kategoria: A600
[#1] Amiga Commodore A600 - pytań kilka
Witam wszystkich forumowiczów.

Podczas wymiany mebli w mieszkaniu mojej babci, które opuściłem kilkanaście lat temu znalazłem moją Amigę A600. Podczas przetrzepywania kolejnych szafek uzyskałem następujący zestaw:

- Amiga Commodore A600 w bardzo dobrym stanie z plastikową pokrywką
- biały zasilacz Commodore Power Supply A600
- kabel Amiga - monitor
- dwa Joysticki Quickshot QS-130F
- książki:
* Amiga 600 - instrukcja obsługi (niebieska)
* Amiga 600 500+ - instrukcja obsługi (autor: R. Popławski)
* Amiga v.1.3 workbench v.2.0 dla komputerów typu Amiga 500, 500+, 600 i 2000 - instrukcja obsługi i poradnik użytkownika (biała z paskami niebieskim i czerwonym)
* User's Guide Amiga - Workbench 2.1
- dyskietki
* Kikstart v.1.3
* Amiga Fonts v.2.1
* Amiga Workbench v.2.1
* Amiga Extras v.2.1
* Locale v.2.1
* dwie bez naklejki których nie sprawdzałem :p
* podpisane długopisem
# Microprose soccer
# Arnie 2
# Cybernetix
# Prehistorik
# Dżjana Sisters
# Aqantic Game
# Prime mover (2 dyskietki)
# Creatures (2 dyskietki)
# Geografia Polski (2 dyskietki)
# Push over (2 dyskietki)
# Brian the lion (3 dyskietki)
* z naklejką
# Koło fortuny
# Dyna blaster
# Great Courts
# Jupiter's Masterdrive
# Leander (2 dyskietki)
# Bionix II
# Cygnus Ed
# Alderan (2 dyskietki)
# Das schmutzige Erbe
# Indianapolis 500

Po wstępnym sprawdzeniu sprzęt śmiga. Większości dyskietek jeszcze nie sprawdziłem, ale sprawdzę. Niestety nie udało mi się odszukać myszy i pistoletu, które musiały zostać wyrzucone. Nie wiem czy sama Amiga była jakoś modyfikowana, bo nie interesowałem się tym jako 6-7 latek, a i teraz pojęcia bladego nie mam.
Taki zestaw będę chciał sprzedać, ale najpierw chciałbym usłyszeć kilka odpowiedzi od specjalistów większych niż ja (czyli mających jakiekolwiek pojęcie na temat sześćsetki).
Po pierwsze - czy brakuje mi czegoś aby uzyskać "pełny zestaw" potrzebny do swobodnego użytkowania komputera?
Po drugie - jeśli zdecyduję się sprzedać sprzęt, jakiej kwoty mogę oczekiwać (mniej/więcej)?
Po trzecie - lepiej sprzedać cały zestaw czy oddzielnie książki, komputer, dyskietki etc...?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam,
Radek

PS: Mam nadzieję, że założyłem temat w dobrym dziale.
PS2: proszę nie wysyłać ewentualnych ofert kupna komputera - nawet jeśli przyniesie mi to stratę, to i tak mam zamiar utworzyć aukcję na Allegro.
[#2] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #1

cały zestaw wygląda tak:

Tym samym, chyba jednak nie mam kabla Amiga-Tv, bo z instrukcji wynika, że ten szary służył do czegoś innego. Bardzo proszę więc o podpowiedź, jaki kabel powinienem kupić aby podłączyć Amigę do tv i sprawdzić wszystko na spokojnie przed wystawieniem ;)
[#3] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #1

Za golasa z 200-300 zł.
Do pełni szczęścia trzeba by jeszcze sporo zainwestować jak choćby w dysk, 1MB chip, chociaż 4MB fast (o 020 czy lepszym procku nie wspomnę).
[#4] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #2

Jeśli chodzi o telewizor, możesz podłączyć pod gniazdo COMP. (to jest Composite) lub RF Modulator (zwykły kabel telewizyjny, analogowy oczywiście). Obraz powinien by z obu gniazd, przy czym Composite będzie lepszej jakości. Jest jeszcze gniazdo VIDEO (to jest analogowe RGB) i tu jest najlepsza jakość, ale musiałbyś mieć specjalnie zrobiony przewód, więc to odpada. Niezależnie od jakości sygnału sprawdzisz wszystko pod COMP. lub RF bez problemu.

Do podstawowego zestawu brakuje Ci chyba tylko myszki. Teoretycznie sprzedając oddzielnie poszczególne rzeczy zyskasz większą kwotę, ale z drugiej strony będzie trudniej sprzedać niż w zestawie. Co do ceny uważam, że Amiga 600 jest warta ok. 150-200 zł + dodatki, których nie było fabrycznie (czyli poza komputerem, zasilaczem, myszką i dyskietkami systemowymi). Ale tutaj każdy ocenia inaczej i ceny potrafią się bardzo różnić (widziałem ceny nawet ok. 400 zł za samą A600).

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 22:20:59 przez Tom3k
[#5] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #2

U nas dostaniesz między 300-400zł za to.
Zostaw sobie, może najdzie Cię ochota na retro-gierki to sobie pomłócisz :D
Dokupisz sobie mychę + kabel AV i masz gotowy zestaw. To nie są jakieś niebotyczne pieniądze/

ZACHOWAJ ją sobie :)
[#6] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@Tom Rain, post #5

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi.
Postaram się podłączyć kable i sprawdzić wszystko od A do Z, aby nie sprzedać komuś bubla.

Ochota na retro gierki mnie raczej nie najdzie, bo nie jestem amatorem gier komputerowych - ani retro, ani najnowszych. Poza tym za kilka miesięcy wyjeżdżam za granice naszej kochanej ojczyzny i na 99,99% nie wezmę ze sobą Amigi, a mam nadzieję, że komuś będzie jeszcze służyła przez lata
[#7] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@Tom Rain, post #5

U nas dostaniesz między 300-400zł za to.

Specjalnie go wkręcacie ?

Pozdrawiam
[#8] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@RadoslawF, post #7

Dokładnie, po tyle chodzą A1200. Realnie myślę, że może liczyć na kwotę między 200-300 zł.
[#9] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@Ender, post #8

Jaki kickstart ma ta Amiga? Wersja 37.350 potrafi byc 50-100 pln droższa od np 37.299 czy 37.300
Ewentualna aukcja powinna miec ta informacje.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 00:23:21 przez vojo
[#10] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@vojo, post #9

jak podlaczy to zobaczy na ekranie startowym :)
[#11] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@Ender, post #8

No od ręki to na pewno za 200 pójdzie ;)
Ja myślę że z tą literaturą i dyskietkami systemowymi chociażby to ja się skłaniam ku mojej wersji - tymbardziej, że dobrze to widać na a(u)kcjach na alledrogo :)

A za dojechaną mychę da 20-25zł i ma zestaw pomysł
[#12] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #1

Po drugie - jeśli zdecyduję się sprzedać sprzęt, jakiej kwoty mogę oczekiwać (mniej/więcej)?

15 000, jak nic!
[#13] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@Tom Rain, post #11

Myszy aktualnie na alledrogo nie ma, ale na fali powszechnego przekonania że wszystko co Amigowe jest wartościowe a co sam potwierdzasz swoją wysoką wyceną to za myszkę da raczej 50zł a nie 25zł, ewentualnie interfejs do podpięcia myszki pecetowej to 52zł plus wysyłka.
Zestawu jaki ma dzisiaj nie sprzeda napalonemu userowi wracającemu do Amigi i lat młodości czyli drogo tylko sprytnemu handlarzowi który dołoży brakujące elementy i sprzeda z zyskiem czyli sprzeda tanio.

Pozdrawiam
[#14] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #1

A600 specjalnie wielkiej wartości nie przedstawia, zresztą w Polsce jak jest wiadomo, każdy Amigowiec zaproponuje Ci taką cenę, żeby później sprzedać z dwukrotnym przebiciem. Zobacz sam - piszą, że taka A1200 jest warta 400 zł, a tutaj

http://allegro.pl/amiga-1200-blizzard1230-50-32mb-indivision-mk2-i3835601991.html

i co zatknało Was, polaczki

To co jest ciekawsze od samej A600 to dyskietka oznaczona jako "Dżajna Sisters", to bardzo rzadka gra (pozostało na świecie kilkadziesiąt egzemplarzy), ludzie są w stanie zapłacić 300 euro za wersję box, ale nawet ta Twoja sama dyskietka jest warta ze 100 funtów.

Zalookuj tutaj pierwszy post jak nie wierzysz
http://eab.abime.net/showthread.php?t=42071

Na Twoim miejscu zabrałbym grę "Dżajna" ze sobą do UK (chyba tam się wybierasz?), oczywiście uprzednio ją zabezpieczając w jakiś zip-loc bag (najlepiej z odsysanym powietrzem) do tego jakaś kasetka chroniąca przed rozmagnesowaniem. Sprzedasz ją bez problemu zagranicą w pierwszym lepszym punkcie z retro-kompami, ewentualnie wystawisz na AmiBay lub EAB w dziale Marketplace za okrągłą sumkę, podziękujesz później.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 10:35:24 przez charliefrown
[#15] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@charliefrown, post #14

Ja mogę wystawić A1200 za milion euro, co nie oznacza, że ją sprzedam. Link do aukcji pokazuje dobitnie, że ktoś kompletnie nie zna realiów. Spróbuj sobie skompletować taki zestaw z nowych rzeczy (poza A1200) to gdzie ci wyjdzie 3000? Poszukaj sobie w temacie ceny na ebay, ze znalazłem grę w boxie na amigę za 7000 zł. Chcesz mi wmówić, że nawet w UK ktoś da za to taką kasę? No chyba milioner ekscentryk.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 10:41:06 przez Ender
[#16] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@Tom Rain, post #5

Za 300-400 zł to tylko "chandlaże" sprzedają
Oczywiście, to za ile wystawi ją kolega seen_by_soho to jego sprawa.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 11:16:33 przez glichtanski
[#17] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@charliefrown, post #14

Wprowadzasz innych w błąd. Ceny tego sprzedawcy są z kosmosu a że nie sprzedaje nic rzadkiego czy poszukiwanego to albo je zmieni albo nie sprzeda.

I skąd założenie że za dyskietkę bez reszty kompletu (może nawet nieoryginalną) ktoś zapłaci cenę kolekcjonerską ?

Pozdrawiam
[#18] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #2

A ten kabel na tym obrazku jest nie od monitora, a od drukarki ze złączem LPT, czyli pasuje i do Amigi i do PC. Ale jak wcześniej trzeba mieć odpowiednią drukarkę
[#19] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #1

Jeśli Amiga jest sprawna to max 200zł, ja nie dałbym więcej jak 150zł.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 11:36:01 przez BULI
[#20] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@gilban, post #18

Mam jeszcze jedną prośbę - czy mógłby mi ktoś napisać konkretnie jakim kablem sie podlaczyc i wstawic link/zdjecie takowego? Chce sprawdzic te Amige a odwiedziwszy dzis chyba z 10 sklepow konp w Krakowie nikt nie byl w stanie mi pomoc :/

Co do ceny, nie oczekuje milionow... Wystawie ja zapewne z cena minimalna 100-150 zl.

Dzieki za info o grze, na pewno ja sprawdze, ale nie jade do UK, lecz zgodnie z kontraktem w troche mniej cywilizowany rejon swiata.
Pozdrawiam i dzieki za wszystkie odpowiedzi
[#21] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #20

A600 ma wyjscie composite video (cinch) wiec wystarczy Ci kabel cinch-cinch lub cinch-euro.
W zaleznosci jakie wejscie masz w TV
[#22] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@Norbert, post #21

Problem w tym, że wszyscy mi mówili, iż mogę dostać tylko 2 cinch do 3 cinch lub 3 do 3 lub 2 do 2 - nikt nie mógł mi sprzedać kabla zakończonego 1 cinchem. Chyba, że mogę podłączyć np 1 z dwóch?
[#23] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #22

Możesz podłączyć tylko jeden, ale jak masz wybór to kup kabel mający z obu stron 3 lub 4 chinche, podłączasz jeden do video a dwa do dźwięku, czwarty zostawiasz lub odrywasz jeśli jest taka możliwość.
Kabla Amiga RGB - Euro w sklepie raczej nie spotkasz, trzeba zrobić lub kupić na allegro.

Pozdrawiam
[#24] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@RadoslawF, post #23

Znalazłem kabel euro - 4 cinch, podłączyłem video in i otrzymuję fioletowy ekranik Amigowy z napisem 2.0 37.300 itd, po prawej wsuwająca się dyskietka i... pojawił się kolejny problem. Niby wszystko jest fajnie, ale włożyłem kilka dyskietek, ale za każdym razem chwilę pomyślał i snów wyświetlił ekran startowy. Mam rozumieć że jednak jest coś zepsute czy ja coś schrzaniłem?
[#25] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #24

Narzucają się trzy wyjaśnienia:

1. Stacja padła, albo wymaga regulacji (zdarza się)
2. Dyskietki padły (zdarza się, nawet częściej)
3. Wkładasz nie pierwszy dysk danej gry, tylko - powiedzmy - drugi albo trzeci. Ale wątpię, żeby o to tu chodziło.

Najlepiej zgadaj się z kimś z Krakowa na sprawdzenie sprzętu. Możesz też spróbować przygotować bootujący dysk twardy/kartę CF pod emulatorem Amigi i włożyć ją do środka Twojej A600, ale będzie z tym trochę kombinowania.
[#26] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@glichtanski, post #16

No oczywiście, że za tyle "chandlaże" sprzedają :P
Sama Amiga (z zasilaczem) oczywiście że warta jest koło 200zł, ale pozostałe elementy (jak chociażby oryginalne dyskietki 2.1, książki, joye) to podnoszą wartość - i to średnio 15-20zł za element.

Najlepiej będzie jak wystawi BCM i sam się przekona za ile pójdzie :)
[#27] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #1

daj link do aukcji jak wstawisz
[#28] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@avionik, post #27

Dam na pewno
Problem w tym, że nikt z Krakowa lub okolic nie odpowiada/nie ma czasu/nie zna nikogo kto mógłby pomóc, a ja jednak wolałbym wiedzieć co w trawie piszczy, nie sprzedając sprzętu w niewiadomym stanie. Serwisu Amigi chyba też nie uświadczę...
[#29] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@charliefrown, post #14

A600 specjalnie wielkiej wartości nie przedstawia, zresztą w Polsce jak jest wiadomo, każdy Amigowiec zaproponuje Ci taką cenę, żeby później sprzedać z dwukrotnym przebiciem. Zobacz sam - piszą, że taka A1200 jest warta 400 zł, a tutaj

http://allegro.pl/amiga-1200-blizzard1230-50-32mb-indivision-mk2-i3835601991.html

No po prostu gratuluję sprytnej inaczej manipulacji podbijania wartości gołej A1200 do rozszerzonej o sprzęt za 1000-1200zł i do tego ogólnie zawyżonej na cenie. 3000-3500zł to by mogła by być warta jakby miała na pokładzie MC68060 z PPC. Poza tym cenie rynkowej nie decyduje jedna wyśrubowana aukcja, tylko kilka zakończonych sukcesem sprzedaży aukcji w danym okresie czasu, na podstawie tego można wyliczyć jakąś średnią i się nią posługiwać, ja też mogę sobie wystawić A1200 za 10000zł, bo mi się tak podoba i też będziesz jej używał do zatykania polaczków, polaczku ? :)

Po drugie nie mąć człowiekowi głowy grą Giana Sisters i nie rób z niego idioty, bo nie ma oryginału tylko kopie, jak się przypatrzysz na zdjęciu to widać dyskietkę ze standardową naklejką i napisanym długopisem napisem "Dżiana sisters" (drugi rząd od lewej, 5 dyskietka od góry), do tego napisem błędnie, więc może pójdzie jako unikat ;).

A600 (goła) jeśli sprawna jest warta 150-250zł w zależności od chwilowej potrzeby rynku, choć zdarzają się niezwykle rzadkie kwiatki jak goła A500, która została wylicytowana za 700zł. Jesli kolega posiada rozszerzenie pamięci CHIP pod klapką (polecam sprawdzić) to cena rośnie, a jeśli ma akcelerator w środku to będzie przekraczać 2-3 razy cenę gołej A600.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2014 12:03:18 przez rafgc
[#30] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #28

nikt z Krakowa lub okolic nie odpowiada/nie ma czasu/

Tak jak Ci napisałem, u mnie marnie z czasem, swojej A600 nie odpalałem chyba z miesiąć. Gdybyś znalazł sprzęt ze dwa tyg wcześniej to było spotkanie pt. AmiWigilia w Kraku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem