W związku z tym, że otrzymuję pytania na priva odnośnie szczegółów - oto i one, jako że nie zamierzam robić z tego tajemnicy i rozkręcać jakichś biznesów. Konstrukcja jest banalnie prosta - poszedłem tutaj totalnie na łatwiznę. W skład przejściówki wchodzi Arduino (w moim przypadku Nano, bo mam kilka pod ręką i prościej je zaprogramować, ale równie dobrze może to być Pro Mini - na eBayu jakieś 2,5$ w tym przesyłka), kabel z gniazdem do pada (obciąłem z przedłużacza do pada, który wylicytowałem na eBayu za 0,85$ w tym przesyłka; standardowa cena około 2$) oraz kabel do Amigi (można zrobić samemu, ale ja chciałem mieć zgrabną, małą wtyczkę, żeby zmieścić 2 obok siebie w mojej A600, więc zamówiłem w MATTcie - 3 zł za 9-żyłowy przewód z wtyczką + 9 zł przesyłka). Nic więcej nie potrzeba (no ewentualnie obudowa, ale tym się będę martwił później - coś się zaadaptuje).
Kod dla Arduino jest też stosunkowo prosty, podstawa to biblioteka
Arduino-PS2X. Główny mój wkład to trywialny algorytm zamiany współrzędnych joysticka analogowego na podstawowych 8 kierunków.
Jak skończę poprawki, to udostępnię kod.
Nie zamierzam raczej rozkręcać żadnej masowej produkcji, bo nie mam na to za bardzo czasu, a poza tym konstrukcja jest naprawdę banalna. W razie problemów służę pomocą.
Czekam na ewentualne sugestie dotyczące funkcjonalności - na razie jedyne co wymyśliłem to włączanie autofire np. za pomocą SELECT, ale pytanie z jaką częstotliwością? Ewentualnie można zrobić tak, że np. krzyżyk to fire pojedynczy, kółko autofire wolny, kwadrat autofire szybki lub coś w ten deseń.
Poza tym mam jeszcze jedno pytanie do osób zorientowanych w grach dla Amigi: czy jakakolwiek gra wykorzystuje drugi przycisk FIRE joysticka? Bo można go też zmapować pod jakimś przyciskiem pada, o ile jest do czegokolwiek potrzebne.
Tak się teraz rozmarzyłem, że fajnie byłoby się też podpiąć pod taśmę klawiatury, żeby np. zmapować na padzie klawisze typu spacja, czy tab (myślę tutaj o Flashbacku).