[#1] Klepsydra
Zachęcam wszystkich Amigowców do pisania w tym temacie, o "śmierci" Waszych kochanych Amig. Piszcie kiedy i w jakich okolicznościach nastąpił "zgon" (nie Wasz, tylko Amigi) oraz podzielcie się smutkiem po tej stracie. Dzięki temu ustalimy, co jest najczęstszą przyczyną "padania" Amig w dzisiejszych czasach.
Ja na razie nic tu nie napiszę, gdyż moja A600 jeszcze żyje i ma się dobrze
[#2] Re: Klepsydra

@RomanWorkshop, post #1

A moze o smierci domowych chomikow, rybek czy psow?
Jak ktos sie nudzi to zachecam do pisania artykulow do nastepnego numeru PPA.
[#3] Re: Klepsydra

@RomanWorkshop, post #1

W A1200 zajechałem wszystko co się dało. Mikroprzełaczniki w myszce to wymieniałem pewnie kilkanaście razy, zanim przełożyłem ją do towerki zajechałem dwa zasilacze i simma 8MB którego przegrzał 030 z Blizzarda. Niepotrzebnie zdejmując klawisze do mycia doprowadziłem do tego że wypadają, po zgubieniu pierwszej sprężynki klawiatura na straty (po iluś latach przydał się jeden klawisz do zreperowania innej). W towerce zdechła wreszcie stacja dysków, Amiga dostała napęd z zewnętrznej a niedawno (trzy lata temu) dokupiłem przerabianego flopa z PC, wstawiłem do Amigi (pasował kolorystycznie) a ten z zewnętrznej wrócił do czekającej obudowy. Stacja działa do dzisiaj, ostatnio z A2000. W towerce zdechła elektrycznie klawiatura (druga) pracujące w obudowie klawiatury od Infinity Tower. Wreszcie padła płyta główna (jakieś dwa lata temu) i w ramach ratowania całości zanabyłem okazyjnie płytę i klawiaturę a z drugiego źródła za tyle samo środków płatniczych kompletną A1200 z twardym dyskiem 3,5 cala w środku i ładnie zrobionym do dysku okablowaniem. Amiga została jako rezerwa a płytę i klawiaturę wykorzystałem do naprawy tego co padło. Naprawiona Amiga to A1200 w towerce eLboxa z 060, SCSI, GFX, KingMaxem i 73GB dyskiem. Jest jeszcze CD ale zdaje się że padł, mechanicznie nie wysuwa szuflady. Z tej pierwszej A1200 mam pudełko tekturowe i oryginalną obudowę z radiatorami oraz dyskietki i książki.

Miałem jeszcze swojego czasu do tej Amigi fajny monitor MultiSync Routera (wnętrzności NECa) który wyświetlał tryby PAL i VGA, ale wykończyłem go po zakupie karty graficznej używając 800x600 a czasami i 1024x760.

Pozdrawiam
[#4] Re: Klepsydra

@RadoslawF, post #3

Współczuje... Ale takich ludzi potrzebujemy! OK
[#5] Re: Klepsydra

@RomanWorkshop, post #1

Roman, szkoda, że nie umieściłeś tematu w HP lub Pręgierzu.
[#6] Re: Klepsydra

@RomanWorkshop, post #1

litości!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[#7] Re: Klepsydra

@RomanWorkshop, post #1

Temat ogólnie z czeluści... A tak serio. Nie lepiej by było : "Ile trupów uratowałem i doprowadziłem do stanu używalności? Zdjęcia wymagane i opis postępu prac w trakcie resuscytacji" (mowa oczywiście o Amigach :) ).
[#8] Re: Klepsydra

@Ender, post #5

Nie widzę przeszkód, aby go przenieść. Jednak ja go nie uniosę :)

litości!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Poczekaj, aż Twoja Amisia odejdzie! Śmierć nie zna litości!

Temat ogólnie z czeluści... A tak serio. Nie lepiej by było : "Ile trupów uratowałem i doprowadziłem do stanu używalności? Zdjęcia wymagane i opis postępu prac w trakcie resuscytacji" (mowa oczywiście o Amigach :) ).

Oczywiście! Zdjęcia trupów są mile widziane...
[#9] Re: Klepsydra

@RomanWorkshop, post #1

Ja nie zarżnąłem żadnej ze swoich przyjaciółek, ale za to pojechałem blizzarda mk4 030 z fpu.
A było to tak...
Pewnego razu zdarzyło się że mogłem sobie pozwolić na zakup nowiutkiego blizzarda, nie myśląc wiele
kupiłem go i UFO zaczęło w końcu działać w tempie dość znośnym, a AB3D i Breathless też już dało się
pograć. Niestety w moje łapy, w najmniej odpowiednim momencie, wpadły nożyczki. Leżały sobie zaraz
obok Ami i kusiły los. Były takie nieduże, w sam raz dla nastolatka.
Poza nożyczkami, pojawiła się potrzeba... Niestety nie pomnę już czego tak bardzo wtedy potrzebowałem.
W każdym razie, jakaś nieodparta siła spowodowała że wyciągnąłem Blizzarda z Ami,
a jak wszystkim wiadomo: co wyszło musi wejść z powrotem...
Naturalnie fakt problematycznego wkładania kart do A1200 ze skręconą obudową i ekranami, też jest nie jest wam obcy...
Oczywiście karta nie chciała wskoczyć na swoje miejsce, a że palce mam jak pnie małego dębu i za obywatela chińskiej republiki
ludowej, nie było szans żebym je wsadził po między obudowę i krawędź karty, to...
Tak... złapałem za nożyczki.
I teraz taki mały kłiz, co stało się potem?

a. przeciąłem Amisię ze wszystkim wewnątrz na pół.
b. siedzącemu obok kumplowi wybiłem nimi oko i jako rekompensaty zażądał mojego Blizzarda.
c. odwracając się do kompa wsadziłem przez przypadek nożyczki do kontaktu, w tym samym czasie drugą ręką dotykając karty...
d. pojechałem po karcie ostrzem robiąc jest uśmiech od ucha do ucha
e. naszło mnie na ludowe wycinanki więc poskładałem ją kilka razy i wyciąłem na krawędziach kilka rombów i kółek
f. nożyczki wypadły mi z ręki na podłogę, a ja chcąc je podnieść zajumałem w kartę z dyni, rozłupując ją na pół

No dobra, jakkolwiek nieprawdopodobne te odpowiedzi mogą się wydawać, zapewniam że jedna z nich jest prawdziwa.
Dla zwycięzcy mam, już zwyczajowo, kanapkę z serem żółtym .
[#10] Re: Klepsydra

@Radek_Cz, post #9

I widzę w tobie kandydata do napisania tych brakujących artykułów do PPA. Tylko nie przesadzaj z fantazjowaniem, co byś do A1200 nie włożył to UFO i tak nie przyśpieszyło bo jakiś specjalista lub grupa napisali ją pod konsolę CD32 do której z założenia nikt nie dokładał pamięci Fast czy jakiegoś turbo. Więc gra siedzi sobie grzecznie w pamięci Chip i nie pomaga jej dołożenie Fastu ani szybszych procesorów z 060 włącznie co sprawdziłem osobiście.

A tymi nożyczkami jak się ześliznęły to sobie ścieżki w karcie poprzecinałeś. Nie doczytałeś że zamiast wyjmować można ją wyłączyć.

Pozdrawiam
[#11] Re: Klepsydra

@RadoslawF, post #10

a. przeciąłem Amisię ze wszystkim wewnątrz na pół.
b. siedzącemu obok kumplowi wybiłem nimi oko i jako rekompensaty zażądał mojego Blizzarda.
c. odwracając się do kompa wsadziłem przez przypadek nożyczki do kontaktu, w tym samym czasie drugą ręką dotykając karty...
d. pojechałem po karcie ostrzem robiąc jest uśmiech od ucha do ucha
e. naszło mnie na ludowe wycinanki więc poskładałem ją kilka razy i wyciąłem na krawędziach kilka rombów i kółek
f. nożyczki wypadły mi z ręki na podłogę, a ja chcąc je podnieść zajumałem w kartę z dyni, rozłupując ją na pół

lekarza i to szybko

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2014 19:57:07 przez oldskool
[#12] Re: Klepsydra

@RadoslawF, post #10

Nie doczytałeś że zamiast wyjmować można ją wyłączyć.
Nie pamiętam dlaczego ją wyjmowałem, ale pamiętam że wiedziałem o wyłączaniu karty "dwójką". Tak że to nie to.

A tymi nożyczkami jak się ześliznęły to sobie ścieżki w karcie poprzecinałeś.
Niestety popsułeś całą zabawę dodając swoją opcję do kłizu, przez co nie mogę jej też uznać język

...UFO i tak nie przyśpieszyło...
Kurde, toś mnie zaskoczył jak wiceprezydent Monikę Lewiński pod biurkiem Klintona, zupełnie bez sarkazmu to piszę.
A to dlatego że poprawa była widoczna (efekt placebo?),
szczególnie w misjach z "piętrusami" obcych i w czasie tur ufoków na dużych mapach, najbardziej przy
terroryzowaniu ludności tubylczej, gdzie było wiele do przeliczenia, nie tylko obcy ale i tambylcy.
Chciałem to sprawdzić, ale kurde na gołej A1200 nie chce mi to nawet pójść, za dużo mam buforów
dowalonych do CFki i żre mi pamięć jak diabli, nawet gdy mam tylko partycję systemową włączoną
w early boot menu i zabutuję bez SS.

Może ktoś się pokusi o sprawdzenie szybkości działania UFA, na przykład tylko z fastem, a potem
z jakąś turbiną?

I widzę w tobie kandydata do napisania tych brakujących artykułów do PPA
I cóż ja bym miał tam napisać? No chyba ze jakieś wyssane z palca opowiadanie

@oldskool
No co , tak zazwyczaj działa mój umysł, skojarzenia pojawiają się nie wiadomo skąd i dlaczego.
Dzięki temu nigdy nie brakuje mi pomysłów, co z jednej strony jest bardzo dobre, ale z drugiej
czasami mnie przytłacza, bo żal mi że większość z nich nigdy nie ujrzy światła dziennego, no chyba
że będę żył wiecznie i sklonuję się ze sto razy

Przepraszam za kradzenie wątku.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2014 00:26:56 przez Radek_Cz
[#13] Re: Klepsydra

@RadoslawF, post #10

A "UFO" nie agowe też nie przyspiesza? Bo ja zawsze tylko w takie grałem i jestem pewien że na 1200 było znacznie szybciej niż na pięćsetce. Od wektorowej Ziemi zaczynając a na pozostałych rzeczach kończąc...
[#14] Re: Klepsydra

@indyjr, post #13

Nie wiem jak jest z wersją ECS, wersja AGA ładuje grę i jej dane do pamięci Chip więc szybszy procesor i tak jest skrępowany wąskim gardłem dostępu do Chip.
A to że wersja AGA działa szybciej od wersji ECS nie powinno dziwić, wersję AGA oglądałeś na minimum 020/14MHz a nie na 000/7MHz.
[#15] Re: Klepsydra

@RadoslawF, post #14

Nie, nie. Ja nigdy nie odpaliłem wersji AGA na każdej Amidze grałem w wersję ECS i na 1200 śmigała znacznie szybciej niż na 68000.
Więc chodzi mi o to, że może wersja ECS nie miała tego ograniczenia i przyspieszała na mocniejszej Amidze...

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2014 01:27:38 przez indyjr
[#16] Re: Klepsydra

@indyjr, post #15

Wersji ECS nie testowałem, to co pisałem było o wersji na AGA. Nawet nie wiedziałem że można było uruchomić na A1200 wersję ECS. Ale skoro się dało to musiała działać szybciej na 020 niż na 000. Dostęp do Chipu też pewnie w A1200 był szybszy niż w A600.
[#17] Re: Klepsydra

@RomanWorkshop, post #1

No to mała szkółka jak postępować, aby nie uśmiercać komputerów.

1. Niczego nie podłączamy i nie odłączamy gdy komputer jest załączony. Wyjątkiem jest PCMCIA (no i USB jeżeli komputer posiada).
2. Staramy się nie otwierać kompa w okresie zimowym ze względu na wyładowania elektrostatyczne.
3. Nie załączamy komputera w temperaturze poniżej 10 stopni. Nie użytkujemy w garażu lub nieogrzewanej piwnicy.
4. Nie trzymamy kompa przy oknie (wilgoć i zmiany temperatury szybko wykończą komputer).
5. Nie trzymamy komputera obok kaloryfera (wysoka temperatura szybko wykończy komputer).
6. Nie jemy i nie pijemy przy komputerze.pomysł
7. Nie bawimy się załącznikiem (nie pstrykamy sobie dla zabawy, a po wyłączeniu kompa, czekamy conajmniej 10 sekund zanim go ponownie załączymy).
8. Chronimy dostęp przed dziećmi które pluszowym króliczkiem uderzają w komputer. Chronimy przed kotem lub inną wiewiórką.OK
9. Prostych napraw nie wykonujemy lutownicą transformatorową, a skomplikowane powierzamy serwisowi.ok, racja
10. Conajmniej co trzy lata odkurzamy w środku.

To chyba tyle, więcej grzechów nie pamiętam
[#18] Rere kum kum: Klepsydra

@Andrzej Drozd, post #17

Te rady z własnej autopsji? pomysł
[#19] Re: Rere kum kum: Klepsydra

@parallax, post #18

To analiza komputerów nieszczęśników, którzy zamordowali swoje komputery nie stosując tego regulaminu.szeroki uśmiech
[#20] Re: Klepsydra

@indyjr, post #15

Mi na szybko z pamięci wysiadły dwie Amigi, koło 2003r. moja pierwsza A1200 (włączyłem pewnego dnia i zielony obraz, bez ostrzeżenia, nic nie grzebałem, po prostu nie wstała i ch... szeroki uśmiech). Później A600 którą naprawiłem, był walnięty chyba przetwornik przy wyjściu RGB, pochodziła kilka dni i padło coś innego (jakieś 2lata temu). Ale za to 2xA2000 i A1200 której używam (choć nadal nie w pełni sprawna) naprawiłem.

UFO
Wersja ECS, czy AGA, po dołożeniu Blizzarda 1230 68030 50MHz działa szybciej. Faktycznie, może cały czas wszystkie obiekty itd. siedzą w CHIP i pewnie część odświeżania jest robione Blitterem, ale przez to że procesor jest znacznie szybszy i posiada CACHE (w 68030 też na dane), to wyznaczanie np. drogi, czy obliczenia jakiś innych rzeczy odbywa się szybciej (przyspieszenie gry nie jest równe przyspieszeniu procesora, ale różnicę widać i tak).
[#21] Re: Klepsydra

@flops, post #20

Mierzyć i porównywać nie mam czasu, najbardziej wkurzające opóźnienia i braki płynności są przy przewijaniu ekranu bitwy, zwłaszcza na najwyższym piętrze i tutaj nawet 060 nie pomaga, sprawdzone osobiście i to wielokrotnie. Strategie to moje ulubione pozycję a UFO zajmuje w nich miejsce w czołówce. Grałem w to wiele razy. Być może różnica jest w przeliczaniu ruchu komputera/ufoli, na to nie zwraca się uwagi a myślenie 2 sek wobec 4 sekund daje faktycznie przyśpieszenie stu procentowe, tyle że często dochodzą wstawki z pokazywaniem czegoś na ekranie walki lub przynajmniej puszczanie odgłosów dźwiękowych i całość może zająć np. 20 sekund lub więcej więc na to nie zwracałem uwagi. I stąd może wynikać moja postawa że nie przyśpiesza.

Pozdrawiam
[#22] Re: Rere kum kum: Klepsydra

@Andrzej Drozd, post #19

No to odtąd Amigi będę wieczne OK Tylko niech się stosują do tegopomysł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem