[#1] Ciągłe wysypywanie się karty CF
Witam

Mam A1200 KS3.0.
Postawiłem WB na partycji 50MB a resztę podzieliłem na 3 równe partycje z karty CF 4GB KINGSTON (z kwiatkiem). Na kopiowałem gier i programów. Po kilku tygodniach coś kopiowałem. Po resecie ujrzałem info że jakiś tam blok nie da się odczytać. Komp z karty się nie odpalił. Włożyłem dyskietkę z WB i odpaliłem. Partycja z systemem poszła...
Sądziłem że ją sformatuję - nie da rady - tak samo jak ją skasować czy założyć od nowa.

No cóż, trudno się mówi.

Straciłem sporo czasu na kopiowanie, kopiowanie, kopiowanie... Dobrze że wszystko miałem poukładane na PC więc poszło w miarę sprawnie.

Znowu minęło trochę czasu i sytuacja się powtórzyła i cały ten cyrk robiłem od nowa. Teraz mam inną kartę 4GB sandiska i jest to samo.

Krew mnie zalewa jak tak może być że byle co i wszystkie dane są tracone (a przynajmniej dostęp do nich).

Szkoda że nie ma tam jakiegoś "normalnego" systemu plików, scandisków itp. narzędzi.

Można coś z tym zrobić?
[#2] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@11111olo, post #1

Maxtransfer ustawiłeś?
[#3] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@Jenot, post #2

Tak.

Nie da się nic zrobić aby od razu użyć jakiś normalny system plików zamiast ten dziadowski FFS?

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2013 16:40:32 przez 11111olo
[#4] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@11111olo, post #3

Z każdym następnym jest jeszcze gorzej. FFS możesz próbować chociaż naprawiać.. no i masz czym ;)
[#5] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@11111olo, post #3

Z moich doświadczeń powody mogą być dwa - brak ustawienia maxtransfer lub zimne luty pod gniazdem IDE na płycie. Słyszałem też o niekompatybilnościach niektórych kart CF ale osobiście używałem kilku Kingstonów i Sandiska Ultra i akurat z kompatybilnością problemów nie miałem.
[#6] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@11111olo, post #1

To nie jest kwestia "dziadowskiego" filesystemu, tylko problemow z kartami CF. Osobiście używałem kilka i nie było problemów, ale wiadomo, że bywają. Podłącz zwykły dysk, zrób standardowe ustawienia i sam zobaczysz, że o ile wszystko będzie sprawne (tzn. Amiga, kable do dysku i sam dysk), FFS będzie działał prawidłowo. Używałem tak latami dysków na Amidze i owszem bywały czasem problemy, ale w 95% wszystko dało się naprawić programami. Do naprawy masz wbrew pozorom sporo narzędzi, wejdź choćby na Aminet disk/salv. Z mojego doświadczenia polecam AmiBack Tools i DiskSalv. Nie raz naprawiłem nimi FFSa, a w większości były to zwykłe błędy walidacji, gdy przerwałem zapis na dysku resetem, czyli nic specjalnego. Poza tym możesz użyć PFS albo SFS. Tego pierwszego używałem kiedyś na Amidze i działał dobrze (wysypał mi się chyba raptem ze 2 razy), SFSa używam teraz na MorphOSie i też nie widzę problemów (nie wysypał mi się na razie w ogóle), poza tym są programy do naprawy, o ile pamiętam do PFSa jest nawet razem w archiwum instalacyjnym. Poza tym samego FFSa masz parę wersji, szczególnie są potrzebne, gdy masz dysk większy niż 4 GB. Ogólnie można się spierać z czego wynikają problemy na kartach CF, ale są z nimi problemy. A przy użyciu zwykłych dysków, do których obsługi kontroler w Amidze był projektowany, wszystko działa dobrze, a problemy pojawiają się rzadko.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2013 17:24:37 przez Tom3k
[#7] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@Tom3k, post #6

Czytając wypowiedzi 11111olo wychodzi na to, że jest jego regułą nazywać np dziadowskim wszystko czego nie rozumie lub co nie jest po jego myśli ok, racja
[#8] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@BULI, post #7

A co to jest "11111olo"?
[#9] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@11111olo, post #1

Znowu minęło trochę czasu i sytuacja się powtórzyła i cały ten cyrk robiłem od nowa. Teraz mam inną kartę 4GB sandiska i jest to samo.

Kartka długopis i z HDTB zapisujesz dane wszystkich partycji, jak sobie jakąś lub wszystkie rozwalisz to przepisujesz z kartki do HDTB i magicznie masz je z powrotem. Metodę trenowałem z powodzeniem w pracy, co ciekawe w domu gdzie nikt łapek nie wsadzał okazała się nie potrzebna, partycje nie znikały.

Pozdrawiam
[#10] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@BULI, post #7

Ja się po prostu dziwię, bo FFSa używałem wiele lat i awarie zdarzały się rzadko, a do tego prawie zawsze naprawiałem problemy jednym z kilku dostępnych programów. A tu nagle "Olo" pisze, że nie ma programów do naprawy dysków. Przecież są i to nawet niektóre na Aminecie :) A że problemy występują na róznych kartach CF to na PPA wiele razy już było pisane, więc chyba łatwo skojarzyć jedno z drugim ;) Poza tym nawet pecetowcy wiedzą, że karty pamięci lubią się sypać, jeśli używa się ich na adapterach do IDE. Niektórzy nawet piszą o sypaniu się dysków SSD, chociaż ja tego nie zauważyłem, a miałem już kilka takich dysków. Ale w starych czasach to było często spotykane: coś się dzieje na Amidze - "dziadowska" Amiga, coś się dzieje na pececie - uszkodzony komputer ;)

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2013 18:56:18 przez Tom3k
[#11] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@Tom3k, post #10

Ja bym jeszcze dodał od siebie że FFS to wbrew pozorom szalenie bezpieczny system plików (porównując np do NTFS), tutaj po quickformacie można w kilka minut przywrócić cały dysk do życia, bez kopiowania danych na inne partycje, tracenia atrybutów czy nazw plików...

Oczywiście to chyba jedyna jego zaleta, ale za to jak wielka :)
[#12] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@RadoslawF, post #9

Kartka długopis i z HDTB zapisujesz dane wszystkich partycji, jak sobie jakąś lub wszystkie rozwalisz to przepisujesz z kartki do HDTB i magicznie masz je z powrotem.

Ja tak zrobiłem 16 lat temu i tą kartkę mam nadalpomysł Tyle, że do dysku twardegopomysł Raz mi się przydałaOK
[#13] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@Tom3k, post #6

Dokładnie. Ja do tematu kart CF jako dysków pochodziłem kilka razy - zawsze źle to się kończyło. Z twardymi dyskami nigdy nie miałem większych problemów, a jak takowe były, to łatwo i szybko udało się wszystko odzyskać stosując opisaną tu przez RadoslawF metodę na "kartkę". Polecam przesiąść się na twardy dysk.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2013 21:09:03 przez gorzyga
[#14] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@gorzyga, post #13

Kiedy ta metoda zadziała i na karty CF, dla systemu i oprogramowania nie ma różnicy między HD a CF. Inna sprawa że w moich Amigach partycje nie znikały, a CF w roli dysku testuje w A1200 z Blizzardem 040 i też nic nie znika. Działa prawie jak dysk tylko wolniej.

Pozdrawiam
[#15] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@Tom3k, post #10

FFS jest najlepszy a skoro tak to po co wymyślali SFS i inne?
[#16] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@11111olo, post #15

Nie mówię, że jest najlepszy, każdy filesystem ma swoje plusy i minusy, kwestia oceny. Nowe filesystemy były tworzone głównie dlatego, że FFS nie był przez długi czas aktualizowany, a ludzie chcieli wyeliminować problemy z walidacją dysku oraz zwiększyć maksymalną ilość znaków w nazwach plików, co stało się problematycznie przy wymianie danych z pecetem, gdy pojawił się FAT32 i NTFS. Doszły też sprawy związane z możliwością obsługi większych partycji oraz ogólnie dużych plików (czyli objętości liczone w giga- i terabajtach), choć tu musiał być też zaktualizowany scsi.device i inne elementy systemu. Pozostałe sprawy to np. obsługa atrybutów sieciowych, czego też nie było w FFS. Potem FFS zaczął był aktualizowany i trochę podgonił nowoczesne standardy. Więc mamy teraz wybór, ale nie odważyłbym się powiedzieć, ktory filesystem jest najlepszy, to zależy jakie kryteria przyjmiesz. Jeśli przyjmiesz np. bezpieczeństwo danych to FFS stawiam wysoko - rzadko zdarzają się poważne awarie i są skuteczne narzędzia do odzysku danych. Z punktu widzenia szybkości transferu danych - szczególnie przy małych plikach - FFS jest dużo wolniejszy niż choćby PFS. Nie znajdziesz ideału. Niestety na kartach CF zdarzają się problemy i najlepiej używać zwykłych dysków. Zresztą na pececie też raczej nie używasz karty CF jako dysku - ja kiedyś próbowałem w starym komputerze w WIndows 98 i też pojawiły się problemy. Nie jestem pewien z czego to wynika, ale jak dla mnie jest to kwestia innej organizacji danych na karcie pamięci oraz ew. problematyczności adapterów CF. Fakt, że problemy pojawiają się nie tylko na Amidze, więc z czegoś to wynika i na pewno nie ze "złego" FFSa ;) Zrób tak: włóż do Amigi normalny dysk, powiedzmy 2-3 GB i zobacz jak na się fajnie na nim pracuje. A jak się nauczysz więcej, włóż większy dysk (np. 80 GB) i zainstaluj np. OS3.9 (bo tam jest nowe scsi.device, nowy filesystem, nowy HDToolBox itd, a całość instaluje się dość łatwo - można to zrobić ręcznie, ale jest dośc skomplikowane, dlatego nie polecam na początek). Gwarantuję, że przy sprawnym sprzęcie w obu przypadkach nie będziesz miał takich "jazd" jak w kartami CF. Wszystko to piszę z praktyki, więc uwierz mi trochę ;) Instalowałem dyski "gigabajtowe" zanim jeszcze wydany był OS3.5, więc wiem o czym mówię. Poza tym w przyszłym roku pojawi się książka, która opisze m.in. właśnie te sprawy (mam na myśli prace Adama Zalepy), więc będziesz miał z czego korzystać :)

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2013 22:11:10 przez Tom3k
[#17] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@Tom3k, post #16

większych partycji oraz ogólnie dużych plików

Oczywiście chodziło mi o wszystko na raz: duże dyski, partycje i duże pliki :)
[#18] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@RadoslawF, post #14

Ależ ja oczywiście wiem, że ta metoda zadziała na każdy napęd, który przez Amigę jest traktowany jako twardziel... Ja z CFkami miałem różne jazdy, albo znikające partycje, albo problemy z zawieszaniem się i z kopiowaniem plików - ogólnie zniechęciłem się do nich.
[#19] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@Tom3k, post #16

Mam jakiś wyjący 3GB i dlatego od początku chciałem CF aby tego nie słuchać.
Planuje zmianę KS na 3.9. Czy w takim wypadku coś to zmieni?
Nie mam zamiaru stawiać os.39 bo dla mnie to za wolno działa.
[#20] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@11111olo, post #19

Kup jakiś paro-gigabajtowy dysk 2,5", kosztują grosze, a spokojnie trafisz w miarę cichy. OS3.9 działa na Kickstarcie 3.1, ale jeśli nie chcesz używać OS3.9 to nie ma sensu zmieniać.
Widziałem, że masz KS3.0, więc najlepiej na tym zainstalować OS3.1 i będzie dobrze. Podmiana KS na nowszy nie jest nawet wskazana w takiej sytuacji, nie ma co kombinować, tym bardziej, że oryginalnie nikt nie podmieniał samej kości - instaluje się tylko aktualizacje programowe. OS3.1 powinien mieć KS3.0 lub 3.1 w kości, a OS3.5/3.9 - KS3.1+aktualizacje, które robi system (i tu można ew. zaprogramować nowy KS).
Problem będzie tylko wtedy, gdy będziesz chciał używać dysku większego niż 4 GB, tzn. będziesz musiał zainstalować update'y ręcznie (m.in. scsi.device i inne) i to sprawia ludziom kłopoty (chociaż to nie jest nic trudnego, trzeba dopisać pare linijek do startup-sequence i wgrać parę nowych plików - a wszystko jest opisane w pliku readme), ale na razie nie musisz się tym przejmować.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2013 10:39:47 przez Tom3k
[#21] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@11111olo, post #19

Moim zdaniem, problemem obsługi kart CF w Amidze 600/1200 nie jest wersja KS, czy systemu, tylko samego kontrolera. Zobaczmy kiedy on był zaprojektowany - rok 1990 - 1992. I jakiej pojemności były wtedy karty Compact Flash. Otóż nie było wcale gdyż Wikipedia podaje, że powstały w roku 1994. I tu moim zdaniem pies jest pogrzebany. Niby jest to standard IDE, ale jak widać nie do końca kompatybilny ze starszymi kontrolerami. A dyski twarde to jest jednak inna bajka. To tak samo jest z PenDrive USB 2.0. Ileż to już razy zdarzyło mi się że wkładam taką pamięć w standardzie USB 2.0 do portu USB 2.0, a Windows krzyczy: To urządzenie może działać szybciej - działa tylko w standardzie USB 1.1. Głównie tak się dzieje przy nowych PenDrive i starszych płytach głównych czy starszych laptopach.

---------------------------------------------------------------------------

Myślę sobie jeszcze, że zamiast karty CF i adaptera, można by spróbować zastosować Disk On Module o większej pojemności, choć tanie one nie są, ale też może lepiej dostosowane do pracy ze złączem IDE w komputerze.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2013 11:34:41 przez gilban
[#22] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@gilban, post #21

Tanie nie są ale są jeszcze takie wynalazki jak przejściówki IDE-SD.

Ktoś to testował?

Jest jakiś sposób aby powiedzmy pierwsza malutka partycja była w FFS a reszta w FAT(FAT32)?
[#23] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@11111olo, post #22

Żaden problem, partycję pod FAT możesz sformatować bez problemu, tylko musisz zainstalować pakiet CrossDOS (najlepiej wersja 7 - była kiedyś komercyjna, teraz pewnie gdzieś jest do ściągnięcia), wtedy instalują się "sterowniki" do systemu pod FAT i w HDToolBoxie możesz wybrać filesystem pecetowy (to się chyba MSD/0 nazywa, o ile pamiętam). Ew. zobacz też tutaj:

http://aminet.net/package.php?package=disk/misc/fat95.lha

Tego z Aminetu nie używałem, ale według opisu też obsługuje FAT, więc powinno działać. W gołym OS3.1 masz tylko pliki do obsługi dyskietek pecetowych i bez obsługi np. długich nazw, co jest w nowszych pakietach.
Tylko uważam, że cały ten pomysł jest średni, bo jeśli nagrasz pliki amigowe na taką partycję (nie spakowane) to FAT nie będzie w stanie zapisać wszystkich atrybutów plików (typu RWED). Czyli do przechowywania danych w formie archiwum może być, ale w innym przypadku nie polecam. Mówię Ci - zainstaluj zwykły dysk 2,5" i zobaczysz, że nie będziesz miał problemów pod FFSem. Karty CF wywalają się ze względu na problemy z obsługą CF, a nie przez FFS. Polecam też poczytać serię artykułów na temat PFSa, które były publikowane ok. roku 2000 w Amiga Computer Studio (łatwo znaleźć, bo na okładce jest napis "PFS" wielkimi literami :) Osobiście używałem partycji FAT do przenoszenia danych, a resztę miałem w FFS i PFS. Takie rozwiązanie sprawdzało się na zwykłych dyskach, bo na CF i przez adaptery nie próbowałem.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2013 14:20:02 przez Tom3k
[#24] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@Tom3k, post #23

To już lepiej 3,5" bo w towerce to żaden problem.
[#25] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@11111olo, post #24

Jak w towerce to pewnie :) Tylko dyski 2,5" potrafią być dużo cichsze, szczególnie od starych 3,5", dlatego tak proponowałem.
[#26] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@altcomputing, post #11

Ja bym jeszcze dodał od siebie że FFS to wbrew pozorom szalenie bezpieczny system plików (porównując np do NTFS)

W NTFS nie siadzie Ci partycjonowanie, jesli zrestartujesz/wylaczysz komputer podczas zapisu.
[#27] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@F7sus4, post #26

Byś sie zdziwil ile takich przypadków mam na serwisie.
oczywiscie rozsypuje sie FS a nie partycje.
[#28] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@Tom3k, post #25

Nie zmieniałem karty ale w pewnym momencie ni stąd ni z owąd system jak by się przymroził i wyskoczyło guru 80000004 i problem z DH0. Chyba ten czytnik jest do d*** bo sprawdzałem już 3 różne karty i na każdej dzieje się to samo.

Wiem że była mowa o dysku ale mam same złomy co pracują jak silnik odrzutowca ;)
[#29] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@11111olo, post #28

Ja mam Sandiska III 4GB i pięknie zaiwania na A1200 i zaiwaniał na A600. Tradycyjny FFS.
Z drugiej strony mam Sandiska 2GB i ten za cholerę nie idzie :/
[#30] Re: Ciągłe wysypywanie się karty CF

@11111olo, post #28

Spróbuj inny czytnik, ja mam taki kątowy z Allegro w A600 i karta Kingston 4GB działa bez problemu. Ale i tak wolę dysk ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem