[#1] Amiga 500/500+ i internet.
Witajcie,

Tak się ostatnio zastanawiam jak sprawić aby moja A500+ mogła skorzystać z dobrodziejstwa domowego internetu. Miejsce w switchu jest tylko gdzie ten kabelek wetknąć... :) ?

Po co mi to? Chciałbym buszować po Aminecie - chociaż tyle, a jakby się udało jakiś email wysłać to już w ogóle. Może jeszcze jakieś BBS działają :) ?

Taka Amiga 600 ma lepiej ze względu na port PCMCIA, a A500?

Teraz konkret. Mam do dyspozycji to co ma A500+ i dodatkowo kontroler z zewnętrzym SCSI. Oczywiście wolałbym coś na parallel lub serial, nawet jeśłi miałoby to nie za szybko chodzić. Procek standardowy 68000 2MB Chip i 8MB Fast. Może dla wielu z was to sztuka dla sztuki, ale chciałem się dowiedzieć czy ktoś coś takiego próbował, a może ma?

Od razu wykluczam podłączenie do internetu przez modem starego typu, bo nie mam go gdzie podłączyć - mam kablówkę z UPC ze stałym IP.

Pozdrawiam,

Azzorek
[#2] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #1

@Jenot robił nam ostatnio Plip boksa. Gdzieś był też cały wątek o konfiguracji. Sam go mam ale wstyd przyznać - nie miałem czasu go jeszcze odpalić nawet
[#3] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@_arti, post #2

O kurczę, czyli jest nadzieja. Przydałoby się info jak to działa - i najważniejsze, jaki sterownik i software to obsługuje. Jeśli to działa to kupiłbym - jakie koszty?

Pozdrawiam,

Azzorek
[#4] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #3

Jeśli dobrze pamiętam, to płaciłem coś około 120PLN. Odnośnie sterownika/działania - uderzaj do @Jenot. Na szybko znalazłem w emailach instrukcję do Miami, więc pewnie działa jak typowa sieciówka ;)
[#5] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #3

[#6] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@_arti, post #2

Zrób od razu upgrade do nowej wersji - teraz działa już jak zwykła sieciówka (wcześniej bardziej jako router). Instrukcja na stronie projektu, ewentualnie podeślij to Ci zupgrade'uję. Konfiguracja z nowym softem wygląda tak jak konfiguracja każdej innej sieciówki z driverem Sana2 i już nie jest potrzebna żadna specjalna instrukcja (wystarczy w plikach konfiguracyjnych podmienić sterownik na plipbox.device). Transfery nie porażają (na A1200 i A3000 udało mi się dociągnąć do ok. 40 kilobajtów na sekundę, na A500 12-15) ale do zassania plików przez ftp czy do irca spokojnie wystarczy. Na A500 nie wystarczy jednak 0,5+0,5MB. Komfortowo pracowało mi się dopiero na 1MB chip+4MB Fast.
Najwięcej frajdy sprawia zrobienie tego samemu a nie jest to zbyt skomplikowane, powinienem mieć jeszcze graty na jeden komplet ale na razie nie mam niestety czasu na lutowanie. Służę pomocą jeśli ktoś chce to polutować i uruchomić sam.
[#7] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #6

Na mojej A500+ PPA pewnie nie odpalę - bo na czym (przeglądarka). Mnie głównie chodzi o Aminet, może jeszcze jakieś inne, małowymagające miejsca :).

Co do sprzętu mnie interesuje gotowe rozwiązanie bo z lutownicą nie jestem obyty. Takie coś w stylu - podłączam, instaluję sterownik i program i działa - jak w Apple z tym, że tam sterowniki często same się instalują z netu :)

Pozdrawiam,

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2014 23:47:30 przez Azzorek
[#8] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #7

Zakupiłem Plipboxa, paczuszka przyszła.
Teraz pierwsze wrażenie.

1. ) Sprzęt ładnie zrobiony, kabelek i wtyczka na serial solidne, nie lata to to, ładna naklejeczka o góry, ogólnie wizualnie fajna sprawa. Dobra robota Jenot OK .

2. ) Widzę, że sprzęt wymaga zasilania (wcześniej kompletnie o tym nie pomyślałem). Najgorsze jest to, że jedyny zasilacz jaki posiadam to 12V 0,5A, co jest pewnie za słabe na to.

3. ) Pytanie do znawców tematu. Jak sprawdzić czy PlipBox działa przy wykorzystaniu PC? Najpierw chciałbym po prostu wiedzieć czy sprzęt jest sprawny. W moim PC nie mam portów RS232, tylko USB. Od Artiego słyszałem, że można przetestować programem Arduino, tyle po podłączeniu zasilania 12V 0,5A ten program nic nie wykrywa (do testowania mam tylko port COM1, który to port mam na płycie głównej w formie pinów). MOże trzeba wybrać odpowiednią "Płytkę" w menu "Narzędzia"? Jeśli tak to którą? Arduino Ethernet?

Nie wiem nawet czy prąd dopływa odpowiedni do Plipboxa, - przydałby się mały tunning, który wprowadzałby do urządzenia zwykłą diodę led informującą poprzez świecenie na zielono, że zasilanie jest ok, a np. na czerwono że zasilanie jest złe. Dioda nie świecąca - brak zasilania lub jest zbyt niskie.

Tyle na początek :) .

Pozdrawiam,

Azz

4.)

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2014 12:48:09 przez Azzorek
[#9] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #8

Tak sobie pomyślałem, że jeśłi ktoś chciałby zrobić kolejne wersje PlipBox'ów to mógłby uwzględnić diodkę power o której pisałem wyżej i np. laminowaną nakleję od spodu obudowy, na której byłaby informacja jakie jest potrzebne zasilanie i ewentualnie polaryzacja wtyczki zasilającej (jeśli polaryzacja ma znaczenie) :) . Pewnie dużo środków finansowych by to nie zabrało, a wtedy taki np. głupiutki Azzorek mógłby chociaż przetestować sobie urządzenie .

Pozdrawiam,

Azz
[#10] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #9

W końcu rozkręciłem PlipBoxa aby zobaczyć czy nie ma tam diod zasilania. To był dobry pomysł, bo są i wreszcie udało mi się uruchomić urządzenie (diody świecą) - okazało się, że POLARYZACJA WTYCZKI ZASILANIA MA ZNACZENIE. Teraz sobie to opiszę na obudowie PlipBoxa, żeby w przyszłości nie było problemów.

Zauważyłem również że dwie wtyczki tak jakby nie były włożone. Jedna jest włożona do połowy, druga wyjęta i wystaje obok. Widać to dokładnie na zdjęciach (przy gnieździe USB). Czy to tak ma być?

PlipBox_Fotki

Po uruchomieniu na PC programu Arduino, nadal nic nie mogę przetestować (ciągle ten COM1 mam zaznaczony. W zakładce "Narzędzia->Płytka" mam wybrany "Arduino Uno" co jest zgodne z napisem na laminacie płytki (Funduino Uno).

Pozdrawiam,

Azz

Pozdrawiam,

Azzorek
[#11] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #10

Wtyczki dociśnij, widocznie transport im zaszkodził i sobie wylazły. Mam nadzieję, że dojdziesz z których pinów spadły. Co do zasilania to uważaj z 12v - to może być nieco za dużo. Lepiej przez USB podać 5V.
Co do sugestii z dodatkową naklejką - dobry pomysł. Jak zechce mi się kiedyś zrobić drugą serię to będzie z takim opisem.
[#12] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #11

Niebieska w 12 i fioletowa w -11 ?

Pozdrawiam,

Azz
[#13] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #12

11- ma iść do MOSI na płytce z gniazdem ETH
12 - do MISO
[#14] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #11

Tam na pewno jest stabilizator typu 7805 (lub podobny) bo dawno atmega 328 by się dymiła :D
[#15] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@11111olo, post #14

Jest stabilizator - i przy napięciu wyższym niż 9V mocno się grzeje.
[#16] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #15

Jak ma mniej niż 125*C to nie ma się czym przejmować.
[#17] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@11111olo, post #16

Oj tam nie ma... już jedno arduino uwaliłem zasilając z zasilacza ATX 12V... poszedł stabilizator i mikroprocesor (mały wulkanik się centralnie zrobił). Ale to dlatego że wszystko działo się w zamkniętej, małej obudowie. Dlatego lepiej jak jest niższe napięcie.
[#18] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #17

Czy w takim razie zasilacz 9V 0,5A będzie dobry do zasilania tego?

Pozdrawiam,

Azz
[#19] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #18

Powinien być OK.
[#20] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #19

Da się sprawdzić Plipboxa (PB) na programie Arduino na PC? Chodzi mi o wersję tego PB.

Pozdrawiam,

Azz
[#21] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #20

Hm... szczerze mówiąc nie wiem, o ile pamiętam to masz wersję 0.4 ale najlepiej jak już masz Arduino IDE zrobić flasza do 0.5 - poprawiono parę baboli. W Arduino IDE masz avrdude (jeśli nie to trzeba doinstalować). Ładujesz poleceniem podanym na blogu lallafy (ja musiałem tylko prędkość zmienić na 115200 bo na 57600 nie szło). I po zabiegu.
[#22] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #21

Ściągnąłem wszystko co potrzeba Arduino, avrdude 6.1 i plipbox z firmware 0.5.
Jak odpalę Arduino to powinno mi się pokazać nowe urządzenie serial po podłączeniu Plipboksa. Niestety tak się nie dzieje, cały czas widze tylko COM1, który to port należy pewnie do płyty głównej PC.

Z opisu wynika, że po podłączeniu plipboksa powinno się pojawić nowe urządzenie w Arduino->narzędzia->Port_szeregowy . Niestety czy plipbox jest podłączony czy nie cały czas widoczny jest tutaj COM1.

Gdy podłączam PB do PC to słyszę komunikat że coś się na USB podłącza (czyli winda coś wykrywa), ale nie instaluje sterowników (nawet nie informuje jakie urządzenie podłączono).

Poza tym mam dziwne wrażenie że ten avrdude nie bardzo działa na win8 64bit :/ . Podobnie jak TwinExpress po kablu nullmodem.
[#23] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #22

Zainstalowałem w Win8 WinAVR, który podczas instalacji zapisuje również avrdude. Znalazłem taką wskazówkę na stronie avrdude.

Najpierw podłączam Plipboxa do prądu (9V i 0,5A), następnie kablem USB do PC z Win8.

Odpalam wiersz poleceń w Win8, przechodzę do katalogu gdzie jest plik-firmware do plipboxa czyli w moim przypadku:

C:\Users\azzor_000\Desktop\plipbox-0.5\plipbox-0.5\avr\bin

i wpisuje komendę:

avrdude -p m328p -P <COM1> -b 57600 -c arduino -U flash:w:plipbox-0.5-57600-arduino-atmega328.hex

Ciągle wyskakuje mi komunikat:

avrdude: ser_open(): can't open device "57600": nie można znależć okreśłonego pliku

Gdy zmieniam za parametrem "b" z 57600 na 115200 jest to samo.

Dlaczego baudrate traktuje jako device?

Nadmieniam, że w tym czasie program Arduino jest wyłączony.
Jakieś pomysły?

Pozdrawiam,

Azz

P.S.

Zauważyłem, że pojawił się w katalogu z plikiem do update'u plik o nazwie "-b" , czyli coś z tym błędem związane. Otworzyłem go notatnikiem i jest pusty. Wpisałem w nim wartość 115200 i też nie pomogło.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2014 23:35:32 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2014 23:36:55 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2014 23:37:27 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2014 23:40:48 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2014 23:43:03 przez Azzorek
[#24] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #23

Ja nie robiłem tego na Windowsie tylko na OSX ale procedura powinna być taka sama czyli:
- podłącz Plipboxa przez USB bezpośerdnio do komputera albo przez aktywny hub USB (tak, żeby nie dzielić zasilania między porty, Plipbox ma mieć te 500mA), ewentualnie najpierw zasilanie a potem do USB (gdy zasilanie przez USB nie wyrabia),
- uruchom Arduino IDE i sprawdź na jakim wirtualnym porcie szeregowym siedzi plipbox (Menu Tools\Port w IDE), raczej nie jest to COM1 chociaż przy braku fizycznego portu szeregowego może być,
- spróbuj zaprogramować avrdude (ale COMx podawaj bez nawiasów), oczywiście wszystko robisz w katalogu w którym jest plik hex albo podajesz pełną ścieżkę do niego,
- jeśli nie pójdzie z prędkością 57600 to spróbuj 115200,
[#25] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #24

Dobra zakładając że mam wersję Plipboxa 0,4. Co potrzeba, żeby uruchomić neta na mojej A500+?

Mam AmigaOS 2.1.

- pakiet miami
- plipbox.device
- i co jeszcze?

Ja nigdy nie miałem neta na Amidze (również na tej A1200 z 68060 w towerce), dlatego prosiłbym łopatologicznie :).

Pozdrawiam,

Azz
[#26] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #25

Pytanie jaki masz kickstart, jeśli 2.x to raczej AmiTCP niż Miami.
Do tego na pewno program do FTP i przeglądarka www, opcjonalnie IRC, Telnet, poczta i grupy dyskusyjne.

Pozdrawiam
[#27] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #25

Przede wszystkim plipbox.device musi być z wersji 0.4 (zassanej od Lallafy). Wrzucasz go do Devs:Networks (w wersji odpowiedniej dla Twojego procesora). A potem możesz konfigurować Miami według Tego tutoriala zmieniając device na plipbox.device. Powinno zadziałać.
Co do systemu i kicka to sprawdzałem u Sir_Lucasa na A600 i chyba był tam WB 2.x (dokładnej wersji kicka i WB nia pamiętam). Działało.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 15:28:43 przez Jenot
[#28] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #27

Dzięki chłopaki, dzisiaj przetestuję.

Pozdrawiam,

Azz
[#29] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #28

Zapytam jeszcze, jaki program do FTP i przeglądarkę polecilibyście do A500+ z 8MB Fast 2MB Chip i 68000 działającej na AmigaOS 2.1?

Pozdrawiam,

Azz
[#30] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #29

Przyznaj się najpierw jaki masz tam kickstart ? Bo od tego zależy odpowiedź.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem