kategoria: Sprzęt
[#1] Nullmodem i dwie Amigi
Chciałbym sklecić kabelek nullmodem z myślą połączenia dwóch Amig ze sobą (do gier i może poprogramowania trochę portu serial). Dla pewności wolę się upewnić co do schematu. Otóż na stronie Amiga Forever, są różne wariacje nt. tego kabelka. Dotyczą one z grubsza łączenia PC i Amigi (w celu transmisji danych). Czy te schematy są aktualne również w przypadku łączenia dwóch Amig ? Mam na myśli schemat "DB-25 connectors on both ends". Ziarnko niepewności zasiał we mnie rozkład pinów kabelka nullmodem jaki znalazłem w pewnej starej książce do programowania (dokładnie w "Advanced System Programmer's Guide"). I teraz pytanie, który schemat jest poprawny ?
[#2] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@MarX, post #1

Jak chcesz polaczyc dwie Amigi ze soba to przypuszczalnie skorzystasz z Pronet lub Sernet
Skorzystaj z takiego kabla jaki podany jest w dokumentacji do tych programow.

Jesli kilka wersji nullmodem w zaleznosci od zastosowania
[#3] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@Norbert, post #2

pamiętam że do wielu gier wystarczało 3 żyły do rs232:
2-3
3-2
7-7
tak można latać np w F-16 Combat Pilot łącząc A500 z Atari ST.
[#4] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@Norbert, post #2

Dzięki za odpowiedzi, ale tak jak wspomniałem wcześniej, nie zamierzam korzystać z Pronetu, ani Sernetu. Chodzi o gry (np. Lotus) oraz programowanie komunikacji na porcie serial (na jakimś podstawowym poziomie). Czy istnieje jakiś konkretny, uniwersalny schemat kabelka, który spełni oba te kryteria i nie zrobi "kuku" żadnej z Amig ?
[#5] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@MarX, post #4

Nie Pronet tylko Parnet, słowo Sernet jak i Parnet pochodzą od nazwy portu jaki chcesz użyć do komunikacji, czy szeregowy serial, czy równoległy Parell. Skoro zależy Ci na na porcie serial, to raczej będziesz korzystał z sernet'u. Na początek do nauki dobry jest Amos, bo jest łatwy i jest doby i ma przykładowy komunikator przez port serial.
[#6] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@ryshard, post #5

PRONET - najpierw sprawdz a potem pisz !!!
[#7] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@Norbert, post #6

ParNet kolego ParNet
[#8] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@selur, post #7

"Cisza Panowie"
dr Miodek :) - joke, no offence

Pronet to oprogramowanie pchające dane przez nullmodem, czyli serial, podobnie do sernet. Można o tym przeczytać w zasobach [url=www.ppa.pl/programy/siec-pronet-minilan-tanim-kosztem.html]ppa[/url].

Parnet to oprogramowanie przepychające dane po LPT, czyli parallel port.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 17:06:04 przez gegu

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 17:06:31 przez gegu

3. edit, a link i tak nie działa. Poddaję się.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 17:07:45 przez gegu
[#9] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@gegu, post #8

http://www.ppa.pl/programy/siec-pronet-minilan-tanim-kosztem.html
Nie wiem czy o to ci chodziło?
Pierwszy raz działającego linka wstawiłem. Właśnie się naumiałem i teraz takie będę robił.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 20:05:00 przez ZbyniuR
[#10] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@gegu, post #8

watek jest o tym kablu i oprogramowaniu do niego, czy o pchaniu danych?

Wlasnie probowalem znalezc moj kabel do polaczenia dwoch Amig i narazie nic...gdzies go wcielo.
Ale na pewno gdzies go musze miec, bo kiedys gralismy w "Lotusa 2" na 4 osoby. Jesli mi sie uda znalezc, to sprawdze jak sa polaczone kabelki.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 20:49:40 przez selur
[#11] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@selur, post #10

Selur.
Watek jest o porcie szeregowym i jego oprogramowaniu.
Poczytaj pierwszy post.
A ty wyskakujesz z Parnetem.
Czytaj ze zrozumienieniem, a dopiero potem odpisuj
[#12] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@ZbyniuR, post #9

Pierwszy raz działającego linka wstawiłem. Właśnie się naumiałem i teraz takie będę robił.

Chwała Tobie za to pokłony :)
[#13] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@Norbert, post #11

A zgadza sie faktycznie pomylilem kable. Kolega MarX chcial zrobic kabel do grania na 2 amigi, czyli faktycznie sernet/null modem, bo wiekszosc gier nie obsluguje parnetu.

"Watek jest o porcie szeregowym i jego oprogramowaniu"
no wlasnie nie do konca, bo kolega chcial kabel do portu serial a ty wyskoczyles z Pronetem, a Pronet to nie nazwa kabla, stad tez dodatkowe zamieszanie.
Odnoszac sie do nazwy pisalem ParNet, bo on i SerNet to nazwy kabli a o pakietach sieciowych mowy w poscie nr 1 nie bylo OK
[#14] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@selur, post #13

Ty znowu jestes w błędzie i wprowadzasz zamieszanie.
Nazwy kabli to nullmodem (port szeregowy) i laplink (rownolegly).

Moje odpowiedzi były na temat kabla szeregowego do polaczenie dwoch Amig.
Polecalem zastosowac kabel opisanego w dokumentacji.

Ty wyjezdzasz z Parnetem.
Jeszcze raz napisze.
Czytaj ze zrozumieniem.
Pytaj sie wujka Gugl przed odpowiedzią jesli Twoja wiedza na dany temat jest niewystarczająca.
[#15] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@Norbert, post #14

Flamewar alert: RED CODE!

czerwona kartka
[#16] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@F7sus4, post #15

Flamewara nie bedzie bo juz wczesniej napisalem, ze pomylilem rodzaj kabla rownolegly z szeregowym a reszty juz nie czytam ;)
[#17] Re: Nullmodem i dwie Amigi

@F7sus4, post #15

Hmm... nie wiedziałem, że nawet z tak mało "zapalnego" tematu można ukręcić flame'a (a wystarczy przecież tylko czytać ze zrozumieniem ;)). A wracając do tematu to jak wiadomo, najciemniej zawsze pod latarnią.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2013 14:08:57 przez MarX
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem