najlepszy, każdy filesystem ma swoje plusy i minusy, kwestia oceny. Nowe filesystemy były tworzone głównie dlatego, że FFS nie był przez długi czas aktualizowany, a ludzie chcieli wyeliminować problemy z walidacją dysku oraz zwiększyć maksymalną ilość znaków w nazwach plików, co stało się problematycznie przy wymianie danych z pecetem, gdy pojawił się FAT32 i NTFS. Doszły też sprawy związane z możliwością obsługi większych partycji oraz ogólnie dużych plików (czyli objętości liczone w giga- i terabajtach), choć tu musiał być też zaktualizowany scsi.device i inne elementy systemu. Pozostałe sprawy to np. obsługa atrybutów sieciowych, czego też nie było w FFS. Potem FFS zaczął był aktualizowany i trochę podgonił nowoczesne standardy. Więc mamy teraz wybór, ale nie odważyłbym się powiedzieć, ktory filesystem jest najlepszy, to zależy jakie kryteria przyjmiesz. Jeśli przyjmiesz np. bezpieczeństwo danych to FFS stawiam wysoko - rzadko zdarzają się poważne awarie i są skuteczne narzędzia do odzysku danych. Z punktu widzenia szybkości transferu danych - szczególnie przy małych plikach - FFS jest dużo wolniejszy niż choćby PFS. Nie znajdziesz ideału. Niestety na kartach CF zdarzają się problemy i najlepiej używać zwykłych dysków. Zresztą na pececie też raczej nie używasz karty CF jako dysku - ja kiedyś próbowałem w starym komputerze w WIndows 98 i też pojawiły się problemy. Nie jestem pewien z czego to wynika, ale jak dla mnie jest to kwestia innej organizacji danych na karcie pamięci oraz ew. problematyczności adapterów CF. Fakt, że problemy pojawiają się nie tylko na Amidze, więc z czegoś to wynika i na pewno nie ze "złego" FFSa ;) Zrób tak: włóż do Amigi normalny dysk, powiedzmy 2-3 GB i zobacz jak na się fajnie na nim pracuje. A jak się nauczysz więcej, włóż większy dysk (np. 80 GB) i zainstaluj np. OS3.9 (bo tam jest nowe scsi.device, nowy filesystem, nowy HDToolBox itd, a całość instaluje się dość łatwo - można to zrobić ręcznie, ale jest dośc skomplikowane, dlatego nie polecam na początek). Gwarantuję, że przy sprawnym sprzęcie w obu przypadkach nie będziesz miał takich "jazd" jak w kartami CF. Wszystko to piszę z praktyki, więc uwierz mi trochę ;) Instalowałem dyski "gigabajtowe" zanim jeszcze wydany był OS3.5, więc wiem o czym mówię. Poza tym w przyszłym roku pojawi się książka, która opisze m.in. właśnie te sprawy (mam na myśli prace Adama Zalepy), więc będziesz miał z czego korzystać :)
Ostatnia aktualizacja: 01.11.2013 22:11:10 przez Tom3k