kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA
Witam Koleżanki i Kolegów.
Może mi ktoś z Was doradzi, bo mnie się pomysły skończyły.

Problem jest następujący. Miałem kartę ACA 1232 i gniazdo PCMCIA działało prawidłowo, po zainstalowaniu karty Blizzard 1230 (32 RAM + FPU) i odpaleniu poprawnie działającego systemu (do tej pory) nie zgłasza się karta CF, Ethernet i WI-Fi.

W PREPCARD, CF jest widoczne ale po próbie formatowania wyskakuje błąd, że karta jest zabezpieczona.

Miałem Amikit, wymieniłem na ClassicWB OS3.9, postawiłem system po swojemu i nadal jest problem o którym wspomniałem wyżej.

Czy ktoś ma jakieś pomysły ?

Pozdrawiam
Mikołaj
[#2] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #1

Wyciągnij i włóż kartę po zabootowaniu systemu i daj znać czy teraz działa sieć.
[#3] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Davka, post #2

Wyciągałem i wkładałem kartę, dodałem do SS CardPATCH z Aminetu i nic.

Na EAB albo innym forum przeczytałem że Blizzard jest PCIMCIA friendly ale chyba nie u mnie.

Dodam, że mam również FAST ATA i ROM 3.1 ale chyba nie ma to większego znaczenia.
[#4] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #3

W bootmenu jest CC0 ?
Co pokazuje PrepCard ?
Czy program FindDevice (z pakietu idefix) widzi CF pod compactflash.device?
Masz pewnosc ze nie uszkodziles pcmcia ?
[#5] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Norbert, post #4

W boot menu jest wszystko co potrzeba. W Devs również. PCMCIA działała do momentu zmiany turbo.

W PREPCARD, CF jest widoczne ale po próbie formatowania wyskakuje błąd, że karta jest zabezpieczona.
[#6] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #5

A czy FindDevice widzi CF pod compactflash.device ?
Jesli Prepcard widzi CF to znaczy ze nie jest tak źle.
[#7] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Norbert, post #6

Ja mam ACA i nie wiem czasem czy soft od ACA czegoś nie ładuje do s-s związanego z PCMCIA,
Powinno się zdeinstalować wszystko od ACA... Tak myslę. ok, racja
[#8] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Norbert, post #6

FindDevice widzi jak zaznaczę dodatkową opcję.
[#9] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Voyox, post #7

ACATune jest wyłączone z SS.
[#10] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #9

Jak wystartujesz bez karty w PCMCIA i włożysz ją już przy chodzącym systemie problem nie znika ?

Pozdrawiam
[#11] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@RadoslawF, post #10

W żaden sposób nie działa. Wygląda na to jakby Blizzard blokował PCIMCIE. Gdzieś czytałem, że powyżej 4mb FastRamu tak się dzieje i pomaga na to CardPatch ale i to nie pomogło.

O co kaman ?!
[#12] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #11

BlizzardIV nie blokuje PCMCIA, miałem i używałem z nim kartę sieciową, PCMCIA blokują karty z Fastem i tanie turbinki obsługujące tylko 8MB pamięci alokowanej w obszarze zwykłego fastu.
Masz coś zwalone z oprogramowaniem, na początek wyłączasz kartę startując z wciśniętym klawiszem 2 i sprawdzasz czy zadziała bez, jak nie zadziała to test możesz powtórzyć wyjmując kartę fizycznie. Jak dalej nie zadziała to już wiesz że karta jest poza podejrzeniami.
Teraz sprawdzasz system w ostateczności kopiujesz go do jakiegoś katalogu na partycję systemową instalujesz lub kopiujesz nowy.
Daj znać jak poszło.

Pozdrawiam
[#13] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #1

1. zasilanie OK?
2. próbowałeś tego?
[#14] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@RadoslawF, post #12

Bez karty system nie wstaje bo jest za mało ramu, a nie mam pod ręką dyskietki z WB z obsługą CF.

Dla mnie dziwnym jest fakt, że na ACA wszystko pięknie działało. Bez przeinstalowania systemu wyjąłem ACA, wsadziłem Blizzarda i CF już nie działało. Patrzyłem do SS, wywaliłem Fblita, Magicmem, Acatune i dalej nic. Karta jest ale jej nie ma :)
[#15] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@_arti, post #13

Zasilanie sprawdzałem i jest ok, proforma podłączyłem drugi zasilacz i odłączyłem DVD.

CardReset nie pomaga.
[#16] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #15

A masz inne SIMMy jakieś? Próbowałeś bez pamięci FAST?
[#17] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #14

Przylaczam sie do glosu, ze Blizzard 1230 nie blokuje slotu PCMCIA. Owszem, mialem tak, ze zeby zobaczyl CF0: trzeba mu bylo podac sciezke "z reki", ale po uzupelnieniu StartupSequence o linijke inicjalizacyjna, wszystko dziala bez najmniejszego problemu. Zrob tak, jak polecil Radek.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2014 06:47:42 przez F7sus4
[#18] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #14

Masz tam za bardzo nawieszane zwieszek i jest mocno prawdopodobne że to jest powodem niedziałania PCMCIA. Przekopiuj gdzieś ten śmietnik i zainstaluj system jeszcze raz.

Pozdrawiam
[#19] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@RadoslawF, post #18

A może jest to po prostu w jakiś sposób uwalony egzemplarz blizzarda? Ja z moim B1230 MKIV nie mam najmniejszych problemów z obsługą CF wpinanych w PCMCIA. Bez żadnych zabiegów poza instalacją softu z Aminetu. Najlepiej było by przetestować tę kartę z jakąś inną A1200 i sprawdzić jak się tam zachowuje.
[#20] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #14

Mam Blizzard 30/50 16 RAM i kartę CF w PCMCIA do przenoszenia danych Workbench 3.1 wszystko działa
[#21] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@ITU, post #19

Nie obstawialbym uszkodzenia karty - "usterka" ma zbyt wybiorczy charakter. Niech kolega najpierw sprawdzi na czystym systemie.
[#22] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@_arti, post #16

Zapodałem 16MB 60ns i dalej to samo.

Mógłby mi któryś z Kolegów podesłać ADFa z gołym WB, które obsługuje CF via PCIMCIA. Próbuję to ogarnąć ale mi nie idzie. Mam zbyt krótkie doświadczenie z Amigą.

Pozdrawiam.
[#23] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #22

Czy w Warszawie jest tylko jeden amigowiec ? Najprosciej zaprosić jakiegoś do domu ze swoją amigą i wtedy można podziałac...
[#24] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #22

Odpal Amigę bez s-s (bootmenu) i bez problemu bedziesz mogł zamontowac CF na PCMCIA.
[#25] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Norbert, post #24

A mógłbyś mi po krótce napisać co i jak. Powiedzmy, że mam już odpaloną Amigę bez S-S.
[#26] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #25

wystarczy ze w CLI wpiszesz:
mount CF0:
pod warunkiem ze mountlista do CF tak sie nazywa oraz ze jest poprawna.
tzn. jest wlasciwy UNIT, DEVICE i w przypadku partycji pecetowych , FAT95
[#27] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #14

Jak działało na ACA to na Blizzardzie tym bardziej powinno. System możesz sobie wrzucić od nowa, ale starego nie usuwaj. Przegraj na inną partycję. Spróbuj też w inną kartą CF, bo może to właśnie ona się nie lubi z turbiaczem. Można wiedzieć co skłoniło cię do zmiany ACA na Blizzarda?

PS. tego FBlita to akurat nie potrzebnie wyrzuciłeś.
[#28] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Red_Bullet, post #27

3 razy przeinstalowałem system. Mam 2 karty CF Kingston 4GB i żadna nie działa.

Do zmiany ACA na Blizzarda skłonił mnie koprocesor, a właściwie jego brak w ACA.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2014 08:34:52 przez Koval_stm

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2014 08:36:31 przez Koval_stm
[#29] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Voyox, post #23

Wygląda na to , że tak ;)
[#30] Re: Amiga 1200 + Blizzard 1230 IV i niedziałające gniazdo PCMCIA

@Koval_stm, post #28

To na pewno nie wina karty, u mnie w jednej z a1200 ostatnio stalo sie prawie to samo (a1200 escom,apollo 040/40,fast ata,cf), tyle ze karta sieciowa pcmcia nie jest widoczna nawet w prepcard ... ta sama karta dzialala bez problemu pare lat na tym konfigu, dziala caly czas w drugiej a1200 (c=, elbox 1230/42,cf),nawet po wyjeciu/przekladce gratow miedzy amigami bez zmian, sprawdzane na tym samym zasilaczu...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem