[#1] Adapter do kontrolera Playstation
Czy może ktoś posiada i może udostępnić, względnie wie gdzie można znaleźć plik PSjoy.zip z tej, nie funkcjonującej już strony (ewentualnie jakąkolwiek inną dokumentację tego projektu)?
[#2] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #1

Był by czad gdyby dało się podłączyć bezprzewodowe pady od xbox 360 do amigi a na jednym analogu zrobić emulację myszki. To by było coś!
[#3] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@dar02, post #2

No właśnie ten projekt to coś takiego, tylko po kablu. Mam już dość moich starych zacinających się joysticków i wymyśliłem sobie, że użyję pada od PS2, który wala się po domu. No i szukając inspiracji znalazłem ten projekt - gdyby ktoś posiadał do niego dokumentację, to nie musiałbym od nowa wymyślać koła.
[#4] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #3

Tu masz podobny projekt:
http://aminet.net/package/docs/hard/appe_v32

ale bez emulacji myszki
[#5] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@dar02, post #4

No właśnie chodzi mi głównie o emulację myszki. Bo chciałbym obsługiwać gry jednym kontrolerem. Niby to jest proste do zrobienia, ale podejrzewam, że odpowiednie skalibrowanie konwersji wychyleń joysticka analogowego na ruchy myszy, tak żeby to było wygodne w użyciu może wymagać trochę prób i jeśli jest jakiś gotowiec, to byłoby świetnie, bo nie mam za dużo czasu na eksperymenty. Leniwy jestem.
Ja wyobrażam to sobie w ten sposób: lewy joystick analogowy jako joystick amigowy (też tutaj trzeba się pobawić z odpowiednim progiem czułości), dodatkowo krzyżak jako joystick do użycia w grach gdzie nie są potrzebne skosy, prawy joystick analogowy jako myszka, przyciski L1/2 i R1/2 jako przyciski myszy i przyciski options i start do przełączania jakichś funkcji (ustawienia czułości?) i włączania autofire.
[#6] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #1

Jeśli ktoś ma dość joysticków to na Allegro za dwie dychy kupi najlepiej sprzedającą się 8bitówkę z tysiącami gier na pokładzie + 2 pady o kształcie jak były w PSX z wtyczkami jak do Amigi. :)
http://allegro.pl/gra-telewizyjna-pegazus-pegasus-pistolet-i3743211438.html
a jak wolisz czarne to
http://allegro.pl/gra-telewizyjna-funstation-3-pistolet-pegasus-i3746553789.html
[#7] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@ZbyniuR, post #6

Rozważałem coś takiego, ale według mnie sterowanie czymś takim (chodzi mi o krzyżak), głównie jeśli chodzi o kierunki pośrednie nie jest wygodne. Mam boomeranga z matta i nie potrafię tym grać.
[#8] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@ZbyniuR, post #6

ZbyniuR, jeśli się mogę wtrącić, myślę że chodzi Ci o pady do pod pasowania do Ami, tak więc od razu mówię nie zadziała. Wykopałem u siebie pada od Segi MD (jakaś podróbka), bez żadnego kombinowania lata super:). W padach od pegaza jest układ scalony dodatkowo steruje-Start/select. A najlepiej zrobić przeróbkę z pada od PS1 , trochę lutowania i pod każdym przyciskiem masz co chcesz. Na przykład: Góra(masa+zielony)- na padzie X, skosy na L1,L2. Za parę groszy masz wypasionego pada.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2013 12:42:38 przez rcRAZOR
[#9] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@rcRAZOR, post #8

Rozumiem, że jakoś szeregowo sygnały puszcza. Ale to i tak łatwo przerobić z jednego przynajmniej. Mam nadzieję że kabel ma te ze 6 żyłek minimum. Oby i piny we wtyczce były z metalem a nie tylko plastikowe dziurki, to wystarczyłoby właściwą żyłkę dolutować w padzie do właściwych miejsc przy gumkach z pominięciem tego scalaczka w nim i już. :)

Może ktoś miał już z tym do czynienia i wie ile w tym kablu jest żyłek i czy konieczne piny 1234 (kierunki) 6Fire i 8Masa mają podłączoną jakąś żyłkę? Bo zmienić kolejność żyłek w padzie to pikuś jest.

Można by też kierunki góra i dół oprócz do krzyżaka podłączyć do właściwych przycisków jako gaz i hamulec pod prawy kciuk by samochodówki sterowało się tak jak w PSX. A prawo lewo także pod te przyciski z tyłu pada L1 i R1. Nigdy nie wiadomo w jakiej grze okaże się to wygodniejsze od krzyżaka. ;)

A co do trudności w uzyskaniu skosów. Fakt w niektórych padach wymaga to poprawienia kształtu tego krzyżaka, po prostu trzeba nieco wyobraźni przestrzennej i zręcznego posługiwania się pilniczkiem lub nożem. Lub podłożyć coś między krzyżak a gumkę by już płytsze wciśnięcie kierunku kontaktowało. Np kilka warstw byle jakiej naklejki i tak precyzyjnie to ustawić by działało jak marzenie. Ja tak kilka poprawiałem by skosy wchodziły bez nerwów i bez męczenia kciuka. :)

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2013 13:11:39 przez ZbyniuR
[#10] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #5

Taki adapter musialby byc podlaczony jednoczesnie do portu myszy i joya , aby zrealizowac to czego oczekujesz.
[#11] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@Norbert, post #10

Nie musiałby. Porty w amidze nie służą osobno do obsługi myszy i joya, OBA mogą obsługiwać dowolne z tych kontrolerów.
Używanie obu portów na raz w większości gier byłoby niemożliwe z racji że są one zaprogramowane dla pojedynczego gracza który gra albo na tym albo na tym, a w innych spowodowało by przełączanie się na drugiego gracza.

Co seldon chce osiągnąć to bezproblemowe przełączanie się w tryb sterowania myszą lub joyem, co nie byłoby do końca użyteczne w wielu grach, ale można np. załadować Workbench, udawaną "myszką" odpalić jakąś gierkę WHDLoad dla pojedynczego gracza, i tym samym kontrolerem potem grać w nią na krzyżaku pada. Zakładając że gra wymaga by w tym samym porcie był joystick.

Miałem coś takiego podobnego, taki auto przełącznik myszka/joy tylko podłączałeś oba do portu i nie trzeba było zmieniać za każdym razem jak gra wymagała joya.

Inna sprawa jeśli gra używa myszki i joya, wtedy w drugim porcie musiałby go mieć podłączonego, lub ten adapter musiałby mieć jakiś mechaniczny przełącznik.
Miałem kiedyś taki joypad którego podłączałeś do obu portów joya i mogłeś się przełączać, do dziś nie wiem na wuj to komu by było potrzebne skoro można podłączyć drugi joy, ale można. ;)

Na piecu jest taki bardzo fajoski program o nazwie Xpadder który właśnie umożliwia coś takiego programowo, podłączam sobie pada od plejaka przez przejściówkę USB i mam na krzyżaku zdefiniowane kursory na klawiaturze, na analogowej gałce ruchy myszki, itp, itd.
Można z kanapy oglądać filmy i sterować właściwie wszystkim w Windowsie.

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2013 22:40:43 przez Shoonay
[#12] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@Shoonay, post #11

To musialby czy nie :)
Wedlug mnie adapter musialby byc podlaczony do obu portow, aby bez dodatkowego przelaczania obslugiwac joya i mysz
[#13] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@Norbert, post #12

Nie musiałby.
Musiałby za to zrobić sobie 2 takie adaptery, lub podłączyć normalny joystick do drugiego portu.
W końcu jedyną chyba grą która obsługuje myszkę w porcie #2 są Settlersy w trybie na dwóch graczy (może jeszcze Lemmingi), natomiast MASA gier wymaga joya w porcie #1.

Zbudowanie interfejsu tak żeby zajmował 2 porty i obsługiwał tylko myszkę z pierwszego i joy z drugiego moim zdaniem mija się z celem.
Co jakby chciał zagrać na 2 graczy?
Co jakby gra wymagała że w miejscu myszki był joystick?
Co chwilę się przełączać? Bez sensu.

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2013 23:35:59 przez Shoonay
[#14] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@Norbert, post #10

Taki adapter musialby byc podlaczony jednoczesnie do portu myszy i joya , aby zrealizowac to czego oczekujesz.

To oczywista sprawa, tak to właśnie planuję.

Musiałby za to zrobić sobie 2 takie adaptery, lub podłączyć normalny joystick do drugiego portu.

I to jest oczywiste, ale po co robić dwa jak można zrobić jeden? Rozważam ewentualnie możliwość zrobienia w adapterze 2 wyjść (do obu portów Amigi), ale też 2 wejść (na 2 kontrolery) i obsługiwanie różnych konfiguracji do wyboru (myszka+joystick na jednym kontrolerze, 2 joysticki na 2 kontrolerach, itp), tylko nie wiem czy uda mi się jednocześnie obsługiwać 2 kontrolery. Zresztą, nie będę wybiegał za daleko w przyszłość, najpierw muszę zrobić jeden.

Zbudowanie interfejsu tak żeby zajmował 2 porty i obsługiwał tylko myszkę z pierwszego i joy z drugiego moim zdaniem mija się z celem.

Dlaczego? Zwykle gram sam, a jeśli zechciałbym podłączyć dodatkowo joystick zamiast myszki, to wystarczy że wyciągnę jedną z wtyczek adaptera i podłączę joystick. Bez adaptera trzeba by się przełączać w analogiczny sposób, więc nie widzę tutaj żadnej różnicy.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2013 01:11:27 przez seldon
[#15] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@Shoonay, post #11

Bardzo mnie zainteresowałeś tym Xpadderem bo marzyłem o czymś takim od dawna, a nie pomyślałem że już ktoś coś takiego zrobił. :) Ale próby ściągnięcia tylko mnie wkurzyły wszystkie znane mi stronki które kiedyś tego nie miały żądają by wpierw ściągnąć jakiś program do ściągania plików, a mam złe doświadczenia z takim ustrojstwem. No i wykrakałem pozamykał mi dziesiątki zakładek w przeglądarce, (nawet nie wiedziałem że instalery mają w sobie taką moc), a to były stronki czekające na przeczytanie, w niektórych przypadkach tygodniami. Zniknęły bez śladu, a odnalezienie tych starszych w historii to jak szukanie igły w stogu. :( A program i tak się nie ściągnął. Może ktoś poratuje linkiem do starszej a tym samym bezpłatnej wersji, a jednocześnie dość nowej by chodziła na Win7? Najlepiej na stronce gdzie nie trzeba wypełniać ankiet nim ci pozwolą coś ściągnąć. ;)

A propo wątku, tak na marginesie dodam że widziałem w necie fotki podłączonego pada od PS2 do Spectrum +2 jednocześnie do obu portów radości. Interfejs miał wielkość nieco wydłużonego pudełka od zapałek. Nie pamiętam opisu jakież to miało właściwości.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2013 06:04:54 przez ZbyniuR
[#16] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@ZbyniuR, post #15

Na stronach isnieje cos takiego jak "linki bezposrednie" ja sciagalem z chomikuj albo z dobre programy, nie pamietam.
[#17] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@ZbyniuR, post #15

Stare wersje Xpaddera musisz uruchamiać w trybie zgodności, przełączając chyba na Viśtę albo nawet XP, nie pamiętam, ale wiem że autor dał tu ciała z tym sprawdzaniem i wystarczyło się przełączyć.
Nie chce mi się teraz sprawdzać ale wersja z dobrych programów powinna działać, jak nie to... wiesz, chomik, torrenty, warezy i te sprawy ;)
[#18] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #14

Spoko, rób jak chcesz. ;)

Ja tylko ostrzegam że zależnie od tego jak będziesz odpalać gry i w jakie gatunki grać, MASA gier będzie chciała po Tobie żebyś wyciągnął myszkę i przełączył w jej miejsce joystick, a jakbyś miał adapter zgodny z myszką i joyem w jednym porcie a w drugim porcie sam joystick nie musiałbyś praktycznie w 99% gier.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2013 10:55:08 przez Shoonay
[#19] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@Shoonay, post #18

Nie bardzo rozumiem w czym widzisz problem? Możesz mi to wyjaśnić? Chyba standardowym rozwiązaniem jest to, że w 1 porcie jest myszka, a w drugim joystick i jeśli nie zamierzam grać na 2 graczy to wszystkie gry będą działały przy takiej konfiguracji? A jeśli będę chciał podłączyć drugi joystick to po prostu odepnę wtyczkę z 1 portu i podłączę tam joystick, albo podłączę do adaptera drugi kontroler?
[#20] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #19

Nie potrafię przytoczyć teraz konkretnych tytułów, ale sporo ich swego czasu pod WHDLoad sprawdzałem i pamiętam że naprawdę wiele gier wymaga aby to właśnie w porcie myszki znajdował się joystick dla pierwszego/jedynego gracza.

Jak mówiłem, jeśli to dla Ciebie nie jest problemem, to spoko.

Widocznie gustujemy w różnych grach.
[#21] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@Shoonay, post #20

Nie ma najmniejszego problemu, żeby mój adapter wysyłał sygnał do portu 1 czy 2, mogę to np. przełączać przyciskiem Select na kontrolerze.
[#22] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #21

Nareszcie dzisiaj dotarły zamówione kabelki i mogłem przetestować mój adapter w praktyce. Kontroler z PS2 sprawdza się naprawdę świetnie jako joystick w Amidze. Prawdę powiedziawszy odkąd mam Amigę (czyli od roku) nie grałem dłużej niż 10 minut, bo męczyły mnie klasyczne joysticki (problemy ze skosami i w ogóle jakaś taka słaba precyzja). Mimo że mam Quickoshota, Pythona i Boomeranga, żaden mi jakoś nie pasował (pomijając fakt, że nie zawsze dobrze kontaktowały).
Natomiast analogowy joystick sprawdza się (przynajmniej w moim przypadku) idealnie i spędziłem ponad 3 godziny przy Lotusach, Xenonie, Superfrogu i innych grach.
A najważniejsze że adapter nie kosztował mnie prawie stówy (jak na Allegro). W zasadzie możnaby go złożyć za niecałe 20 zł - nie wiem skąd na Allegro biorą się takie ceny
Teraz muszę jeszcze zaimplementować emulację myszy i dodać wejście na drugi kontroler i ewentualnie jeszcze wejście standardowej myszki Amigowej (jeśli nie będę zadowolony z emulacji). Wtedy będę mógł działać w dowolnej konfiguracji bez przełączania czegokolwiek: mysz Amigowa + pad jako joystick, 2 pady jako 2 joysticki albo 1 pad jako jednocześnie mysz i joystick.
Zamówiłem jeszcze kontroler bezprzewodowy, jeśli będzie działał prawidłowo, to będę miał pełnię szczęścia szeroki uśmiech
[#23] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #22

Gratuluję i życzę powodzenia w dopracowywaniu projektu OK

Funkcje przycisków CD32 działają Ci?

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2014 10:36:42 przez BULI
[#24] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #22

Fajnym rozwiązaniem jest przyporządkowanie przycisku "kółeczko"(lub innego) jako "góra".
[#25] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #22

W związku z tym, że otrzymuję pytania na priva odnośnie szczegółów - oto i one, jako że nie zamierzam robić z tego tajemnicy i rozkręcać jakichś biznesów. Konstrukcja jest banalnie prosta - poszedłem tutaj totalnie na łatwiznę. W skład przejściówki wchodzi Arduino (w moim przypadku Nano, bo mam kilka pod ręką i prościej je zaprogramować, ale równie dobrze może to być Pro Mini - na eBayu jakieś 2,5$ w tym przesyłka), kabel z gniazdem do pada (obciąłem z przedłużacza do pada, który wylicytowałem na eBayu za 0,85$ w tym przesyłka; standardowa cena około 2$) oraz kabel do Amigi (można zrobić samemu, ale ja chciałem mieć zgrabną, małą wtyczkę, żeby zmieścić 2 obok siebie w mojej A600, więc zamówiłem w MATTcie - 3 zł za 9-żyłowy przewód z wtyczką + 9 zł przesyłka). Nic więcej nie potrzeba (no ewentualnie obudowa, ale tym się będę martwił później - coś się zaadaptuje).
Kod dla Arduino jest też stosunkowo prosty, podstawa to biblioteka Arduino-PS2X. Główny mój wkład to trywialny algorytm zamiany współrzędnych joysticka analogowego na podstawowych 8 kierunków.
Jak skończę poprawki, to udostępnię kod.
Nie zamierzam raczej rozkręcać żadnej masowej produkcji, bo nie mam na to za bardzo czasu, a poza tym konstrukcja jest naprawdę banalna. W razie problemów służę pomocą.
Czekam na ewentualne sugestie dotyczące funkcjonalności - na razie jedyne co wymyśliłem to włączanie autofire np. za pomocą SELECT, ale pytanie z jaką częstotliwością? Ewentualnie można zrobić tak, że np. krzyżyk to fire pojedynczy, kółko autofire wolny, kwadrat autofire szybki lub coś w ten deseń.
Poza tym mam jeszcze jedno pytanie do osób zorientowanych w grach dla Amigi: czy jakakolwiek gra wykorzystuje drugi przycisk FIRE joysticka? Bo można go też zmapować pod jakimś przyciskiem pada, o ile jest do czegokolwiek potrzebne.
Tak się teraz rozmarzyłem, że fajnie byłoby się też podpiąć pod taśmę klawiatury, żeby np. zmapować na padzie klawisze typu spacja, czy tab (myślę tutaj o Flashbacku).
[#26] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #25

Dlatego warto prócz pod strzałki kierunkowe pada kierunek joya góra i kierunek joya dół przyporządkować też do przycisków po prawej stronie (kółeczko kwadracik), wtedy np w ścigałkach samochodowych nie musisz dusić lewą ręką góry tylko prawą gaz , tak samo hamulec. W platformówkach gdzie skacze się kierunkiem góra skaczesz sobie też kółeczkiem etc. Warto to przemyśleć. Miałem kiedyś tak spreparowanego pada do amigi i było to rewelacyjne rozwiązanie, można było kierować klasycznie kierunkami lub posiłkować się prawą częścią pada. Różne tryby autofire to imo strata przycisku.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2014 13:09:16 przez pawelini
[#27] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #25

Tak jest trochę gier obsługujących 2 niezależne Fire. Pierwsze skojarzenie to Mortal Kombat II, Lion Heart.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2014 15:30:59 przez BULI
[#28] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@BULI, post #23

Funkcje przycisków CD32 działają Ci?

Możesz rozwinąć? Bo nie bardzo rozumiem...
[#29] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #1

Mam kolejne pytanie na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Na ile się zorientowałem, to sygnał kwadraturowy z myszki trafia do Denise i tam jest zliczany. Jaka jest minimalna długość impulsu, tak żeby został on poprawnie zarejestrowany? Czy 80-90 mikrosekund wystarczy?
[#30] Re: Adapter do kontrolera Playstation

@seldon, post #28

Ta przejściówka na Allegro pozwala używać pada od PSXa z CD32 (mapowanie jego wszystkich funkcji- 4 nizależne "fire", pause, TLeft, TRight).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem