kategoria: A500
[#1] AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart
Mam takie wejścia w odbiorniku (konkretnie projektor)

Kompozyt, S-Video, Component, HDMI, D-SUB,

Euro brak, modulatora bym chcial uniknąć jest jakaś szansa na takie połączenie j/w ?

jest opcja na hdmi przez konwerter, ale cena 200pln odstrasza.

Komputer to AMIGA 500
[#2] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@davero, post #1

Według moich informacji, to musiał byś sobie zrobić jakiś konwerter, tak czy owak. Najprostszą opcją jest jednak modulator, gdyż wyjście obrazu kompozyt w A 500 jest czarno-białe, a wyjście kompozyt z modulatora daje już kolor. Inna opcja to przeróbka modulatora, tak aby dawał obraz S-Video link do przykładowego opisu, czyli zabawa w elektronika. Również zamiana wyjścia RGB na component też wymaga stworzenia układu elektronicznego. Z drugiej strony, skoro się będziesz podpinał pod projektor, moim zdaniem gra nie jest warta świeczki.

Inna opcja to zakup chińskiego scandublera o którym już tu była mowa.

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2014 19:54:45 przez gilban
[#3] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@gilban, post #2

chinczyk 150 konwerter hdmi 200 , więc dokładam troche i mam 600 z cf :P i po czinczu kolor
[#4] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@davero, post #1

Mozliwe, ze przez D-Sub uda się uzyskać obraz z Ami. Tam co prawda oczekiwany jest obraz o raczej wyższych wartościach synchronizacji poziomej (>30 kHz), ale niewykluczone, że obraz PAL z Amigi też przejdzie. Potrzebujesz stosowną przelotkę z Ami 23 pin Video do VGA.
[#5] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@wali7, post #4

http://www.ebay.pl/itm/COMMODORE-AMIGA-TO-PHILIPS-CM8833-MKII-RGB-MONITOR-LEAD-/390349278996?pt=UK_VideoGames_VideoGameAccessories_VideoGameAccessories_JN&hash=item5ae2a14f14&_uhb=1

takie cacko znalazłem.
[#6] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@davero, post #5

Niestety nie ten kabel, D-SUB w twoim projektorze to raczej standardowe gniazdo VGA typu D-SUB 15. Charakterystyczne w nim jest to, ze ma 3 rzędy pinów, a nie 2.
[#7] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@wali7, post #6

http://allegro.pl/projektor-benq-w1070-full-hd-uchwyt-kabel-hdmi-i3816505555.html

konkretnie ten
[#8] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@davero, post #7

Dokładnie, to jest DSUB15. Ja bym najpierw próbował z tym, bo lepszego obrazu nie otrzymasz.
Jeśli się nie uda, to pozostaje http://allegro.pl/amiga-modulator-a520-i3845023563.html . Z modulatora masz wyjście composite color, z tym że jakość obrazu nie jest powalająca.
[#9] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@wali7, post #8

Ten modulaor nie działa piszę, że sprzedają jaki zepsuty. Wiem, że nie powala taki kiedyś miałem 20 lat temu . Czyli próbować zrobić kabelek rbg amiga na dsub ? Podejmie się ktos tego . PC monitory maja takie wejścia.
[#10] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@davero, post #9

http://kipper2k.com/amigaforsale/svid01.jpg

jeszcze jest takie cacko
[#11] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@davero, post #10

To mogłoby być lepsze od modulatora.
[#12] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@wali7, post #11

a da sie wypuscic rgb amigi na component ? audio mnie nie interesuje puszczam po czinczach osobno
[#13] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@davero, post #12

Z tego co mi wiadomo, to nie za bardzo. Component to sygnał luminancji i dwa różnicowe sygnały koloru, Amiga nigdzie w środku nie generuje takich sygnałów, musiałbyś dorobić dodatkową elektronikę przerabiającą RGB na Component (albo kupić stosowny konwerter). Prościej wyprodukować z Amigi S-Video - nigdy sie w to nie bawiłem, ale na PPA było kilka dyskusji na ten temat i ludzie to robią. Poszukaj.

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2014 23:24:04 przez wali7
[#14] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@wali7, post #13

Ja już sklonny jestem iść ku modulatorowi. Chyba, że ktos by zrobił taką puchę jak ta na zdjęciu ???
[#15] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@davero, post #12

RGB na Component: to nie jest takie proste: tu masz link do angielskiego forum. Tam jest pokazane jak użytkownicy to tworzyli, ale prościej będzie kupić chińczyka, lub poczekać aż ktoś będzie sprzedawał sprawny modulator, albo jak pisałeś kupić A 600, no niestety. Standard EURO RGB, to nie jest to samo Component Video.
[#16] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@gilban, post #15

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=183

jeszcze cos takiego znalazlłem, ale czy projektor obsluży 15khz nie wiem ...

z drugiej strony wyłumaczcie mi skoro obraz z rgb amigi i idzie na euro i jest kolor, a jest to sygnal analogowy.Tto czemu nie zadziała jak założe adapter euro - rca/s video ?

http://allegro.pl/adapter-euro-3-x-rca-euro-i3796871644.html

po innych pinach idzie obraz ? Pytam jako laik.
[#17] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@davero, post #16

To z Allegro to jest prosty adapter Euro<>Composite. Eurozłącze ma m.in. sygnał Video (In oraz Out), czyli nic innego jak Composite. Gdy przez Eurozłącze idzie pełne RGB, to wtedy sygnał Video wykorzystywany jest jedynie do zespolonej synchronizacji. Gdy nie ma sygnałów koloru RGB, wtedy kolor dekodowany jest z sygnału Composite (jeśli ten kolor jest w nim zakodowany... bo nie musi). Nie pamiętam czy w A500 na wyjściu CSYNC jest sygnał Composite, czy tylko sygnały synchronizacji, jednak nie ma to znaczenia - A500 wogóle nie produkuje kolorowego composite, tylko mono. Więc w najlepszym przypadku po podpięciu tej przelotki do A500 otrzymasz obraz czarno-biały (a w gorszym czarny ekran). I dźwięk stereo.
Component też zawiera sygnał mono composite, zwany Luma. Kolor jest zakodowany w dwóch sygnałach różnicowych koloru Pb/Cb i Pr/Cr. Nie da się prosto (czyli bez podłączenia odpowiedniego konwertera... to nie jest tylko kabel!) przerobić sygnału RGB na Component (na Composite kolor zresztą też nie).
W twojej sytuacji niezłym rozwiązaniem byłby konwerter Amiga RGB>>S-Video. S-Video to dosyć fajny standard, obraz jest dosyć ładny (niebo a ziemia w porównaniu do Composite color). A od strony technicznej to coś jeszcze innego niż Component: jeden sygnał Luma (taki sam jak w Component) i drugi Chroma. To wszystko. :)
Reasumując - to pudełko od kippera za 35$ powinno rozwiązać wszystkie Twoje problemy.
Chociaż jak pisałem wcześniej - niewykluczone, że sygnał RGB po podpięciu do D-SUB w Twoim projektorze zadziała. Jeśli tylko złącze to nie jest ograniczone do trybów VGA, a dopuszcza sygnał PAL/NTSC, to będzie działać. Najpierw bym to sprawdził.

PS. Jak widzę, zalinkowałeś własnie taki kabel do podpięcia RGB ami do D-SUB OK ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 21:42:10 przez wali7
[#18] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@wali7, post #8

Z tego da się uzyskać S-VIDEO lub YUV.
[#19] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@wali7, post #17

Nie chodzi o projektor ? TV tez maja d-sub, monitory też, więc jeśli działą komuś na nowym monitorze to na tv czy projektorze też pójdzie.
[#20] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@davero, post #19

TV też mają scart ;)
[#21] Re: AMIGA 500 połączenie obrazu inne niż scart

@11111olo, post #18

S-Video tak, z Component to nie wiem. Najlepiej kombinować z RGB, jeśli tylko jest taka możliwość.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem