[#1] potrzebne oprogramowanie
Witam.
Czy ktos moglby mi powiedziec co mam zainstalowac aby przyspieszyc dzialanie wb2.1 na cf? W classicwb cos sie instaluje co powoduje przyspieszenie ale ja stawiam system od zera zeby poinstalowac wszystko co mi pasuje bez nadwyzek. I rowniez czy macie jakies oprogramowanie typu must have?
Dodam ze sprzet to a600 z narazie 2mb chip ram

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 15:26:29 przez eross
[#2] Re: potrzebne oprogramowanie

@eross, post #1

To raczej nic sobie nie przyspieszysz... no może ENV-Handler tylko coś da. Większość rzeczy opiera się na szybszym procesorze i pamięci FAST.
[#3] Re: potrzebne oprogramowanie

@eross, post #1

1. Nie ma żadnego programu, który by przyspieszał działanie Workbencha. Możesz jedynie zainstalować sterownik EIDE.device, który zwiększy Ci prędkość odczytu z karty CF (u mnie dało to wzrost szybkości o 71%).

2. Przeglądnąłem swój zbiór oprogramowania (ok. 185 MB) i wybrałem przydatniejsze programy, których sam używam na mojej A600:

System:
FileMaster, SuperED, D-Copy, X-Copy, KingCON, MCP, MUI, DiskSalv, CPU-Control, HDInstTools, JoyTest, JoyTester, MemCheck, WhichAmiga, SysInfo, ReOrg, AddTools, PPGuide, PPMore, DMouse, VirusX, VirusZ.

Grafika:
DeluxePaint, GfxCon, BigAnim, BuildAnim, Clouds, MainActor, PPAnim, PPShow, Visage.

Dźwięk:
EaglePlayer, ProTracker, OctaMED, SayMore.

Archiwa:
LHA, LZX, ZIP, PowerPacker, TransADF, TransDisk, TransROM.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 16:11:59 przez RomanWorkshop
[#4] Re: potrzebne oprogramowanie

@eross, post #1

Jeśli masz tylko chip ram na pokładzie to jedyne co mi przychodzi do głowy to zmniejszyć ilość bitplanów w screenmode i ewentualnie przejście na lowres ( normalnie masz hires). Najszybicej to będzie lowres i jednen bitplan (NTSC i 2 kolory). Minusik jest taki, że ciężko się używa wtedy wb.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 16:21:42 przez asman
[#5] Re: potrzebne oprogramowanie

@RomanWorkshop, post #3

Byc moze to eide to jest to o co mi chodzi bo na tym samym sprzecie classicwb chodzi duzo lepiej niz goly wb
[#6] Re: potrzebne oprogramowanie

@eross, post #5

Zależy co działa wolniej? Odświeżanie okien/ikon? Bo jeśli tak, to może to być spowodowane innym trybem graficznym, w którym działa Workbench (patrz post Asman'a). A jeśli odczyt z CF działa wolniej, to może ClassicWB korzysta z poprawionego sterownika twardych dysków (podobnego do EIDE.device).

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 17:04:01 przez RomanWorkshop
[#7] Re: potrzebne oprogramowanie

@eross, post #1

ClassicWB działa wolniej niż zwykły workbench, coś żeś musiał namieszać w tym swoim czystym workbenchu. Nie ustawiłeś czasami 16 kolorów? IDEfix (teraz jakoś inaczej się to nazywa) przyśpiesza troszkę prędkość odczytu.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 17:21:12 przez sanjyuubi
[#8] Re: potrzebne oprogramowanie

@sanjyuubi, post #7

Nie pamietam zebym ustawial palete kolorow...gdzie to mozna sprawdzic i jak zmienic hak cos? Wiem ze wb2.1 powinien chodzic w max8kolorach a najlepiej w 4. Ale nie przypominam sobir zebym mial wybierac palete...
[#9] Re: potrzebne oprogramowanie

@eross, post #8

W Prefs/ScreenMode masz suwaczek z ilością kolorów.
[#10] Re: potrzebne oprogramowanie

@eross, post #8

A sprawdzałeś jaki masz transfer na classic WB i na zwykłym WB? Którego ClassicWB używałeś?
Jeśli nie masz akceleratora, to 8 kolorów za bardzo spowalnia Amigę, domyślnie WB pracuje w 4 kolorach.
[#11] Re: potrzebne oprogramowanie

@RomanWorkshop, post #3

ok ale gdzie moge znalezc to eide.device? nigdzie nie moge znalezc...
[#12] Re: potrzebne oprogramowanie

@eross, post #11

szukaj eide.lha
[#13] Re: potrzebne oprogramowanie

@RomanWorkshop, post #3

Zacny zestaw. Ja bym jeszcze Personal Paint dorzucił. bo niezłe i dość szybkie filtry, z możliwością tworzenia własnych. Do podstawowej obróbki grafiki jak znalazł.

Serdeczności
Des
[#14] Re: potrzebne oprogramowanie

@Norbert, post #12

ok mam juz to eide.lha tylko jak mam to zainstalowac poniewaz u mnie podczas instalacji krzyczy ze potrzebuje conajmniej proca 68020?
[#15] Re: potrzebne oprogramowanie

@eross, post #14

A nie korzystasz przypadkiem z "eide.device060" zamiast "eide.device" z tego samego archiwum?
[#16] Re: potrzebne oprogramowanie

@RomanWorkshop, post #15

korzystam z eide.device i loadeide. moze wrzucam do zlych szuflad? gdzie mam je dokladnie dodac?
[#17] Re: potrzebne oprogramowanie

@eross, post #16

Jak podaje dokumentacja, której zakładam że nie ma w Twoim archiwum, należy:

Aby go zainstalować należy eide.device przekopiować do DEVS:, LoadEIDE do C:, w Startup-sequence dopisać po SetPatch:

C:LoadEIDE
IF WARN
mount CD0:
ENDIF

Program LoadEide ustawia WARN, jeśli podłączony jest choć jeden napęd CD-ROM. Może ich być nawet trzy, ale tylko jako unit 1, 2 i 3 (unit 0 zawsze HD).

(...)

Jeśli ktoś chce podłączyć więcej napędów CD-ROM to należy mieć w DEVS:DosDrivers plik opisujący każdy z napędow, np. CD1, CD2.

Dodatkowe twarde dyski można instalować HDToolBox-em, partycje na unit 2 i 3 są automatycznie podłączane do systemu.
[#18] Re: potrzebne oprogramowanie

@RomanWorkshop, post #17

ok dzięki za informację bo tak jak zauważyłeś w moim archiwum nie było instrukcji :)
[#19] Re: potrzebne oprogramowanie

@eross, post #18

EIDE.device umożliwia uzywanie 4 urzadzen IDE na standardowym kontrolerze.
Urzadzenia UNIT 2 i 3 beda widoczne dopiero po uruchamieniu Loadeide.
Również transfer zwiekszy sie.

Przy malej ilosci pamieci lepiej nie korzystac z automatycznego montowania mountlist zawartych w DEVS:DOSDRIVERS/ . Lepiej trzymac je w SYS:STORAGE/DOSDRIVERS i montowac w razie potrzeby
Nie polecam tez montowania CDROM w s-s
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem